Οδοιπορικό του ΚΥΠΕ στη ΜΕΘ Λευκωσίας - οι "μάχες" της πρώτης γραμμής (video)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 25.4.2020
Οδοιπορικό του ΚΥΠΕ στη ΜΕΘ Λευκωσίας - οι "μάχες" της πρώτης γραμμής (video)
Το ωράριο δεν προσμετράται τέτοιες κρίσιμες ώρες. Εκεί που χρειάζεται το προσωπικό βγάζει διπλοβάρδιες, ώστε να αντεπεξέλθουν.

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που συνεχίζουν καθημερινά και ακατάπαυστα, να δίνουν μάχη με τον ιό SARS-CoV-2. Είναι οι άνθρωποι, που βρίσκονται πάντα δίπλα στους νοσούντες, στις πιο κρίσιμες στιγμές τους. Που προσπαθούν να τους κρατήσουν στη ζωή.


Οι επαγγελματίες υγείας στις Εντατικές Μονάδες της Κύπρου, έστω και αν έχουν χρόνια επαγγελματικής προσφοράς στις πλάτες τους, δεν κρύβουν την ένταση και την αγωνία τους. Ούτε τον φόβο τους, που είναι ο ίδιος για όλους. Να μην μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες τους.

Είναι εκείνοι οι άνθρωποι, που βρίσκονται καθημερινά στα πόστα τους ετοιμοπόλεμοι, ώστε να αντιμετωπίσουν τα πιο βαριά περιστατικά, που θα προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

Και δεν ξεχνούν να υπενθυμίζουν σε όλους εμάς ότι πρέπει να παραμείνουμε στα σπίτια μας για το καλό μας, για το καλό των δικών μας ανθρώπων.

Ο φωτογραφικός φακός και η κάμερα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων μπήκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και κατέγραψαν τη μάχη των γιατρών και νοσηλευτών, που δίνουν καθημερινά, για να σώσουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό [VIDEO].

https://www.youtube.com/watch?v=W27HbUtaoVI&feature=emb_logo

«Μεγαλύτερη ανησυχία των ανθρώπων στις εντατικές είναι να μην μεταφέρουν τον ιό στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πολλοί από αυτούς έχουν παιδιά, άτομα στην οικογένεια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους. Ο φόβος τους είναι αυτός. Να μην νοσήσει η οικογένεια τους», είπε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος Νοσηλευτικός Λειτουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Κώστας Κούλας.

Όπως ανέφερε «είναι μια κατάσταση ψυχοφθόρα, διότι όταν ακούς από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης -και ιδιαίτερα του εξωτερικού- ότι πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι και νεαρής ηλικίας, γιατί αυτό ο ιός δεν ξεχωρίζει ηλικίες, υπάρχει ο φόβος στο προσωπικό να μην κολλήσουν και να διασπείρουν τον ιό και ενδεχομένως να μολύνουν άλλα άτομα».

Ωστόσο, είπε πως «υπάρχει η καλή διάθεση εκ μέρους τους να συνδράμουν στην νοσηλεία αυτών των ασθενών, αλλά πάλι μέσα τους υπάρχει ο φόβος».

Οι άνθρωποι στις Εντατικές δεν μετρούν ωράριο

Ο Κώστας Κούλας ανέφερε ότι το ωράριο δεν προσμετράται τέτοιες κρίσιμες ώρες, για να σημειώσει ότι εκεί που χρειάζεται το προσωπικό βγάζει διπλοβάρδιες, ώστε να αντεπεξέλθουν.

«Πολλές φορές οι άνθρωποι εδώ χρειάζεται να κάνουν διπλοβάρδια. Είναι κουρασμένοι αρκετά. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά», ανέφερε ο Προϊστάμενος Νοσηλευτικός Λειτουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μη παραλείποντας να συγχαρεί το προσωπικό -και ιδιαίτερα το νοσηλευτικό- για την επαγγελματικότητα που επέδειξε αυτή την περίοδο, διαμηνύοντας τους, ταυτόχρονα, ότι η  Διοίκηση θα βρίσκεται στο πλευρό τους, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Μακριά από τις οικογένειες τους

Όπως σημείωσε οι πιο πολλοί μένουν σε ξενοδοχεία, μακριά από τα σπίτια τους για εβδομάδες, ωστόσο, πρόσθεσε ότι το γεγονός πως το πρόβλημα άρχισε να καταλαγιάζει και τα περιστατικά να λιγοστεύουν, τους γεμίζει χαρά και αισιοδοξία.

Ερωτηθείς ποια είναι η τελευταία εικόνα από τις Εντατικές Μονάδες, με αφορμή και τα αισιόδοξα δεδομένα, που έχουμε ενώπιον μας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κούλας είπε πως αυτή τη στιγμή οι εντατικές «είναι σε πιο καλή μοίρα, με τα περιστατικά να έχουν λιγοστέψει κατά κάποιο τρόπο, ειδικά τα ύποπτα».

«Βασικά είμαστε σε μια σταθερή κατάσταση. Στη ΜΕΘ Λευκωσίας αυτή τη στιγμή έχουμε 12 περιστατικά, εκ των οποίων τα 10 είναι COVID 19. Ωστόσο, δεν είναι όλα διασωληνωμένα. Έχουμε και βαριά περιστατικά, αλλά μπορώ να πω ότι είμαστε σε μια σταθερή κατάσταση, η οποία ελπίζουμε να συνεχίσει και να μην υπάρξει αύξηση περιστατικών», είπε.

Διεμήνυσε στους πολίτες πως θα πρέπει να συνεχίσουν να ακούνε τους ειδικούς και να τηρούν τα μέτρα, ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κρίση, που ταλανίζει όλο τον πλανήτη.

Περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό

Σε ερώτηση αν οι Εντατικές πρέπει να στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό, ο κ. Κούλας είπε στο ΚΥΠΕ ότι με τα σημερινά δεδομένα χρειάζεται περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό, για να σημειώσει ότι αυτή τη στιγμή γίνονται ταχύρρυθμα μαθήματα εκπαίδευσης επί τόπου και μέσω τηλεδιάσκεψης, στα οποία εκπαιδεύεται προσωπικό, το οποίο δεν εργαζόταν πριν στη Μονάδα.

Εξήγησε ότι «είναι προσωπικό, το οποίο έχουμε πάρει για να ενδυναμώσουμε την Μονάδα σε αυτές τις δύσκολες περιόδους», συμπληρώνοντας πως «αυτό το προσωπικό δεν φτάνει στα όρια τους εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά είναι μια βοήθεια».

96 άτομα στη ΜΕΘ Λευκωσίας

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Μονάδα Εντατικής έχει μοιραστεί σε νοσούντες με COVID 19 και με τους υπόλοιπους που έχουν άλλα προβλήματα.

Το προσωπικό είναι περίπου γύρω στα 96 άτομα, είπε ο κ. Κούλας, για να σημειώσει ότι «με την επέκταση των κλινών χρειάστηκε περισσότερο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μοιραστεί το εξειδικευμένο προσωπικό και επιπρόσθετα έχουν τοποθετήσει άλλους νοσηλευτές που εκπαιδεύονται, για να βοηθήσουν τους εξειδικευμένους στο έργο τους».

«Ενισχύσαμε το εξειδικευμένο προσωπικό με άλλο επιλεγμένο προσωπικό που έχει περάσει ξανά από Εντατική και εργαζόταν σε άλλους θαλάμους. Τους μαζέψαμε και τους πήραμε στις ΜΕΘ. Με αυτά τα δεδομένα και τον τρόπο που νοσηλεύονται οι COVID ασθενείς χρειάζεται περισσότερο προσωπικό», είπε.
Από το ακραίο σενάριο στην αχτίδα φωτός

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ. Μάριος Λοΐζου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει  να ξεχνάμε ούτε λεπτό ότι ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα».

«Μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία θα πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια αυτά τα οποία με ευλάβεια τηρήσαμε μέχρι αυτή τη στιγμή», είπε.

Κληθείς να αναφερθεί στη περίπτωση ενός δεύτερου κύματος μετά το καλοκαίρι από τον ιό που βρίσκονται οι Εντατικές με το διαθέσιμο εξοπλισμό, ο Δρ. Λοΐζου είπε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία», για να προσθέσει, όμως, πως «το πρόβλημα παραμένει».

«Χρειάζεται επάνδρωση των εντατικών τόσο με ιατρικό, όσο και με νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Γίνονται οι προσπάθειες και οι σωστές διαδικασίες, εκπαιδεύεται προσωπικό. Αντιλαμβάνεστε ότι αν φτάσουμε στο πολύ ακραίο σενάριο να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες κλίνες της εντατικής τα πράγματα -όπως έγινε και σε πολλές χώρες του εξωτερικού- δεν θα ήταν και τόσο ευχάριστα τα πράγματα», είπε.

Συνολικά 120 κλίνες για ασθενείς με COVID 19  

Ο Δρ. Λοΐζου είπε πως στόχος όταν λειτουργήσουν όλες οι Μονάδες που ετοιμάζονται να υπάρχουν αποκλειστικά για ασθενείς με COVID 19 γύρω στις 120 κλίνες.

Σε σχέση με το επίπεδο των Εντατικών στην Κύπρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο της διαχείρισης της πανδημίας τόσο στο Νοσοκομείο Αναφοράς, όσο και στις υπόλοιπες Εντατικές.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση 2ου κύματος από τον ιό υπάρχει κίνδυνος αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου κατάρρευσης του συστήματος υγείας ή αν είναι απομακρυσμένο αυτό το σενάριο, ανέφερε: «Στο πολύ ακραίο σενάριο να υπάρξει ανάγκη και για τις 120 κλίνες  εντατικής, σίγουρα τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, όπως δεν ήταν εύκολα και σε καμιά χώρα του κόσμου. Αλλά κάθε μέρα που κερδίζουμε μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε θεωρητικά πιο έτοιμοι».

Μείωση της Γρίπης και ασθενειών του αναπνευστικού

Συνέστησε εκ νέου στο κοινό να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, σημειώνοντας πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος ζωής για αυτή τη στιγμή και με τον οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

«Αν και αυτούς τους κανόνες, ίσως πρέπει να τους εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, για πάντα, δεδομένου ότι μας προστατεύουν και από άλλες ασθένειες», είπε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για αναχαίτιση του κορωνοϊού παρατηρήθηκε μείωση της γρίπης το τελευταίο διάστημα, όπως και άλλων ασθενειών του αναπνευστικού.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη  χαλάρωση των μέτρων στις αρχές Μαΐου και ποια η δική του εκτίμηση, ο Δρ. Λοΐζου ανέφερε πως «έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο και αν συνεχίσουμε με τα ίδια νούμερα μέχρι το τέλος του μήνα, νομίζω ότι, ναι δικαιούμαστε να προχωρήσουμε με την άρση κάποιων μέτρων, διότι η τελική επιτυχία θα καθοριστεί από το συνδυασμό, δηλαδή να μπορέσουμε να επανέλθουμε σταδιακά στην προηγούμενη μας ζωή τόσο από πλευράς οικονομίας, όσο και από πλευράς καθημερινότητας, χωρίς όμως να αυξάνονται τα κρούσματα, πέραν ενός ορίου, το οποίο θα  μπορεί να διαχειριστεί ο τομέας υγείας».

ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
2η Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές, η εικόνα στους μεγάλους δήμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

2η Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές, η εικόνα στους μεγάλους δήμους

2η Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά στις ευρωεκλογές, η εικόνα στους μεγάλους δήμους

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ για τις εκλογές 9ης Ιουνίου: Στο 1% η διαφορά ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ, ξεφούσκωσε ο Φειδίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ για τις εκλογές 9ης Ιουνίου: Στο 1% η διαφορά ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ, ξεφούσκωσε ο Φειδίας

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ για τις εκλογές 9ης Ιουνίου: Στο 1% η διαφορά ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ, ξεφούσκωσε ο Φειδίας

Guardian: Συναγερμός στην Ευρώπη με εμπρησμούς και δολιοφθορές από Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Συναγερμός στην Ευρώπη με εμπρησμούς και δολιοφθορές από Ρωσία

Guardian: Συναγερμός στην Ευρώπη με εμπρησμούς και δολιοφθορές από Ρωσία

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντά στις αντιδράσεις: «Πήγα στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ με προσωπικά μου έξοδα»
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντά στις αντιδράσεις: «Πήγα στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ με προσωπικά μου έξοδα»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντά στις αντιδράσεις: «Πήγα στον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ με προσωπικά μου έξοδα»

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντζ κατέθεσε πρόταση για διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντζ κατέθεσε πρόταση για διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντζ κατέθεσε πρόταση για διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές