Κοινωνική Συμμαχία: Μαζεύουν υπογραφές για παύση του Δρος Αγαθαγγέλου

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 20.7.2022
Κοινωνική Συμμαχία: Μαζεύουν υπογραφές για παύση του Δρος Αγαθαγγέλου
κτός από την αποστολή επιστολής προς τον ΠτΔ και τον υπουργό Υγείας, οι 14 οργανώσεις αποφάσισαν να δώσουν λόγο στους πολίτες, μέσα από τη διεξαγωγή διαδικτυακού ψηφίσματος

Την ώρα που η κυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα συνεχίζουν να υπεραμύνονται της αποφάσης για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ, οργανωμένοι ασθενείς αλλά και όσοι αντιδρούν με τη συγκεκριμένη απόφαση, απειλούν με λήψη πρόσθετων μέτρων. Οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ τόσο από πλευράς του ίδιου του προέδρου του ΠΙΣ όσο και από πλευράς υπουργού Υγείας δεν πείθουν τις οργανώσεις μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι οποίες επιμένουν σε ανάκληση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου.

Ανάκληση της απόφασης

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας, εντός των επόμενων ημερών θα σταλεί επιστολή στον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη με την οποία θα ζητούν την ανάκληση της απόφασης και συνάντηση με τον Πρόεδρο, έτσι ώστε να εκφράσουν και κατ' ιδίαν την αποφασιστικότητα και απαίτησή τους αυτή. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτοί που πολέμησαν το ΓεΣΥ, τώρα λένε ότι θέλουν να μπουν μέσα στον ΟΑΥ για να το βελτιώσουν, τονίζοντας ότι φαίνεται να έχουμε πάρει διαζύγιο με τη λογική σε αυτό τον τόπο. Ο κ. Κουλούμας ανέφερε επίσης ότι σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη, όπου όλες οι οργανώσεις θα εκφράσουν τις θέσεις τους και θα κάνουν ένα διαδικτυακό ψήφισμα για να μαζέψουν υπογραφές από τους πολίτες. Πρόκειται για μερικά από τα μέτρα τα οποία αποφάσισαν οι 14 οργανώσεις που συμμετέχουν στην Κοινωνική Συμμαχία, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως τη Δεύτερα. Οι οργανώσεις συμφώνησαν ότι διαφωνούν κάθετα με την απόφαση και τονίζουν πως ο ΠΙΣ, βάσει νόμου, διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ για ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς. Σημειώνουν μάλιστα ότι ο κ. Αγαθαγγέλου δεν μπορεί από τη μια να διεκδικεί για λογαριασμό των γιατρών και από την άλλη να αποφασίζει για αυτά που διεκδικούν οι γιατροί. Παράλληλα σύμφωνα με την Κοινωνική Συμμαχία, οι μέχρι προ μερικών μηνών τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου αλλά και η στάση που τήρησε στη Βουλή, υποστηρίζοντας για παράδειγμα τη συνταγογράφηση εντός ΓεΣΥ από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, πλήττουν την αρχιτεκτονική του συστήματος και προκαλούν έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του. Επιπρόσθετα, εξηγούν ότι ο νόμος ορίζει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο δ.σ. του ΟΑΥ και ότι ο νομοθέτης είχε τους λόγους του για να καθορίσει τη συγκεκριμένη σύνθεση του δ.σ.

«Με πράξεις και όχι λόγια»

«Δεν θα πειράξει κανείς την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ» επανέλαβε ωστόσο και χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, τονίζοντας πως παρόλα τα προβλήματα που παρατηρούνται στο ΓεΣΥ, αυτό ενισχύεται, κάτι που αποδεικνύεται «με πράξεις και όχι με λόγια», φράση την οποία είχε χρησιμοποιήσει και ο κ. Αγαθαγγέλου επισημαίνοντας ότι θα απαντήσει με πράξεις στη «λασπολογία». Αναφερόμενος στον διορισμό Αγαθαγγέλου, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι δέχθηκε αρκετή κριτική για το γεγονός αυτό, καθώς κρίνεται το ενδεχόμενο να αλλάξει η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ από ένα άτομο που ήταν ενάντια σε αυτό εξαρχής. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι σε όλους τους υπουργούς που διορίζουν μέλη σε διοικητικά συμβούλια, ο νόμος τους δίνει την εξουσία εάν οποιοδήποτε μέλος δ.σ. κάνει οτιδήποτε που είναι ενάντια στα συμφέροντα του οργανισμού, τότε να παραχωρήσουν πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και να τον παύσουν. «Αυτό έγινε και στο παρελθόν με αρκετά μέλη διοικητικών συμβουλίων», πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι η νομοθεσία ψηφίστηκε από τη Βουλή και όταν μία οργάνωση που είναι μέσα στο ΓεΣΥ εισηγείται ένα μέλος, δεν υπάρχει ευχέρεια στον τπουργό να πει -εάν δεν υπάρχουν νομικά ζητήματα- ότι δεν θέλει αυτό το μέλος. Για το ζήτημα της διπλής ιδιότητας του κ. Αγαθαγγέλου που εκπροσωπεί και συνδικαλιστικά όλους τους γιατρούς, ο κ. Χατζηπαντέλα, εξήγησε ότι «σε όλα τα συμβούλια όταν ένα μέλος έχει σύγκρουση συμφερόντων, τότε αποχωρεί από τη συνεδρία και δεν λαμβάνει μέρος, επαναλαμβάνοντας ότι ένα άτομο δεν μπορεί να επηρεάσει τους άλλους 12 από το δ.σ. του ΟΑΥ. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να δουν την ουσία του θέματος, διαβεβαιώνοντας και πάλι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ και ότι εάν κάποιο μέλος του δ.σ. προσπαθήσει να το αλλάξει, τότε θα παυθεί άμεσα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έξι συλλήψεις για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
ΚΥΠΡΟΣ

Έξι συλλήψεις για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη

Έξι συλλήψεις για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη

Έκαψαν πέντε αυτοκίνητα στη Λεμεσό - Υπόθεση εμπρησμού διερευνά η Αστυνομία
ΚΥΠΡΟΣ

Έκαψαν πέντε αυτοκίνητα στη Λεμεσό - Υπόθεση εμπρησμού διερευνά η Αστυνομία

Έκαψαν πέντε αυτοκίνητα στη Λεμεσό - Υπόθεση εμπρησμού διερευνά η Αστυνομία

Θεσμοί στα δικαστικά χαρακώματα
ΚΥΠΡΟΣ

Θεσμοί στα δικαστικά χαρακώματα

Θεσμοί στα δικαστικά χαρακώματα

Στις 8 Μαΐου η νέα συνάντηση ΠτΔ με Ολγκίν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 8 Μαΐου η νέα συνάντηση ΠτΔ με Ολγκίν

Στις 8 Μαΐου η νέα συνάντηση ΠτΔ με Ολγκίν

Αναχώρησε για Γάζα το Jennifer - Σε λειτουργία ξανά το Αμάλθεια
ΚΥΠΡΟΣ

Αναχώρησε για Γάζα το Jennifer - Σε λειτουργία ξανά το Αμάλθεια

Αναχώρησε για Γάζα το Jennifer - Σε λειτουργία ξανά το Αμάλθεια