O Αβέρωφ απαντά για τους τρεις φόβους της λύσης: Θα αλλάξει η καθημερινότητα μας; Θα τουρκέψουμε; θα παττίσουμε;

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 9.3.2021
O Αβέρωφ απαντά για τους τρεις φόβους της λύσης: Θα αλλάξει η καθημερινότητα μας; Θα τουρκέψουμε; θα παττίσουμε;
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποδέχτηκε σήμερα τον καθηγητή και σύμβουλο Προέδρων της Δημοκρατίας για το κυπριακό, Κώστα Αποστολίδη.

Συνάντηση Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με τον καθηγητή και σύμβουλο Προέδρων της Δημοκρατίας για το κυπριακό, κ. Κώστα Αποστολίδη.


Στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού υποδέχτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συνοδευόμενος από συνεργάτες του, τον καθηγητή και σύμβουλο Προέδρων της Δημοκρατίας για το κυπριακό, κ. Κώστα Αποστολίδη. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού τόνισε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συνομιλήσω για το κυπριακό μ’ ένα βαθύ γνώστη του κυπριακού, όχι μόνο των οικονομικών πτυχών αλλά και πτυχών που αφορούν το περιουσιακό αλλά και θέματα που αφορούν συνταγματικές πτυχές. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Κώστα Αποστολίδη που διετέλεσε σύμβουλος σχεδόν όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας που ασχολήθηκαν με το Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση βγαίνω πιο ενημερωμένος και για κάποιες πτυχές που χρειάζονται να έχεις και τη γνώση ενός τεχνοκράτη και ο Κώστας Αποστολίδης δεν υπήρξε ποτέ πολιτικός παρά ένας τεχνοκράτης που προσέφερε τις υπηρεσίες του στα θέματα που καλέστηκε να συμβουλέψει ή να καταθέσει μελέτες ή απόψεις. Ως προς το κυπριακό συζητήσαμε και κάποια πράγματα που δημιουργούνται τρεις μεγάλοι φόβοι στην κοινωνία και που καλλιεργούν αυτούς τους φόβους είτε γιατί τους πιστεύουν κάποιοι είτε τους καλλιεργούν για να μπορούν να υπερασπίζονται τις δικές τους θέσεις. Σεβαστές οι θέσεις τους άσχετα από που ελαύνονται τα κίνητρα τους.

Ποιοι είναι οι τρεις φόβοι που καλλιεργούν στην κοινωνία εδώ και δεκαετίες, ότι με τη λύση του κυπριακού θα αλλάξει η καθημερινότητα σας, με τη λύση του κυπριακού κινδυνεύουμε να τουρκέψουμε και τρίτον, με τη λύση του κυπριακού θα παττίσουμε. Αυτοί είναι οι τρεις μεγάλοι φόβοι που καλλιεργήθηκαν εδώ και δεκαετίες στην κυπριακή κοινωνία.

Όσον αφορά την καθημερινότητα εξήγησα στις τελευταίες μου παρεμβάσεις ότι η καθημερινότητα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων δεν πρέπει να αλλάξει με τη λύση του κυπριακού. Να υπάρχει σχεδόν μια πλήρη αυτονομία στις συνιστώσες πολιτείες, διασφαλίζοντας ότι η καθημερινότητα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων δεν θα αλλάξει.

Δεύτερον, υπάρχει η κινδυνολογία ότι με τη λύση θα τουρκέψουμε. Εγώ θα το πω απλά, ναι υπάρχει κίνδυνος να τουρκέψουμε εάν δεν λυθεί το κυπριακό.

Το τρίτο, ότι με τη λύση θα καταστραφούμε οικονομικά ότι θα παττίσουμε. Θα πω απλά πράγματα, κατανοητά. Η αξία των περιουσιών τω Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ίσως να είναι της τάξης ή και περισσότερα των 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι σημερινές εκτιμήσεις μπορεί να είναι και περισσότερα δεν θα μπω σ΄ αυτό, βάζω ένα νούμερο περίπου 10 δισεκατομμύρια. Σήμερα δυστυχώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες πρόσφυγες και μη, η αξία τους είναι μηδέν. Δεν μπορούν να πάνε σε μια τράπεζα να βάλουν υποθήκη το ακίνητο τους γιατί δεν αναγνωρίζεται δυστυχώς η αξία. Την ίδια ώρα, άλλοι νέμονται τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές αλλά και αυτές που είναι για αξιοποίηση ή για καλλιέργεια από πρόσφυγες, δεν έχουν αξία ως ιδιόκτητη περιουσία. Άρα και κάποια δισεκατομμύρια αξία των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, δεν προσθέτει αυτή την αξία στα περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων.

Το δεύτερο, θεωρούν ότι αν λυθεί το κυπριακό θα πέσουν οι αξίες των ακινήτων. Αν λυθεί το κυπριακό οι αξίες των ακινήτων θ’ αυξηθούν και στις σημερινές περιοχές υπό κατοχή αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο. Να μην έχουν έγνοια ούτε οι Παφίτες, ούτε οι Λεμεσιανοί ότι με τη λύση του κυπριακού θα πέσουν οι αξίες. Με τη λύση του κυπριακού ν’ αρθεί η πολιτική αστάθεια και να έχουμε μια Κύπρο ενωμένη στην ενωμένη Ευρώπη, όλα θα πάνε πάνω και οι αξίες των ακινήτων σε ολόκληρη την Κύπρο. Το τρίτο, μιλούσαμε για το πόσο σημαντική είναι στην κυπριακή οικονομία ο τομέας ανάπτυξης γης. Να χτίζουμε πολυκατοικίες ή πύργους πέντε δέκα ή είκοσι και είπαμε και ήταν και πραγματικότητα, δούλευαν χιλιάδες εργαζόμενοι και πολλές ειδικότητες απασχολούνταν. Θέλω απλά να φανταστούμε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου. Είναι πολλά δισεκατομμύρια που θα μπουν στην οικονομία, πολλαπλάσια από οποιαδήποτε ανάπτυξη έζησε αυτός ο τόπος μετά το 1974. Και αν κάτι θα χρειαστούμε και το πιστεύω ακράδαντα με τη λύση του κυπριακού, είναι πως θα βρούμε τον τρόπο να κρατήσουμε τα χαλινάρια της οικονομίας γιατί η ορμή και η δυναμική που θα πάρει η ανάπτυξη της οικονομίας, θα μιλούμε μεσοπρόθεσμα μετά τη λύση σε ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης που θα είναι σε διψήφιους αριθμούς που δεν τα ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ούτε η Κύπρος, ούτε καμιά ευρωπαϊκή χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον αγαπητό Κώστα για την χρησιμότατη συνάντηση και υπόσχομαι πως θα συνεχίσουμε τις επαφές γιατί χρειάζονται τα μυαλά και οι γνώσεις ανθρώπων όπως του Κώστα».

Ο κ. Κώστας Αποστολίδης από την πλευρά του δήλωσε τα εξής:

«Βλέπω ότι δεν γίνονται πάντα οι μελέτες για να γίνουν, να προσφερθούν λύσεις για το κυπριακό και για τον κόσμο. Όπως είπε ο Αβέρωφ, η λύση θα βοηθήσει όλους, όχι μόνο τους πρόσφυγες, όλους. Και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Για το στοιχείο της αξίας της γης των προσφύγων στα κατεχόμενα, υπάρχουν στοιχεία του κτηματολογίου από το 1974, έχουμε τις αξίες, όλες τις περιουσίες. Είναι σχετικά εύκολο αν δουλέψω 2-3 μέρες να παρουσιάσω τα στοιχεία, τι είναι η αξία αυτών. Είναι εύκολο να γίνει αυτό. Τα στοιχεία υπάρχουν. Είναι αυτό που λέω. Αν κάνουμε μελέτες και έχουμε τα στοιχεία βρίσκουμε λύσεις. Για το θέμα της εισροής τουρκόφωνων στην Κύπρο. Πρώτα-πρώτα οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνουν πως θα καθοριστεί το citizenship. Και δεν είναι εύκολο να πλημμυρίσουμε από τουρκόφωνους με τη λύση, τώρα είναι πιο δύσκολο που δεν έχουμε ελέγχους στα πράγματα. Έτσι αυτά τα προβλήματα μερικώς έχουν ήδη αποφασιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη μέσα στις αποφάσεις του συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι αν καταφέρουμε και νομίζω αυτός είναι ο στόχος όλων αυτή την στιγμή, να διαπραγματευτούμε λύση με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχεται δυο κράτη, τότε μπορεί να έχουμε μια λύση που να μπορεί να δουλέψει καλά και να έχουμε  όλοι όφελος. Αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται, να βρούμε τις λύσεις, να κάνουμε τις μελέτες και να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί δεν θα χρεοκοπήσουμε. Διότι η δυναμική της ανάπτυξης θα είναι τόσο μεγάλη από τη λύση.  Η Κύπρος, όλη μαζί είναι πολύ πιο όμορφη από το κομμάτι που ελέγχουμε σαν Ελληνοκύπριοι. Αν είμαστε όλοι μαζί είναι παράδεισος και τούτο πρέπει να το καταλάβουμε. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί, πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα του άλλου, πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες ν’ αποκτήσουν τις περιουσίες τους. Είναι κάτι που δεν γράφεται συχνά, δεν υπάρχει ενημέρωση, όλοι νομίζουν θα στοιχίσει πολλά διότι κάποτε δημοσιεύθηκαν στοιχεία για το τι θα είναι το κόστος. Δεν πρέπει να βλέπεις κόστος, πρέπει να βλέπεις και τι θα είναι το κέρδος και το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει συνάντηση με τον Κώστα Χριστοφίδη της Κίνησης Νέο Κύμμα και το πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Πολύ Πολυβίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Αυτό είναι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»
ΚΟΣΜΟΣ

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Politico για Μακρόν: Η φωτογραφία του δείπνου που τα λέει όλα - «Η χώρα πάει στα σκυλιά»

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Πέθανε ο Γιώργος Ηλιάδης, δεύτερος σύζυγος τής Αλίκης Βουγιουκλάκη

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Θωρακίζουν κρίσιμες υποδομές της ΚΔ - Αναβαθμίζεται σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας

Υπό κάλυψη αστυνομικοί για παράνομους αγώνες ταχύτητας - Αποκαλυπτική επιστολή Χαρτσιώτη στη Βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό κάλυψη αστυνομικοί για παράνομους αγώνες ταχύτητας - Αποκαλυπτική επιστολή Χαρτσιώτη στη Βουλή

Υπό κάλυψη αστυνομικοί για παράνομους αγώνες ταχύτητας - Αποκαλυπτική επιστολή Χαρτσιώτη στη Βουλή