Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θεωρούν τους γονείς πολύ στενούς συνεργάτες τους.
«Ξεκίνησε ήδη μια διαδικασία επιστημονικής αποτίμησης του πώς διαδραματίστηκαν τα πράγματα τώρα, το μήνα Δεκέμβριο, όσον αφορά το θεσμό των τετραμήνων στην Α΄ Λυκείου» είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θεωρούν τους γονείς πολύ στενούς συνεργάτες τους.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η πολιτεία οφείλει να παρέχει σύγχρονη, ποιοτική και επαρκή εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά και ότι αυτή την οφειλή της πολιτείας την παρακολουθούν και την κρίνουν οι γονείς, αλλά και τη συνδράμουν, βοηθούν. Υπογράμμισα ιδιαίτερα την υπεύθυνη στάση της συνομοσπονδίας το προηγούμενο διάστημα που έγινε μεγάλη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Η στάση των γονιών βοήθησε τα μέγιστα. Έχουμε καταγράψει μια σειρά από εισηγήσεις και ζητήματα που θέτουν οι γονείς», πρόσθεσε.
Το πρώτο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «που τους έχω διαβεβαιώσει είναι ότι ήδη ξεκίνησε μια διαδικασία επιστημονικής αποτίμησης του διαγνωστικού ελέγχου που έχει εισαχθεί στην πρώτη τετραμηνία, αλλά και όλων των υπολοίπων πρακτικών ζητημάτων, τα οποία ψύχραιμα και σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους τόσο τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς, θα δούμε αν για του χρόνου χρειάζονται κάποιες προσαρμογές».
«Πιθανώς κάποια πράγματα να πρέπει να βελτιωθούν», συμπλήρωσε.
Ο κ. Προδρόμου είπε, επίσης, ότι με τους γονείς συζήτησαν και για μια σειρά από άλλα ζητήματα στο σημερινό σχολείο, όπως θέματα παραβατικότητας, βίας, παρενόχλησης του σχολείου από το να λειτουργήσει σωστά.
«Το ΥΠΠΑΝ θα αναλάβει μια άμεση πρωτοβουλία σύστασης ενός δικτύου όπου οι εκπαιδευτικοί μας ψυχολόγοι, οι οποίοι αυξάνονται στον αριθμό με προσλήψεις που γίνονται αυτή την εποχή, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων, με τους συνδέσμους γονέων, με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και τα σώματα ασφαλείας, θα πρέπει να πλαισιώσουμε όλα τα σχολεία, θα πρέπει να κάνουμε ένα τέτοιο δίκτυο ούτως ώστε να έχουμε άμεση πληροφόρηση και δυνατότητα καλύτερης πρόληψης. είναι πολλά τα ζητήματα που συζητήσαμε, ακόμα και ιδιαίτερα ζητήματα της μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης», σημείωσε.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συζήτηση με τους γονείς θα συνεχιστεί.
«Θα έχουμε νέες συναντήσεις μετά και τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου ΔΣ της συνομοσπονδίας», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα των τετραμήνων και οι εισηγήσεις που κατέθεσαν οι γονείς επί του θέματος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι περισσότερες από τις βελτιωτικές προτάσεις των γονιών, «χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την συζήτηση, ήταν οι αρχικές προτάσεις του Υπουργείου».
«Γίνετε ήδη αποτίμηση, επιστημονική εξέταση του πώς διαδραματίστηκαν τα πράγματα τώρα, τον μήνα Δεκέμβριο. Έχουν καταγραφεί μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία, όμως, θα απαντηθούν. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και γνώμες, αλλά όσο είναι δυνατό να τεκμηριωθούν από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, από ανθρώπους που έχουν την επιστημοσύνη και την τεχνογνωσία, πάντα σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Άρα, λοιπόν, ας κάνουμε λίγη υπομονή με το νέο χρόνο, θα δούμε τι θα γίνει για του χρόνου, που θα έχουμε μάλιστα δύο τάξεις του Λυκείου που θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία, με τον διαγνωστικό έλεγχο, το τετράμηνο», ανέφερε.
Όπως είπε, «είναι πάρα πολλά, πολύ πιο σημαντικά πράγματα, από αυτό το τεχνικό ζήτημα, που πρέπει να μας απασχολήσουν».
«Η ποιότητα στην εκπαίδευση, η δυνατότητα που δίνουμε στους εκπαιδευτικούς να προσφέρουν στα παιδιά. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά συζητήσαμε πράγματα, τα οποία ενώ είναι απαραίτητα στο σχολείο, αποτρέπουν κάποτε τους εκπαιδευτικούς να δώσουν όλη την σημασία που θέλουν ή κάποτε αποτρέπουν και τα παιδιά να παρακολουθήσουν όσο θα επιθυμούσαν. Άρα, λοιπόν, χρειαζόμαστε συνεργασία για να δώσουμε πρακτικές λύσεις», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το δίκτυο πρόληψης της βίας και παραβατικότητας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ήδη υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, συνεργασία των διαφόρων ειδικοτήτων.
«Με την ευκαιρία του ότι το Υπουργείο θα στελεχωθεί με περισσότερους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, με την εμπειρία που είχαμε τα τελευταία μερικά χρόνια από κάποιες υποθέσεις που είδαν και το φως της δημοσιότητας, θα πρέπει να έχουμε ένα μηχανισμό, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα δίνει πληροφορίες όχι μόνο στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να αναλάβουν δράση προληπτικά», σημείωσε.
Ο σκοπός, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «είναι να ασκήσουμε μεγαλύτερη πρόληψη, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, του εκπαιδευτικούς συλλόγους και τα Συμβούλια στα Δημοτικά Σχολεία, με τους γονείς».
«Νομίζω ότι όλους μας απασχολεί αυτό το θέμα. Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το σχολείο είναι μια κοινότητα μάθησης, ότι εκεί τα παιδιά πηγαίνουν και μπορούν να διδαχθούν, να ψυχαγωγηθούν, να μυηθούν στο σύγχρονο πολιτισμό, να μάθουν. Πρέπει να περιορίσουμε τους αντιπερισπασμούς και κάποιες φορές μπορούμε να το κάνουμε αν προλάβουμε προβλήματα, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν από τους ειδικούς», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση με το νέο Υπουργό Παιδείας, τον οποίο ευχαριστούν θερμά για την πρόσκληση.
«Δείχνει και έμπρακτα τη στήριξη του στους οργανωμένους γονείς. Η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική, χωρίς ατζέντα, αλλά ουσιαστική. Φεύγουμε ικανοποιημένοι γιατί είδαμε στο πρόσωπο του Υπουργού θετική ανταπόκριση στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, των οποίων του έχουμε θέσει. Προβλήματα, τα οποία θεωρούμε ότι με τη βελτίωση και τη στήριξη του Υπουργείου θα συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων, αλλά θα βελτιώσουν και την ποιότητα της ζωής των εκπαιδευτικών αλλά και των παιδιών μας», πρόσθεσε.
Ο κ. Διονυσίου είπε ότι έχουν θέσει στον Υπουργό Παιδείας θέματα, όπως η βία και η παραβατικότητα στα σχολεία, η ασφάλεια και η υγεία, η αξιολόγηση του μαθητή, η ειδική εκπαίδευση, η ενίσχυση των τεχνικών σχολών.
«Αναμφίβολα, ένα από τα θέματα μας , γιατί το θεωρούμε και ως πρωταρχικός μας στόχο, είναι η βελτίωση του θεσμού των τετραμήνων. Έχουμε αναφέρει στον Υπουργό, ως ΔΣ που έχουμε αναλάβει πριν 10 μέρες είμαστε στη διαδικασία την οποία συλλέγουμε πληροφορίες από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, δηλαδή από τα ίδια τα παιδιά που έχουν παρακαθίσει στις εξετάσεις. Καταγράφουμε προβλήματα, τα οποία έχουν εντοπιστεί, και θα επανέλθουμε μετά από την πρώτη συνεδρία του ΔΣ μας, με τις δικές μας εισηγήσεις στο ΥΠΠΑΝ», κατέληξε.
ΚΥΠΕ/Δήμητρα Νικολάου
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.