Φιλόζωοι μέχρι... να πάμε διακοπές

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 21.8.2022
Φιλόζωοι μέχρι... να πάμε διακοπές
Ασφυκτικά γεμάτα τα καταφύγια με εγκαταλελειμμένα ζώα και οι Κύπριοι αδιαφορούν

Των Ναταλίας Κ. Δαλιάνη και Μιχάλη Σταύρου

Οι περισσότεροι από μας ανυπομονούμε να έρθουν οι καλοκαιρινοί μήνες, για να πάρουμε άδεια απ' τη δουλειά μας και να ξεκουραστούμε απ' τους γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Για άλλους πάλι, οι καλοκαιρινές διακοπές, αν και αποτελούν μία διέξοδο απ' τη ρουτίνα τους, είναι ιδιαίτερα αγχωτική περίοδος, αφού θα πρέπει πριν φύγουν να έχουν φτιάξει ένα λεπτομερές σχέδιο για το τι ακριβώς θα κάνουν με τους τετράποδους φίλους τους. Εδώ και περίπου μία δεκαετία, το σκηνικό έχει ανατραπεί πλήρως. Αυτό που κάποτε ήταν εμπόδιο, πλέον φαντάζει αστείο, αφού σήμερα έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ξενοδοχεία ειδικά για τα τετράποδα. Στόχος αυτών των ξενοδοχείων είναι να δώσουν λύση στο αιώνιο πρόβλημα των ιδιοκτητών των κατοικιδίων, παρέχοντάς τους παράλληλα τη σιγουριά ότι οι καλύτεροί τους φίλοι είναι ασφαλείς και σε καλά χέρια. Φαίνεται όμως πως οι Κύπριοι δεν ξέρουν τα ξενοδοχεία ή τους πιάνουν τσιγκουνιές με τα κατοικίδιά τους, με αποτέλεσμα η φιλοζωία τους να σταματά μέχρι τον… Αύγουστο. Κι όμως, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι φεύγουν εγκαταλείποντας τα κατοικίδιά τους. Τα ξεχνάνε άθελά τους; Τα εγκαταλείπουν στον δρόμο; Δυστυχώς, το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων το καλοκαίρι εξελίσσεται σε μάστιγα, με τις φιλοζωικές οργανώσεις να κάνουν κάθε χρόνο έκκληση για τα εγκαταλελειμμένα αδέσποτα, καθώς φροντίζουμε για όλα όταν ετοιμαζόμαστε για διακοπές, αλλά φαίνεται πως ξεχνάμε ότι έχουμε και ένα κατοικίδιο που χρειάζεται φροντίδα. «Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη τη στάση αυτή πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι, παρά την ηθική αλλά και τη νομική υποχρέωση που αναλαμβάνουν αγοράζοντας και μεγαλώνοντας έναν σκύλο, δρουν με αυτόν τον απάνθρωπο και απαράδεκτο τρόπο», είναι η ανακοίνωση η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο από κινήματα υποστήριξης των ζώων σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, ωστόσο φαίνεται πως... δεν ιδρώνει το αφτί μας, καθώς ο Αύγουστος είναι ο χειρότερος μήνας, με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους δήμους να μαζεύουν αδέσποτα συνεχώς από τους δρόμους. Τα καταφύγια φαίνεται ότι έχουν γεμίσει ασφυκτικά με εγκαταλελειμμένα κατοικίδια, ενώ την ίδια ώρα οι εθελοντές έχουν φτάσει στα όριά τους. Η Μόνικα Μιτσίδου, εθελόντρια στο καταφύγιο D.O.G RESCUE CYPRUS, μιλώντας στον «Π» είπε ότι τα πράγματα είναι πλέον ανεξέλεγκτα, αφού οι γεννήσεις είναι ασταμάτητες, τα κονδύλια περιορισμένα και οι εθελοντές μετρημένοι στα δάχτυλα.

Γεμίζουν οι δήμοι

Πολλά από τα ζώα τα οποία εγκαταλείπουν αρκετοί συμπολίτες μας μαζεύονται από ανθρώπους των δήμων κάθε πόλης, οι οποίοι τα προστατεύουν τουλάχιστον για δεκαπέντε μέρες, καθώς αυτό είναι το χρονικό διάστημα που τους υπαγορεύει ο νόμος να τα κρατάνε. Οι δήμοι, όμως, συναντάνε τεράστιο πρόβλημα χώρου φιλοξενίας των ζώων, αφού τα καταφύγια είναι φτιαγμένα για έναν συγκεκριμένο αριθμό. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε για περισσότερες μέρες, γι' αυτό και πολλά από αυτά καταλήγουν στην ευθανασία», είχε εξηγήσει υγειονομικός επιθεωρητής, εργαζόμενος σε δήμο. Αν και καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια από τους δήμους να βρουν τα κατοικίδια στέγη, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. «Υπάρχει ζήτηση μόνο για τα κατοικίδια που είναι ράτσας, αλλά δεν συμβαίνει με όλα τα κατοικίδια το ίδιο, γι' αυτό και μεταφέρονται πολλά στα καταφύγια ή οδηγούνται για ευθανασία». Φαίνεται πως οι πολίτες δεν έχουν την αίσθηση της ευθύνης της φροντίδας του κατοικίδιού τους, γι' αυτό και τα εγκαταλείπουν. «Αγοράζουν τα κατοικίδια κυρίως τα Χριστούγεννα ως δώρο και δεν σκέφτονται ότι κάποια στιγμή πρέπει να φροντίσουν να το αφήσουν σε ένα ξενοδοχείο ζώων, με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείπουν», εξήγησε ο υγειονομικός επιθεωρητής.

Οργανώσεις σε αδιέξοδο

«Οι οργανώσεις και τα καταφύγια βρίσκονται σε αδιέξοδο, γιατί δεν υπάρχουν χώροι πλέον να φιλοξενούν άλλα κατοικίδια ζώα», εξηγεί η κ. Άντρεα Ιωάννου, η οποία είναι εθελόντρια σε φιλοζωική οργάνωση. Οι Κύπριοι δεν φαίνεται να ανήκουν στην κατηγορία των φιλόζωων, αφού δεν ξέρουν τις ανάγκες που χρειάζεται ένα κατοικίδιο. «Πρέπει να ενημερώνονται από ειδικούς κτηνιάτρους για τα ζώα τα οποία πρέπει να έχουν ειδική φροντίδα μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε να μην έρχεται το καλοκαίρι και να μην έχουν πού να τα αφήσουν». Για τη Σοφία, το πρόβλημα είναι πως οι Κύπριοι δεν έχουν την ευαισθησία ώστε να μπορέσουν να σκεφτούν πως διακοπές σημαίνει και υποχρεώσεις σε σχέση με τα ζώα. Πάντως, μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζει και η... τσιγκουνιά των Κυπρίων, αφού πολλοί θεωρούν πως είναι υπερβολικό το κόστος ώστε να μεταφέρουν σε ένα ξενοδοχείο τον σκύλο τους. «Θα πρέπει να ξέρεις εξαρχής πως έχοντας μαζί σου σκύλο, πρέπει να βρεις και το ανάλογο ξενοδοχείο που θα τον αφήσεις», λέει, ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει οι πολίτες να είναι ενήμεροι για τα ξενοδοχεία. Άλλωστε, είναι δεδομένο πως οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν όλα τα ζώα, καθώς δεν υπάρχουν τόσοι χώροι φιλοξενίας, ενώ ακόμη και αν καταλήξει ο σκύλος στα κέντρα των δήμων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα μπορέσει να το βρει κάποιος πολίτης μετά, μόνο και μόνο επειδή το εγκατέλειψε λόγω διακοπών.

«Προτιμούν τις διακοπές»

Το φαινόμενο εγκατάλειψης δεν είναι καινούργιο, εντούτοις φέτος είναι «το κάτι άλλο» και οι εθελοντές στέλνουν ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων, αλλά και την επιμόρφωση του κοινού για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων. Στη δημιουργία του προβλήματος συντείνουν μία σειρά από παράγοντες, όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ η Μόνικα Μιτσίδου και η Εβίτα Χαραλάμπους, εθελόντρια του PAWS. Πάντα κατά τη διάρκεια των διακοπών, και ειδικά των καλοκαιρινών, υπάρχει μεγάλη αύξηση στις εγκαταλείψεις σκύλων, όπως και κατά τη διάρκεια των κυνηγετικών περιόδων, «αλλά φέτος είναι το κάτι άλλο», λέει η Μόνικα Μιτσίδου, εθελόντρια στο καταφύγιο D.O.G RESCUE CYPRUS, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ. «Όλα τα καταφύγια είναι ασφυκτικά γεμάτα και όλοι οι εθελοντές είναι στα όρια τους. Δεν έχει προηγούμενο το τι γίνεται φέτος», είπε η κ. Μιτσίδου. Ένας λόγος, είπε, κατά τη γνώμη της, είναι ότι πολλοί πήραν σκύλους, «που δεν έπρεπε», κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και τώρα που θα πάνε διακοπές, αντί να πληρώσουν ξενοδοχείο για τα κατοικίδιά τους ή να βρουν μια λύση που θα είναι ευνοϊκή και για το ζώο, «ή τα αφήνουν μόνα τους στην αυλή και να πηγαίνει κάποιος να τα ταΐζει, και αυτό εάν, ή τα αφήνουν απλώς».

Η κ. Μιτσίδου είπε ότι υπάρχουν λύσεις, όπως ξενοδοχεία σκύλων, και άτομα που φυλάνε κατοικίδια (pet sitters). Όταν κάποιος παίρνει ένα σκύλο, πρέπει να έχει υπόψη του από πριν τι θα κάνει όταν λείπει σε διακοπές, τόνισε η κ. Μιτσίδου, προσθέτοντας ότι όταν θα δώσουν σκύλο από το καταφύγιο, μια από τις ερωτήσεις που κάνουν σε αυτούς που θέλουν να υιοθετήσουν, είναι τι θα κάνουν τον σκύλο όταν θα πηγαίνουν διακοπές. Η κ. Μιτσίδου είπε ότι αυτή τη στιγμή όλα τα καταφύγια σκύλων είναι ασφυκτικά γεμάτα, καθώς έχουν μειωθεί πολύ οι υιοθεσίες από το εξωτερικό και δη από την Αγγλία, γιατί, όπως είπε, οι περισσότεροι σκύλοι δίνονται για υιοθεσία στην Αγγλία. «Επειδή και εκεί έγινε το ίδιο πράγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας υιοθετήθηκαν εκατομμύρια σκύλοι, οι οποίοι τώρα επιστρέφουν σε καταφύγια. Ο κόσμος μπορεί να βρει σκύλο στα καταφύγια εκεί, γιατί να φέρει από την Κύπρο που κοστίζει και πολύ;», διερωτάται η κ. Μιτσίδου, εξηγώντας ότι τα έξοδα ταξιδιού του σκύλου είναι μέσα στο πακέτο υιοθεσίας που πρέπει να πληρώσει αυτός που θέλει να υιοθετήσει.

Τα... βαριούνται!

Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους επειδή τα βαρέθηκαν! Επειδή αγοράζονται ως δώρο από τους γονείς στα παιδιά, όταν περάσει στο παιδί η «λόξα» του παιχνιδιού, τα εγκαταλείπουν στον δρόμο. «Δυστυχώς, απ' αυτό το σημείο ξεκινάει και η παιδεία μας, γιατί και αυτά τα παιδιά μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο μετά να χειρίζονται τα ζώα», τονίζει η Άντρεα, η οποία έχει να διηγηθεί αρκετές ιστορίες από συμπολίτες μας οι οποίοι εγκατέλειψαν τα κατοικίδιά τους επειδή τα βαρέθηκαν ή απλώς επειδή δεν ήξεραν τι ζώο αγόρασαν. «Πολλές φορές συναντήσαμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι μας ανέφεραν ότι δεν τους άρεσε τελικά ο σκύλος ή η γάτα που αγόρασαν γιατί μαδούσε περισσότερο απ' ό,τι φαντάζονταν, ή γιατί γάβγιζε το σκυλί τους υπερβολικά!», αναφέρει χαρακτηριστικά. Θα ήταν καλό, επισημαίνει, να ενημερώνονται από τις φιλοζωικές, αλλά και τους κτηνιάτρους, για το τι θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να ενημερωθούν πλήρως για το ποια ξενοδοχεία υπάρχουν στις πόλεις και να μπορέσουν να τα μεταφέρουν. Μάλιστα, εκτός από τα ξενοδοχεία, υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι αναλαμβάνουν με το ανάλογο αντίτιμο τη φύλαξη των ζώων, ωστόσο, θα πρέπει κάποιος να τους εντοπίσει μόνο μέσω των φιλοζωικών συνδέσμων.

Το παίρνουν και μετά το δίνουν

Η κ. Μιτσίδου, μιλώντας στον «Π» ανέφερε ότι δεν υπάρχει στην Κύπρο η νοοτροπία ότι, απ' τη στιγμή που υιοθετούμε ένα κατοικίδιο, αυτομάτως γίνεται μέλος της οικογένειάς μας. «Δυστυχώς, πάρα πολύ συχνά βλέπουμε ότι κάποιοι υιοθετούν για παράδειγμα ένα σκυλάκι, το οποίο μετά από 2-3 μήνες το χαρίζουν, είτε γιατί εν τέλει δεν μπορούν αυτή τη 'δέσμευση', είτε γιατί μετακομίζουν, είτε γιατί δεν έχουν την υπομονή να το εκπαιδεύσουν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το κατοικίδιο δεν είναι αξεσουάρ. Είναι μέλος της οικογένειάς μας. Μάλιστα, κάποιοι όταν έρχεται η ώρα των διακοπών τα χαρίζουν γιατί δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Αυτό είναι αδιανόητο!» Ανέφερε ότι παίρνουν πολλά τηλέφωνα από κόσμο που θέλει να δώσει τον σκύλο του, είτε γιατί τον πήραν για τα παιδιά τους και τώρα μεγάλωσαν, ή επειδή τον πήραν λόγω πανδημίας, «είτε γιατί δήθεν θα φύγουν στο εξωτερικό», είτε επειδή ήταν της μόδας κάποια ράτσα και πολλοί αποκτούν σκύλους που δεν μπορούν να ελέγξουν. Στο παρελθόν, είπε, ήταν της μόδας τα χάσκι, τώρα είναι τα μαλινουά, «τα οποία είναι σκυλιά που μόνο η Αστυνομία μπορεί να εκπαιδεύσει». Σύμφωνα με την κ. Μιτσίδου, γέμισαν τα καταφύγια μαλινουά καθαρόαιμα και ημίαιμα, «τα οποία δεν ξέρουμε τι θα τα κάνουμε, γιατί δεν είναι κατοικίδια, αλλά σκύλοι εργασίας». Η ίδια μίλησε και για το γεγονός ότι όλοι ζητάνε μικρόσωμα σκυλάκια και μικρά σε ηλικία για να τα έχουν μέσα στο διαμέρισμα, ενώ συνήθως τα μεγάλα τα αφήνουν εκτός. «Το επίσης παράδοξο στην Κύπρο είναι το γεγονός ότι σχεδόν σε κανένα διαμέρισμα δεν επιτρέπεται κατοικίδιο. Και να θέλει ο άλλος να έχει, πώς ακριβώς θα γίνει όταν σχεδόν όλοι οι ενοικιαστές έχουν ασκήσει βέτο ότι απαγορεύονται όλα τα κατοικίδια; Σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι αυτονόητο ότι αν κάποιος μετακομίσει μπορεί να πάρει και το ζώο του μαζί, όπως άλλωστε κάνει και με όλα τα μέλη της οικογενείας του».

Ελάχιστα είναι ευτυχισμένα

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά και στις γεννήσεις, οι οποίες πλέον είναι ανεξέλεγκτες. Σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχουν οι υποδομές για τόσα πολλά αδέσποτα. «Η μοναδική λύση είναι οι στειρώσεις. Γεννάνε με τόσο γρήγορους ρυθμούς που πραγματικά δεν προλαβαίνουμε να τους παρέχουμε μία καλή ζωή. Τα καταφύγια είναι υπέρ του δέοντος γεμάτα, τα κονδύλια αν όχι ανύπαρκτα τότε τραγικά λίγα και οι εθελοντές πραγματικά μετρημένοι στο χέρια. Επίσης, η κ. Μιτσίδου είπε ότι είναι «πολύ αποκαρδιωτικό θέμα η ευημερία των ζώων στην Κύπρο» και τόνισε τη σημασία της στείρωσης, αναφέροντας ότι γεννούν οι σκύλοι ανεξέλεγκτα, «τα δίνουν σε όποιον να’ ναι, ελάχιστα θα ζήσουν ευτυχισμένα, τα περισσότερα θα ζήσουν κακοποιημένα, σε μια αυλή, σε κάποιο κλουβί, κάπου μόνα τους, στο χωράφι». Είπε ακόμη ότι είναι ανεξέλεγκτες οι εισαγωγές σκύλων, όπως και το παράνομο breeding, το οποίο, όπως είπε, «είναι σοβαρό εισόδημα για πάρα πολλούς», ενώ πολλοί σκύλοι, βρίσκονται να περιφέρονται με άγραφα τσιπ, και δεν μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης. Είπε ακόμη ότι οι γέννες πρέπει να καταγράφονται. «Υπάρχουν νομοθεσίες αλλά δεν τηρείται τίποτα», είπε.

Τα ξενοδοχεία η καλύτερη λύση στο πρόβλημα

Ο «Π» ήρθε σε επικοινωνία με ένα απ' τα δεκάδες ξενοδοχεία σκύλων που υπάρχουν στην Κύπρο, το The Little Stars Dog Hotel, που βρίσκεται στη Λευκωσία και ενημερώθηκε για τη διαδικασία κράτησης και για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε τέτοιου είδους καταλύματα. «Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Ο ιδιοκτήτης κάνει την κράτηση για τις ημέρες που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια έρχεται στο χώρο με το βιβλιάριο υγείας του σκύλου και άλλα τα προσωπικά του αντικείμενα. Επίσης ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μας ενημερώσει για τις ποσότητες φαγητού που τρώει το σκυλάκι του αλλά και για τυχόν φαρμακευτικές αγωγές που παίρνει. Στο δικό μας ξενοδοχείο το κάθε σκυλάκι έχει ένα δικό του δωμάτιο με δικιά του αυλή. Δύο φορές την ημέρα, το κάθε σκυλάκι βγαίνει στη μεγάλη αυλή, προκειμένου και εμείς με τη σειρά μας να απολυμάνουμε το χώρο. Η απολύμανση γίνεται ανελλιπώς κάθε μέρα γιατί για μας είναι το άλφα και το ωμέγα. Αυτό το οποίο θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, υπάρχει στο χώρο air condition, ενώ αντίστοιχα τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα υπάρχει θέρμανση. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επικοινωνούν με εμάς προκειμένου να ενημερώνονται για τα κατοικίδιά τους, ενώ επίσης μπορούμε να τους στέλνουμε και φωτογραφίες προκειμένου να διαβεβαιώνονται και οι ίδιοι ότι είναι καλά». Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, μας ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο χρεώνει 12 ευρώ την νύχτα ανεξάρτητα το μέγεθος του σκυλιού. Σημειώνεται ότι στα πλείστα ξενοδοχεία σκύλων, υπάρχει διαφορετική κοστολόγηση ανάλογα με το μέγεθος του σκυλιού. Οι τιμές ωστόσο κυμαίνονται περίπου από 10 έως 25 ευρώ τη νύχτα.

«Μας λύθηκαν τα χέρια»

Ο Παναγιώτης Γεωργίου, ιδιοκτήτης σκύλου, μιλώντας στον «Π» αναφέρει «κάθε φορά που είναι να πάω διακοπές, προβληματιζόμουν γιατί δεν ήξερα τί θα κάνω με τον σκύλο μου τον Σπάικ, μέχρι που κάποια στιγμή αποφάσισα με πολύ δυσκολία να τον πάω σε ξενοδοχείο ζώων. Στην αρχή ήμουν πολύ αγχωμένος και φοβισμένος. Ωστόσο όλοι οι προβληματισμοί μου πέρασαν όταν είδα ότι ο Σπάικ μου ήταν πράγματι σε καλά χέρια. Η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε όλους εμάς τους ιδιοκτήτες ζώων μας για τη φύλαξη και τη φροντίδα των κατοικιδίων μας σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία, μας λύνει τα χέρια. Το συστήνω με κλειστά τα μάτια. Κάντε την έρευνά σας, διαβάστε αξιολογήσεις, μιλήστε με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου και εμπιστευτείτε όποιον σας αποπνέει εμπιστοσύνη. Προς θεού, μην αφήνετε τα ζωντανά μόνα τους στο σπίτι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μαρία Πέτρου, ιδιοκτήτρια γάτας, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι οι γάτες είναι ανεξάρτητες και ότι εάν λείψεις 2-3 ημέρες μπορείς να τις αφήσεις μόνες τους αρκεί βέβαια να τους έχεις επαρκή τροφή και νερό. Ωστόσο, δεν είναι και η καλύτερη λύση γιατί είσαι με ένα μόνιμο άγχος μη μπορώντας να απολαύσεις τις διακοπές σου. Για μένα τα ξενοδοχεία σκύλων και γάτων είναι η καλύτερη επιλογή. Ξέρω ότι η Ντέζη μου θα είναι ασφαλής, σε ένα περιβάλλον με ανθρώπους που είναι ειδικοί. Είναι πραγματικά χίλιες φορές προτιμότερο να ψάξεις να βρεις ένα καλό ξενοδοχείο, παρά να αφήσεις το ζώο σου μόνο του. Κάντε τη δική σας έρευνα. Ψάξτε, ρωτήστε, δείτε εγκαταστάσεις και υποδομές. Εγώ δεν το αλλάζω με τίποτα».

Εγκρίνει και ο κτηνίατρος

Ο κτηνίατρος Κωνσταντίνος Μυκονιάτης, μιλώντας στον «Π» λέει και εκείνος τη δική του άποψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αν έχουμε ελέγξει το ξενοδοχείο το οποίο θα αφήσουμε τους τετράποδους φίλους μας, και μας παρέχεται το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς, τότε δε θα πρέπει να νιώθουμε ενοχές. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι προτιμότερο τα κατοικίδιά μας να πάνε σε ένα περιβάλλον όπου θα υπάρχει συνεχής παρουσία, από το να μείνουν μόνα τους για ένα χρονικό διάστημα -ακόμα και μικρό-, έχοντας μόνο αρκετή τροφή και νερό. Σύμφωνα με τον κ. Μυκονιάτη, ειδικά τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη την παρουσία των ανθρώπων. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες όπου ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, είναι πραγματικά επικίνδυνο να τα αφήσουμε κάπου όπου δε θα υπάρχει επίβλεψη. «Ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι υπάρχει πολύ έντονος κίνδυνος για θερμοπληξία. Οφείλουμε να πάμε τα κατοικίδιά μας σε ένα περιβάλλον όπου θα είναι παρόν κάποιος ο οποίος θα μπορεί να εντοπίσει εάν κάτι δεν πάει καλά».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ο Δρουσιώτης απαντά στην αγωγή των 2 εκατομμυρίων του Αναστασιάδη: «Δεν θα υποκύψω στον ψυχολογικό εκβιασμό του»

Ανακαλούνται επ
ΚΥΠΡΟΣ

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Ανακαλούνται επ' αόριστον όλες οι άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων μετά την πυρκαγιά στο Χα Ποτάμι

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για λαμπρατζιές - Κάλεσε τους γονείς να λάβουν μέτρα ο Αγγελίδης

Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον προπονητή - Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά μετά την αποφυλάκισή του

Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον προπονητή - Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά μετά την αποφυλάκισή του

Οκτώ χρόνια φυλάκιση στον προπονητή - Και διάταγμα απαγόρευσης να πλησιάζει παιδιά μετά την αποφυλάκισή του

Κατεχόμενα/Λεύκα: Για μεγάλες αναπτύξεις στην παραλία Καζιβερών γράφει η Γενί Ντουζέν - «Δημιουργείται νέο Τρίκωμο»
ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα/Λεύκα: Για μεγάλες αναπτύξεις στην παραλία Καζιβερών γράφει η Γενί Ντουζέν - «Δημιουργείται νέο Τρίκωμο»

Κατεχόμενα/Λεύκα: Για μεγάλες αναπτύξεις στην παραλία Καζιβερών γράφει η Γενί Ντουζέν - «Δημιουργείται νέο Τρίκωμο»