


Ανώτερος δημόσιος υπάλληλος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών που σήμερα ελέγχεται ποινικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιήλθε στην κατοχή του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του τεράστια τουρκοκυπριακή περιουσία, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που περιλαμβάνει και τρεις τουρκοκυπριακές κατοικίες, αποκαλύπτεται ότι είχε καταγγελθεί από το 2014 στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις που συνέταξε, τότε, η Ελεγκτική Υπηρεσία, αν και ζητήθηκε η διερεύνηση της περίπτωσης του εν λόγω υπαλλήλου, δεν διώχθηκε ούτε ποινικά, ούτε πειθαρχικά. Ούτε, βεβαίως, επανακτήθηκαν οι τουρκοκυπριακές περιουσίες που, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, κατέχει παράνομα ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος και τα μέλη της οικογένειάς του. Το μόνο διορθωτικό μέτρο που λήφθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν η μείωση της τουρκοκυπριακής γεωργικής γης που είχε στην κατοχή του ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος, συνολικής έκτασης 1,8 εκατομμυρίων τ.μ. Πέραν της γεωργικής γης, η οικογένεια του εν λόγω δημοσίου υπαλλήλου κατέχει σήμερα τρία τουρκοκυπριακά σπίτια: ένα στο όνομα του δημοσίου υπαλλήλου, το δεύτερο στο όνομα του γιου, το τρίτο στο όνομα της κόρης, ενώ η σύζυγός του κατέχει τουρκοκυπριακό τεμάχιο στο οποίο μπορεί να ανεγερθεί επαγγελματικό υποστατικό.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου ανώτερου δημόσιου υπαλλήλου περιλαμβάνεται στις υποθέσεις που ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής διαβίβασε πρόσφατα στον γενικό εισαγγελέα, για να αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται η διενέργεια ποινικής έρευνας. Παράλληλα, την περίπτωση του συγκεκριμένου υπαλλήλου ερευνά εξονυχιστικά η Ελεγκτική Υπηρεσία, με την έρευνα να πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στη δεκαετία του '90, όταν προσλήφθηκε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.
Καταγγελίες από το 2014
Η γραπτή καταγγελία που υποβλήθηκε κατά το έτος 2014 στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, έφερε τον εν λόγω δημόσιο υπάλληλο, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, να εξασφάλισε για τον ίδιο και για τα μέλη της οικογένειάς του, τη διαχείριση τεράστιας τουρκοκυπριακής περιουσίας που αφορούσε γεωργική γη, κατοικίες για ιδιοκατοίκηση, εξοχικές κατοικίες, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους για ανέγερση επαγγελματικού υποστατικού.
Όπως διαφάνηκε από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ούτε ο δημόσιος υπάλληλος, ούτε τα μέλη της οικογένειάς του πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτουν οι σχετικοί Νόμοι και Κανονισμοί για παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας. Ως εκ τούτου, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από το Υπουργείο Εσωτερικών για να διαπιστωθεί κατά πόσον προκύπτουν ποινικά ή και πειθαρχικά αδικήματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι μετά από έρευνα αποφασίστηκε στις 15/4/2016 η μείωση της τουρκοκυπριακής γεωργικής γης που είχε στην κατοχή του ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος, και συγκεκριμένα από 1.825.447 τ.μ. σε 884.622 τ.μ. «Η υπηρεσία μας ανέφερε ότι παρά τη μείωση της γεωργικής γης που εκμισθώνεται, παραμένει το γεγονός ότι ο εκμισθωτής (σ.σ. δημόσιος υπάλληλος) δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτουν οι υφιστάμενοι Νόμοι και Κανονισμοί για παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας από τον Κηδεμόνα», σχολιάζει σε έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15/12/2016.
16 υπάλληλοι, 11 σύμβουλοι
Το πόρισμα της έρευνας του Υπουργείου Εσωτερικών που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Νομική Υπηρεσία από τον κ. Νουρή, διαπιστώνει ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα και για άλλους τρεις δημόσιους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, καθώς και για ένα μέλος της συμβουλευτικής Επιτροπής, που προτείνει την απόρριψη ή την έγκριση αιτημάτων για εκμίσθωση τουρκοκυπριακών περιουσιών. Όπως εκτιμάται, από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα προκύψουν ευρήματα και για άλλους δημόσιους υπαλλήλους της υπηρεσίας, όπως και για συμβούλους, καθώς με οδηγίες του γενικού ελεγκτή διευρύνθηκε το πεδίο ελέγχου, με την έρευνα να πηγαίνει χρόνια πίσω.
Από τους 70 περίπου υπαλλήλους που αριθμεί η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, διαπιστώθηκε ότι οι 16 έχουν στην κατοχή τους τουρκοκυπριακές περιουσίες. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι 11 μέλη συμβουλευτικών επιτροπών για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες κατέχουν τουρκοκυπριακές περιουσίες. Και οι 27 βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Σύγκρουση συμφερόντων
Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με επιστολή του, τον Μάιο του 2017, στον γενικό εισαγγελέα, είχε καταγγείλει την κουλτούρα αδιαφάνειας και ατιμωρησίας που επικρατούσε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Θέτοντας υπόψη στον κ. Κώστα Κληρίδη τα γεγονότα μιας υπόθεσης που αφορούσε ανταλλαγή ελληνοκυπριακής με τουρκοκυπριακή περιουσία, όπου δυο υπάλληλοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών απέφυγαν να αποκαλύψουν τη σύγκρουση συμφέροντος. Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε από τον τέως γενικό εισαγγελέα τη διενέργεια ποινικής έρευνας. Ωστόσο, δεν έλαβε καμία απάντηση από τον κ. Κληρίδη μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 που παραιτήθηκε, για τις ενέργειες στις οποίες προέβη, εάν προέβη, για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ειδικότερα, η υπόθεση αφορούσε ανταλλαγή τεμαχίων ιδιοκτησίας ελληνοκυπριακών εταιρειών με δύο τουρκοκυπριακά τεμάχια στο χωριό Ασώματος στη Λεμεσό. Η σύγκρουση συμφερόντων αφορούσε δυο λειτουργούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, οι οποίες χειρίστηκαν τις αιτήσεις για ανταλλαγές. Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι οι σύζυγοι των δυο λειτουργών της υπηρεσίας συνδέονταν με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε την πειθαρχική τους δίωξη καθώς απέκρυψαν τη σύγκρουση συμφέροντος. Η έρευνα που ακολούθησε στο Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε μεν την εμπλοκή τους όπως και τη σύνδεσή τους με τις εταιρείες μέσω των συζύγων, αλλά ο ερευνών λειτουργός αποφάνθηκε ότι ο ρόλος των δυο υπό αναφορά λειτουργών περιοριζόταν σε διαδικαστικό και διεκπεραιωτικό. Εξέλιξη, που υποχρέωσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αποστείλει επιστολή στον γενικό εισαγγελέα, τον Μάιο του 2017, ζητώντας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της συγκάλυψης της υπόθεσης. Επί τούτου, ο γενικός ελεγκτής διαβίβασε στοιχεία στον Κώστα Κληρίδη που αποδείκνυαν ότι οι δύο λειτουργοί υπέβαλλαν γραπτώς εισηγήσεις στους ανωτέρους τους για θετική αντίκρυση των προτεινόμενων ανταλλαγών, γεγονός που αποδείκνυε ότι σε καμία περίπτωση ο ρόλος τους δεν ήταν απλά διεκπεραιωτικός.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.