«Ναι, η ομοσπονδία στην Κύπρο είναι νεκρή. Και δεν φέρουμε εμείς την ευθύνη για αυτό. Τη συζητούσαμε από το 1977.»
Συνέντευξη στον Κώστα Κωνσταντίνου
ΠΟΛΙΤΗΣ / ΤΑ ΝΕΑ Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ δίνει την πρώτη μετά την εκλογή του συνέντευξη στα «Νέα» και τον «Πολίτη» καταθέτοντας το στίγμα των προθέσεών του αλλά και των ημερών που έρχονται για την Κύπρο και τον διάλογο στο Κυπριακό. Ένα στίγμα που ξεκάθαρα σφραγίζει το τέλος μιας εποχής. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι σε σχέση με την Αμμόχωστο, επιβεβαιώνοντας ότι οι κάτοικοί της θα κληθούν να επιστρέψουν μέσω αιτήσεων στην Επιτροπή Αποζημιώσεων. Στη συνέντευξη η οποία έγινε μέσω ερωτηματολογίου –κατόπιν δικού του αιτήματος και λόγω κορωνοϊού– δεν απάντησε σε αρκετά ερωτήματα, όπως αυτό για τη θέση των Τ/Κ στην ΕΕ με ή χωρίς λύση αλλά και σε άλλα πιο προσωπικά όπως λ.χ. το εάν έχει έρθει στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, εάν έχει γνωστούς και φίλους Ε/Κ και τι του λένε για το μέλλον της Κύπρου. Η δική του αντίληψη για αυτό, είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη.
Την περασμένη Τρίτη, συναντήσατε για πρώτη φορά τον κ. Αναστασιάδη. Πώς ήταν το κλίμα στη συνάντηση;Η συνάντηση –στην οποία ο Ε/Κ ομόλογός μου με συνεχάρη για την εκλογική μου νίκη– ήταν μια ωραία χειρονομία από πλευράς του. Τον ευχαρίστησα για αυτό. Αν και ήταν κυρίως μια συνάντηση γνωριμίας, φυσικά και συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η δε ατμόσφαιρα θα έλεγα ότι ήταν ειλικρινής, φιλική και εγκάρδια.
Δεδομένου ότι εσείς επιμένετε στην κατάθεση των νέων ιδεών σας για τη μορφή της λύσης και η άλλη πλευρά σε συνέχιση του διαλόγου από εκεί που έμεινε, διερωτάται κανείς τι συζητήσατε –επί της ουσίας– στη συνάντηση. Η Κύπρος είναι το κοινό σπίτι των Τ/Κ και των Ε/Κ οι οποίοι και είναι οι συνιδιοκτήτες του νησιού. Είναι, λοιπόν, φυσικό να συζητήσουμε το μέλλον του αλλά και τη σχέση Ε/Κ και Τ/Κ σ’ αυτό. Ξεκάθαρα έχουν θέματα και διαφορές τα οποία πρέπει να συζητηθούν και, ελπίζουμε, να επιλυθούν. Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι διαφορές δεν θα υπήρχε ούτε Κυπριακό.
Εκλέχθηκα με εντολή για δύο κράτηΥπάρχει περιθώριο δικής σας μετακίνησης ως προς την επιδιωκόμενη λύση προς τη βάση ομοσπονδίας εάν λ.χ. η ε/κ πλευρά εμφανιστεί πρόθυμη να συζητήσει το θέμα των Εγγυήσεων ή των Εξουσιών κ.λπ. ή θεωρείτε απλώς πως η ομοσπονδία στην Κύπρο είναι νεκρή;Όπως γνωρίζετε, στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην «ΤΒΔΚ» οι Τ/Κ με εξέλεξαν με την εντολή να αναζητήσω μια λύση δύο κρατών. Υποστήριζα αυτή τη θέση στη διάρκεια της προεκλογικής αλλά και ανέκαθεν στην πολιτική μου καριέρα. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι η πιο ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Η απόφαση του λαού μου πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους. Δεν καταφέραμε να είμαστε καλοί συνεταίροι με τους Ε/Κ στο παρελθόν. Είναι λοιπόν η ώρα για κάτι καινούργιο στη βάση της καλής γειτονίας. Η δική μας θέση αφήνει ανοιχτό το περιθώριο της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη για το καλό των δύο λαών μας. Ναι, η ομοσπονδία στην Κύπρο είναι νεκρή. Και δεν φέρουμε εμείς την ευθύνη για αυτό. Τη συζητούσαμε από το 1977 αλλά κάθε φορά που πλησιάζαμε σε λύση η ε/κ πλευρά την απέρριπτε. Τα δύο πιο σημαντικά παραδείγματα ήταν το σχέδιο Ανάν το 2004, και η διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017 η οποία κατέρρευσε συνεπεία της ε/κ αδιαλλαξίας.
Ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» η ΑμμόχωστοςΑνοίξατε πρόσφατα, και παρά τις αντιδράσεις, μέρος της Αμμοχώστου. Τι να αναμένουμε τώρα; Άνοιγμα κι άλλων δρόμων, κάλεσμα στους Ε/Κ κατοίκους να αποταθούν, όπως φημολογείται, στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας; Η πραγματικότητα στην Κύπρο είναι λύση δύο κρατών την οποία ο λαός μου επέλεξε διά της ψήφου του. Είτε οι εξωτερικές δυνάμεις το αποδέχονται είτε όχι. Το είδος της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο θα εξαρτηθεί από την αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας από τη διεθνή κοινότητα, όπως το έπραξε σε άλλα μέρη του κόσμου. Στο μεσοδιάστημα επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» εσωτερικά και εξωτερικά στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους άλλοτε κατοίκους της στη βάση του διεθνούς δικαίου και μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας όπως καθορίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα είναι σημαντικό μέρος αυτών των προσπαθειών. Χωρίς να θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες, θα πω απλώς ότι θα συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε εκεί, έτσι που να διανοιχτεί ο δρόμος για να ανακτήσει αυτή η πόλη την άλλοτε αίγλη της και τη διεθνή φήμη της ως τουριστικός προορισμός.
Υπάρχει, για εσάς, «κυπριακή ταυτότητα» ή έστω «τ/κ ταυτότητα»; Εάν σας ζητούσα να μου πείτε πού τοποθετείτε τον εαυτό σας ανάμεσα στους όρους Τούρκος, Τουρκοκύπριος και Κύπριος τι θα απαντούσατε; Επίσης υπάρχει ή όχι περισσότερος χώρος για τη θρησκεία στα τ/κ πράγματα;Ερωτήσεις αναφορικά με την «κυπριακή ταυτότητα», τη θρησκεία κ.λπ. δεν πρέπει να παίρνονται της μετρητοίς και να χρησιμοποιούνται ως μέσον για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Είναι ξεκάθαρο πως για αιώνες έχουμε ζήσει σε ένα δι-εθνικό νησί ως Τ/Κ και Ε/Κ, με την κάθε κοινωνία να έχει διατηρήσει τη δική της μοναδική ταυτότητα, ως προέκταση των «μητέρων πατρίδων», Τουρκίας και Ελλάδας, αντίστοιχα, χωρίς την ανάπτυξη μίας κοινής ταυτότητας. Η «κυπριακή ταυτότητα» παρέμεινε περισσότερο ένας γεωγραφικός όρος και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν ο πρώτος ο οποίος το διακήρυξε. Υπάρχει καταγεγραμμένο ως δήλωσή του στις 28/03/1963. Είπε συγκεκριμένα: «Κανένας Έλληνας ο οποίος με γνωρίζει, δεν θα μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι επιθυμώ να εργαστώ για τη δημιουργία μιας κυπριακής εθνικής συνείδησης. Οι Συνθήκες (Ζυρίχης και Λονδίνου) δημιούργησαν ένα κράτος, όχι ένα έθνος». Πενήντα επτά χρόνια μετά, ξέρω πως ο νυν ηγέτης των Ε/Κ ο κ. Αναστασιάδης περιγράφει τον εαυτό του ως «περήφανο Έλληνα» και προσθέτει μάλιστα πως δεν έχει πρόβλημα να περιγράφουμε και εμείς τους εαυτούς μας ως «περήφανους Τούρκους». Ούτε εγώ λοιπόν έχω πρόβλημα με αυτό!
Έποικοι και… «χρυσά» διαβατήριαΣήμερα, πολλοί Τ/Κ νιώθουν ότι η ταυτότητά τους ως κοινότητα χάνεται και πως το βόρειο τμήμα της Κύπρου γίνεται σταδιακά επαρχία της Τουρκίας. Πώς απαντάτε σ' αυτή την ανησυχία; Επίσης, πολλοί Ε/Κ αισθάνονται ότι στόχος της Τουρκίας είναι να ελέγξει ολόκληρο το νησί. Το πρόβλημα προκύπτει όταν προσδίδεται σε ευαίσθητα ανθρώπινα ζητήματα ταυτότητας, μετανάστευσης, θρησκείας και άλλα συναφή, πολιτική χροιά έτσι που να τροφοδοτούν την πολιτική προπαγάνδα. Η «ΤΔΒΚ», όπως και η Νότια Κύπρος, δεν έμεινε και δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τη μετανάστευση και είναι φυσιολογικό πως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μεταναστευτικής δραστηριότητας προήλθε από ή μέσω της Τουρκίας η οποία παραμένει η μοναδική δίοδός μας στον έξω κόσμο. Πριν να λέει οτιδήποτε, η ε/κ πλευρά θα πρέπει να κοιτάξει τις δικές της επιδόσεις στη μετανάστευση και τη δημογραφία, έχοντας επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, Πόντιους της Ρωσίας και πολίτες άλλων χωρών να έρθουν και να αποκτήσουν υπηκοότητα στη Νότια Κύπρο. Με το πρόσφατο θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων το οποίο διερευνάται από την ΕΕ, η πρακτική της διοίκησης των Ε/Κ έχει λάβει σκανδαλώδεις διαστάσεις.
Ο ιδρυτής του κόμματός σας, ο Ραούφ Ντενκτάς, είχε πει κάποτε αναφερόμενος στη μαζική μετανάστευση των Τουρκοκυπρίων πως «ένας Τούρκος φεύγει κι άλλος Τούρκος έρχεται», υπονοώντας τους εκ Τουρκίας. Ποια είναι η διαφορά, εάν θεωρείτε ότι υπάρχει, ανάμεσα σε αυτούς και τους Τουρκοκύπριους;Θα μπορούσα να σας πω ότι περισσότεροι Τ/Κ ζουν στο εξωτερικό παρά εδώ, συνεπεία της αναγκαστικής μετανάστευσής τους όλα αυτά τα χρόνια.
Έχετε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τατάρ; Και ποια είναι η άποψή σας για όσους Τ/Κ το αποκτούν;Είμαι περήφανος κάτοχος του διαβατηρίου της ΤΔΒΚ, του δικού μου κράτους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.