Ποιες κοινότητες λένει «όχι» σε δήμους

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ Δημοσιεύθηκε 18.12.2019
Ποιες κοινότητες λένει «όχι» σε δήμους
16 κοινότητες, από τις 50 που προβλέπει η πρόταση του ΥΠΕΣ, δεν θέλουν συνένωση με δήμους. Κάποιες άλλες έχουν επιφυλάξεις

Αρκετές (περίπου 16, με μερικές άλλες να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις) από τις 50 κοινότητες που το Υπουργείο Εσωτερικών προορίζει για συνένωση με γειτονικούς δήμους δεν αποδέχονται την κυβερνητική πρόταση και επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε συμπλέγματα υπηρεσιών κοινοτήτων, όπως διεφάνη κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Σκαρίνου, από την Ένωση Κοινοτήτων. Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στη σύσκεψη αλλά και με ενημέρωση που ζήτησε ο «Πολίτης» από τον εκτελεστικό γραμματέα της Ένωσης Κοινοτήτων Παναγιώτη Δαμιανού, η κατάσταση ως προς την τοποθέτηση κοινοτικών αρχών έναντι της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών διαμορφώνεται ως εξής:


Πάφος

 • Οι κοινότητες Αχέλειας και Τίμης δεν συμφωνούν με τη συνένωσή τους με τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου. Οι δύο κοινότητες φαίνεται να ευνοούν τη συμμετοχή τους σε ευρύτερο σύμπλεγμα υπηρεσιών κοινοτήτων, όπως προβλέπει το παράρτημα του νομοσχεδίου για τον περί κοινοτήτων νόμο. Η κοινότητα Κονιών, που επίσης προορίζεται για συνένωση με Πάφο και Γεροσκήπου, δεν εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη.

 • Πολλές οι διαφωνίες για τις συνενώσεις γύρω από τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς. Εξέφρασαν διαφωνία οι κοινότητες Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδίου, Πελαθούσας, Κινούσας και Περιστερώνας. Κατατέθηκε μάλιστα εκ μέρους τους επιστολή με την οποία ζητούν να δημιουργήσουν σύμπλεγμα υπηρεσιών. Δεν εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη η Αργάκα.

 • Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Δυτικής Πάφου (Πέγεια και κοινότητες Χλώρακας, Κισσόνεργας, Έμπας και Λέμπας) οι επηρεαζόμενες κοινότητες ευνοούν τη συνένωσή τους σε έναν νέο δήμο, όπως προβλέπει η κυβερνητική πρόταση.


Λάρνακα

 • Η κοινότητα Ορόκλινης εξέφρασε την αποδοχή της πρότασης του ΥΠΕΣ για συνένωσή της με τους Δήμους Λάρνακας, Λιβαδιών και Αραδίππου.

 • Οι κοινότητες Κιτίου και Περβολιών συμφωνούν για συνένωσή τους με τον Δήμο Δρομολαξιάς - Μενεού. Η Τερσεφάνου επιφυλάχθηκε για απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου.

 • Η κοινότητα Αβδελερού συμφωνεί με τη συνένωσή της με τον Δήμο Αθηένου.

 • Πρόβλημα υπάρχει με τη συνένωση κοινοτήτων με τον Δήμο Κάτω Λευκάρων, για δημιουργία ενός δήμου μόλις 4-5 χιλιάδων κατοίκων. Πληροφορούμαστε ότι οι κοινότητες Δελίκηπου και Κάτω Δρυ διαφωνούν με τη συνένωση. Η Βάβλα και τα Κάτω Λεύκαρα εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο νέος δήμος δεν θα είναι βιώσιμος, ενώ ο Κόρνος επιφυλάχθηκε για περαιτέρω ενημέρωση από το υπουργείο.


Λευκωσία

 • Οι κοινότητες Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου, Αλάμπρας και Ποταμιάς συμφωνούν με τη συνένωσή τους με τον Δήμο Ιδαλίου, την οποία άλλωστε ζήτησαν οι ίδιες.

 • Ο συνοικισμός Ανθούπολης, που προορίζεται να συνενωθεί με Λακατάμια και Τσέρι, δεν τοποθετήθηκε, εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης. Ζήτησε, πάντως, να ρωτηθούν και οι κάτοικοι.


Ελ. Αμμόχωστος

 • Οι κοινότητες Αυγόρου, Αχερίτου και Άχνας συμφωνούν με τη δημιουργία ενός αγροτουριστικού δήμου στην περιοχή, με συμμετοχή των πέντε κοινοτήτων.

 • Η κοινότητα Φρενάρους ευνοεί τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου στην ελ. Αμμόχωστο, με συμμετοχή όλων των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής.

 • Η κοινότητα Λιοπετρίου δεν λέει όχι σε αγροτικό δήμο από τις κοινότητες, αφού απορρίφθηκε η θέση της για συνένωση με τους Δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας.


Λεμεσός

 • Ο Άγιος Τύχωνας δεν αποδέχεται τη συνένωσή του για τη δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Λεμεσού και ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Διαφωνεί και το Αρμενοχώρι.

 • Οι κοινότητες Μουταγιάκας, Ακρούντας και Φοινικαριών (που επίσης προορίζονται για τον Δήμο Ανατολικής Λεμεσού) δεν παρέστησαν στη σύσκεψη.

 • Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Δυτικής Λεμεσού, το Ακρωτήρι και η Επισκοπή εξέφρασαν διαφωνία στη συνένωσή τους με τον Δήμο Ύψωνα.

 • Οι κοινότητες Κολοσσίου και Τραχωνίου ζήτησαν την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος.

 • Οι κοινότητες Σωτήρας, Ερήμης και Καντού συμφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης.

 • Η κοινότητα Ασώματου δεν εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη.

 • Σε ό,τι αφορά τον προτεινόμενο Δήμο Πολεμιδιών, η κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών συμφωνεί με τη συνένωσή της με τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

 • Η κοινότητα Τσερκέζ Τσιφλίκ αποδέχεται τη συνένωσή της με τον Δήμο Λεμεσού.


Άνω-κάτω ο σχεδιασμός

Τη θέση ότι η πρόσφατα εξαγγελθείσα πρόταση του τέως υπουργού Εσωτερικών για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό που έκανε η Ένωση Κοινοτήτων, μαζί με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, για τη δημιουργία 37 συμπλεγμάτων υπηρεσιών κοινοτήτων, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης, στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Σκαρίνου τη Δευτέρα. Ο κ. Κιτρομηλίδης συμπλήρωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι μεγάλες κοινότητες, που με τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών θα στήριζαν μικρές κοινότητες, εντάσσονται σε δήμους για να αποκτήσουν αυτοί τη λεγόμενη ‘κρίσιμη μάζα πληθυσμού’, εις βάρος αυτών των κοινοτήτων. Μια κρίσιμη μάζα που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται, αφού αρκετοί από τους νέους δήμους που προτείνονται θα έχουν πληθυσμό αρκετά κάτω από 20.000, που είναι ένα μέγεθος το οποίο δοκιμάστηκε από τους υφιστάμενους δήμους και αποδείχθηκε προβληματικό».

Ο κ. Κιτρομηλίδης είπε ακόμα ότι «είναι γι’ αυτούς τους λόγους που στη συνάντησή μας την περασμένη Πέμπτη με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή ζητήσαμε να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, ώστε να δοθούν ορθολογικές λύσεις προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού, γιατί η κυβερνητική πρόταση πλήττει τον πληθυσμό της υπαίθρου. Τονίζουμε ότι 100 από τις περίπου 220 χιλιάδες πληθυσμού της υπαίθρου μεταφέρονται σε δημαρχούμενες περιοχές, ουσιαστικά σαν συμπληρώματα των νέων δήμων και όχι προς όφελος αυτού του πληθυσμού».

Από πλευράς του, ο εκτελεστικός γραμματέας της Ένωσης Δήμων Παναγιώτης Δαμιανού είπε ότι με τη συνένωση κοινοτήτων σε δήμους θα χαθεί ο χαρακτήρας αυτών των κοινοτήτων. «Τους ενδιαφέρει», είπε, «η δημιουργία της κρίσιμης μάζας για τη λειτουργία δήμων και όχι η εξυπηρέτηση των κατοίκων των κοινοτήτων». Σε άλλο σημείο, ο κ. Δαμιανού είπε ότι παρά τις συνενώσεις που προτείνονται, από τους 17 νέους δήμους οι τρεις θα έχουν κάτω των τεσσάρων-πέντε χιλιάδων κατοίκων και διερωτήθηκε πώς αυτοί οι δήμοι, όπως και κάποιοι άλλοι κάπως μεγαλύτεροι, θα γίνουν πολεοδομικές αρχές, θα έχουν δημοτική Αστυνομία και θα γίνουν τοπικές κυβερνήσεις. «Αν ξέραμε ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία δήμων με 4-5 χιλιάδες κατοίκους, τότε θα μπορούσαμε και εμείς να προτείνουμε όπως τα συμπλέγματα υπηρεσιών κοινοτήτων με ανάλογο πληθυσμό μετατραπούν σε δήμους»! Ο κ. Δαμιανού άφησε ωστόσο παράθυρο συνεννόησης, χαιρετίζοντας την προθυμία του υπουργού για περαιτέρω διάλογο και τονίζοντας ότι το σημερινό μοντέλο αυτοδιοίκησης είναι ξεπερασμένο και η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σενάρια Politico για τον επόμενο Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ - Τα τέσσερα ονόματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια Politico για τον επόμενο Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ - Τα τέσσερα ονόματα

Σενάρια Politico για τον επόμενο Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ - Τα τέσσερα ονόματα

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Καυγάς ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για το... ΕΛΑΜ

Αναβολή στη δικαστική μάχη για τη θεσμική κόντρα Εισαγγελέα και Ελεγκτή - Ζήτησε εξαίρεση ο δικαστής Νικόλαος Σάντης (φώτος)
ΚΥΠΡΟΣ

Αναβολή στη δικαστική μάχη για τη θεσμική κόντρα Εισαγγελέα και Ελεγκτή - Ζήτησε εξαίρεση ο δικαστής Νικόλαος Σάντης (φώτος)

Αναβολή στη δικαστική μάχη για τη θεσμική κόντρα Εισαγγελέα και Ελεγκτή - Ζήτησε εξαίρεση ο δικαστής Νικόλαος Σάντης (φώτος)

Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ο νέος γενικός διευθυντής του ΟΑΥ
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ο νέος γενικός διευθυντής του ΟΑΥ

Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ο νέος γενικός διευθυντής του ΟΑΥ

Νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)

Νέα σήμανση στους δρόμους για τις κάμερες (φώτο)