Διαβητολογία, επεμβατική ακτινολογία, ποδολογία, ιατρική γενετική, επείγουσα ιατρική, είναι μερικές από τις ειδικότητες γιατρών οι οποίες, ναι μεν υπάρχουν στην Κύπρο, αλλά δεν αναγνωρίζονται από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, με τους γιατρούς αυτούς να βρίσκονται ακόμη στο περίμενε. Υπάρχουν παραδείγματα γιατρών οι οποίοι έχουν πάρει συγκεκριμένες ειδικότητες στο εξωτερικό, αλλά στην Κύπρο εργάζονται, στο Δημόσιο ή στο ΓεΣΥ, ως ανειδίκευτοι γιατροί, επειδή εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Πρόκειται για ειδικότητες που έχουν αναγνωριστεί στο εξωτερικό, κάποιες εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ στο ευρωπαϊκό, κατά τα άλλα, κράτος που ονομάζεται Κύπρος, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Όλα αυτά την ώρα που γενικοί γιατροί αυτοαποκαλούνται ειδικοί γιατροί και λειτουργούν με τρόπο ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τις ζωές των ασθενών τους.
Με ειδικότητα στην παρανομία
Τον Αύγουστο του 2020, δύο οδοντίατροι έγιναν οι πρώτοι γιατροί που τέθηκαν εκτός ΓεΣΥ καθώς είχαν συμβληθεί με το σύστημα και συστήνονταν στους ασθενείς τους ως ειδικοί γιατροί με ειδικότητα στοματογναθοπροσωποχειρουργική. Οι συγκεκριμένοι δεν είναι οι μόνοι γιατροί που παραποίησαν το βιογραφικό τους, είτε για να ξεγελάσουν το ΓεΣΥ, είτε τους πολίτες γενικότερα. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016 μέχρι σήμερα διερευνήθηκαν από πλευράς Αστυνομίας 15 τέτοιες περιπτώσεις, με τις εννέα να βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εκδίκαση. Και ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, πολύ λίγα έως και ελάχιστα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, την ώρα μάλιστα που γιατροί, οι οποίοι έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και θα έπρεπε να τους αναγνωρίζεται η εξειδίκευση, περιμένουν πότε και αν θα αλλάξει η νομοθεσία.
'Ενας στους δέκα διαβητικοί
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν αναγνωρίζεται η εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, με τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών(ΤΑΕΠ) να μην στελεχώνονται από τους συγκεκριμένους γιατρούς, η συνεισφορά των οποίων χαρακτηρίζεται ως απαραίτητη σε άλλα συστήματα υγείας. Είναι οι ειδικοί οι οποίοι έχουν όλα τα εφόδια για να χειριστούν ένα επείγον περιστατικό και κυρίως να χειριστούν ένα ΤΑΕΠ σε ώρα αιχμής, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να περιμένουν οι ασθενείς για ώρες στις αίθουσες αναμονής. Εξίσου σημαντική είναι και η αναγνώριση ειδικοτήτων, όπως η διαβητολογία και η ποδολογία. Η συνεισφορά των δύο ειδικοτήτων είναι απαραίτητη για τη μείωση και πρόληψη περιστατικών διαβήτη, αλλά και την αποφυγή ακρωτηριασμών, του αποκαλούμενου διαβητικού ποδιού. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, στη χώρα μας το 10% των πολιτών νοσούν με διαβήτη. Ένας στους δέκα Κύπριους δηλαδή πάσχει από διαβήτη, χωρίς να υπολογίζεται στο δεδομένο αυτό ο αριθμός των ατόμων που έχουν προδιάθεση. Από το 2000, ο διαβήτης έχει υπερπλασιαστεί, από 4,6% του πληθυσμού έφτασε στο 10,5% σήμερα. Χωρίς επαρκή δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα αυξηθεί στο 11,3% του πληθυσμού. Όσον αφορά δε την ποδολογία, η ειδικότητα αυτή δεν αφορά μόνο μία ή δύο, αλλά πολλές κατηγορίες ασθενών, με μεγαλύτερη εκείνη των διαβητικών, η οποία από μόνη της στην Κύπρο περιλαμβάνει πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αυτή τη στιγμή πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Οι νοσηλείες ασθενών με έλκη στα κάτω άκρα μειώνονται, όταν αυτοί παρακολουθούνται από ποδολόγο κατά 40%, ενώ οι ακρωτηριασμοί κάτω άκρων μειώνονται κατά 70%. Την ίδια ώρα, ένας ακρωτηριασμός ποδιού μπορεί να κοστίσει μέχρι και €50.000, ενώ η επούλωση σε νοσηλεία ενός έλκους €20.000.
Έρχεται νομοθεσία
Μιλώντας επί του θέματος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου, δρ Άγγελος Στυλιανού, ανέφερε στον «Π» ότι το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί και γίνεται μια προσπάθεια για τροποποίηση της νομοθεσίας. Για διαχείριση του διαβήτη, για παράδειγμα, ο αρμόδιος γιατρός είναι ο ενδοκρινολόγος, παρόλο που αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια για να αναγνωριστεί η διαβητολογία. Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι στην Κύπρο δεν δίνουμε ειδικότητα, αλλά υπάρχει σχετική διακρατική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ένας γιατρός που κάνει την ειδικότητά του σε νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ, παρακάθεται σε σχετική εξέταση στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται ο τίτλος του πρώτα από το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος και στη συνέχεια αναγνωρίζεται η ειδικότητά του στη χώρα μας από το Ιατρικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον δρα Στυλιανού, η αναγνώριση ειδικοτήτων, όπως είναι για παράδειγμα η διαβητολογία, η ιατρική γενετική, η επείγουσα ιατρική και η επεμβατική ακτινολογία, είναι υπό συζήτηση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα ρυθμιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα μέσω νομοθεσίας, με τη διαβούλευση επί της πρότασης νόμου από πλευράς του Ιατρικού Συμβουλίου να έχει ολοκληρωθεί. Το επόμενο βήμα είναι η αποστολή των εισηγήσεων στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα αναλάβει και την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Όσον αφορά το πότε υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όπως ανέφερε ο δρ Στυλιανού, δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιας και πρόκειται για αποφάσεις που παίρνουν χρόνο. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι εδώ και τρία χρόνια το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου έχει μελετήσει πρωτόκολλα που ισχύουν στην Ελλάδα για περισσότερες από 45 ειδικότητες, τα οποία αναμένεται να υιοθετηθούν και στην Κύπρο, εάν και εφόσον περάσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.