Β' φάση ΓεΣΥ: Πρεμιέρα με... νυστέρι - Τι αλλάζει από σήμερα

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ Δημοσιεύθηκε 1.6.2020
Β
Ο ΟΑΥ υπέγραψε συμβόλαια με τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τρέχει για τα υπόλοιπα.

Πραγματικότητα αποτελεί από σήμερα η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, με τους γιατρούς μάλιστα να πιάνουν νυστέρι και να πραγματοποιούν τις πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις στο περιβάλλον του νέου συστήματος υγείας. Πρόκειται για ιστορική εξέλιξη, έναν χρόνο ακριβώς μετά την έναρξη εφαρμογής της πρώτης φάσης του γενικού συστήματος.


Μέχρι και χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υπέγραψε συμβόλαια με 25 νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, ανάμεσά τους και τα δέκα μεγάλα, που δραστηριοποιούνται σε όλες τις επαρχίες. Αν και η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο ΓεΣΥ αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς –42 νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, οκτώ του δημόσιου τομέα και με περισσότερες από 2200 κλίνες από σύνολο 3000 που διαθέτει ο τομέας της Υγείας στη διάθεση των δικαιούχων– εντούτοις ο ΟΑΥ δεν αναμένει πως οι πρώτοι μήνες εφαρμογής της ενδονοσοκομειακής φροντίδας θα είναι εύκολη υπόθεση.

Oι δυσκολίες

«Γνωρίζουμε ότι τους πρώτους τρεις μήνες θα αναφύονται προβλήματα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον «Π». Ερωτηθείς τι αφορούν αυτά τα προβλήματα, απάντησε πως θα είναι τεχνικής φύσεως, κυρίως. Εξήγησε πως η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη στο ΓεΣΥ είναι κάτι καινούργιο για τα νοσηλευτήρια και «σίγουρα θα χρειαστούν μια περίοδο προσαρμογής, ώστε να καταφέρουν να εξοικειωθούν με τον νέο τρόπο λειτουργίας τους».

Εξ όσων έχει πληροφορηθεί ο ΟΑΥ, από σήμερα αρχίζουν τα χειρουργεία στο πλαίσιο του νέου συστήματος υγείας. «Είναι μια νέα κατάσταση, με νέα δεδομένα και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος» είπε και παρέπεμψε στις δυσκολίες που εμφανίστηκαν όταν η α’ φάση του ΓεΣΥ άρχισε να εφαρμόζεται, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά.

Κάλεσε τον κόσμο να επιδείξει υπομονή και να κατανοήσει τον χρόνο που χρειάζονται τα νοσηλευτήρια για να προγραμματιστούν στο νέο περιβάλλον. Τόνισε, βέβαια, πως η παράκληση του Οργανισμού αφορά τα ψυχρά περιστατικά. Τα επείγοντα, είπε, θα εξυπηρετούνται αμέσως. Χαρακτήρισε τέλος τη σημερινή ημέρα εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας και για να προσφέρει στον κυπριακό λαό καθολική και ισότιμη κάλυψη.

Σε αγώνα δρόμου

Το Σαββατοκύριακο τα διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είχαν αναλωθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την υπογραφή συμβολαίων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και, σύμφωνα με τον διευθυντή του οργανισμού Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, τα χέρια με τον οργανισμό έδωσαν 25 ιδιοκτήτες ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ανάμεσά τους και αυτοί των μεγάλων. Με άλλα τέσσερα νοσηλευτήρια αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές μέχρι την Τετάρτη, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπογραφής των συμβολαίων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στα 42 νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν στο σύστημα περιλαμβάνονται:

  • Στη Λευκωσία, το Απολλώνειο και το Αρεταίειο

  • Στη Λεμεσό το Meditteranean Hospital of Cyprus και το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού (πρώην κλινική Πανταζή)

  • Στην Πάφο Ευαγγελισμός, Κυανούς Σταυρός και Ιasis

  • Στη Λάρνακα ο Άγιος Ραφαήλ και ο Τίμιος Σταυρός

  • Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου η Πολυκλινική Λητώ και το Napa Olympic Private Hospital


Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, πλην των 42 νοσηλευτηρίων, μέχρι χθες τουλάχιστον, ημέρα που έληξε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής στη βάση της νέας αναθεωρημένης πρότασης του οργανισμού, κανένα άλλο νοσηλευτήριο δεν είχε εκφράσει ενδιαφέρον. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τεράστια ικανοποίηση, αφού όπως δήλωσε οι συμμετοχές καλύπτουν το 75% των κλινών παγκύπρια (περιλαμβανομένων και των 1500 κλινών των κρατικών νοσηλευτηρίων).

Οι αλλαγές που αρχίζουν από σήμερα...

Ο δικαιούχος του ΓεΣΥ μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας του νοσηλευτηρίου της επιλογής του, εφόσον παραπεμφθεί από άλλον πάροχο υπηρεσιών φροντίδας υγείας, ως ακολούθως:

  • Ειδικό ιατρό.

  • Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών – ως γνωστόν η ένταξη των ΤΑΕΠ στο σύστημα θα γίνει το φθινόπωρο.

  • Άλλο νοσηλευτήριο (του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα της υγείας).


Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ο οργανισμός επεξεργάζεται ειδικές ρυθμίσεις ώστε στην περίπτωση που δικαιούχος σπεύσει ιδιωτικά σε ΤΑΕΠ ιδιωτικού νοσηλευτηρίου που είναι ενταγμένο στο σύστημα, και κριθεί είτε ότι πρέπει να νοσηλευτεί είτε ότι πρέπει να χειρουργηθεί, να μπορεί να εκδίδεται παραπεμπτικό για την εισαγωγή του στο νοσηλευτήριο. Οι πολίτες προς το παρόν μπορούν να ζητούν περίθαλψη από τα Επείγοντα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, πληρώνοντας κανονικά την επίσκεψή τους ή να σπεύδουν στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων, πληρώνοντας το τέλος των 10 ευρώ.

Υπηρεσίες ασθενοφόρων, ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης θα ενταχθούν το φθινόπωρο στο ΓεΣΥ.

Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη στο ΓεΣΥ εντάσσονται και άλλοι επαγγελματίες υγείας (φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλινικοί ψυχολόγοι, διαιτολόγοι, κατ’ οίκον νοσηλευτές, λογοθεραπευτές).

Το ΓεΣΥ θα προσφέρει και προληπτική οδοντιατρική, παρέχοντας στους δικαιούχους έναν δωρεάν καθαρισμό δοντιών τον χρόνο. Οι οδοντίατροι εντάσσονται στο σύστημα το φθινόπωρο.

Καμία συμπληρωμή για ενδονοσοκομειακή φροντίδα

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης είναι δωρεάν για τους δικαιούχους. Δεν απαιτείται, δηλαδή, οποιαδήποτε συμπληρωμή, πλην της εισφοράς των πολιτών στο σύστημα, η οποία από τον Ιούνιο αυξάνεται από 1,7% στο 2,65% επί των μηνιαίων απολαβών τους.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας αφορούν υπηρεσίες φροντίδας υγείας οι οποίες παρέχονται σε δικαιούχο που εισάγεται σε νοσηλευτήριο, διότι απαιτείται:

  • Τουλάχιστον μία διανυκτέρευση του δικαιούχου ή/και

  • χρήση εξειδικευμένης ιατρικής υποδομής ή/και ιατρικού εξοπλισμού που βρίσκεται σε νοσηλευτήριο.


Οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, οι οποίες παρέχονται από ένα ή και περισσότερα τμήματα ή μονάδες ενός νοσηλευτηρίου, όπως για παράδειγμα Τμήματα Χειρουργικής, Παθολογίας, Ακτινοδιαγνωστικής, Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, έχει ετοιμαστεί κατάλογος με κάποιες υπηρεσίες –και δη χειρουργικές επεμβάσεις– οι οποίες θα απαιτούν προέγκριση για να καλυφθούν από το σύστημα. Αυτές αφορούν ειδικότητες όπως η πλαστική χειρουργική και έχουν να κάνουν με ψυχρά περιστατικά, με περιπτώσεις δηλαδή που κρίνονται μη επείγουσες.

Το ιδιωτικό νοσηλευτήριο που προσφέρει υπηρεσίες στο ΓεΣΥ έχει το δικαίωμα να χρεώσει τον δικαιούχο:

  • Για υπηρεσίες κοσμητικής ή πλαστικής χειρουργικής, εκτός από επεμβάσεις που επιβάλλονται για την αποκατάσταση συνεπειών ατυχήματος ή για τη βελτίωση αποκατάστασης της λειτουργίας ελαττωματικού μέρους του σώματος ή σε περιπτώσεις θεραπείας σοβαρών εγκαυμάτων ή χειρουργικής επέμβασης για άλλους θεραπευτικούς σκοπούς.

  • Για υπηρεσίες που κρίνονται από τον ΟΑΥ ότι δεν είναι ιατρικά αναγκαίες και δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο υπηρεσιών του ΓεΣΥ ή είναι περιορισμένης ή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.


Από σήμερα παρέχεται το δικαίωμα στους δικαιούχους να επιλέξουν μονόκλινο δωμάτιο, πληρώνοντας τη διαφορά μεταξύ της κάλυψης που προσφέρει ο ΟΑΥ ανά διανυκτέρευση και της τιμής που χρεώνει το νοσηλευτήριο για μονόκλινο. Ο οργανισμός, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα παρακολουθεί πολύ στενά το ζήτημα, καθώς δεν θα επιτρέψει υπερβολικές χρεώσεις από την πλευρά των νοσηλευτηρίων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας