Ένας πρόεδρος με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και οι υπόλοιποι... φτωχαδάκια

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 3.2.2023
Ένας πρόεδρος με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και οι υπόλοιποι... φτωχαδάκια
Το ανεξάρτητο Τριμελές Συμβούλιο ολοκλήρωσε τον έλεγχο του για αθέμιτο πλουτισμό στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων που κατέθεσαν ενώπιόν του οι αρχηγοί - πρόεδροι των 10 κομμάτων που δεν είναι στη Βουλή, χωρίς να προκύψει τίποτα το επιλήψιμο και μεμπτό. Οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου

Το ανεξάρτητο Τριμελές Συμβούλιο που ελέγχει τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» των αξιωματούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προχώρησε στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των αρχηγών - προέδρων των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά από έλεγχο που διενήργησε για αθέμιτο πλουτισμό, χωρίς να διαπιστώσει οτιδήποτε το επιλήψιμο και μεμπτό.

Οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» των αρχηγών των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως και των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα στο Τριμελές Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο. Αφού ελέχθηκαν, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου (www.trimelessymvoulio.gov.cy) μόνο οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» των αρχηγών των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων γίνεται στο όνομα της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των αρχηγών - προέδρων των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν ως εξής:

Κίνημα «Δικαίωση, Στήριξη, Επιστροφή» - Δρ Μάριος Χατζηχάννας, χειρουργός ορθοπαιδικός: Δήλωσε κάτοχος τριών οικοπέδων στον Στρόβολο και τεσσάρων χωραφιών σε Αλεθρικό, Μαρκί και Πάνω Δευτερά, τα οποία αγόρασε μεταξύ των ετών 1998 – 2009 για το συνολικό ποσό του €1,2 εκατ. Στο ένα οικόπεδο ανεγέρθηκε κατοικία και στο άλλο κλινική. Δήλωσε, επίσης, καταθέσεις ύψους €1,5 εκατ. σε διάφορα τραπεζικά ιδρύματα και χρέη €120.000.

Κίνημα Αλληλεγγύη – Ελένη Θεοχάρους Καριόλου, πρώην ευρωβουλεύτρια, βουλεύτρια και γιατρός του Δημοσίου: Η κ. Θεοχάρους δήλωσε μια κατοικία (μερίδιο 2/3) στη Λακατάμια που αγοράστηκε το 2006 για το ποσό των 200 χιλιάδων λιρών και ένα διαμέρισμα στον Άγιο Τύχωνα, κληρονομιά από τον πατέρα της. Δήλωσε, επίσης, ένα όχημα που αγοράστηκε το 2009 για το ποσό των €22.000 και καταθέσεις ύψους €170.000. Είναι εγγυήτρια και συνοφειλέτης σε δύο δάνεια ύψους €410.000. Δήλωσε εισοδήματα από συντάξεις ύψους €7.000 τον μήνα.

Αλλαγή Γενιάς – Άννα Θεολόγου, πρώην βουλεύτρια: Η κ. Θεολόγου δήλωσε ένα προσφυγικό οικόπεδο στον Ψευδά που έλαβε τον Απρίλιο του 2012, μια οικία στην Ανώγυρα (μερίδιο 1/4) αξίας €148.000 με εκτίμηση του 2013, τέσσερα χωράφια (μερίδιο 1/4) στην Ανώγυρα από κληρονομιά και μια κατοικία στο Δάλι (μερίδιο 1/2) η οποία είναι υποθηκευμένη και αγοράστηκε το 2017 για το ποσό των €219.000. Δήλωσε, επίσης, καταθέσεις €60.000 που προέρχονται από το εφάπαξ που έλαβε με τη λήξη της βουλευτικής της θητείας, καθώς και μετοχές στις ακόλουθες εταιρείες: 331 μετοχές της LCID.NASDAQ αξίας €5.635 και μια μετοχή της BOC Holdings. H κ. Θεολόγου κατέχει το 100% των μετοχών της εταιρείας Alternus Consulting ltd και μερίδιο 25% των μετοχών της εταιρείας Spantios Estate Developers. Έχει στο όνομά της και δύο ασφαλιστικά συμβόλαια με τιμή εξαγοράς τις €14.000. Από το 2019 που κατέθεσε την προηγούμενη δήλωση «Πόθεν Έσχες» μέχρι και τον 9/2022 που κατέθεσε τη νέα δήλωση περιουσιακών στοιχείων, η κ. Θεολόγου δήλωσε εισοδήματα ύψους €98.000. Διετέλεσε βουλεύτρια μέχρι τον 5/2021. Η κ. Θεολόγου δήλωσε χρέη ύψους €140.000.

Ενωμένο Ρεπουπλικανικό Κόμμα Κύπρου – Ιουλία Χόβρινα Κομνηνού, οικονομολόγος και υποψήφια για την προεδρία της Δημοκρατίας: Η κ. Κομνηνού δήλωσε ένα διαμέρισμα στη Λεμεσό που απέκτησε με δωρεά το 2017, τρέχουσας αξίας €335.000, και ένα χωράφι στη Λεμεσό που αγόρασε το 2020 για το ποσό των €18.700. Διαθέτει δύο αυτοκίνητα που αγοράστηκαν το 2007 και το 2012 για 13.400 λίρες και €22.000 αντίστοιχα. Κατέχει το 100% των μετοχών της εταιρείας YKK Shipping ltd και το 25% των μετοχών της εταιρείας Khovrin International Law Office. Η κ. Κομνηνού δήλωσε καταθέσεις ύψους €73.

Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών – Νικόλας Προδρόμου, επιχειρηματίας: Δήλωσε κάτοχος 1.000 μετοχών της εταιρείας NICOLAS PRODROMOU PEST CONTROL LTD στο Φρέναρος, €230 καταθέσεις και €26.000 χρέη.

Κόμμα για τα Ζώα – Κυριάκος Κυριάκου, συνταξιούχος: Δήλωσε ιδιοκτήτης οχήματος αξίας €1.500 και καταθέσεις ύψους €300.

Αμμόχωστος για την Κύπρο – Πιερής Κάρουλλας, διευθυντής εταιρείας: Δήλωσε μέτοχος της εταιρείας Pharmaceutical Trading Company ltd που συστάθηκε το 2021 και καταθέσεις €934.

Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης – Μιχαήλ Μηνά, οικονομολόγος: Είναι κάτοχος χρεογράφων που αγοράστηκαν το 2012 για το ποσό των €28.000, κάτοχος 105 μετοχών τραπεζών που αγόρασε το 2015 για το ποσό των €165, καθώς και κάτοχος 6.300 μετοχών της Euroinvestment που αγοράστηκαν το έτος 2000 για το ποσό των €107.600. Ο κ. Μηνά δήλωσε, επίσης, καταθέσεις ύψους €25.000 και χρέη €15.000.

Πνοή Λαού – Δημήτρης Τριμιθιώτης, συνταξιούχος: Είναι ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, δήλωσε €79 καταθέσεις και χρέη ύψους €38.000.

Νέα Οριζόντια Δύναμη – Ανδρέας Τσίπης, συνταξιούχος, δημοτικός σύμβουλος: Δήλωσε δύο κατοικίες στη Λευκωσία που απέκτησε το 2012 και δύο χωράφια στο Κολόσσι χωρίς να αναφέρει το κόστος απόκτησης. Δήλωσε, επίσης, καταθέσεις ύψους €21.000.

Το «Πόθεν Έσχες» του Φωτίου

Αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τριμελούς Συμβουλίου είναι και η δήλωση περιουσιακών στοιχείων του επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, ο οποίος, επίσης, ελέγχθηκε για αθέμιτο πλουτισμό, χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε το μεμπτό. Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτίου δήλωσε τέσσερα χωράφια στο Μαρώνι και ένα στο Αλεθρικό τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του από κληρονομιά, καθώς και την αγορά ενός χωραφιού στο Μαρώνι, το 2010, για το ποσό των €22.000. Είναι ιδιοκτήτης οχήματος που αγόρασε το 2008 για το ποσό των €79.000. Είναι κάτοχος μετοχών τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών που αγοράστηκαν μεταξύ των ετών 2000 και 2017 για το συνολικό ποσό των €13.000. Τέλος, δήλωσε καταθέσεις ύψους €20.000.

Τα μέλη του Συμβουλίου

Το Τριμελές Συμβούλιο συστάθηκε το 2017 με βάση «τον περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμο». Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο δικηγόρος και τέως πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δώρος Ιωαννίδης και συμμετέχουν ως μέλη στο Συμβούλιο ο έφορος Φορολογίας κ. Σωτήρης Μαρκίδης και το μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών κ. Σταύρος Παντζιαρής.

Δέον να σημειωθεί ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές διέπονται από άλλη νομοθεσία και τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» τις καταθέτουν στη Βουλή. Η νομοθεσία πρόκειται να αναθεωρηθεί λίαν συντόμως με σκοπό, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων να τις ελέγχουν ανεξάρτητοι επαγγελματίες και όχι βουλευτές!

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»
ΚΥΠΡΟΣ

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει