Στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του στον εργασιακό τομέα αναφέρθηκε ο Πρ. Αναστασιάδης - Μεταξύ 2015 και 2019 δημιουργήθηκαν 72.118 νέες θέσεις εργασίας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 1.5.2022
Στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του στον εργασιακό τομέα αναφέρθηκε ο Πρ. Αναστασιάδης - Μεταξύ 2015 και 2019 δημιουργήθηκαν 72.118 νέες θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με τον ΠτΔ, μεταξύ των ετών 2015 και 2019 δημιουργήθηκαν 72.118 νέες θέσεις εργασίας, μια καθαρή αύξηση της απασχόλησης της τάξης του 21%, ενώ στο τέλος του 2021 η ανεργία βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί από το 2008, με ποσοστό 5,2% τον Δεκέμβριο του 2021.Σε λεπτομερή ανάλυση των επιτευγμάτων της διακυβέρνησής του στον εργασιακό κυρίως τομέα, στα όσα κατακτήθηκαν και στις στρατηγικές προς όφελος των εργαζομένων αναφέρθηκε την Κυριακή ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση της ΣΕΚ στον Αμίαντο για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Μεταλλωρύχου, με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά.

Ο Πρόεδρος τόνισε πως η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων υπήρξε προτεραιότητα από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου και ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δόθηκε ιδιαίτερη  έμφαση στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, υλοποιώντας μια σειρά μέτρων ύψους πέραν των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για στήριξη 210.000 μισθωτών και αυτοτελώς εργαζομένων , 35.000 εργοδοτών και επιχειρήσεων και σειρά χιλιάδων ευάλωτων ομάδων.


Σύμφωνα με τον ΠτΔ, μεταξύ των ετών 2015 και 2019 δημιουργήθηκαν 72.118 νέες θέσεις εργασίας, μια καθαρή αύξηση της απασχόλησης της τάξης του 21%, ενώ στο τέλος του 2021 η ανεργία βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί από το 2008, με ποσοστό 5,2% τον Δεκέμβριο του 2021.


 Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής, στην οποία περιλαμβάνεται η εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισόδηματος, με δικαιούχους και τους χαμηλά αμειβόμενους, η ανανέωση συλλογικών συμβάσεων με σταδιακή επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την κατοχύρωση νέων ωφελημάτων που είχαν καταργηθεί το 2012, η επαναφορά του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, μέσα από συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσμός που προστατεύει τους εργαζόμενους από τις ξαφνικές διακυμάνσεις του πληθωρισμού, η μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Κοινωνικών Παροχών.


Είπε επίσης πως στην παρούσα φάση έχουν προκηρυχθεί και υλοποιούνται σειρά Σχεδίων για την στήριξη της απασχόλησης μέσω επιδοτούμενων προσλήψεων και επιδότησης της κατάρτισης για εργαζόμενους και άνεργους, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος πρόσφατα αυξήθηκε κατά 31 εκατομμύρια, αφού εξαντλήθηκαν τα κονδύλια που έχω αναφέρει λόγω αυξημένης αξιοποίησης.


Μίλησε ακόμη για την μείωση της αδήλωτης εργασίας από 27% το 2009 σε κάτω του 10% το 2021, ενώ χαρακτήρισε το Σχέδιο «Κύπρος-το Αύριο» ως ύψιστης σημασίας στην προσπάθεια για αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και  πλήρη εκσυγχρονισμό των δομών της.


Ο Πρόεδρος είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι έχουν τεθεί σε προτεραιότητα πολύ σημαντικές πολιτικές όπως η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, η αναθεώρηση του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της σχετικής Νομοθεσίας, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για δίκαιες συντάξεις για το σύνολο του πληθυσμού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διασύνδεσή τους με άλλα πληροφοριακά συστήματα.


Σημείωσε εξάλλου πως με την καθιέρωση του Ελάχιστου Εθνικού Μισθού, επιτυγχάνονται και άλλοι σημαντικοί στόχοι όπως η μείωση της μισθολογικής και εισοδηματικής ανισότητας και του επιπέδου φτώχειας για τους εργαζόμενους, η προστασία ομάδων εργαζομένων με μικρή διαπραγματευτική δύναμη, η μείωση του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, η παροχή κινήτρου στους εργαζόμενους για αύξηση της παραγωγικότητας και η συνεισφορά στη διόρθωση υφιστάμενων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, όπως, για παράδειγμα, η υποδήλωση μισθών.


 Αναφερόμενος στον Αμίαντο είπε πως η περιοχή του Μεταλλείου Αμιάντου, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και ένα μοναδικό μνημείο της βιομηχανικής αρχαιολογικής κληρονομιάς του τόπου και σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί πλήρως, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Για την κατασκευή τελεφερίκ είπε ότι δεν έχει ξεχάσει αυτή τη δέσμευση, αλλά οι οικονομικές συνθήκες και  η έλλειψη ενδιαφέροντος από επενδυτές δεν επέτρεψε την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου και ευχήθηκε ο επόμενος Πρόεδρος έχοντας το ίδιο όραμα, να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση που είχα αναλάβει.


Αναφέρθηκε και στο κίνημα των Μεταλλωρύχων λέγοντας ότι αναμφίβολα, οι Μεταλλωρύχοι ως ένα από τα πρώτα συγκροτημένα εργασιακά κινήματα αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό για τα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα  του τόπου και τις μετέπειτα εξελίξεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εξήρε επίσης την συνεισφορά της ΣΕΚ στους εργασιακούς αγώνες και κατακτήσεις.


Σε ρύθμιση της έκτακτης κατάστασης με κρίση και πληθωρισμό καλεί ο ΓΓ της ΣΕΚ


----------------------------


Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας εξέφρασε την εκτίμηση πως η κρίση θα κρατήσει και οι πληθωριστικές τάσεις της οικονομίας θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, με αποτέλεσμα «να πρέπει να ρυθμίσουμε την έκτακτη κατάσταση τώρα, προστατεύοντας περαιτέρω τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές από τα φαινόμενα ακρίβειας αλλά και την ενδεχόμενη αισχροκέρδεια».


Ο κ. Μάτσας μίλησε για την ανάγκη να στηρίξουμε τις ανθρώπινες ανάγκες, με τη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, τον καθορισμό πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, όπως επίσης και σε ότι αφορά το περιθώριο κέρδους, τον επανακαθορισμό της πολιτικής χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, την αύξηση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, την ενίσχυση των ελέγχων τιμών και ποιότητας, όπως επίσης και την προώθηση της δημόσιας διαπόμπευσης σε όσους αισχροκερδούν.


Παράλληλα, είπε, αναδεικνύεται η ανάγκη για πλήρη επαναφορά της Α.Τ.Α στη βάση της πραγματικής της φιλοσοφίας για ανάκτηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, όπως σημειώνεται ρητά στη Συμφωνία Πλαίσιο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.


Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, ανάλογα επιτακτική κρίνεται και η ανάγκη για έναρξη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, του διαλόγου για μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, με ξεκάθαρο πράσινο χαρακτήρα. Ο ΓΓ της ΣΕΚ αναφέρθηκε στην εισήγηση της Συνομοσπονδίας, που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, προωθεί την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, με βασική φιλοσοφία τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, επιβάλλοντας αντισταθμιστικά μεγαλύτερη φορολόγηση στη ρύπανση και με ουδέτερο κόστος για να μην δημιουργούνται δημοσιονομικές ανατροπές, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της ομαλής μετάβασης.


«Η ΣΕΚ είναι και πάλι σαφής και ξεκάθαρη, ζητώντας να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για ολοκληρωμένη, στοχευμένη και συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, τώρα, διασαφηνίζοντας πως, η αποσπασματική διαχείριση θεμάτων που άπτονται της φορολογικής μεταρρύθμισης, δημιουργεί κινδύνους και στρεβλώσεις, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ομαλή λειτουργία του οικονομικού συστήματος και της εν γένει κοινωνικοοικονομικής πολιτικής», ανέφερε.


Για τον κατώτατο εθνικό μισθό είπε ότι μελέτες επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα του κατώτατου μισθού, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας στην εργασία, στην άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε εργαζόμενους, αλλά και ανάμεσα σε επιχειρήσεις, στη μείωση του έμφυλου χάσματος αμοιβών και των ανισοτήτων, αυξάνει την παραγωγικότητα, ενώ την ίδια στιγμή δεν επιβαρύνει την απασχόληση και δεν επηρεάζει ή απειλεί την κερδοφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.


 «Επιπρόσθετα, ξεκαθαρίζεται πως, ο εθνικός κατώτατος μισθός, όχι μόνο δεν θα καταργεί ή θα υποβαθμίζει τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά τουναντίον, θα διασφαλίζει την υπερίσχυσή τους, εκεί και όπου οι ρυθμίσεις τους θα υπερτερούν του κατώτατου μισθού. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ούτε βέβαια και να διαφοροποιήσει το πλαίσιο που θα οδηγήσει στη ρύθμιση του κατώτατου μισθού, όπως αυτό έχει καθοριστεί από την ίδια την Υπουργό Εργασίας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων», τόνισε.


Ο ΓΓ της ΣΕΚ σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για την προώθηση του εκσυγχρονισμού της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, επαναξιολογώντας τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και λαμβάνοντας υπόψη, ως προϋπόθεση, την πλήρη εφαρμογή των προνοιών των συλλογικών συμβάσεων και την μη αντικατάσταση- απόλυση του ντόπιου εργατικού δυναμικού και των κοινοτικών εργαζομένων, με εργαζόμενους από τρίτες χώρες, έτσι ώστε να αποτρέπεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.


Είπε ακόμη πως η ΣΕΚ θα σταθεί ασπίδα προστασίας του ΓΕΣΥ, συνδράμοντας στην ενίσχυσή του, όπως και στην ποιοτική ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών.


ΚΥΠΕ/


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κύπρου και κινεζικής κοινοπραξίας για Βασιλικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κύπρου και κινεζικής κοινοπραξίας για Βασιλικό

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κύπρου και κινεζικής κοινοπραξίας για Βασιλικό

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Γάζα: O IDF εντόπισε τρεις νεκρούς ομήρους - Ανάμεσά τους το πτώμα της Σάνι Λουκ
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: O IDF εντόπισε τρεις νεκρούς ομήρους - Ανάμεσά τους το πτώμα της Σάνι Λουκ

Γάζα: O IDF εντόπισε τρεις νεκρούς ομήρους - Ανάμεσά τους το πτώμα της Σάνι Λουκ

Αιχμές εναντίον της Αρχής κατά της Διαφθοράς από Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση Κατσουνωτού
ΚΥΠΡΟΣ

Αιχμές εναντίον της Αρχής κατά της Διαφθοράς από Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση Κατσουνωτού

Αιχμές εναντίον της Αρχής κατά της Διαφθοράς από Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση Κατσουνωτού

Καβγάς ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για τις τράπεζες: Τα μεγάλα κέρδη και η ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καβγάς ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για τις τράπεζες: Τα μεγάλα κέρδη και η ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία

Καβγάς ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για τις τράπεζες: Τα μεγάλα κέρδη και η ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία