Προηγμένος εξοπλισμός παρακολούθησης, που αναπτύχθηκε από εταιρεία που ελέγχεται από τον πρώην διοικητή της τεχνολογικής μονάδας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, πωλήθηκε πέρυσι στην κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά έγγραφα και διεθνή αρχεία εξαγωγών, παρά το γεγονός ότι το Μπαγκλαντές δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Ισραήλ με τις χώρες στις οποίες μπορεί να πωληθεί τέτοια τεχνολογία - και παρά το σταθερά κακό ιστορικό της συγκεκριμένης χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο εξοπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται για την υποκλοπή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, πωλήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών ή NTMC, έναν βραχίονα του Υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και για τη διαδικτυακή λογοκρισία και την υποκλοπή των πολιτών, σύμφωνα με δημοσίευμα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Το Μπαγκλαντές είναι η τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και μέχρι το 2021, όλα τα διαβατήρια του Μπαγκλαντές έγραφαν «Αυτό το διαβατήριο ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από το Ισραήλ».
Η Passitora, εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, που ελέγχεται από τον Ταλ Ντίλιαν, ισραηλινό επιχειρηματία και πρώην διοικητή των μυστικών υπηρεσιών. Με την προηγούμενη επωνυμία WiSpear, είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε με μια συνέντευξη που έδωσε ο Dilian στο Forbes, στην οποία αποκάλυψε την ύπαρξη του συστήματος SpearHead της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει ένα φορτηγάκι με εξοπλισμό παρακολούθησης και λογισμικό εντοπισμού, το οποίο συλλέγει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi, συμπεριλαμβανομένων κρυπτογραφημένων μηνυμάτων WhatsApp, συνομιλιών στο Facebook, λίστες επαφών, κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου σε ακτίνα περίπου μισού χιλιομέτρου. Μια παρουσίαση για το WiSpear υποστηρίζει ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή κατασκοπευτικού λογισμικού σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα εντός της εμβέλειάς του.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.