Ένα sms και κατεβασμένα ρολά - Η ζωή σε καραντίνα ως τις 30 Απριλίου

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ Δημοσιεύθηκε 10.4.2020
Ένα sms και κατεβασμένα ρολά - Η ζωή σε καραντίνα ως τις 30 Απριλίου
Το προχθεσινό 17o διάταγμα σχετικό με την πανδημία αποτελεί ουσιαστικά σύνοψη των 16 που προηγήθηκαν

To 17o διάταγμα από τον υπουργό Υγείας, δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, που εκδόθηκε την Τετάρτη μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με κυριότερη αυτήν της παράτασης των μέτρων μέχρι και τις 30 Απριλίου, αποτελεί ουσιαστικά «συστάρισμα» των 16 που προηγήθηκαν (κάποια εκδόθηκαν και από άλλους υπουργούς), αρχής γενομένης από την 11η Μαρτίου όταν απαγορεύτηκαν τότε η όποια συνάθροιση άνω των 75 ατόμων και η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων με θεατές! Σημειώνεται πως έως και τις 30 Απριλίου και μέχρι νεωτέρας παρατείνεται και η αναστολή της φοίτησης μαθητών/τριών σε όλες τις βαθμίδες των ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων, ενώ θα παραμείνουν κλειστά και όλα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία καθώς και όλα τα ιδιωτικά φροντιστήρια.


Για μετακινήσεις

Σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα μέχρι την 30ή Απριλίου 2020 και ώρα 12 τα μεσάνυχτα απαγορεύονται οι αχρείαστες μετακινήσεις, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

  • Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας (Έντυπο Α).

  • Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και μετακινήσεις για αγορά ή προμήθεια αγαθών / υπηρεσιών πρώτης ανάγκης από και προς επιχειρήσεις / υπηρεσίες, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί και εφόσον είναι αδύνατη η κατ' οίκον παράδοσή τους.

  • Επίσκεψη σε ιατρό ή για αιμοδοσία ή μετάβαση σε φαρμακείο.

  • Μετάβαση σε τράπεζα.

  • Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συγγενικά πρόσωπα ή πολίτες που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και σε καραντίνα.

  • Συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, όπου δεν θα υπάρχουν πέραν των 10 προσώπων.

  • Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες περιοχές.

  • Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία και επαφή γονέων και τέκνων.


Στη βάση των πιο πάνω η μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ. απαγορεύεται για όλους, πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου.

Την ίδια ώρα η χρήση της κατ' εξαίρεση μετακίνησης προσώπων θα συνεχίσει να περιορίζεται σε μία μόνο φορά την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στον αριθμό 8998. Συνεχίζουμε δε να έχουμε πάντα μαζί μας ταυτότητα ή διαβατήριο. Έγγραφη δήλωση (Έντυπο Β) χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών. Από τον πιο πάνω περιορισμό εξαιρείται η μετακίνηση για σκοπούς αδήριτης ανάγκης, όπως: μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό και/ή κτηνίατρο ή για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν ή μεταφορά οπλίτη από και προς το στρατόπεδο ή μετάβαση για εξειδικευμένες θεραπείες για άτομα με αναπηρία ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις ή διακίνηση ατόμων με αναπηρία και ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, για τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις, όπου είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβάνεται και ο συνοδός τους.

Τηλεφωνικό κέντρο αντί 8998 για δύο λόγους

Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν μέσω της υπηρεσίας γραπτού μηνύματος (sms) 8998 για σκοπούς κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εξήγγειλε χθες το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Η χρήση του κέντρου ενδείκνυται μόνο στις πιο κάτω περιπτώσεις:

  • Εξυπηρέτηση κατόχων αριθμού τηλεφώνου από ξένο πάροχο, καθώς η υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων (sms) 8998 δεν υποστηρίζει λήψη μηνυμάτων από ξένους αριθμούς.

  • Εξυπηρέτηση πολιτών που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στις προσπάθειες εξασφάλισης έγκρισης μέσω της υπηρεσίας γραπτών μηνυμάτων (sms).

  • Σημειώνεται πως η εν λόγω υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες από τις 06:00 π.μ. μέχρι και τις 21:00 μ.μ., τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, ως ακολούθως:

  • Για κυπριακούς αριθμούς: 80012012.

  • Για ξένους αριθμούς: +35722263030.


Επισημαίνεται πως το τηλεφωνικό κέντρο θα εξυπηρετεί, μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος, κλήσεις μόνο από κινητό τηλέφωνο. Οι πολίτες που χρησιμοποιούν το σύστημα αυτό για σκοπούς κατ’ εξαίρεση μετακίνησης θα λαμβάνουν σχετική απάντηση μέσω sms στα κινητά τους τηλέφωνα. To υφυπουργείο τονίζει πως ο πολίτης φέρει προσωπική ευθύνη για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και υπέχει ευθύνη για ψευδή δήλωση. Ολοκληρωμένη πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.pio.gov.cy/coronavirus.

Συνεχίζουν τα κατεβασμένα ρολά, πλην εξαιρέσεων

Πέραν των περιορισμών στις μετακινήσεις μέχρι τις 30 Απριλίου, συνεχίζεται και η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα, παιδότοπους και ανοικτούς χώρους αθλήσεων, ως επίσης και των συναθροίσεων σε πλατείες, φράγματα, παραλίες, εκδρομικούς χώρους και μαρίνες. Απαγορεύονται επίσης οι μαζικές ή οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, παρελάσεις, συναυλίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων. Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής, και το έθιμο της λαμπρατζιάς.

Κατεβασμένα ρολά

Την ίδια ώρα παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων, καφέ, καφενείων, μπαρ και επιχειρήσεων εστίασης. Από τις επιχειρήσεις εστίασης εξαιρούνται όσες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κατ' οίκον διανομή. Κλειστά παραμένουν όλα τα κέντρα διασκέδασης, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι αίθουσες θεαμάτων, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, ως επίσης και τα πρακτορεία τυχερών παιγνίων και τα καζίνα. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι αθλητικοί όμιλοι, οι πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία, τα λούνα παρκ, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής-μασάζ και οι οποιασδήποτε μορφής λαϊκές αγορές, πλανοδιοπωλήσεις και παζαράκια.

Όσον αφορά τις εργασίες σε εργοτάξια, συνεχίζεται η αναστολή εργασιών όπου υπάρχει ταυτόχρονη συμμετοχή πέραν των 3 ατόμων, πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, για τα οποία θα εκδίδεται σχετική άδεια.

Λιανικό εμπόριο

Ως γνωστόν, έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με κάποιες εξαιρέσεις (αφορούν αναπηρικά και ορθοπεδικά είδη, οπτικά, ακουστικά βαρηκοΐας), ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται ανταλλακτικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων, πώλησης ελαστικών, ποδηλάτων, πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων, εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, φυτώρια και ανθοπωλεία. Ανοικτά παραμένουν γραφεία τελετών, καθαριστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιακών παροχών, κατά το μέρος που αφορά εξυπηρέτηση του κοινού, και κούριερ.

Υπενθυμίζεται πως τα φαρμακεία και οι υπεραγορές που παραμένουν ανοικτά (όπως και οι φούρνοι) εξυπηρετούν κατά τις καθημερινές ημέρες, το Σάββατο και τις Κυριακές (όπου ισχύει) από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους έως τις 10.00 π.μ. αποκλειστικά και μόνο ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 60 ετών ή με αναπηρίες. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες) παραμένουν κλειστές κάθε Κυριακή, πλην των περιπτέρων. Οι πιο πάνω επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μπορούν να  επεκτείνουν το ωράριό τους έτσι ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός, νοουμένου ότι δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τέλος, όλες οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για σηματοδότηση της απόστασης, τουλάχιστον δύο μέτρων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας