Ανοιχτή σύγκρουση Νομικής Υπηρεσίας με διεύθυνση Φυλακών

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 29.11.2022
Ανοιχτή σύγκρουση Νομικής Υπηρεσίας με διεύθυνση Φυλακών
Η διεύθυνση των φυλακών θεωρεί ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο της υπόθεσης του Μ. Κατσουνωτού από τη Νομική Υπηρεσία. Πληροφορίες για παρέμβαση του ΠτΔ

Η διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, υποστηρίζει πως γενικός και βοηθός γενικός εισαγγελέας, κινούμενοι από σκοπιμότητα, προσπάθησαν να την αποδομήσουν με την ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Παρασκευή, με στόχο να αποφύγουν τη δίωξη του Μ. Κατσουνωτού, τον οποίο είχε καταγγείλει τον περασμένο Ιούνιο. Χθες εκδόθηκε ανακοίνωση των δικηγόρων της κ. Αριστοτέλους, ενώ σε δηλώσεις προέβη και η ίδια στον «Π».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», χθες υπήρξε συνάντηση της κ. Αριστοτέλους με την υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το σύστημα απενεργοποίησης των κινητών στις Φυλακές. Επίσης χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους κ. Σαββίδη και Αγγελίδη, στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα της αντιπαράθεσης που έχει προκύψει για τις Φυλακές.

Τιμωρία διά ανακοίνωσης

Η Α. Αριστοτέλους, μιλώντας στον «Π», ανέφερε πως η ανακοίνωση του γενικού και του βοηθού γενικού εισαγγελέα, όπως αντιλαμβάνεται, αποτελεί μέρος της τιμωρίας της ίδιας και της κ. Δημητρίου γιατί τόλμησαν να καταγγείλουν διαφθορά εκ μέρους αξιωματικού της Αστυνομίας. «Αναμένουμε», σημείωσε», να δούμε το σύνολο της ποινής που αποφασίστηκε, καθώς μέχρι σήμερα μόνο για το προπατορικό αμάρτημα δεν μας αποδόθηκε ευθύνη, αλλά ποτέ δεν ξέρει κάποιος και ας μην προτρέχουμε».

Η Α. Αριστοτέλους διερωτήθηκε ποια μέτρα θεωρούν οι κύριοι Σαββίδης και Αγγελίδης «μη επαρκή και αναποτελεσματικά», και γιατί δεν τα πρότεινε ο κ. Σαββίδης όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και γιατί δεν τα εφάρμοσε ο κ. Αγγελίδης όταν ήταν υπουργός Άμυνας και παραδεχόταν ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών στην ΕΦ.

Έκανε επίσης λόγο για επιλεκτική αναφορά στην έκθεση των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, και μάλιστα για υποθέσεις οι οποίες δεν βρίσκονται καν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στη δημοσιότητα

Η Α. Αριστοτέλους χαιρέτισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Νομική Υπηρεσία κάνει δημόσια αναφορά σε περιεχόμενο ποινικής έρευνας, καθώς κάτι τέτοιο δεν το έκανε σε καμία περίπτωση στο παρελθόν. Ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, όπως και αυτό του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ώστε να μην εκδίδονται ετυμηγορίες διά ανακοινώσεων. Στο ερώτημά μας αν σκέφτεται να αποχωρήσει από τις Φυλακές όπως είχε αφήσει να νοηθεί, ανέφερε πως είναι κάτι που συζητάει με τους δικηγόρους της και προβληματίζει την ίδια, καθώς από τότε που έκανε την καταγγελία, τον περασμένο Ιούνιο, βρίσκεται συνεχώς κάτω από την πίεση απειλών και διώξεων. Διερωτήθηκε, τέλος, αν στο παρελθόν έγινε ποτέ ποινική έρευνα όταν σημειώνονταν αυτοκτονίες, βιασμοί και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές, ενώ υπήρχαν και επίσημες παραδοχές για ανεξέλεγκτη χρήση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων.

Ατυχής ανακοίνωση

Οι δικηγόροι της Α. Αριστοτέλους εξέδωσαν επίσης ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν πως δεν είναι αρμοδιότητα του γενικού και του βοηθού γενικού εισαγγελέα να αξιολογούν τα μέτρα που λαμβάνονται στις φυλακές. «Θεωρούμε», αναφέρουν, «την πρόσφατη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για τις Κεντρικές Φυλακές σαν μια καθαρή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης για τον ανεπαρκή και τουλάχιστον ατυχή, κατά την άποψή μας, μέχρι σήμερα χειρισμό της καταγγελίας που υπέβαλαν οι πελάτιδές μας εναντίον του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας κ. Μ. Κατσουνωτού για διαπλοκή και διαφθορά που αφορούσε, μεταξύ άλλων, παράνομη επικοινωνία με τη χρήση του προσωπικού του κινητού τηλεφώνου με βαρυποινίτη με σκοπό την εξουδετέρωσή τους».

«Αποσιώπηση και συγκάλυψη»

Στην ανακοίνωση διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Νομική Υπηρεσία προσπαθεί εμφανώς να «συγκαλύψει» και να «αποσιωπήσει» την υπόθεση Κατσουνωτού. Καλούν τον γενικό εισαγγελέα να δώσει στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα του πορίσματος Αιμιλιανίδη, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν διαψευστεί, αποδίδει ποινικές ευθύνες. Αντιθέτως, το πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που δεν καταλήγει σε απόδοση ευθυνών, χρησιμοποιήθηκε με δημοσιοποίηση επιλεκτικών αναφορών για να πλήξει τις κ. Αριστοτέλους και Δημητρίου.

Επισημαίνεται πως το πόρισμα Αιμιλιανίδη επιδόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα «μελετάται», ενώ το πόρισμα των τεσσάρων ποινικών ανακριτών επιδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου και «μελετήθηκε» τάχιστα και χρησιμοποιήθηκε για την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Γίνεται επίσης αναφορά σε ανελέητο πόλεμο κατά της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, καθώς μετά την καταγγελία κατά του Μ. Κατσουνωτού, διορίστηκαν τέσσερις ποινικοί ανακριτές για να διερευνήσουν αδικήματα για κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά, ενώ ξεκίνησε και ποινική διερεύνηση για τη διαρροή ενός mail. Οι δικηγόροι της Α. Αριστοτέλους και Α. Δημητρίου, δεν θεωρούν καθόλου «τυχαίες» αυτές τις ενέργειες και υποστηρίζουν πως συνδέονται άμεσα με τη δική τους καταγγελία κατά του Μ. Κατσιουνωτού.

Υποτιμά τη νοημοσύνη μας

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, σημειώνοντας πως «παρόλες τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για επίρριψη ποινικών ευθυνών στον κ. Κατσουνωτό, τερματίζει τη διαθεσιμότητά του και τον επαναφέρει πίσω στα καθήκοντα του, γνωρίζοντας, υποθέτουμε, η κ. υπουργός ότι αν τελικά αποφασιστεί η ποινική δίωξη του κ. Κατσουνωτού με βάση το πόρισμα, δεν θα μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαθεσιμότητα. Η κ. υπουργός, σαν πολιτική προϊσταμένη, τόσο των Φυλακών όσο και της Αστυνομίας, υποτιμά τόσο τη δική μας νοημοσύνη, όσο και του απλού πολίτη, όταν πρόσφατα δημόσια ισχυρίστηκε ότι ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει ιδέα για το αποτέλεσμα του πορίσματος του κ. Αιμιλιανίδη».

Η ανησυχία Ν.Υ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ανακοίνωση που είχαν εκδώσει την περαμένη Παρασκευή ο γενικός και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως «διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι, μέσω της διερεύνησης, επιβεβαιώνονται τα ευρήματα των δικαστικών αποφάσεων και των πληροφοριών/μαρτυριών που κατείχε η Αστυνομία για κατ’ επανάληψη εισαγωγή, μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών. Ομοίως, επιβεβαιώνεται η εικόνα εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός των Φυλακών, και πάλι με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών. Αυτό από μόνο του εκθέτει το όλο οικοδόμημα του σωφρονιστικού συστήματος σε πολύ σοβαρούς κινδύνους που προκαλούν τριγμούς σε όλο το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Εκ του αποτελέσματος, και με βάση αδιαμφισβήτητα γεγονότα, προκύπτει ότι, τα μέτρα που λαμβάνονται από τη διεύθυνση των Φυλακών δεν είναι ούτε επαρκή ούτε αποτελεσματικά. Αυτό μας οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή ανθρώπων εντός και εκτός Φυλακών, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια και τάξη».

Ο φόνος Τσιτάν

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας εκδόθηκε μετά την καταχώριση της υπόθεσης για τον φόνο του Τουρκοκύπριου Τανσού Τσιτάν στις 27 Οκτωβρίου στις φυλακές. Μεταξύ των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Τούρκος βασικός ύποπτος είναι και η χρήση και κατοχή ναρκωτικών. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι δεν του έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν όντως είχε κάνει χρήση ναρκωτικών εντός των φυλακών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β' γύρου

6η δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Τα ποσοστά των υποψηφίων στην πρόθεση ψήφου και τα σενάρια β' γύρου

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Κύπρο με μέτρα - Διορία 2 μηνών για μεταφορά 4 οδηγιών της ΕΕ

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος
ΚΥΠΡΟΣ

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος

Σε λάκκο ανεγειρόμενης οικοδομής βάθους τριών μέτρων έπεσε 13χρονος

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»
ΚΥΠΡΟΣ

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»

ΓΓ ΣΕΚ: «Ατυχής η δήλωση Αναστασιάδη για Σωτηρούλα Χαραλάμπους»

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ

Υπέρ της επέκτασης του θεσμού της ΑΤΑ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης - Συνάντηση με ΣΕΚ