Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης παρατηρείται στο επαρχιακό γραφείο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λάρνακα. Το υφιστάμενο υπαλληλικό προσωπικό αδυνατεί, λόγω του μειωμένου αριθμού λειτουργών που εργάζονται, να διεκπεραιώσει τον αυξημένο όγκο εργασίας, με αποτέλεσμα η έκδοση πολεοδομικών αδειών να καθυστερεί για μήνες ή για χρόνια και παράλληλα να ταλαιπωρείται άσκοπα το κοινό. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν αδικαιολόγητα αναπτυξιακά έργα και ιδιωτικές αναπτύξεις, την ίδια ώρα που οι τιμές των οικοδομικών υλικών εκτοξεύονται.
Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της επαρχιακής επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας με επικεφαλής την επαρχιακή γραμματέα Χρυστάλλα Αντωνίου, με την επαρχιακή λειτουργό της Πολεοδομίας Ελένη Ζαχαρίου και άλλους λειτουργούς του τμήματος. Όπως αναφέρθηκε, το επαρχιακό γραφείο της Πολεοδομίας στη Λάρνακα στελεχώνεται σήμερα από 13 λειτουργούς, όμως οι δύο απ’ αυτούς εργοδοτούνται με βάση το σχέδιο για αγορά υπηρεσιών και σύντομα θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία. Ως εκ τούτου, θα απομείνουν μόνο 11 υπάλληλοι, ενώ με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και τον όγκο εργασίας, το τμήμα θα έπρεπε να είναι στελεχωμένο με τουλάχιστον 15 λειτουργούς.
Κι όλα αυτά ενώ σύντομα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θα βρεθεί ενώπιον μεγάλων προκλήσεων ενόψει της επικείμενης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τονίστηκε η ανάγκη πλήρους στελέχωσης όλων των τμημάτων και η περαιτέρω προώθηση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί η αυτοματοποίηση της εξέτασης των αιτήσεων. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η πορεία ανάπτυξης της ακτογραμμής της Λάρνακας, όπου βρισκόντουσαν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για το αναπτυξιακό μέλλον της ευρύτερης Λάρνακας. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από την οδηγία επικινδυνότητας Seveso με την αποξήλωση όλων των εγκαταστάσεων υγραερίου. Ήδη οι πρώτες εργασίες κατεδάφισης των εγκαταστάσεων έχουν ξεκινήσει. Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ Λάρνακας έθιξε και το θέμα της λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη, ενός δρόμου που παραμένει ημιτελής εδώ και δεκαετίες. Η εν λόγω λεωφόρος κατασκευάστηκε για να ενώσει τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού με τον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς - Αμμοχώστου και να αποσυμφορήσει την τροχαία κίνηση στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας. Ωστόσο, το έργο έμεινε… στη μέση, αφού ο δρόμος σταματά στα Λιβάδια, παρά την εκκλησία του Αγ. Σάββα. Για ολοκλήρωση του δρόμου θα ασκηθούν πιέσεις στο Τμήμα Πολεοδομίας σε κεντρικό επίπεδο. Συζητήθηκαν, ακόμα, και επαγγελματικά θέματα των εργαζομένων στην Πολεοδομία, όπως είναι οι κλίμακες εισδοχής των τεχνικών οι οποίοι είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίων.
Πρωτοβουλία Α. Αποστόλου
Στο μεταξύ, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Λάρνακας, Ανδρέας Αποστόλου, ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να αποχαρακτηριστεί η περιοχή των πρώην πετρελαιοδεξαμενών από την Οδηγία Seveso το συντομότερο. Για το θέμα αυτό έχει προγραμματίσει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, καθότι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής θα γίνει από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου όπως μέχρι να αποκατασταθεί η περιοχή, για σκοπούς επιτάχυνσης των διαδικασιών το Τμήμα Πολεοδομίας να δέχεται αιτήσεις για έκδοση αδειών σχετικά με αναπτύξεις στα τεμάχια που εμπίπτουν στα όρια Λιβαδιών και Ορόκλινης, όπως πράττει σήμερα ο Δήμος Λάρνακας ως πολεοδομική αρχή για τα δικά του τεμάχια, με την προϋπόθεση να μην εκδοθεί καμία άδεια προτού φύγει οριστικά από την περιοχή η Οδηγία Seveso.