Λοιμωξιολόγος κατά της χαλάρωσης μέτρων στη Γερμανία- Η κατάσταση σε άλλες χώρες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.4.2020
Λοιμωξιολόγος κατά της χαλάρωσης μέτρων στη Γερμανία- Η κατάσταση σε άλλες χώρες
Τον κίνδυνο η Γερμανία να χάσει τις μέχρι τώρα επιτυχίες της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, ασκώντας κριτική στην χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Τον κίνδυνο η Γερμανία να χάσει τις μέχρι τώρα επιτυχίες της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, ασκώντας κριτική στην χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.


"Λυπούμαι πολύ που βλέπω ότι βρισκόμαστε ήδη στο σημείο να χάσουμε εντελώς το προβάδισμά μας", δηλώνει σε podcast του που μετέδωσε το NDR ο επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν και αναφέρεται στα ήδη γεμάτα κόσμο εμπορικά κέντρα, μετά την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων έως 800 τ.μ.

"Πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν όλο αυτό πραγματικά έχει κάποιο νόημα", λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι "εάν ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία στην χαλάρωση των μέτρων, τότε σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε νέες εστίες κρουσμάτων".

Δεν θα ξαφνιαζόμουν εάν τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν μπορούμε πια να ελέγξουμε την κατάσταση, προειδοποιεί ο Γερμανός επιστήμονας και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η Γερμανία βρίσκεται σε πολύ εύθραυστη κατάσταση σε ό,τι αφορά τον επιδημιολογικό δείκτη Ρ-0, ο οποίος υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου και είναι στο 0,9 -κάθε ασθενής μεταδίδει δηλαδή τον ιό σε λιγότερο από ένα ακόμη άτομο.

Γαλλία
-------
Οι κλήσεις στον αριθμό έκτακτης ανάγκης για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Γαλλία εκτινάχθηκαν κατά 89% την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από έναν και πλέον μήνα καραντίνας λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έγινε σήμερα γνωστό από την Κυβέρνηση.

"+89%, αυτή είναι η αύξηση που καταγράφηκε στις κλήσεις στο 119 την περασμένη εβδομάδα", δήλωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας Αντριάν Τακέ, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

"Δεν μας εκπλήσσει, είναι μια ένδειξη της αύξησης των βιαιοπραγιών κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας. Όμως, θέλω να διακρίνω σε αυτό επίσης ένα σημάδι, ένα βαρόμετρο της αυξημένης επαγρύπνησής μας" σε σχέση με το θέμα της βίας κατά των παιδιών, σχολίασε ο Τακέ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κλήσεις που έγιναν από γείτονες κατέγραψαν αύξηση, σε μία εβδομάδα, 84% και οι κλήσεις που έγιναν από "συντρόφους σε βάρος συντρόφων" διπλασιάστηκαν, +100%, εξήγησε ο υφυπουργός. Κατά μέσο όρο, το 119 δέχεται 700 κλήσεις την ημέρα. Από τις αρχές Απριλίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που πυροδότησε η καραντίνα, η τηλεφωνική γραμμή ενισχύθηκε με μια υπηρεσία καταγγελιών στο διαδίκτυο.

Αυτή η υπηρεσία, που προορίζεται για τα θύματα τα οποία δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν για βοήθεια, δέχεται κάθε εβδομάδα περισσότερες από 200 καταγγελίες, διευκρίνισε ο Αντριάν Τακέ. Εκτιμάται ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε πέντε ημέρες στη Γαλλία σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και περίπου 52.000 ανήλικοι πέφτουν θύματα βιαιοπραγιών, κακομεταχείρισης ή εγκατάλειψης κάθε χρόνο.

Ιταλία
-------
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 187. 327. Οι νεκροί έφτασαν τους 25.085. Παράλληλα, 54.543 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 183.957 και είχαν χάσει την ζωή τους 24.648 άνθρωποι ενώ 51.600 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 437 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.370 νέα κρούσματα. 2.943 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 2.384 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 23.805 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 81.510 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε (647 περισσότερα κρούσματα) αλλά έχασαν την ζωή τους 97 λιγότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη ένατη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση για δεύτερη ημέρα, οι ειδικοί τονίζουν, όμως, ότι ιδιαίτερη σημασία έχει ότι σε σχέση με τις περασμένες εβδομάδες, παρατηρείται περιορισμός. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, τέλος, από τις 4 Μαϊου, κατά τη βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα, θα υιοθετηθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας και πρόληψης: τα ρούχα σε καταστήματα ενδυμάτων θα απολυμαίνονται μετά από κάθε δοκιμή των πελατών, όπως και τα δοκιμαστήρια.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων σε κλειστούς χώρους, ενώ τις ώρες αυτές εξετάζεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν οι θερινοί κινηματογράφοι. Κατά την πρώτη αυτή φάση, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα καφέ -μπαρ και τα εστιατόρια.


ΗΠΑ
-----
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε σήμερα πως η Ουάσινγκτον πιστεύει έντονα πως το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν ενημέρωσε εγκαίρως για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρμτεντ, ο Πομπέο κατηγόρησε επίσης την Κίνα πως δεν ενημέρωσε για την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο "για ένα μήνα έως ότου βρισκόταν σε κάθε επαρχία εντός Κίνας".

Τουρκμενιστάν
----------------------
Το Τουρκμενιστάν, μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που έχει δηλώσει μηδενικά κρούσματα του νέου κορονοϊού, επέμεινε σήμερα ότι τα επίσημα στοιχεία του είναι αληθή και δεν κρύβει τίποτε.

"Αν υπήρχε έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, θα είχαμε ενημερώσει αμέσως... οι υποχρεώσεις μας ευθυγραμμίζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Εξωτερικών Ρασίντ Μερεντόφ.

"Δεν κρύβουμε τίποτε", πρόσθεσε, μιλώντας μαζί με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Ο Υπουργός Υγείας Νουρμουχαμέντ Αμανεπεσόφ τόνισε παράλληλα πως η κεντροασιατική χώρα διαθέτει 30.000 διαγνωστικά κιτς και έχει παραγγείλει 40.000 ακόμη από τη Ρωσία, την Τουρκία και την Γερμανία.

Όπως είπε 151 άνθρωποι παραμένουν σε ζώνες καραντίνας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Τουρκμένοι υπήκοοι που εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών μεγάλων αποστάσεων και ως μέλη πληρώματος πλοίων.

Ο Υπουργός συμπλήρωσε πως η χώρα έχει ξανανοίξει τα περισσότερα από τα σημεία διέλευσης των συνόρων της και ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου και τα υπόλοιπα, στα σύνορα της με το Ιράν, μετά την αναστολή όλων των εμπορευματικών μεταφορών στα τέλη του περασμένου μήνα.

Βόρεια Μακεδονία
--------------------
Τη μείωση του χρόνου απαγόρευσης της κυκλοφορίας πολιτών, τόσο για τις καθημερινές όσο και για τα Σαββατοκύριακα αποφάσισε η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασής της. Όπως γνωστοποίησε ο Πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, η χαλάρωση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών ξεκινά από αύριο Πέμπτη, 23 Απριλίου.

Βάσει της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας, τις εργάσιμες ημέρες η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 μ.μ. αντί στις 4 μ.μ. που ισχύει μέχρι τώρα και θα λήγει στις 5 π.μ. της επομένης. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους άνω των 67 ετών, αυτοί θα μπορούν να κυκλοφορούν τις καθημερινές από τις 5 π.μ. μέχρι την 12η μεσημβρινή, αντί από τις 10 π.μ. μέχρι την 12η μεσημβρινή που ισχύει τώρα.

Όσον αφορά τους νέους μέχρι 18 χρονών θα μπορούν να κυκλοφορούν από 1 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ., αντί από 1 μ.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. που ισχύει αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά τα Σαββατοκύριακα, η απογόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 3 μ.μ. του Σαββάτου (αντί στις 4 μ.μ. της Παρασκευής που ισχύει μέχρι σήμερα) και θα λήγει στις 5 π.μ. της Δευτέρας.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών θα μπορούν να κυκλοφορούν το Σάββατο από τις 5 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ, ενώ οι νέοι μέχρι 18 χρονών θα μπορούν να κυκλοφορούν το Σάββατο από την 12η μεσημβρινή μέχρι τις 3 μ.μ. Παράλληλα, με απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, από αύριο καθίσταται υποχρεωτική η κάλυψη του στόματος για τους πολίτες που μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς και επισκέπτονται κλειστούς χώρους. Έτσι από αύριο, όσοι πολίτες μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς ή επισκέπτονται σούπερ μάρκετ, άλλα εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, ταχυδρομεία, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κ.α., αλλά και λαϊκές αγορές θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά προστατευτικές μάσκες προσώπου, ή κάποιο κασκόλ στο πρόσωπό τους.

Όσοι κινούνται σε ανοιχτούς χώρους θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 1259, ενώ 59 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό έχασαν τη ζωή τους.


Ουκρανία
-----------
Σε καραντίνα τέθηκαν τουλάχιστον τέσσερα μοναστήρια της πιστής στη Μόσχα Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τα οποία έγιναν εστίες του κορωνοϊού καθώς αγνόησαν τα μέτρα για την καταπολέμηση της ασθένειας, αναφέρεται σήμερα στην ανακοίνωση για τον απολογισμό της πανδημίας.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της Μονής της Επίκλησης του Γκολοσίβ, στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου επιβεβαιώθηκαν δώδεκα κρούσματα Covid-19 σε μοναχούς. Τις τελευταίες εβδομάδες το ίδιο μέτρο είχε εφαρμοσθεί σε άλλα τρία μοναστήρια, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην πρωτεύουσα. Μεταξύ αυτών, η διάσημη μονή της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας και όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 140 κρούσματα (δηλ. αριθμός σχεδόν ίσος με τους μισούς μοναχούς της), τρία εκ των οποίων ήσαν θανατηφόρα.

Σε άλλο ένα μεγάλο μοναστήρι, τη Μονή της Λαύρας του Ποτσάιβ, στην περιοχή του Τερνόπιλ, στα δυτικά της χώρας, έχουν επιβεβαιωθεί δεκαπέντε κρούσματα. Η πιστή στη Μόσχα Ορθόδοξη Εκκλησία αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ήταν δε το μόνο από τα τρία ουκρανικά δόγματα που δεν ζήτησε από τους πιστούς του να μείνουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα την περασμένη Κυριακή.

Κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων της Κυβέρνησης, αρκετές δεκάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς στο Ποτσάιβ και περισσότεροι από 300 άλλοι στη Λαύρα του Σβιατόγκιρσκ, την κύρια μονή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι διαβλέπουν πίσω από αυτήν την δυσπιστία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μια προσπάθεια της Μόσχας να προκαλέσει μεγαλύτερη διάδοση της πανδημίας στην Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες για πολλά χρόνια βρίσκονται σε δριμύ ανταγωνισμό: "Αυτοί είναι σαμποτέρ", δήλωσε εμφατικά ένας Ουκρανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, μη θέλοντας όμως να δημοσιευθεί η ταυτότητά του.

"Διαπιστώνουμε ένα κύμα προπαγάνδας ενάντια στο δόγμα μας", απάντησε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κλιμέντ Βετσέρια, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο.

Στην Ουκρανία έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 6.592 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 174 ήσαν θανατηφόρα. Η κυβέρνηση παράτεινε τα αυστηρά μέτρα περιορισμού από σήμερα έως τις 11 Μαϊου, ελπίζοντας πως θα δει τη μετάδοση της νόσου να επιβραδύνεται.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας