Δημόσια επιδόματα - Δήλωναν άποροι με περιουσίες εκατομμυρίων

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 17.9.2022
Δημόσια επιδόματα - Δήλωναν άποροι με περιουσίες εκατομμυρίων
Με την εφαρμογή του ενιαίου μητρώου δικαιούχων λήψης επιδομάτων στήριξης αποκαλύφθηκε το μπάχαλο με τα δημόσια επιδόματα, που οφειλόταν κυρίως στην απουσία ελέγχου και στο γεγονός ότι τέσσερεις διαφορετικές υπηρεσίες σε διαφορετικά υπουργεία μοίραζαν επιδόματα, χωρίς καμία διασύνδεση μεταξύ τους

Εκμεταλλευόμενοι τα κενά της κείμενης νομοθεσίας και προπαντός την απουσία ελέγχου, σχεδόν 5.000 συμπολίτες μας λάμβαναν δημόσιο βοήθημα ενώ δεν το δικαιούνταν, υποβάλλοντας παραπλανητικά ή και ψευδή στοιχεία. Αποκρύπτοντας, έτσι, ακίνητη περιουσία, καταθέσεις και εισοδήματα. Μεταξύ των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται και άτομα με τεράστια ακίνητη περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ ή και με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικά ιδρύματα. Μάλιστα, εξαιτίας του γεγονότος ότι τέσσερεις διαφορετικές κρατικές υπηρεσίες σε διαφορετικά υπουργεία μοίραζαν δημόσια επιδόματα χωρίς την όποια διασύνδεση μεταξύ τους, επέτρεπε σε επιτήδειους να λαμβάνουν ταυτόχρονα δύο δημόσια επιδόματα. Το μπάχαλο με τα δημόσια βοηθήματα αποκαλύφθηκε με τη δημιουργία του ενιαίου μητρώου δικαιούχων λήψης επιδομάτων στήριξης, όπου όλα τα δημόσια βοηθήματα συγκεντρώθηκαν σε μία υπηρεσία, από την πρώτη του χρόνου τέθηκαν κάτω από την αρμοδιότητα και την εποπτεία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, όπου οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εξονυχιστικοί. Οι αρμόδιοι δημόσιοι λειτουργοί κάνουν «φύλλο και φτερό» τις αιτήσεις για δημόσιο βοήθημα.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, από τα 5.000 περίπου πρόσωπα που διακόπηκε το δημόσιο βοήθημα τα τελευταία χρόνια, σχεδόν οι 3.000 διαπιστώθηκε ότι κατείχαν ακίνητη περιουσία πέραν των €200.000 και έφτανε μέχρι και αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Αρκετοί απέκρυψαν καταθέσεις και εισοδήματα. Εντοπίστηκαν στην κατοχή τους τραπεζικές καταθέσεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις €25.000 και έφταναν μέχρι και το €1 εκατ. Από τα πρόσωπα που έχουν απορριφθεί λόγω εισοδημάτων, σχεδόν για τα μισά εξ αυτών αποκαλύφθηκε ότι είχαν εισοδήματα που κυμαίνονταν από τις €2.000 μέχρι και €5.000 μηνιαίως, κυρίως από εκμισθώσεις ακινήτων.

Δέον να σημειωθεί ότι μέσα από τους ελέγχους των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας αποκαλύφθηκαν και δεκάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Ενημερώθηκε σχετικά το Τμήμα Φορολογίας για τις δικές του ενέργειες.

Με τη δημιουργία του ενιαίου μητρώου δικαιούχων και παράλληλα με την εισαγωγή ενιαίων αντικειμενικών κριτηρίων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι περιπτώσεις πολιτών που μπορούν να ξεγελούν τις κρατικές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας δημόσιο βοήθημα αποκρύπτοντας περιουσία ή το γεγονός ότι εργάζονται, ενώ δηλώνουν άνεργοι. Με το ενιαίο μητρώο δικαιούχων που συνεχώς ενημερώνεται επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός στις κοινωνικές παροχές. Παράλληλα, παρέχει στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αξιόπιστη πληροφόρηση για σκοπούς διαμόρφωσης της επιδοματικής πολιτικής του κράτους.


Οι αποκαλύψεις του Προέδρου Αναστασιάδη

Στον απολογισμό της δεκαετούς διακυβέρνησής του για το κοινωνικό κράτος την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στις δύο θητείες του και που θεμελίωσαν το Κράτος Πρόνοιας. Αποκαλύπτοντας ότι από τη λειτουργία του ενιαίου μητρώου δικαιούχων διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες πολίτες που λάμβαναν δημόσιο βοήθημα δεν ήταν δικαιούχοι, διότι απέκρυπταν εισοδήματα και καταθέσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το €1 εκατ. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε επί λέξει τα εξής: «Με την ανάληψη της εξουσίας διαπιστώθηκε η απουσία ενιαίου μητρώου δικαιούχων λήψης επιδομάτων στήριξης, με την ταυτόχρονη λειτουργία τεσσάρων υπηρεσιών σε διάφορα υπουργεία χωρίς την όποια διασύνδεση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα αριθμός πολιτών να εκμεταλλεύεται τα κενά και την απουσία ελέγχου, γεγονός που απέβαινε σε βάρος των πραγματικά εχόντων ανάγκη. Ένα δεύτερο αρνητικό στοιχείο ήταν η ανομοιογένεια των κριτηρίων παραχώρησης επιδομάτων σε κάθε μία των υπηρεσιών. Με τη διαπίστωση της στρέβλωσης προχωρήσαμε στην κατάργηση των διαφόρων υπηρεσιών, με την ενοποίησή τους σε ενιαίο φορέα και υπαγωγή τους στο καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε ενιαίο μητρώο δικαιούχων, αλλά και ενιαία αντικειμενικά κριτήρια για όσους έχουν ανάγκη στήριξης της πολιτείας. Για να γίνει κατανοητή η στρέβλωση, αρκεί και μόνο να αναφέρω πως με τη δημιουργία του μητρώου διαπιστώθηκε πως χιλιάδες λήπτες δημοσίου βοηθήματος δεν ήσαν δικαιούχοι λόγω αδήλωτων εισοδημάτων και καταθέσεων σε τράπεζες που σε κάποιες περιπτώσεις υπερέβαιναν το €1 εκατ.».


Επίδομα τέκνου με περιουσία €1,2 εκατ.!

Παράδοξο, προκλητικό και ανεξήγητο: Πρόσωπα που διαθέτουν περιουσία μέχρι €1,2 εκατ. μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν επίδομα τέκνου εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Ναι, στην Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται να είσαι εκατομμυριούχος και ταυτόχρονα λήπτης δημόσιου βοηθήματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα σε επίδομα τέκνου έχει η οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει: Τις €49.000 όταν η οικογένεια έχει ένα μόνο εξαρτώμενο τέκνο, τις €59.000 όταν η οικογένεια έχει δύο εξαρτώμενα τέκνα και στην περίπτωση περισσότερων εξαρτώμενων τέκνων αυξάνεται κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο. Πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου τίθεται ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος τέκνου και η ικανοποίηση του κριτηρίου της ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μία οικογένεια δικαιούται το επίδομα τέκνου εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών της στοιχείων δεν υπερβαίνει το €1.200.000, λαμβάνοντας υπόψη και οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία αποξενώθηκαν κατά τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις καθορίζονται στον νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή, καταγράφονται στην αίτηση διεκδίκησης του επιδόματος τέκνου και βρίσκονται αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σε αντίθεση με το επίδομα τέκνου, στα υπόλοιπα δημόσια επιδόματα καθορίζονται σαφώς μειωμένες οροφές τόσο για τα ακαθάριστα οικογενειακά εισοδήματα, όσο και για τα περιουσιακά στοιχεία, διότι σκοπός, ακριβώς, αυτών των δημόσιων επιδομάτων είναι να βοηθούνται οικονομικά οι συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλονται στοχευμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) όπου το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, που αποτελεί και το επίμαχο σημείο στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορεί να ξεπερνά τις €100.000 με εξαίρεση την κατοικία στην οποία διαμένει ο ενδιαφερόμενος/ενδιαφερόμενη με τα μέλη των οικογενειών τους, εφόσον το εμβαδό της δεν υπερβαίνει τα 300 τ.μ.


Δεν πρόλαβε η Ζέτα

Η τέως υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στη συνεδρία της ad hoc επιτροπής για το Δημογραφικό στη Βουλή, που πραγματοποιήθηκε στις 28/9/2021, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας ώστε η οροφή του €1,2 εκατ. που τίθεται στο κριτήριο της ακίνητης περιουσίας για την εξασφάλιση επιδόματος τέκνου και όχι μόνο, να μειωθεί στα επίπεδα που καθορίζονται στα υπόλοιπα επιδόματα, χαρακτηρίζοντας το ποσό ως «υπερβολικό». Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων εφόσον θα τεθούν εκτός τα άτομα με μεγάλη περιουσία και παράλληλα θα μπορεί να αυξηθεί το ύψος του επιδόματος τέκνου για τις ευάλωτες ομάδες.

Με τον θάνατο της Ζέτας Αιμιλιανίδου η ευθύνη για την τροποποίηση της νομοθεσίας εναπόκειται στην αρμόδια υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ανακαλούνται επ
ΚΥΠΡΟΣ

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Μεσιτεία όπλων: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της λέει το Υπ. Εμπορίου - Οι ποινές
ΚΥΠΡΟΣ

Μεσιτεία όπλων: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της λέει το Υπ. Εμπορίου - Οι ποινές

Μεσιτεία όπλων: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της λέει το Υπ. Εμπορίου - Οι ποινές

«ΙΣΟΤΗΤΑ»: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
ΚΥΠΡΟΣ

«ΙΣΟΤΗΤΑ»: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί

«ΙΣΟΤΗΤΑ»: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί