Χωρίς κομματικούς διορισμούς - Μίνι ανασχηματισμός με ανατροπές και εκπλήξεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ Δημοσιεύθηκε 25.6.2020
Χωρίς κομματικούς διορισμούς - Μίνι ανασχηματισμός με ανατροπές και εκπλήξεις
Ο Πρόεδρος επέλεξε νεαρές σε ηλικία προσωπικότητες με πλούσιο βιογραφικό και ακαδημαϊκά προσόντα. Στην πλειονότητά τους αποτελούν τεχνοκρατικές επιλογές που θα κριθούν από το έργο τους

Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση υιοθέτησε αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με τον ανασχηματισμό, καθώς μέσα σε πολύ λίγα 24ωρα προχώρησε σε διορισμούς ατόμων σε διάφορα πόστα. Απέφυγε με τον τρόπο αυτό την ονοματολογία, ενώ την ίδια στιγμή δεν έδωσε χώρο σε ψιθύρους και παραφιλολογία σε σχέση με τις επιλογές.


Το πρώτο χαρακτηριστικό σε σχέση με τις επιλογές του είναι πως πρόκειται για άτομα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν νεαρής ηλικίας, ενώ δεν είναι αμιγώς πολιτικά πρόσωπα στην πλειονότητά τους. Αν παρατηρήσει κανείς τα βιογραφικά θα δει πως πρόκειται κυρίως για τεχνοκρατικές επιλογές με αξιόλογη ακαδημαϊκή κατάρτιση σε διαφορετικούς τομείς.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με το ότι διασφαλίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή ως επτασφράγιστο μυστικό το ποιες θα ήταν οι επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη και για ποιες θέσεις. Αν εξαιρέσουμε την Έμιλυ Γιολίτη (νέα υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης), η οποία είχε συζητηθεί κατά κόρον και στο παρελθόν για το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά και τη Νατάσα Πηλείδου (νέα υπουργός Ενέργειας) η οποία εδώ και μέρες συζητείται για τη θέση στην οποία διορίστηκε, οι δύο άντρες που έχουν επιλεγεί αποτελούν έκπληξη. Ο Χαράλαμπος Πετρίδης ήταν επιλογή της τελευταίας στιγμής για το Υπουργείο Άμυνας, καθώς πηγές κοντά στον Πρόεδρο ανέφεραν στον «Π» πως μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης δεν είχε κλειδώσει η επιλογή. Πρόταση φαίνεται να είχε γίνει και στην Άννα Αριστοτέλους, ωστόσο η ίδια επεσήμανε πως δεν μπορεί να αποδεχτεί καθώς έχει αρκετά να κάνει από τη θέση στην οποία βρίσκεται στη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως κρύβεται στο όνομα του Βασίλη Δημητριάδη, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα υφυπουργού Ναυτιλίας. Έκπληξη όχι τόσο σε σχέση με τα προσόντα, καθώς τα διαθέτει στο ακέραιο, αλλά ως προς το ότι δεν είναι ένα άτομο που απασχόλησε στο παρελθόν για τις πολιτικές του θέσεις.

Ισορροπία εντός

Από τις επιλογές που έχουν γίνει αυτή τη φορά στον ανασχηματισμό φαίνεται πως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρέσει η ισορροπία μεταξύ πολιτικών και κομματικών επιλογών και τεχνοκρατών. Ενώ στον προηγούμενο μικρό ανασχηματισμό συζητούσαμε όλοι και λέγαμε πως θα ενισχύσει την εμπλοκή στελεχών του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση έτσι ώστε να ενδυναμωθούν η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ κυβερνητικού σχήματος και κυβερνώντος κόμματος, αυτή τη φορά ο Πρόεδρος επέλεξε να κινηθεί πιο επιφυλακτικά. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως τα άτομα που έχουν επιλεγεί δεν είναι κοντά στον ΔΗΣΥ, καθώς η Έμιλυ Γιολίτη έχει εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Αναστασιάδη, ενώ και η κ. Πηλείδου και ο κ. Πετρίδης είναι κοντά στον ΔΗΣΥ. Παράλληλα με τις επιλογές που έχουν γίνει ικανοποιούνται τόσο η αστική Λευκωσία όσο και η αστική Λεμεσός, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μάη 2021.

Πρόσω ολοταχώς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει πολύ καλά πως τη δεδομένη στιγμή το πρόσημο για την κυβέρνηση είναι θετικό καθώς έχει καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα που υπήρχε προ κορωνοϊού. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά πως ο χειρισμός των επιπτώσεων της πανδημίας σε κοινωνικό, οικονομικό αλλά και επίπεδο δημόσιας υγείας δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ρισκάρει τους επόμενους μήνες να πάει κάτι στραβά. Αποφάσισε λοιπόν να φρεσκάρει το Υπουργικό τώρα, έτσι ώστε να έχει χρόνο να προχωρήσει αποφασιστικά από τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε ακόμα και προεκλογικά να το δει κάποιος αυτό το εγχείρημα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνεται η εντύπωση στους ψηφοφόρους πως η κυβέρνηση διατηρεί τη δυναμική της και έχει άτομα στα οποία μπορεί να βασιστεί για τη συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να εδραιώσει επικοινωνιακά και την εντύπωση πως η ψήφος στον ΔΗΣΥ τον ερχόμενο Μάιο θα είναι ψήφος στο κυβερνών κόμμα το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις επανεκλογή και στις προεδρικές του 2023. Η προοπτική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση άποψης και αντίληψης για τον κάθε πολίτη προεκλογικά.

Θα κριθούν απ' το αποτέλεσμα

Τη βασική αρχή πως όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος επανέλαβαν χθες τα κόμματα στις τοποθετήσεις τους σχετικά με τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέφρασε την πεποίθηση πως όλες οι επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη θα δώσουν το άπαν των δυνάμεών τους έτσι ώστε να επιτύχουν στο έργο τους. Τόνισε μάλιστα πως η κ. Πηλείδου έχει παραγάγει αξιέπαινο έργο στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας κάτι που θα συνεχίσει, όπως λέει ο ΔΗΣΥ, να κάνει και στο Υπουργείο Ενέργειας. Το κυβερνών κόμμα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για το έργο του και τον Γιώργο Λακκοτρύπη.

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ αρκέστηκε να πει πως θα κριθούν από το έργο τους οι νέοι υπουργοί και τις πολιτικές που θα κληθούν να εφαρμόσουν. Αντίστοιχη είναι η θέση και του ΔΗΚΟ, το οποίο υποστηρίζει πως «τα πρόσωπα έχουν αλλάξει, οι πολιτικές και οι τακτικές που καλούνται όμως να ακολουθήσουν παραμένουν οι ίδιες». Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, οι νέοι υπουργοί μεταξύ άλλων θα κριθούν «από τη βούληση τους για συνεργασία και προδιαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα». Η ΕΔΕΚ περιορίστηκε στο να ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν οι νέοι υπουργοί. Το ίδιο και η Συμμαχία Πολιτών αλλά και το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Γκρίζα εποχή

Στο Κίνημα Οικολόγων στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός πως από τους διορισμούς που έγιναν τις προηγούμενες δύο μέρες μόνο μία αφορούσε γυναίκα. Εξέφρασαν το παράπονο πως θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότεροι διορισμοί γυναικών, ενώ ευχήθηκαν παράλληλα καλή επιτυχία στα νέα πρόσωπα του υπουργικού. «Το έργο που τους/τις αναμένει είναι όντως δύσκολο και ο δρόμος ανηφορικός, διότι αναλαμβάνουν πολιτικές ευθύνες σε μια δύσκολη και γκρίζα εποχή», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

Σπουδές στη Βρετανία και επαγγελματική κατάρτιση

Όλα τα νέα μέλη του Υπουργικού έχουν στο βιογραφικό τους σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Βασίλης Δημητριάδης σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Surrey ενώ απέκτησε και μεταπτυχιακό στο εν λόγω πανεπιστήμιο στη Διοικητική Επιστήμη. Η Νατάσα Πηλείδου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με άριστα (first class with distinction) στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Ο Χαράλαμπος Πετρίδης κατέχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge Αγγλίας στον κλάδο Διαχείριση Γης και Χρηματοοικονομικών όπως και Bachelor Degree με άριστα στον κλάδο Διαχείρισης και εκτίμησης Γης. Η Έμιλυ Γιολίτη μεταξύ άλλων κατέχει πτυχίο αλλά και μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στις νομικές σπουδές.

Βασίλης Δημητριάδης

Ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας διαθέτει εμπειρία στον τομέα καθώς το 1998 διορίστηκε λειτουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ από το 2004 μέχρι το 2008 υπηρέτησε ως ναυτιλιακός σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ. Από το 2013, εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εθνικός εμπειρογνώμονας αρχικά για θέματα αειφόρου ανάπτυξης του ναυτιλιακού τομέα.  Εν συνεχεία διετέλεσε σύμβουλος και μέλος του Γραφείου της Επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου. Από το 2015 εργάζεται στη ΓΔ Μεταφορών και Κινητικότητας.

Νατάσα Πηλείδου

Η Νατάσα Πηλείδου, εκτός από το ότι είναι η πρώτη υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διετέλεσε γενική διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων. Διετέλεσε επίσης περιφερειακή διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly in South East Europe (Regional Chief Operating Officer), ενώ για 9 χρόνια εργάστηκε στην PwC στην Κύπρο, στο Μιλάνο και στο Λονδίνο.

Χαράλαμπος Πετρίδης

Από τις εκτιμήσεις ακινήτων και τον Δήμο Αγλαντζιάς στο Υπουργείο Άμυνας. Ο μέχρι χθες δήμαρχος Αγλαντζιάς είναι εγκεκριμένος εκτιμητής ακινήτων από το ΕΤΕΚ, μέλος του Royal Institution Of Chartered Surveyors. Τον Δεκέμβριο του 2013, διορίστηκε πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου.

Έμιλυ Γιολίτη

Η Έμιλυ Γιολίτη είναι συνεταίρος του δικηγορικού γραφείου Αριστοδήμου, Λοϊζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ (το οποίο συγχωνεύθηκε με τη Harneys ΔΕΠΕ το 2010). Η Έμιλυ έχει συμπεριληφθεί κατ' επανάληψη στην λίστα της Citywealth IFC Power Women Top 100. Απασχόλησε ιδιαίτερα κατά τη θητεία της ως πρόεδρος της ΑΗΚ κυρίως λόγω της συζήτησης που είχε γίνει περί ασυμβίβαστου, λόγω της επαγγελματικής της δραστηριότητας, γεγονός που έφερε την παραίτησή της από τη θέση αυτή. Διετέλεσε επίσης μέλος του δ.σ. της ΑΤΗΚ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη