Ο άνεμος της αλλαγής θα φυσήξει στη μοιρασμένη μας πατρίδα

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ Δημοσιεύθηκε 26.3.2023
Ο άνεμος της αλλαγής θα φυσήξει στη μοιρασμένη μας πατρίδα
Η Σοφία Παπαμιχαλοπούλου εμπνεύστηκε ένα δικοινοτικό πρόγραμμα πιστεύοντας στο κοινό μέλλον Ε/Κ και Τ/Κ

Η αρχή έγινε στα 16 της χρόνια. Όταν βρέθηκε στην Αμερική, μέσω του προγράμματος Φουλμπράιτ, μαζί με Ε/Κ και Τ/Κ νέους. Εκείνες τις τρεις εβδομάδες έμαθε και έζησε πολλά. Και πάνω από όλα πως η Κύπρος, από τη μια άκρη της ώς την άλλη είναι κοινή για όλα τα παιδιά της. Δημιούργησε φιλίες και παρέες οι οποίες κρατούν μέχρι σήμερα που η δρ Σοφία Παπαμιχαλοπούλου, γιατρός πια, στη χειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης, εξακολουθεί να πιστεύει στο κοινό μέλλον. Και με το πρόγραμμα Wind of Change (Άνεμος Αλλαγής), που εμπνεύστηκε η ίδια θέλει να συμπαρασύρει μαζί της κι άλλους νέους. Γιατί «είναι καλό, να συνειδητοποιήσουμε, οι νέοι ιδιαίτερα, ότι διαδραματίζουμε κι εμείς ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα μας». Και τα κατάφερε. Και τον Σεπτέμβριο, αφού προηγηθεί μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, έξι Κύπριοι νέοι, θα κάνουν τον περίπλου της Κύπρου με ιστιοφόρο.

4490724998198497 image

«Άνεμος Αλλαγής», το δικοινοτικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο κοινό της Κύπρου. Άνεμος αλλαγής πρέπει να φυσήξει και στη μοιρασμένη μας πατρίδα;

Αυτό εύχομαι και είναι ένα από τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμά μας. Είναι καλό, να συνειδητοποιήσουμε, οι νέοι ιδιαίτερα, ότι διαδραματίζουμε κι εμείς ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιδιώκουν και εργάζονται προς τον στόχο περισσότερων δικοινοτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε ακόμα περισσότερα σε επίπεδο των δύο κοινοτήτων. Μέσα από την κοινή εμπειρία θα δημιουργήσουμε, θα επικοινωνήσουμε, θα αναπτύξουμε επαφές.

Κι ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει σε αυτό;

Ναι. Και είναι πολύ δυνατό εργαλείο ο αθλητισμός για να το εκμεταλλευτούμε, ώστε να δημιουργήσουμε κουλτούρα κοινής συμβίωσης Ε/Κ και Τ/Κ. Και ο αθλητισμός έχει μία γλώσσα. Κοινή γλώσσα. Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να γκρεμίζει εμπόδια. Στον αθλητισμό, όπως και στη μουσική, την τέχνη, βρίσκεις ακόμα κάτι κοινό που σε ενώνει, που σε εκφράζει.

4490725081755050 image

Τα ιδεώδη του Ολυμπισμού

Πρωταθλήτρια Κύπρου στο αλπικό σκι, η Σοφία Παπαμιχαλοπούλου, εκπροσώπησε το 2010 την Κύπρο στους Ολυμπιακούς του Βανκούβερ.

Μεγάλωσε στη θάλασσα. Έκανε ιστιοπλοΐα από μικρή και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην ιστιοπλοΐα στην ηλικία κάτω των 16. Και σήμερα, σχεδίασε - μέσω του θεσμού IOC Young Leaders, με την υποστήριξη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ένα δικοινοτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τον περίπλου της Κύπρου με ιστιοφόρο σκάφος και συμμετοχή στο πλήρωμα νέων 18-35 χρόνων από τις δύο κοινότητες. Το project έχει τίτλο Wind of Change (Άνεμος Αλλαγής).

H Σοφία Παπαμιχαλοπούλου έχει επιλεγεί ως μέλος του IOC Medical and Scientific Commission και του IOC Olympic Programme Commission της ΔΟΕ. Είναι επίσης διορισμένη στο medical commission της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας. Το 2021 επιλέχθηκε ως IOC Young Leader της ΔΟΕ. Κάθε 4 χρόνια επιλέγονται 25 νεαροί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι προωθούν τον Ολυμπισμό στην κοινωνία. Και αυτά τα ιδεώδη προωθεί σήμερα στην ιδιαίτερή της πατρίδα.

Πώς στήθηκε το πρόγραμμα στην Κύπρο;

Όταν πρωτοήρθα Κύπρο για να στήσω το πρόγραμμα, ένιωσα μια απογοήτευση. Άφησα στην άκρη τη δουλειά μου, γιατί ήθελα πάρα πολύ να γίνει αυτό το πρόγραμμα πράξη. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία μέσα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ήταν πολύ δύσκολο να βρω άτομα να ακολουθήσουν και να στηρίξουν αυτό τον σκοπό. Στην πορεία, όμως, βρήκα πολλούς που μοιράζονται μαζί μου το όνειρο αυτό.

Έχεις σχέσεις και γνωριμίες με Τ/Κ νέους;

Ναι, βέβαια. Και μάλιστα από πολύ νεαρή ηλικία. Η πρώτη επαφή έγινε μέσα από ένα δικοινοτικό πρόγραμμα της Φουλμπράιτ, στα δεκαέξι μου χρόνια. Για τρεις εβδομάδες, μια ομάδα παιδιών Ε/Κ και Τ/Κ βρεθήκαμε στην Αμερική και είχαμε κοινές δραστηριότητες. Με επηρέασε αυτό και με αρκετά από αυτά τα παιδιά γίναμε φίλοι και είμαστε ακόμη φίλοι. Κουβεντιάζουμε για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για ένα καλύτερο κοινό μέλλον για την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της. Μιλάμε για το πώς μπορούμε να αναμειχθούμε περισσότερο στην προσπάθεια αυτή. Είναι κοινή η ανησυχία μας για το μέλλον μας, για τον τόπο μας. Πόσοι νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν; Γιατί ανησυχούν πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Υπάρχει απογοήτευση ανάμεσα στους νέους και στην ε/κ και στην τ/κ πλευρά.

4490725275612948 image
Η δρ Σοφία Παπαμιχαλοπούλου

Δράσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στόχος είναι, ο περίπλους να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσουν πολλές δράσεις μέχρι το καλοκαίρι. 1η Απριλίου, θα γίνει η πρώτη εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας. Θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα και μαζί θα γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη. Θα γίνει κι ένα συμβολικό, δικοινοτικό τρέξιμο στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν και οι αιτήσεις για να μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να πάρει μέρος να κάνει την αίτησή του διαδικτυακά. Η επιλογή αυτών που θα πάρουν μέρος στο πρώτο στάδιο, θα γίνει τέλος Ιουνίου σε δράση στον Αγρό. Θα γίνουν εργαστήρια και αθλητικές δραστηριότητες για μια πρώτη γνωριμία και επαφή. Θα υπάρξει συνεργασία και με ειδικούς από το εξωτερικό, όπως ο Μάικλ Ντόναγιου από την Αμερική, ο οποίος έχει πάρα πολλά χρόνια εμπειρία σε δικοινοτικά προγράμματα στην Κύπρο και αλλού. Όλοι θα πάρουν μία βεβαίωση συμμετοχής, αλλά η ομάδα θα προχωρήσει με μικρότερο αριθμό ατόμων. Έξι άτομα μπορούν να είναι στο σκάφος ως πλήρωμα. Και από τις δύο κοινότητες. Η Σοφία και δύο έμπειροι ιστιοπλόοι, θα βρίσκονται επίσης στην αποστολή.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει μαθήματα ιστιοπλοΐας. Όσοι ενδιαφέρονται, καλό είναι να ξέρουν πως δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος ιστιοπλοΐα. Μέσα από εντατικά μαθήματα δύο εβδομάδων θα μάθουν. Προπονητές και από τις δύο κοινότητες θα αναλάβουν την προετοιμασία. Αυτή η δράση θα γίνει στις ελεύθερες περιοχές, σε συνεργασία με τον ναυτικό όμιλο Πεκαφίκο, και στη μαρίνα της Καρπασίας, στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο περίπλους θα διαρκέσει από τέσσερις έως εφτά ημέρες. Θα απαιτηθεί συνεργασία για αυτό το όμορφο και συμβολικό ταξίδι και σε αυτό προσδοκούν εμπνευστής, διοργανωτές και χρηματοδότες του προγράμματος.

Το τέταρτο στάδιο είναι η προβολή αυτής της προσπάθειας για να εμπνευστεί περισσότερος κόσμος. Γι' αυτό ακριβώς προγραμματίζεται η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που θα καλύπτει όλη τη διαδρομή: Από την πρώτη επαφή στον Αγρό μέχρι το τέλος του ταξιδιού. Η ταινία αυτή μπορεί να προβληθεί μελλοντικά σε διάφορες εκδηλώσεις. Και ίσως αποτελέσει ακόμα μία πλατφόρμα έμπνευσης για τους νέους.

Η ΔΟΕ το στηρίζει και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Επλήγησαν πάνω από 200 στόχοι, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 5 ομήρων
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Επλήγησαν πάνω από 200 στόχοι, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 5 ομήρων

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Επλήγησαν πάνω από 200 στόχοι, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 5 ομήρων

Σύνοδος για την κλιματική κρίση: Η ύστατη στιγμή για τον πλανήτη
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος για την κλιματική κρίση: Η ύστατη στιγμή για τον πλανήτη

Σύνοδος για την κλιματική κρίση: Η ύστατη στιγμή για τον πλανήτη

Γιατί ο Λαβρόφ αποκάλεσε «δειλούς» τους Μπλίνκεν και Μπορέλ
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Λαβρόφ αποκάλεσε «δειλούς» τους Μπλίνκεν και Μπορέλ

Γιατί ο Λαβρόφ αποκάλεσε «δειλούς» τους Μπλίνκεν και Μπορέλ

Χάρης Γεωργιάδης για Γλαύκο Κληρίδη: Οι βασικές του πολιτικές επιλογές έχουν δικαιωθεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Γεωργιάδης για Γλαύκο Κληρίδη: Οι βασικές του πολιτικές επιλογές έχουν δικαιωθεί

Χάρης Γεωργιάδης για Γλαύκο Κληρίδη: Οι βασικές του πολιτικές επιλογές έχουν δικαιωθεί

Συμφώνησαν Κυβέρνηση και Chevron για το «Αφροδίτη» - Τέλος στις καθυστερήσεις ετών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφώνησαν Κυβέρνηση και Chevron για το «Αφροδίτη» - Τέλος στις καθυστερήσεις ετών

Συμφώνησαν Κυβέρνηση και Chevron για το «Αφροδίτη» - Τέλος στις καθυστερήσεις ετών