Σκότωσαν δεύτερη φορά την Πετράνα

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ Δημοσιεύθηκε 10.12.2019
Σκότωσαν δεύτερη φορά την Πετράνα
Αθώωση του 28χρονου λόγω αμφιβολιών, και λόγω ερασιτεχνισμού Αστυνομίας, ιατροδικαστών και Νομικής Υπηρεσίας

Κόλαφος για τις διωκτικές αρχές και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία είναι η απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου η οποία απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Μάριο Παναγιώτου ιδιοκτήτη των σκύλων Rottweiler σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό της 46χρονης Petrana Milchova Nikolova από τη Βουλγαρία, τον Φεβρουάριο του 2018, στην τουριστική περιοχή της Γεροσκήπου. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε άμεση μαρτυρία, το κακουργιοδικείο ήταν υποχρεωμένο να στηριχθεί και να αξιολογήσει την περιστατική μαρτυρία που παρουσιάστηκε από την κατηγορούσα αρχή. Δεν πείστηκε όμως πέραν πάσης αμφιβολίας όπως όφειλε να αποδείξει η κατηγορούσα αρχή, για την ενοχή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην απόφασή του να απαλλάξει και να αθωώσει τον κατηγορούμενο. Την αίθουσα του δικαστηρίου είχαν κατακλύσει συγγενείς και φίλοι του 28χρονου, οι οποίοι άκουσαν την απόφαση με δάκρυα χαράς. Αντίθετα οι ελάχιστοι φίλοι και συμπατριώτες του θύματος έδειχναν έκπληκτοι για την απόφαση αλλά παρέμειναν ανέκφραστοι.


Κόλαφος

Το κακουργιοδικείο στην απόφασή του επέκρινε ιδιαίτερα τη στάση ιατροδικαστών στα αρχικά στάδια διερεύνησης της υπόθεσης, οι οποίοι ακολουθώντας τις προτροπές των ανακριτών της υπόθεσης ανέφεραν στο πόρισμά τους ότι ο θάνατος της άτυχης γυναίκας από τη Βουλγαρία επήλθε «πιθανόν» από γεωργικό μηχάνημα. Το δικαστήριο χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτους τους ανακριτές της Αστυνομίας, που παραβιάζοντας τα όρια των αρμοδιοτήτων τους είχαν προβεί σε μια τέτοια εκτίμηση.

Το δικαστήριο απάλλαξε τον 28χρονο από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και της παράλειψης προφύλαξης έναντι πιθανού κινδύνου από κάτοχο ζώου, ο οποίος με τέτοιο αλόγιστο τρόπο, βεβιασμένο ή αμελή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή ή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει σωματική βλάβη σε άλλον. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Ρέα Λιμνατίτου, το δικαστήριο δεν πείστηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας (όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και αναφέρεται στη νομολογία), ότι οι σκύλοι του 28χρονου είναι αυτοί που προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό της 46χρονης, αφού δεν παρουσιάστηκε ικανοποιητική μαρτυρία ενώπιον δικαστηρίου, ούτε ότι ο 28χρονος είχε γνώση της επικινδυνότητας των σκύλων του.

Το δικαστήριο πείστηκε ότι ο θάνατος της Petrana προκλήθηκε από τα τραύματα που της προκάλεσαν σκύλος ή σκύλοι και ότι το περιστατικό διαδραματίστηκε στο σημείο όπου εντοπίστηκε αιμόφυρτη. Αποδέχθηκε επίσης ότι η κηλίδα αίματος που εντοπίστηκε στο κλουβί του Rottweiler ανήκει στο θύμα πλην όμως δεν είναι βέβαιο πώς βρέθηκε στο σημείο εκείνο η κηλίδα.

Οι αμφιβολίες

Δύο ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το δικαστήριο στην απόφασή του να απαλλάξει τον κατηγορούμενο. Ο πρώτος ήταν ότι παρότι εντοπίστηκε στο κλουβί του σκύλου η κηλίδα αίματος που ανήκει στο θύμα, δεν είναι βέβαιο πώς μεταφέρθηκε εκεί. Ενδεχομένως, όπως αναφέρθηκε, ο σκύλος να μετέβη τις επόμενες μέρες στην περιοχή όπου είχε εντοπιστεί αιμόφυρτη η Petrana και να έγλειψε τα αίματα τα οποία ήταν νωπά λόγω των βροχοπτώσεων. Ο δεύτερος λόγος ήταν η μαρτυρία ότι στην περιοχή κυκλοφορούσαν και άλλοι σκύλοι κατά διαστήματα και ενδεχομένως κάποιος ή κάποιοι από αυτούς να επιτέθηκαν και να κατασπάραξαν το θύμα. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό της Petrana είχε εντοπιστεί ένα νεκρό Rottweiler στην περιοχή της Αναρίτας. Αυτά τα δύο σημεία είχε αναδείξει στη διάρκεια της δίκης ο συνήγορος του κατηγορουμένου Ηλίας Στεφάνου, ο οποίος από την αρχή της διαδικασίας είχε χαράξει την υπερασπιστική γραμμή βασιζόμενος στην καλλιέργεια των αμφιβολιών αξιοποιώντας τα κενά, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις στη διαδικασία διερεύνησης των συνθηκών θανάτου της 46χρονης.

Αναξιόπιστος εμπειρογνώμονας

Στην απόφασή τους οι τρεις δικαστές του κακουργιοδικείου αναφέρονται και σχολιάζουν τη μαρτυρία που παρουσιάστηκε ενώπιόν τους. Οι χαρακτηρισμοί περί απαράδεκτης στάσης των ιατροδικαστών που αποδέχθηκαν να περιλάβουν στο πόρισμά τους ως πιθανή αιτία πρόκλησης των θανατηφόρων τραυμάτων της Petrana το γεωργικό μηχάνημα είναι ενδεικτικοί. Κακίζουν επίσης τη στάση των ανακριτών να υποβάλουν αυτό το ενδεχόμενο στους ιατροδικαστές. Αυτά τα δύο περιστατικά είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Είναι ενδεικτικό επίσης το γεγονός ότι τις ημέρες που ακολούθησαν τον θανάσιμο τραυματισμό της Petrana τα σκυλιά κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην περιοχή. Το δικαστήριο απέρριψε τη μαρτυρία και ενός εμπειρογνώμονα για σκύλους που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας. Το κακουργιοδικείο απέρριψε ως αναξιόπιστη τη μαρτυρία αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε επιστημονική εξέταση (ακτινογραφία) για να φανεί αν η οδοντοστοιχία του σκύλου που εντοπίστηκε νεκρός ή των Rottweiler που ήταν στα κλουβιά του 28χρονου ταίριαζαν με τα ευρήματα στα τραύματα του θύματος. Η προσπάθεια ταύτισης των δειγμάτων στο σώμα του θύματος με τα δόντια του Drako, ήταν, όπως ανέφερε το δικαστήριο, αντιεπιστημονική και αυθαίρετη και έτσι δεν υπήρχε οποιαδήποτε μαρτυρία ταύτισης με τον σκύλο του 28χρονου. Σημειώνεται ακόμη ότι οι αναφορές του εμπειρογνώμονα βασίζονταν σε φωτογραφικό υλικό που του υποδείχθηκε από τους ανακριτές ενώ δεν επισκέφθηκε τους σκύλους του κατηγορούμενου. Δεν υπήρχε επίσης καμιά μαρτυρία για τη συμπεριφορά των ύποπτων σκύλων όταν μεταφέρθηκαν σε ελεγχόμενο από την Αστυνομία χώρο.

Θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση

Η Petrana Milchova Nikolova από τη Βουλγαρία, που είχε έρθει στην Κύπρο για να εργαστεί, βρέθηκε αιμόφυρτη στην τουριστική περιοχή της Γεροσκήπου σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου διέμενε με τον σύντροφό της. Η 46χρονη στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 είχε βγει από το δωμάτιο στο οποίο διέμενε προς αναζήτηση εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής. Βάσει του μαρτυρικού υλικού η Petrana, αφού επισκέφθηκε ένα κοντινό ξενοδοχείο, επέστρεφε στον χώρο διαμονής της όταν δέχθηκε την επίθεση από σκύλο ή σκύλους, όπως αποφάνθηκε και το δικαστήριο. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας είχε υποστεί αιμορραγικό σοκ. Για τις συνθήκες θανάτου της 46χρονης διενεργήθηκαν συνολικά πέντε νεκροψίες από ιατροδικαστές, καθώς στο πρώτο πόρισμά τους οι ιατροδικαστές Νικόλας Χαραλάμπους και Αγγελική Παππέτα αποφάνθηκαν ότι τα τραύματα πιθανόν να προκλήθηκαν από γεωργικό μηχάνημα. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις νεκροψίες και μάλιστα με απόφαση του γενικού εισαγγελέα κλήθηκαν ιατροδικαστές, από την Ελλάδα η Χαρά Σπηλιοπούλου και από το Ηνωμένο Βασίλειο ο Ανδρέας Μαρνερίδης. Το γεγονός ότι οι έρευνες δεν στράφηκαν από την πρώτη στιγμή προς την κατεύθυνση των σκύλων ενδεχομένως να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και εξαφανίστηκαν τεκμήρια. Η διαδικασία διερεύνησης από τις διωκτικές αρχές και η αρχική ιατροδικαστική έκθεση προκάλεσαν μεγάλο σάλο και σωρεία ερωτημάτων τα οποία πολλαπλασιάζονται τώρα μετά την απόφαση του κακουργιοδικείου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία, που εκπροσωπήθηκε στη δικαστική διαδικασία από τον Ανδρέα Χατζηκύρου, θα μελετήσει την απόφαση και δεν αποκλείεται να ασκήσει έφεση. Στη διάρκεια της μακράς δικαστικής διαδικασίας κατατέθηκαν 148 τεκμήρια, η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε 24 μάρτυρες κατηγορίας ενώ η υπεράσπιση 3 μάρτυρες. Για τις κατηγορίες περί κατοχής σκύλου δίχως άδεια, στις οποίες ο 28χρονος παραδέχθηκε ενοχή, το δικαστήριο όρισε τη διαδικασία στις 17 Δεκεμβρίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας