«Δεν διεκδικούμε ρόλο ρυθμιστή, ούτε ρόλο εκβιαστή», διαμηνύει ο Μαρίνος Σιζόπουλος
Όλα προμηνύουν πως η προσπάθεια για κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία να οδηγεί στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, θα έχει αίσιο τέλος, καθώς η προσέγγιση, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών, είναι θετική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως «αν διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι και η σύνεση, σύντομα θα υπάρξει κατάληξη σε ένα θετικό αποτέλεσμα... δεν πρόκειται να αφήσουμε το κράτος μας χωρίς προϋπολογισμό». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, από την άλλη, έστειλε το μήνυμα πως, τόσο η ΕΔΕΚ όσο και τα άλλα κόμματα που ενδεχομένως να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, μπορούν να γίνουν οι ρυθμιστές «για να ξαναβάλουμε τη χώρα στην πορεία χωρίς ανασφάλειες». Σήμερα θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς συζήτηση. Αναμένεται πως θα εστιάσει:
- Στη θεσμοθέτηση της κατώτατης σύνταξης που να μην επιτρέπει σε οποιονδήποτε να λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας. Τόσο η ΕΔΕΚ όσο και η Συμμαχία Πολιτών έθεσαν την εν λόγω απαίτηση, χαιρετίζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες της υπουργού Εργασίας για παροχή επιπρόσθετου επιδόματος για τις συντάξεις σε 30.000 δικαιούχους. Τα δύο κόμματα θέλουν να θεσμοθετηθεί και επίσημα η πρόνοια αυτή, έτσι ώστε να δεσμεύει στο μέλλον όλες τις κυβερνήσεις και να μην είναι μόνο για τη φετινή και ενδεχομένως την επόμενη χρονιά. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήδη τόνισε χθες πως αν υπερψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, θα έχει αντίστοιχες πρόνοιες και για το 2021.
- Δέσμευση για θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού, αρχής γενομένης από το 2022.
- Επίδομα κίνησης για τους μόνιμους κατοίκους στις ορεινές περιοχές, καθώς δαπανούν μεγάλα κονδύλια για τις μετακινήσεις τους από και προς τις πόλεις για εργασία, στοιχείο που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για μόνιμη εγκατάσταση στις περιοχές αυτές.
- Ενίσχυση του επιδόματος, που ήδη δίνεται, σε νεαρά ζευγάρια, έτσι ώστε να δημιουργήσουν την πρώτη τους κατοικία σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Έμφαση στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων το συντομότερο δυνατόν.
Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ από την περασμένη Παρασκευή έχει μεταφέρει 15 προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες κινούνται σε τέσσερις άξονες:
- Επιδότηση εργαζόμενων μητέρων για φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
- Ευέλικτο ωράριο για γονείς με παιδιά με αναπηρίες.
- Κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Μία πρόνοια που θα μπορούσε ενδεχομένως να μετεξελιχθεί και σε επιδότηση μόνιμων κατοίκων στις περιοχές αυτές σε υψηλό ποσοστό, έτσι ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις κατοικίες τους. Η πρόταση αυτή ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο είναι λεφτά που υπάρχουν και μπορούν να δαπανηθούν
- Επαναφορά της δήλωσης πολιτικής για τη στεγαστική ανάπτυξη των αγροτεμαχίων-επαναφορά του συντελεστή δόμησης στο 10%.
- Σταδιακή μείωση του πέναλτι 12% σε όσους αποφασίσουν να αξιοποιήσουν προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, ειδικά σε επαγγέλματα που κατατάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Το αγκάθι στην όλη διαδικασία και η θέση στην οποία εστιάζει σε μεγάλο βαθμό η ΕΔΕΚ έχει να κάνει με την πλήρη αναστολή των εκποιήσεων και την προστασία των δανειοληπτών, ένα σημείο στο οποίο καλείται η κυβέρνηση να δώσει συμβιβαστική πρόταση που να προσεγγίζει τις απαιτήσεις του κόμματος του Μαρίνου Σιζόπουλου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισημαίνει πως από τον περασμένο Μάρτιο η ΕΔΕΚ ζητά πλήρη αναστολή εκποιήσεων, «γιατί δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει ότι οι τράπεζες, αξιοποιώντας κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας, σε πολλές περιπτώσεις επιχείρησαν άδικες εκποιήσεις, ακόμα και πρώτης κατοικίας, που η αξία τους δεν υπερβαίνει τις 350 χιλιάδες, όπως τις προστάτευε το πλαίσιο αφερεγγυότητας».
Ούτε ρυθμιστής, ούτε εκβιαστήςΟ Μαρίνος Σιζόπουλος φρόντισε να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα μέσα από αυτή τη διαδικασία, λέγοντας πως η ΕΔΕΚ δεν διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή, ούτε και ρόλο εκβιαστή. Τόνισε πως η ΕΔΕΚ προσέρχεται σε αυτό τον διάλογο με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της, με υπευθυνότητα, μετριοπάθεια, σύνεση, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα και χωρίς να θεωρεί πως ο ρυθμιστικός της ρόλος θα πρέπει να οδηγήσει σε απορρύθμιση του κράτους και της οικονομίας. Όπως είπε, στόχος είναι μέσα από πολιτικές προτάσεις και θέσεις, με σύνεση, συναίνεση και εποικοδομητική προσέγγιση να καταστεί ο προϋπολογισμός πιο ανθρωποκεντρικός. Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίοι είχαν χθες συνάντηση με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, έστειλαν το μήνυμα πως οι προτάσεις θα τύχουν μελέτης και επεξεργασίας, και διεμήνυσαν μάλιστα πως οι πλείστες από αυτές δεν απέχουν πολύ από το πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορούν να γίνουν αποδεκτές και εφαρμόσιμες. Ωστόσο, σίγουρα θα τύχουν κάποιας διαφοροποίησης, κάτι που φαίνεται να αντιλαμβάνεται και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, όπως και ο Γιώργος Λιλλήκας. Παράλληλα, τόσο η ΕΔΕΚ όσο και η Συμμαχία Πολιτών ζητούν πλήρη διερεύνηση σε σχέση με το ζήτημα των πολιτογραφήσεων. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «από το 2016 ζητά πλήρη ενημέρωση γύρω από τις πολιτογραφήσεις. Η έρευνα πρέπει να γίνει για όλη τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.