Μακάριος Δρουσιώτης: «Η Συμμορία» που κυβερνά την Κύπρο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 29.11.2020
Μακάριος Δρουσιώτης: «Η Συμμορία» που κυβερνά την Κύπρο
Ο Μακάριος Δρουσιώτης στον «Π» για το νέο του βιβλίο - Ως αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει το κούρεμα, τη φαυλοκρατία και τη διαφθορά

kateliadi@politis-news.com


ΓΡΑΦΕΙ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Με το νέο του βιβλίο «Η Συμμορία», ο Μακάριος Δρουσιώτης -δημοσιογράφος, συγγραφέας, μελετητής της Νεότερης Ιστορίας της Κύπρου- «επιχειρεί να κάνει μια παρέμβαση στα κοινά, στο καυτό ζήτημα της διαφθοράς που επηρεάζει την κοινωνία, που είναι το μείζον εθνικό πρόβλημα της Κύπρου», όπως ο ίδιος λέει. «Όλα τα υπόλοιπα είναι παράγωγα ή παρενέργειές της. Στοχεύω, λοιπόν, να αναδείξω αυτήν την πραγματικότητα όχι με γενικότητες, αλλά με γεγονότα και τεκμήρια», σημειώνει ο Μακάριος Δρουσιώτης στη συνέντευξή του στον «Π», εξηγώντας παράλληλα γιατί επέλεξε αυτόν τον τίτλο:

«Ο τίτλος του βιβλίου δεν είναι σχήμα λόγου για εντυπωσιασμό. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα τολμηρό βιβλίο επειδή μιλά με ονόματα και γεγονότα και όχι με υπονοούμενα και μισόλογα. Στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα. Έδωσα το προσχέδιο του βιβλίου σε μερικά άτομα που εμπιστεύομαι για να κάνουν σχόλια και παρατηρήσεις. Κάποιος σχολίασε ότι μοιάζει με σειρά του Netflix. Πάντως, δεν είναι σενάριο. Είναι η γυμνή αλήθεια όπως την έζησα, την είδα και την ερεύνησα». Στην παρατήρηση ότι σε μερικά σημεία το βιβλίο είναι πολύ σκληρό, ο συγγραφέας απαντά ότι σκληρά είναι τα ίδια τα γεγονότα, η πραγματικότητα και όχι η καταγραφή της. «Δούλεψα πολύ τα κείμενα. Στην τελική τους μορφή τα επεξεργάστηκα πάνω από 10 φορές, προσπαθώντας να εκλαϊκεύσω περίπλοκα γεγονότα με εξειδικευμένες οικονομικές ορολογίες, για να γίνουν κατανοητά από τον μέσο αναγνώστη χωρίς να χάνεται η ουσία. Ελπίζω να τα κατάφερα», προσθέτει.

Εννοείτε ότι το πολιτικό σύστημα είναι μια συμμορία ή ότι μας κυβερνά μια συμμορία;
Από τα γεγονότα που έζησα, από όσα άκουσα και από τα έγγραφα που μελέτησα διαπίστωσα ότι το σύστημα εξουσίας λειτουργεί σαν συμμορία παρά ως κράτος δικαίου. Στη χώρα μας πάσχει η λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών και απουσιάζει το αίσθημα ευθύνης προς το δημόσιο συμφέρον. Δεν υπάρχει λογοδοσία, ούτε δικαιοσύνη, και αυτό το κενό το καλύπτει η ασυδοσία. Η θεσμική παράλυση εκτρέφει τη διαφθορά και δίνει τη δυνατότητα σε όποιον κυβερνά να διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο σαν ιδιωτικό τσιφλίκι. «This is Cyprus», δυστυχώς.

Ναι, αλλά ήδη κάποιοι σας κατακρίνουν ότι προδώσατε την εμπιστοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας - εργαστήκατε δίπλα του και τώρα βγάζετε στη φόρα εμπιστευτικές πληροφορίες. Είναι αυτό θεμιτό;
Να με κρίνουν όσοι θέλουν και με όση ένταση θέλουν. Έχω μόνο μια παράκληση να κάνω: να με κρίνουν αφού με διαβάσουν. Η πιστή αφοσίωση με όρκους θανάτου ισχύει μόνο στις συμμορίες, κι εγώ πήγα να εργαστώ σε κυβέρνηση, όχι σε συμμορία. Ευτυχώς είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και μία από τις κορυφαίες αξίες της Ευρώπης είναι το κράτος δικαίου. Πριν από έναν χρόνο η ΕΕ ενέκρινε μια νέα Οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), ακριβώς για να εξασφαλίσει και να ενθαρρύνει όσους έχουν πληροφόρηση για διαφθορά να την καταγγείλουν. Ίσως να μην αποτολμούσα να εκδώσω αυτό το βιβλίο χωρίς την ομπρέλα προστασίας που προσφέρει αυτή η Οδηγία. Για κάποιους η ένταξη στην ΕΕ μπορεί να είναι μια ευκαιρία εύκολου και γρήγορου πλουτισμού με την πώληση της ευρωπαϊκής υπηκοότητας. Για κάποιους άλλους η ευρωπαϊκή υπηκοότητα είναι το προνόμιο της ελευθερίας της σκέψης, της έκφρασης και της δυνατότητας καταγγελίας των φαινομένων διαφθοράς. Επέλεξα τη δεύτερη κατηγορία.

ΦαυλοκρατίαΤι περιμένετε να γίνει μετά την κυκλοφορία του βιβλίου σας;
Δεν περιμένω ότι θα γίνει κάποια εξέγερση, αλλά προσδοκώ ότι θα αρχίσει τουλάχιστον ένας δημόσιος διάλογος για το εθνικό πρόβλημα της διαφθοράς. Ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και θα αρχίσει να καλλιεργείται κουλτούρα λογοδοσίας. Ότι θα τερματιστεί η ανωμαλία του «δικαίου της ανάγκης» που εξελίχθηκε στον αυταρχισμό του ενός και θα γίνει επιτέλους η Κύπρος μια κανονική χώρα.

Δεν είναι μια κανονική χώρα η Κύπρος;
Πέρα από το κράτος που βλέπει και γνωρίζει ο κόσμος, με τους θεσμούς και τις διαδικασίες του, υπάρχει ένα άλλο, παράλληλο κράτος, ένα παρακράτος, το οποίο λειτουργεί σαν συμμορία και με αθέμιτα μέσα νέμεται με απληστία τα οφέλη της αυθαιρεσίας μιας εξουσίας η οποία πλουτίζει εις βάρος του συνόλου χωρίς έλεγχο, χωρίς ρίσκο, χωρίς ουσιώδη κριτική και χωρίς να είναι υπόλογη σε κανέναν. Αυτό το ηθικό και θεσμικό κενό καλύπτεται από μια επίφαση ελευθερίας, η οποία επιτρέπει στον καθένα να έχει απεριόριστη δυνατότητα λόγου, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση δημοκρατίας. Στην ουσία πρόκειται για φαυλοκρατία, στην οποία επικρατούν κυρίως οι απατεώνες, οι καταφερτζήδες και οι μέτριοι, ενώ οι πολίτες που έχουν αίσθημα ευθύνης και όραμα για τον τόπο συνήθως αποβάλλονται και περιθωριοποιούνται.

Η στροφήΠώς σας κατέβηκε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Όπως εξηγώ στην εισαγωγή του βιβλίου ξεκίνησα να καταγράφω τα γεγονότα του Eurogroup και η έρευνα με οδήγησε αλλού. Δεν άρχισα να γράφω για να εκδικηθώ τάχα τον Αναστασιάδη επειδή δεν μας διόρισε ξανά στις Βρυξέλλες. Πρώτον και κύριον δεν με ενδιέφερε προσωπικά μια δεύτερη θητεία στις Βρυξέλλες. Κατά δεύτερον, διαφώνησα με τον Αναστασιάδη δυόμισι χρόνια προτού λήξει η θητεία μου στην ΕΕ.

Γιατί χάλασε η σχέση σας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Άρχισα να συνεργάζομαι με τον Αναστασιάδη το 2004 για έναν σκοπό και χάλασε αυτή η σχέση όταν εγκατέλειψε τον σκοπό. Η αιτία ήταν η στροφή που έκανε στο Κυπριακό, στις αρχές του 2017. Μέχρι τότε είχαμε πολύ στενή συνεργασία και του ετοίμαζα σημειώματα από τις Βρυξέλλες για το Κυπριακό. Όταν έγινε φανερό ότι η ατζέντα του ήταν να σκοτώσει τις συνομιλίες και έβαλε πλώρη για επανεκλογή, δεν επεδίωξα να ξαναέχω οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί του.

Γιατί δεν μιλήσατε για το Κραν Μοντανά την ώρα που έτρεχαν τα γεγονότα και βγήκατε εκ των υστέρων να τα πείτε;
Μίλησα και τότε, όχι όμως δημόσια. Δημοσιοποίησα αυτά που γνώριζα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν μπορούσα να το κάνω ενόσω ήμουν συνεργάτης του Στυλιανίδη, διότι θα αντανακλούσε στον ίδιο. Σήμερα, που δεν υπάρχει το επαγγελματικό κώλυμα, ασκώ χωρίς κανέναν περιορισμό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Το καλοκαίρι του 2017, μετά το Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μού έστειλε έναν φάκελο με έγγραφα, μαζί με μια επιστολή στην οποία ισχυριζόταν ότι διαπραγματεύτηκε με καλή πίστη. Γνώριζα από τότε ότι την παραμονή του δείπνου προσέγγισε τον Τσαβούσογλου, του πρότεινε λύση δύο κρατών και να τον αφήσουν να κάνει εκλογές. Απάντησα στην επιστολή του και έθεσα υπόψη του τις πληροφορίες μου. Ανέφερα πως αν ήταν αληθείς δεν είχαν κανένα νόημα τα έγγραφα που μου έστειλε. Δεν μου απάντησε.

Φόβος vs ελευθερίαΗ Συμμορία αφορά μόνο την οικονομία ή και το Κυπριακό;
Η συμμορία του Κυπριακού είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη, αλλά η συγκεκριμένη έκδοση αφορά μόνο την οικονομική κρίση του 2013 και όσα ακολούθησαν. Έχω σχεδόν έτοιμο ένα δεύτερο βιβλίο -πιστεύω εξίσου ενδιαφέρον με το πρώτο- που καταπιάνεται και με το Κυπριακό. Εάν επιβιώσω από το πρώτο θα εκδώσω και το επόμενο [σ.σ. μεταξύ σοβαρού και αστείου].

Φοβάστε;
Όχι. Αν και έγινε προσπάθεια εκφοβισμού μου. Δεν υπάρχει πιο απαίσιο αίσθημα από το να ανακαλύπτεις ότι κάποιος παραβίασε την ιδιωτική σου ζωή και μάλιστα στην έκταση που συνέβη σε μένα. Δεν θέλω να παριστάνω τον ήρωα, αλλά δεν επέτρεψα στον φόβο να με κυριεύσει. Αν υπαναχωρούσα δεν θα ήταν απλώς ένας συμβιβασμός. Θα ήταν μια συντριπτική ήττα της ελευθερίας μου να σκέφτομαι και να εκφράζομαι, θα ήταν μια πνευματική αυτοκτονία. Έχω γράψει πολλά βιβλία, αυτό είναι πολύ διαφορετικό διότι είναι η στάση της συνείδησής μου έναντι της κοινωνίας που πληρώνει το βαρύ τίμημα της διαφθοράς και στην προκειμένη περίπτωση έναντι εκείνων που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης του 2013.

Συνεχίζονται οι έρευνεςΈχετε νέα σε σχέση με την καταγγελία σας για χακάρισμα / παρακολούθηση των ηλεκτρονικών σας συσκευών που κάνατε στην Αστυνομία;

Τις προάλλες μού έγινε μια πρώτη ενημέρωση από την Αστυνομία. Αν και με αργούς ρυθμούς -λόγω φόρτου εργασίας όπως μου είπαν- συνεχίζουν την έρευνά τους. Ήθελαν να μου υποβάλουν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις, τις οποίες και απάντησα. Έγραψα ήδη μια μονογραφία για την περιπέτεια αυτή και θα την κυκλοφορήσω. Θα δημοσιοποιήσω στο διαδίκτυο και όλα τα στοιχεία που έχω για να κρίνουν οι ίδιοι οι αναγνώστες εάν είναι σοβαρή η καταγγελία μου. Θα περιμένω να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας, διότι δεν θέλω να προκαταλάβω τα αποτελέσματά της. Όσοι διαβάσουν το βιβλίο νομίζω ότι θα κατανοήσουν ότι υπήρχε και λόγος και αιτία γι’ αυτήν την κατάπτυστη πράξη.

Πάντως, ο Πρόεδρος έχει πει δημόσια ότι είναι δίπλα σας σε αυτό το ζήτημα;
Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον, αλλά για να είμαι ειλικρινής σε όλη αυτήν την περιπέτεια δεν αισθάνομαι κανέναν δίπλα μου, εκτός από την οικογένειά μου και μερικούς φίλους. Τουναντίον, αισθάνομαι ότι κάποιος είναι συνέχεια πίσω μου. Γνωρίζω ότι το τηλέφωνό μου συνεχίζει να παρακολουθείται και επινοούμαι διαρκώς τρόπους εναλλακτικής επικοινωνίας. Αυτοί που το κάνουν είτε έχουν μεγάλο θράσος είτε μεγάλες πλάτες.O Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò ê. Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò ðñïåäñåýåé ôçò ðñþôçò óõíåäñßáò ôïõ íÝïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, Ëåõêùóßá 01 Ìáñôßïõ 2013.

 

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Μ. Δρουσιώτη «Η Συμμορία»

Η Λαϊκή καταρρέει, ο Πρόεδρος κοιμάται


«Η ώρα του μεσημεριανού ύπνου είναι ιερή για τον Αναστασιάδη και κανένας δεν επιτρέπεται να τον ενοχλήσει, ο κόσμος να χαλάσει. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε έρθει νωρίς το απόγευμα στο Προεδρικό ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου και ζήτησε να δει επειγόντως τον Πρόεδρο για να του πει να πάρει μέτρα επειδή θα κατέρρεε η Λαϊκή και θα έπαιρνε μαζί της και την Τράπεζα Κύπρου. Του λέχθηκε ότι ο Πρόεδρος κοιμόταν και ο Βασιλείου απάντησε λέγοντας επιτακτικά, «να τον ξυπνήσετε, η χώρα καταρρέει» και, ως γνώριμος του Προεδρικού, κατευθύνθηκε στον πάνω όροφο όπου βρίσκονταν τα υπνοδωμάτια και τον ξύπνησε. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες στη φρουρά του να κλειδώνει απ' έξω την πόρτα που οδηγούσε στους κοιτώνες και να μην δίνει το κλειδί σε κανέναν».

«Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 3.00 το απόγευμα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τηλεφώνησε στον Κωνσταντίνο Πετρίδη και του είπε ότι έπρεπε να ενημερωθεί αμέσως ο Πρόεδρος ότι εξαντλούνταν τα μετρητά της Λαϊκής Τράπεζας και ότι η κατάρρευση ήταν ζήτημα ωρών. Η πτώση της Λαϊκής Τράπεζας θα έπαιρνε μαζί της και την Τράπεζα Κύπρου και το ίδιο το κράτος, το οποίο θα χρεωκοπούσε».

«Ο διοικητής κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων στην Κεντρική Τράπεζα για να τους ενημερώσει για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στην Κεντρική Τράπεζα πήγαν επίσης ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος αναπλήρωνε τον υπουργό Οικονομικών, και ο Πετρίδης. Ο Δημητριάδης τους ενημέρωσε ότι άδειαζαν οι ΑΤΜ, ότι τα ρευστά διαθέσιμα εξαντλούνταν, η κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας ήταν ζήτημα ωρών και τους ζήτησε να συνεργαστούν για να ψηφιστεί αμέσως ο νόμος για την εξυγίανση. To Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδρίαζε στις 6:00 το απόγευμα, αλλά δεν υπήρχε χρόνος για αναμονή. Έπρεπε να ψηφιστεί αμέσως ο νόμος για την εξυγίανση διαφορετικά θα χρεωκοπούσε το κράτος».

«Στο μεταξύ, ο Αναστασιάδης κοιμόταν και κανένας δεν τολμούσε να τον ξυπνήσει για να τον ενημερώσει. Τελικά, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέλαβε την ευθύνη και ζήτησε από τη φρουρά να ξεκλειδώσει την πόρτα. Ο Πετρίδης είχε ανέβει διστακτικά στην κατοικία κατά τις 5:00 το απόγευμα. Οι υπουργοί, που είχαν ειδοποιηθεί, ήταν μαζεμένοι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Αναστασιάδης έγινε έξαλλος με την πρωτοβουλία του Πετρίδη, ο οποίος κατέβηκε από την κατοικία κατσουφιασμένος και πήγε στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου ήταν συγκεντρωμένο το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Ο Αναστασιάδης ξύπνησε, κάλεσε την ιδιαιτέρα του, και άρχισε να κάνει τηλεφωνήματα. Δεν κατέβηκε από τους κοιτώνες παρά μόνο όταν πλησίαζε η ώρα που ήταν προγραμματισμένη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατεβαίνοντας, πήγε κατευθείαν στο γραφείο του και ζήτησε να του φωνάξουν τον Πετρίδη. Όταν μπήκε μέσα άρχισε να του φωνάζει έξαλλα, λέγοντας 'ρε κοπελλούθκια, εκάμετε κλίκκες τζιαι νομίζετε ότι εννά με κάμνετε ό,τι θέλετε', 'εγώ είμαι ο Πρόεδρος, εγώ κυβερνώ, μόνο εγώ μπορώ να συγκαλώ το Υπουργικό Συμβούλιο'. Ο Πετρίδης αντέδρασε, χτύπησε το χέρι του στο γραφείο του Προέδρου, του είπε ότι ο τόπος καταστρεφόταν, η χώρα κινδύνευε, κι αν εκείνη ήταν η άποψή του για τους συνεργάτες του, να τους αποδεσμεύσει και να τα διαχειριστεί μόνος του. Ύστερα βγήκε έξω στην αυλή με βουρκωμένα μάτια».«Ήμασταν όλοι απ’ έξω και ακούγαμε τις φωνές που έφταναν μέχρι την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. Τρεις υπουργοί, ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Ιωνάς Νικολάου και ο Σωκράτης Χάσικος, βγήκαν έξω στην αυλή να ηρεμήσουν τον Πετρίδη. Του είπαν αυτό που καταλάβαιναν όλοι: Ότι ο Πρόεδρος δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και ότι έπρεπε να αντέξουν για να σώσουν τον τόπο από την καταστροφή. Ο Πετρίδης ηρέμησε και επέστρεψε στην αίθουσα του Υπουργικού. Ο Αναστασιάδης παρέμεινε στο γραφείο του και στις 6:00 ακριβώς που ήταν προγραμματισμένη η συνεδρία προσήλθε στην αίθουσα συνεδριάσεων».«Μέσα σε αυτό το κλίμα άρχισε η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και του αντιπροέδρου της Λαϊκής Κρις Παύλου. Ο Αναστασιάδης ήταν εκτός εαυτού και ξεκίνησε τη συνεδρία με αυστηρή παρατήρηση για τον τρόπο με τον οποίο είχε συγκληθεί η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού. 'Το πότε συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο το αποφασίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κανένας διοικητής, όποιος διοικητής κι αν είναι. Το λέω για πρώτη και τελευταία φορά. Από αξιοπρέπεια δεν έπρεπε να πάνε καν οι αρχηγοί των κομμάτων όταν τους κάλεσε ο διοικητής. Και πολύ περισσότερο δεν θα ανεχθώ ξανά κάποιοι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να συγκαλούν εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο εν αγνοία μου. Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε όσοι τα μάθατε. Δεν ενεργώ κατ’ εντολή κανενός, όταν μάλιστα ήταν γνωστό ότι η Βουλή συνέρχεται η ώρα 7:00 μ.μ. Και πάλι θα αποφασίσουμε εδώ, θα στείλουμε το νομοσχέδιο (σ.σ. εννοεί για την εξυγίανση των τραπεζών) και τις κατάρες εμείς θα τις ακούσουμε ότι πάμε να κλείσουμε τη Λαϊκή, διότι δεν θα περάσει από τη Βουλή τώρα. Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κλείσω τη Λαϊκή, να την κλείσουν εκείνοι που αποφάσισαν όπως αποφάσισαν'».

Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin, Μόσχα 25 Φεβρουαρίου 2015.Η Μέρκελ, ο Πούτιν και τα κόμματα

Λίγο πριν καταψηφίσει η Βουλή την απόφαση του Eurogroup έφτασε στο Προεδρικό μήνυμα από τη Μέρκελ πως καλύτερα να αναβληθεί η συζήτηση στη Βουλή παρά να καταψηφιστεί η συμφωνία.

Ο Αναστασιάδης, ο οποίος παρότρυνε τα κόμματα να καταψηφίσουν την πρόταση, απέρριψε την εισήγηση και ζήτησε ολοκλήρωση της συζήτησης της ψηφοφορίας πριν από τις 8:30 μ.μ., όταν θα μιλούσε με τον Πούτιν στο τηλέφωνο. Στη Βουλή οι εκπρόσωποι των κομμάτων συσκέφθηκαν για να αποφασίσουν πώς θα διαχειρίζονταν τον χρόνο:«Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης της κατάστασης μετά το βέβαιο 'όχι' της Βουλής και προβληματίστηκε εάν θα έπρεπε να υπάρξει αναβολή της ψηφοφορίας για να έχει το κράτος τον χρόνο να προετοιμαστεί. Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι είχε συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος του είπε: 'Δεν έχω καμία πρόθεση να εισηγηθώ αναβολή της Βουλής, προχωρήστε κανονικά'. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης είπε ότι υπήρξε επικοινωνία του Αναστασιάδη με το ΑΚΕΛ, κατά την οποία ζήτησε να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή πριν από τις 8.30 μ.μ. 'που θα μιλά με τη ρωσική κυβέρνηση, για να ισχυροποιηθεί η θέση μας και νομίζω ότι είναι λογικό ότι θα ισχυροποιηθεί η θέση μας όταν θα έχει απορριφθεί'. Με τον Κατσουρίδη συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. 'Επειδή θα συνομιλήσουν απόψε με τον Πρόεδρο Πούτιν, θεωρώ ότι θα είναι καλύτερα να υπάρχει μια καθαρή απόφαση'», είπε.

 

«Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι συζητούσαν πώς θα διαχειρίζονταν τον χρόνο για να ικανοποιήσουν την παράκληση του Αναστασιάδη να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να γίνει η ψηφοφορία πριν από τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Προτού ολοκληρώσουν τη συζήτηση μπήκε στην αίθουσα ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Νεοφύτου ενημέρωσε για το μήνυμα της καγκελαρίου και έθεσε ζήτημα πιθανής αναβολής. Ο Συλλούρης, ο οποίος αρχικά είχε θέσει θέμα αναβολής για άλλον λόγο, επιχειρηματολόγησε ενάντια, διότι 'μπορεί να είναι ένα μήνυμα περισσότερης αναξιοπιστίας προς τους Ρώσους, που είναι η μόνη μας ελπίδα με τη συμπεριφορά της Μέρκελ και των υπολοίπων'. Διαφωνία για αναβολή εξέφρασε και ο Κατσουρίδης. 'Εγώ θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή το να τραβήσουμε πίσω, το μήνυμα που δίνουμε, και να το πείτε και του Προέδρου, είναι…. κόκκαλο να αντισταθεί'. Ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος νωρίτερα είχε εισηγηθεί στον Αναστασιάδη να αναβληθεί η συνεδρία για να δοθεί χρόνος για 'διαβουλεύσεις και με τη Μόσχα', υποστήριξε ότι διαφωνούσε στο να ικανοποιηθεί η Μέρκελ. 'Μίλησα με τον Πρόεδρο, είπα του την εισήγησή μου, ο Πρόεδρος μού είχε πει ότι 'προτιμώ την ώρα που θα μιλώ με τον Πούτιν να έχω την απάντηση της Βουλής, δηλαδή το όχι. Τώρα, εμένα ουδόλως με ενδιαφέρει η Μέρκελ. Μιλώ καθαρά'».
Κουλίας προς Αναστασιάδη: Έστρωσες!«Η πρώτη απόφαση του Eurogroup λήφθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Μαρτίου. Συμφωνήθηκε ότι την Κυριακή θα ψηφίζονταν οι νομοθεσίες, τη Δευτέρα που ήταν αργία θα ετοιμάζονταν οι τράπεζες και την Τρίτη θα άνοιγαν κανονικά όλα τα καταστήματα. Αυτός ήταν ο προγραμματισμός του Αναστασιάδη όταν επέστρεψε από το Eurogroup. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου παρενέβη ο ρωσικός παράγοντας και την Κυριακή ανακοινώθηκε αναβολή των διαδικασιών για να πεισθεί τάχα το ΔΗΚΟ να στηρίξει. Μετά την αναβολή, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκε το Προεδρικό για να ζητήσει εξηγήσεις για την αθέτηση της συμφωνίας και ο Αναστασιάδης αρνήθηκε να τους δεχτεί. Την επομένη πήγε στη Βουλή να την ενημερώσει και υποτίθεται να την πείσει να ψηφίσει, όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες παρότρυνε τη Βουλή να αναβάλει τις αποφάσεις».

«Στο περιστατικό αυτό αναφέρθηκε ο ίδιος την επόμενη μέρα, σε ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Βουλής. Μεταξύ του Προέδρου και του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία έγινε ο εξής διάλογος:

Πρόεδρος: Ναι, η οποία [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα] ήρτεν εχτές, εκουβαληθήκαν, να μου πει ότι «πρέπει να περάσει σήμερα» και είπα 'δεν τους δέχομαι'!Ζ. Κουλίας: Έτσι μπράβο!Πρόεδρος: Που ήταν να…Ζ. Κουλίας: Που ήταν να κλειδώσεις το Προεδρικό, να μεν έμπαινεν κανένας!Πρόεδρος: Όχι, κύριε, ήρταν στο Προεδρικό και δεν τους εδέχτηκα!Ζ. Κουλίας: Καλά έκαμες. Χρόνια να έσιεις!Πρόεδρος: Ήρταν δύο. Εφύαν που την Κεντρική Τράπεζα τζιαι ήρταν τζιαι είπαν μου ότι 'πρέπει να περάσει ’πόψε' -το μήνυμα που μου εδώσαν- τζιαι είπα τους 'αφήστε τους 'πόξω να περιμένουν'!


Ζ. Κουλίας: Έτσι μπράβο! Έστρωσες».

Το βιβλίο τυπώνεται στο εξωτερικό για ευνόητους λόγους και θα φτάσει στην Κύπρο τον Ιανουάριο. Όσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν πριν από τα Χριστούγεννα μπορούν να κάνουν παραγγελία μέσω της ιστοσελίδας www.makarios.eu.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
€1,2 εκατ. στη διάθεση Προεδρικού και υπουργών για εργοδότηση συμβούλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

€1,2 εκατ. στη διάθεση Προεδρικού και υπουργών για εργοδότηση συμβούλων

€1,2 εκατ. στη διάθεση Προεδρικού και υπουργών για εργοδότηση συμβούλων

Υπόθεση Αββακούμ: Τα τσούγκρισαν για τα καλά μοναχοί – δικηγόροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Αββακούμ: Τα τσούγκρισαν για τα καλά μοναχοί – δικηγόροι

Υπόθεση Αββακούμ: Τα τσούγκρισαν για τα καλά μοναχοί – δικηγόροι

Βροχές και καταιγίδες, σήμερα, Σάββατο - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο
ΚΥΠΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες, σήμερα, Σάββατο - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

Βροχές και καταιγίδες, σήμερα, Σάββατο - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

Σε ετοιμότητα η Κύπρος για να συνδράμει στις πυρκαγιές της Ελλάδας
ΚΥΠΡΟΣ

Σε ετοιμότητα η Κύπρος για να συνδράμει στις πυρκαγιές της Ελλάδας

Σε ετοιμότητα η Κύπρος για να συνδράμει στις πυρκαγιές της Ελλάδας

Κινητά στα σχολεία/Απαγόρευση: Συμφωνούν γονείς και εκπαιδευτικοί, διαφωνούν οι μαθητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητά στα σχολεία/Απαγόρευση: Συμφωνούν γονείς και εκπαιδευτικοί, διαφωνούν οι μαθητές

Κινητά στα σχολεία/Απαγόρευση: Συμφωνούν γονείς και εκπαιδευτικοί, διαφωνούν οι μαθητές