Ο Αϊ- Βασίλης φέρνει τα εμβόλια στην ΕΕ!

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 18.12.2020
Ο Αϊ- Βασίλης φέρνει τα εμβόλια στην ΕΕ!
Τελευταίες ημέρες του 2020 αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ. Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το αν θα υπάρξουν χαλαρώσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων

Σε τροχιά εμβολίων μπαίνει για τα καλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Κομισίον Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι χώρες της ΕΕ θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά του κορωνοϊού στις 27 Δεκεμβρίου. Την έναρξη των εμβολιασμών στην Κύπρο σε λιγότερο από δέκα ημέρες επιβεβαίωσε μέσω twitter και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος χαρακτήρισε το εμβόλιο ως την αρχή του τέλους της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, απομακρυσμένο μοιάζει το ενδεχόμενο για χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων μετά και το χθεσινό νέο ρεκόρ των 457 θετικών περιστατικών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, με τους επιδημιολόγους να τονίζουν ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα επέλθει μόνο όταν υπάρξει αισθητή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. 




Έρχονται και τα ψυγεία

Οι πρώτες 48 χιλιάδες δόσεις εμβολίων που θα φτάσουν στο νησί μας προέρχονται από τις Phizer/ BioNTech, το εμβόλιο των οποίων θα αξιολογηθεί από των Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου. Ήδη το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε Καναδά, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες, και σε περίπου μία εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Αύριο φτάνουν στην Κύπρο τα δύο ειδικά ψυγεία που παρήγγειλε το υπουργείο για σκοπούς φύλαξης των εμβολίων, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία τη Δευτέρα. Όπως ανέφερε η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα, σκοπός είναι με την άφιξη των εμβολίων στην Κύπρο να αρχίσει και ο εμβολιασμός, γι' αυτό και το Υπουργείο Υγείας έχει δημιουργήσει ειδική ομάδα η οποία χαρτογράφησε πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού και τον τρόπο δράσης βάσει της ροής των εμβολίων που αναμένεται να υπάρξει. 



«Κανείς ασφαλής»

Συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τις εξελίξεις στο θέμα των εμβολίων, μιας και όπως ανέφερε ο δρ Πέτρος Καραγιάννης, η άφιξη των εμβολίων είναι σημαντική, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μας περιμένουν δύο δύσκολοι μήνες, όπου οι χαλαρώσεις και η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση του κοινού. Εξάλλου, όπως επεσήμανε και η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό, όταν το επιτρέψει η διαθεσιμότητα των εμβολίων.



Μαζικοί εμβολιασμοί

Σύμφωνα με το Εθνικό Εμβολιαστικό Πλάνο που ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας το Υπουργείο Υγείας, η μεγάλη παρτίδα των εμβολίων αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο περί τις αρχές του καλοκαιριού, όπου και αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η πτωτική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών θα αρχίσει από τα μέσα Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2021. Με βάση αυτά τα δεδομένα, έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον δύο μήνες όπου θα επικρατούν αυστηρά μέτρα, με τους επιδημιολόγους να στοχεύουν στη σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεικτών πριν την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών.



Όχι σε χαλαρώσεις

Βασική ανησυχία των ειδικών είναι οι ΜΕΘ και ο δείκτης νοσηλείας, όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μία σταθεροποίηση, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά παραμένει υψηλός. Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει διαχειρίσιμη, γεγονός που επιτρέπει σκέψεις για χαλαρώσεις. Ωστόσο, απαγορευτικό στις χαλαρώσεις, ενόψει και των εορτών, βάζει η κόπωση των πολιτών, με τους επιδημιολόγους να υποστηρίζουν ότι δεν επιτρέπει πειράματα και προληπτικούς περιορισμούς. Οι προτάσεις της επιστημονικής ομάδας θα ολοκληρωθούν αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενόψει και του Υπουργικού Συμβουλίου, με τους επιδημιολόγους να αναμένουν την εθνική αναφορά, η οποία θα δείξει εάν υπάρχει βελτίωσή ή όχι. Εκτός από τους αριθμούς των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, καθοριστικό ρόλο στις προτάσεις των επιδημιολόγων παίζει και το ποσοστό θετικότητας, αλλά και ο επιπολασμός του ιού ανά επαρχία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι τα ίδια, με τον δρα Καραγιάννη να κάνει λόγο για μάσκες και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ακόμη και στο εορταστικό τραπέζι, αλλά και για την ανάγκη μείωσης στο ελάχιστο των επαφών και των κοινωνικών συναθροίσεων. 


Νέο ρεκόρ

Όσον αφορά τα χθεσινά στοιχεία, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε 457 νέα περιστατικά κορωνοϊού, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 16.647. Στα θετικά της χθεσινής ημέρας, το γεγονός ότι μετά από 13 ημέρες δεν καταγράφηκε θάνατος. Ωστόσο, το χθεσινό νέο ρεκόρ κρουσμάτων εντείνει τους προβληματισμούς ως προς την επάρκεια των μέτρων. Πρόκειται για την έκτη φορά μέσα σε 14 ημέρες που ξεπεράσαμε τα 400 κρούσματα. Στα χθεσινά περιστατικά συμπεριλαμβάνονται 151 επαληθεύσεις από rapid tests των προηγούμενων ημερών, 173 από τη διαδικασία ιχνηλάτησης και 110 από ιδιωτική πρωτοβουλία. Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 115 ασθενείς της νόσου Covid-19, εκ των οποίων οι 25 σε σοβαρή κατάσταση. Από τους 25 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 12 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 11 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας


Πρωταθλήτρια η Λευκωσία

Σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας κατέχουν και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης που πραγματοποιούνται καθημερινά. Τις τελευταίες 5 ημέρες, μέσω rapid tests εντοπίστηκαν πέραν των 800 θετικών, συγκεκριμένα 868, η πλειοψηφία των οποίων αφορά την επαρχία Λευκωσίας, στην οποία καταγράφηκαν 318 θετικά αποτελέσματα, στη δεύτερη θέση η Λάρνακα με 211 θετικά, έπεται η Λεμεσός με 143, η Αμμόχωστος με 38 και η Πάφος με 32. Χθες, ειδικότερα, από σύνολο 7.768 εξετάσεων βρέθηκαν 86 θετικά στη Λευκωσία, 45 στη Λάρνακα, 43 στη Λεμεσό, 15 στην Αμμόχωστο και 10 στην Πάφο. Βέβαια, σημασία έχει το ποσοστό θετικότητας σε σχέση με τον αριθμό των τεστ που γίνονται στην κάθε επαρχία, όπου και εκεί η Λευκωσία φαίνεται να κατέχει τα πρωτεία, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ της να κυμαίνεται στο 3%.


Συζητούν για εκκλησιασμό

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλαρώσεις ούτε στο θέμα του εκκλησιασμού, με την Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων να θεωρεί ωστόσο «προκλητική και ανεύθυνη» την απόρριψη της πρότασης της Εκκλησίας της Κύπρου από την Επιδημιολογική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρήστος Οικονόμου, χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση  του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργικού του Συμβουλίου να απορρίψει την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για το άνοιγμα των ιερών ναών τις ημέρες των γιορτών. Από πλευράς του, το Υπουργείου Υγείας κάλεσε, διά της εκπροσώπου του Μαργαρίτας Κυριάκου, τους πολίτες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημειώνοντας την ανάγκη για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Το ζήτημα του ανοίγματος των εκκλησιών θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνάντηση που θα έχει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με το Υπουργείο Υγείας και την επιδημιολογική ομάδα να παραμένουν σταθεροί στις απόψεις τους.














Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας