Δυναμικό comeback των λοιμώξεων στα παιδιά

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 7.12.2022
Δυναμικό comeback των λοιμώξεων στα παιδιά
Πάνω από το 60% των νοσηλειών στο Μακάρειο είναι παιδιά που νοσούν με τον συγκυτιακό ιό (γνωστός και ως RSV). Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη

Δύο ακόμη θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο ανακοινώθηκαν χθες από τις βρετανικές Υγειονομικές Αρχές, με τα θύματα να φτάνουν τα εννέα σε διάστημα μόλις μερικών εβδομάδων. Οι δύο νέοι θάνατοι που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν μαθητές, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Μία νόσο που σπανίως επιφέρει τον θάνατο, αλλά πλήττει το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες παιδιά στη Βρετανία. Το περασμένο Σάββατο στη Βρετανία, τα ποσοστά της οστρακιάς ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερα από το συνηθισμένο, με 851 περιπτώσεις να αναφέρονται από τις 14 έως τις 20 Νοεμβρίου, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 186 περιπτώσεων που είχαν καταγράφει τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, χιλιάδες είναι οι Βρετανοί γονείς που σκέφτονται να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, με τους γιατρούς να τους προτρέπουν να επικοινωνούν μαζί τους, εάν τα συμπτώματα των παιδιών τους επιδεινωθούν. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό όσον αφορά τον στρεπτόκοκκο, επισημαίνουν οι επιστήμονες την ώρα που έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ιογενείς λοιμώξεις και κυρίως στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (γνωστού ως RSV), με αποτέλεσμα πάνω από το 60% των νοσηλειών στο Μακάρειο Νοσοκομείο να είναι παιδιά που νοσούν με τον ιό αυτό.

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο παρατεταμένος εγκλεισμός φαίνεται να κρύβονται πίσω από την έξαρση των λοιμώξεων, κυρίως όσον αφορά τα παιδιά, με τους ειδικούς να ανησυχούν για το τι έπεται. Οι ιοί της γρίπης, ο συγκυτιακός ιός (RSV),οι αδενοϊοί, ο στρεπτόκοκκος και ο πνευμονιόκοκκος βρίσκονται σε ανοδική πορεία, προσβάλλοντας μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Η αλυσίδα των μολύνσεων δεν ανακόπτεται εύκολα, με τους κρίκους της να ενισχύονται και να αυξάνονται μέσα στα σχολεία ή στους χώρους όπου πραγματοποιούνται άλλες δραστηριότητες των παιδιών και φυσικά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον τους, όπου οι ιώσεις εμφανίζονται σε παππούδες και γιαγιάδες όπως και στους γονείς και τα άλλα παιδιά της οικογένειας.

4395974999040760 ImgSrc (2)

Σπάνια επιπλοκή

Εξαιρετικά σπάνια είναι η σοβαρή επιπλοκή από στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, δηλώνει ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου δρ Μιχάλης Αναστασιάδης. Σε παρέμβασή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο δρ Αναστασιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για τη γνωστή μικροβιακή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, η οποία ταλαιπωρεί παιδιά συνήθως από δύο ετών και άνω, ενώ σε πιο μικρά παιδιά και βρέφη δεν είναι τόσο συχνή η κλινική εικόνα. Εξηγεί ότι ένας υποτύπος αυτού του μικροβίου που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος παράγει και μία τοξίνη όπου αν προσβληθεί κάποιος από το συγκεκριμένο στέλεχος θα εκδηλώσει τη γνωστή νόσο οστρακιά. «Πέραν δηλαδή του πυρετού και του έντονου πονόλαιμου της αμυγδαλίτιδας, υπάρχει και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στο δέρμα», είπε. Ωστόσο, δεν υπάρχει εμβολιασμός γι' αυτό, δήλωσε. «Οι πιο σοβαρές επιπλοκές όπου προκαλείται η διείσδυση του μικροβίου στο αίμα, δηλαδή να προκληθεί οργανική ανεπάρκεια, είναι εξαιρετικές σπάνιες», συμπλήρωσε. Όσον αφορά τα περιστατικά θανάτων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι αυτός ο αριθμός παιδιών τρομάζει, υπενθυμίζοντας ότι πριν αρκετούς μήνες παρατηρούσαμε με το ίδιο ενδιαφέρον και την ιστορία με την ηπατίτιδα που παρατηρήθηκε και πάλι πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φταίει η καραντίνα

Όσον αφορά τα αίτια της εμφάνισης του μικροβίου αυτού, ο δρ Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα, ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προκάλεσε την πιο επιθετική εκδήλωση και από ιούς και από μικρόβια. «Αυτό το μικρόβιο γίνεται πιο επικίνδυνο λόγω της κατάστασης που περάσαμε με την πανδημία και γιατί μειώνεται και η ανοσία», είπε, εξηγώντας ότι «όταν έχουμε ιούς και μικρόβια τα οποία δεν αντιμετώπισαν αυτή τη μαζική άμυνα από συχνές λοιμώξεις μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην πορεία καθίσταται άνοσο όταν έρθει σε επαφή με έναν ιό και νοσήσει». Επισημαίνει ακόμη το πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα προσωπικής προφύλαξης και υγιεινής. Αυτό το μικρόβιο μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος και άρα με τη στενή επαφή, αναφέρει. Επομένως, η αποφυγή του συγχρωτισμού, η καλή υγιεινή των χεριών, των χώρων, η αποφυγή του να πηγαίνει ένα παιδί που νοσεί στο σχολείο, ακόμη και η χρήση της μάσκας είναι τρόποι που δεν πρέπει να ξεχνάμε και πρέπει να τηρούμε προκειμένου να μειώνουμε την εύκολη διασπορά των ιών, τόνισε. Επιπλέον, όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο δρ Αναστασιάδης συστήνει τον εμβολιασμό της εποχιακής γρίπης από ηλικία 6 μηνών, η οποία όμως δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, αλλά το εμβόλιο υπάρχει στην Κύπρο.

Όχι στον συγχρωτισμό

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας για περιστατικά στρεπτόκοκκου στην Κύπρο, ωστόσο έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ιογενείς λοιμώξεις και κυρίως στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (γνωστού ως RSV), με αποτέλεσμα πάνω από το 60% των νοσηλειών στο Μακάρειο να είναι παιδιά που νοσούν με τον ιό αυτό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα να εντοπίζονται στη Γερμανία, όπου τα διαθέσιμα κρεβάτια στις εντατικές παίδων είναι ελάχιστα, καθώς επίσης και στη Βρετανία, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα, μιας και «άνοιξε τον χορό» της άρσης των μέτρων καταπολέμησης του κορωνοϊού. Ο ιός προσβάλλει κυρίως παιδιά, ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα βρέφη. Σε δηλώσεις του ο παιδίατρος δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, επέστησε την προσοχή στους γονείς, αναφέροντας ότι ο ιός προκαλεί βρογχιολίτιδα, η οποία είναι αυτοϊώμενη, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αγωγή δεν δύναται να έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται για ίαση της λοίμωξης, είναι χρόνος, με τον δρα Χατζηπαναγή να προτρέπει τους γονείς να αποφεύγουν χώρους έντονου συγχρωτισμού, ώστε να προλάβουν τη λοίμωξη των παιδιών τους.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β' γύρου

6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β' γύρου

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος
ΚΥΠΡΟΣ

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»
ΚΥΠΡΟΣ

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ