Ωστόσο, υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί η διάλυση σωματείων που τα συμβούλια και τα μέλη τους πραγματικά θέλουν τη διατήρησή τους στη ζωή.
Μόνο χίλια σωματεία, από τα περίπου πέντε χιλιάδες (20%) που εμφανίζονται να υπάρχουν, έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για εναρμόνιση του καταστατικού τους με τον νόμο που ψήφισε το 2017 η Βουλή. Καθώς η προθεσμία για εναρμόνιση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και δεν υπάρχει τρόπος (ούτε θέληση της πλειοψηφίας) να παραταθεί εκ νέου από τη Βουλή αυτή η προθεσμία, περίπου τέσσερις χιλιάδες σωματεία, ενεργά ή ανενεργά, βρίσκονται προ του φάσματος διάλυσης από τον έφορο Σωματείων.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί η διάλυση σωματείων που τα συμβούλια και τα μέλη τους πραγματικά θέλουν τη διατήρησή τους στη ζωή. Το εναπομείναν διάστημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (31 Δεκεμβρίου) προφανώς δυσχεραίνει τις προσπάθειες για τροποποίηση του καταστατικού των σωματείων που δεν έχουν ακόμα εναρμονιστεί με τον νέο νόμο (περίπου 80%) και δεν έχουν κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Ωστόσο, η διαδικασία διάλυσης και διαγραφής των σωματείων που δεν θα εναρμονιστούν έγκαιρα δεν θα γίνει από την επομένη της λήξης της προθεσμίας. Όπως είχε λεχθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σε παλαιότερη συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η διαδικασία διάλυσης παίρνει 3-4 μήνες. Συνεπώς, όσα σωματεία ενδιαφέρονται να αποφύγουν τη διαγραφή, έχουν ακόμα χρόνο να ενημερώσουν σχετικά τον έφορο Σωματείων και να δρομολογήσουν τάχιστα τη διενέργεια καταστατικής συνέλευσης για τροποποίηση του καταστατικού αρχές του 2020, ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις του νόμου.
Τα αμελή ή αδιάφορα συμβούλια σωματείων που δεν εναρμονίστηκαν ακόμα δεν πρέπει να προσβλέπουν σε νέα παράταση της προθεσμίας από τη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ετοίμασε και κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη πρόταση νόμου στη Βουλή για νέα παράταση (θα ήταν η τρίτη στη σειρά) της προθεσμίας, αλλά ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν συμφώνησαν στην ψήφιση της πρότασης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς διαφώνησαν με την παράταση το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΜΟΚΑΣ. Το ενδιαφέρον της ΜΟΚΑΣ για εφαρμογή του νόμου περί σωματείων αφορά την ανάγκη ελέγχου των οικονομικών τους, για την αποτροπή διακίνησης χρημάτων που προέρχονται από ξέπλυμα.
Δεδομένου ότι η ολομέλεια της Βουλής δεν πρόκειται να συνέλθει ξανά πριν τις γιορτές, συνάγεται ότι δεν μπορεί να δοθεί νέα παράταση, ακόμα και αν στο μεταξύ αλλάξει το ισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων. Σημειωτέον ότι βάσει του νόμου η έναρξη εφαρμογής του έπρεπε να γίνει την 1η Ιουλίου 2018. Δόθηκε όμως παράταση για τις 30/6/2019. Δόθηκε ακολούθως νέα παράταση από τη Βουλή για τις 31/12/2019, με την προειδοποίηση του προέδρου της Βουλης και βουλευτών ότι εκείνη θα ήταν η τελευταία παράταση που θα δινόταν.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.