Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Επικοινωνιών.
Πρέπει να γίνει καμπάνια για το 5G ώστε να εκμηδενιστούν τα επιχειρήματα των συνωμοσιολόγων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως κάποιοι «αντί να παρακολουθούν την εξέλιξη της τεχνολογίας και να απολαμβάνουν τους καρπούς από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας κατατρύχονται με ιδέες, με συνωμοσίες, με αποτέλεσμα να αντιδρούν πολλές φορές κατά τρόπο εγκληματικό και παράνομο».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Επικοινωνιών, Γιώργου Μιχαηλίδη, καθώς και την έκθεση του για την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας που αφορά την κυβερνοασφάλεια εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο του Γραφείου του Επιτρόπου οι τομείς αρμοδιότητας του οποίου είναι «καίριας σημασίας και για τον εκσυγχρονισμό ταχυτήτων του διαδικτύου», σημειώνοντας πως ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία προσφορών για το 5G.
Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το ότι η CYTA υιοθέτησε την επιτάχυνση του προγραμματισμού της «ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατότητες», ενώ για τον τομέα της κυβερνοασφάλειας είπε ότι «είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά όπλα άμυνας σε έναν υβριδικό πόλεμο, σε όσα καταγράφονται και παρατηρούνται».
Πρόσθεσε ότι «για το 5G πρέπει να γίνει μια καμπάνια από παρόχους και από εσάς ώστε να εκμηδενιστούν τα επιχειρήματα των συνωμοσιολόγων».
«Είναι καλά γνωστή η αντίθεση και οι ιδέες κάποιων που, δυστυχώς, αντί να παρακολουθούν την εξέλιξη της τεχνολογίας και να απολαμβάνουν τους καρπούς από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας κατατρύχονται με ιδέες, με συνωμοσίες, με αποτέλεσμα να αντιδρούν πολλές φορές κατά τρόπο εγκληματικό και παράνομο», ανέφερε.
Επιδίδοντας τις εκθέσεις, σε ψηφιακή μορφή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε, μεταξύ άλλων, πως αναπτύχθηκαν εργαλεία για μεγαλύτερες ταχύτητες στο διαδίκτυο.
Αναφέρθηκε επίσης στο αναβαθμισμένο έργο της CYTA, καθώς και στην αναβάθμιση του πλαισίου ασφάλειας των υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Πρόσθεσε ότι έχουν εκδοθεί τα μέτρα ασφάλειας για το 5G, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό Κέντρο Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας.
Σε δηλώσεις του στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «εμείς έχουμε κάνει το πλαίσιο ασφάλειας για το 5G δηλαδή τι μέτρα πρέπει να πάρουν οι πάροχοι για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πληροφοριών που θα διακινούνται μέσα σε αυτή τη νέα υποδομή».
Εξήγησε πως το 5G δεν είναι η επόμενη γενεά του 4G αλλά μια υποδομή που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας αφού θα μιλούμε για έξυπνες πόλεις, για νέες υπηρεσίες, για εργασίες που δεν υπάρχουν στις λίστες μας.
Επεσήμανε ότι η οικονομία και η ασφάλεια των πολιτών θα εξαρτώνται από το 5G για αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες θα διακινούνται με τον πιο ασφαλισμένο τρόπο. «Αυτή είναι η αρμοδιότητα η δική μας σε σχέση με το 5G», σημείωσε.
Κληθείς να πει πόσο κοντά είμαστε στην πλήρη λειτουργία του 5G στην Κύπρο, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως υπάρχει η διαδικασία για να δοθούν οι συχνότητες και είναι στα πλάνα των διάφορων παρόχων για το πότε θα γίνει αυτό.
Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας της υγείας του κόσμου σε σχέση με το 5G, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχουν μελέτες που υιοθετεί και η ΕΕ. Ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει μελέτες που δεν δείχνουν να υπάρχει οποιοδήποτε θέμα.
Σε ερώτηση αν έχουν αυξηθεί οι κυβερνοεπιθέσεις την περίοδο του κορωνοϊού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε σε σε ότι αφορά τις κρίσιμες υποδομές δεν υπήρξε ιδιαίτερη αύξηση αλλά σε ότι αφορά τους πολίτες ήταν πολύ πιο μεγάλοι οι αριθμοί, όπως με τη χρήση phishing emails, για να αποσπάσουν πληροφορίες.
Κληθείς να πει αν η Κύπρος δέχεται κυβερνοεπιθέσεις από Τούρκους hackers, ο Επίτροπος είπε εκείνο που θέλει να διαβεβαιώσει είναι ότι οι οποιεσδήποτε επιθέσεις γίνονται από οποιουσδήποτε αντιμετωπίζονται και γίνεται προσπάθεια να εξακριβωθεί ποιες είναι οι ομάδες που κάνουν αυτές τις επιθέσεις, όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από άλλες χώρες.
Εξήγησε ότι μπορεί να είναι κάποιος σε μια χώρα και να κάνει τη επίθεση να φαίνεται πως γίνεται από άλλη χώρα. Επιθέσεις δεχόμαστε από πολλές χώρες και όχι μόνο από την Τουρκία, πρόσθεσε.
Κληθείς να πει ποια υπηρεσία δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις, ανέφερε πως οι κρίσιμες υποδομές πάντοτε είναι στόχος για όλους τους hackers.
Ερωτηθείς για τις αυξημένη χρήση της τεχνολογίας, λόγω της τηλεργασίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως στο επίπεδο των επικοινωνιών θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο και οι υποδομές θα αντέξουν το επιπλέον φορτίο λόγω της τηλεργασίας.
Από θέμα υποδομών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού είχαμε πάει και δυο και τρεις φορές πάνω από τη συνηθισμένη χρήση και τα δίκτυα άντεξαν, ανέφερε.
Για το θέμα της ασφάλειας είπε πως και εκεί προσπάθησαν να βοηθήσουν δίνοντας οδηγίες για το πώς να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις κρίσιμες υποδομές και ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνουν, ώστε να υπάρχει κάποιος κίνδυνος.
Ανέφερε πως και το ευρύ κοινό πρέπει να προσέχει, διότι τώρα «είναι η περίοδος που οι hackers ζουν ένα όνειρο», γιατί πλέον όλοι είναι στο διαδίκτυο και προσπαθούν να ενωθούν με υπηρεσίες. Για αυτό και υπάρχουν περισσότερες προκλήσεις για τον χειριστή στο να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε επιθέσεις ή τρόπους από τους hackers για να αποσπάσουν πληροφορίες, σημείωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.