Υψώνει τον πήχη ο Ύψωνας

ΣΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 9.12.2019
Υψώνει τον πήχη ο Ύψωνας
Το κόστος για την πλήρη ανάπλαση των πρώτων τριών «έξυπνων» γειτονιών υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του θα γίνει από ιδία έσοδα του δήμου, αφού θα χρησιμοποιηθούν ταμειακά πλεονάσματα.

Στις μέρες μας η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας πραγματοποιείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών, η αναβάθμιση των συστημάτων αλλάζουν ραγδαία τον τρόπο που εργαζόμαστε, ταξιδεύουμε, ψυχαγωγούμαστε και ζούμε. Οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον και την οικονομία είναι ορατές. Τι συμβαίνει, όμως στην τοπική αυτοδιοίκηση; Μπορεί η τεχνολογία -πέραν της προωθούμενης μεταρρύθμισης- να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους δήμους; Αυτά κι άλλα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το δημαρχείο Ύψωνα με τις «έξυπνες γειτονιές». Η αξιοποίηση των ευεργετικών συνεπειών της επιστήμης, η εκπαίδευση του προσωπικού και η εφαρμογή καλών πρακτικών με κύριο στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους δημότες, τη λελογισμένη χρήση πόρων και τη μείωση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο δήμαρχος του Ύψωνα Παντελής Γεωργίου μιλά για την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την πιλοτική δημιουργία «έξυπνων γειτονιών» στην περιοχή της Κλαδερής. «Θα αλλάξουμε τον δήμο μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι ικανός να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις νέες προκλήσεις», επισημαίνει ο κ. Γεωργίου.

«Στην περιοχή αυτή θα γίνουν κατασκευαστικές εργασίες τοποθέτησης δικτύου όμβριων υδάτων που θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η περιοχή με τις πλημμύρες. Στο πλαίσιο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης υποδομών που θα βοηθήσουν τον πολίτη αλλά και τη δημοτική υπηρεσία στην καθημερινότητά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

31- ΥΨΩΝΑΣ 2


Έξυπνοι μετρητές νερού

Στο πλαίσιο του έργου θα εγκατασταθούν συγκεκριμένα μεταξύ άλλων 200 έξυπνοι μετρητές νερού σε όλα τα υποστατικά για μείωση των απωλειών που παρουσιάζονται αλλά και για την ταχύτερη ενημέρωση των δημοτών. Όταν υπάρχει βλάβη θα εντοπίζεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα ενημερώνεται αυτόματα ο διαχειριστής του συστήματος του δήμου και ο ιδιοκτήτης της οικίας για να μπορεί επιδιορθωθεί το πρόβλημα. Οι χαλασμένες βρύσες που στάζουν ανά δευτερόλεπτο μπορούν να σπαταλήσουν γύρω στα 10.000 λίτρα νερού κάθε χρόνο! Με αυτούς τους μετρητές θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου και ελαχιστοποίηση της απώλειας νερού. Επιπρόσθετα θα τοποθετηθεί και αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης των χώρων πρασίνου και των λωρίδων πρασίνου που θα υπάρχουν στην περιοχή. Στο σύστημα θα υπάρχουν αισθητήρες υγρασίας έτσι ώστε να μην γίνεται αλόγιστη σπατάλη πολύτιμου νερού.

Μετεωρολογικός σταθμός

Μέσω του σχεδιασμού θα δοθεί και ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της καθαριότητας. «Θα τοποθετηθούν αισθητήρες στους δημόσιους κάλαθους σκουπιδιών, οι οποίοι όταν η πληρότητα των καλάθων φτάσει το 80% θα ενημερώνεται η υπηρεσία για να τους περισυλλέγει αυθημερόν», τονίζει στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ύψωνα. Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι δημότες δεν αφήνει επίσης άπραγο τον δήμο. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει στοιχεία που κάνουν λόγο για πάνω από 700 θανάτους τον χρόνο στο νησί μας, από αυτή την αιτία. Προχωράμε με την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού το οποίο θα μαζεύει δεδομένα για τη θερμοκρασία, την υγρασία, την περιεκτικότητα σε σκόνη στην ατμόσφαιρά καθώς επίσης και το ποσοστό σε διοξείδιο του άνθρακα, αναφέρει ο κ. Γεωργίου. «Όλα τα δεδομένα θα είναι προσβάσιμα στο κοινό μέσω της εφαρμογής του δήμου e-psonas έτσι ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και για την ποιότητα του αέρα που πιθανόν σε κάποια χρονική περίοδο να βρίσκεται σε επιβλαβή επίπεδα για τη δημόσια υγεία», επισημαίνει.

Ποδηλατική σύνδεση

Πρώτιστος στόχος για τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου στους σχεδιασμούς για την έξυπνη πόλη είναι να λειτουργούν εντός των αρχών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις υποδομές για μια καλύτερη, πιο υγιή και φιλική πόλη, τόνισε ο κ. Γεωργίου.
Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν ποδηλατοδρόμοι έτσι ώστε να ενώνουν την περιοχή της Κλαδερής με τον ιστορικό πυρήνα του δήμου, το Α’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα και άλλα εκπαιδευτικά κέντρα και το ανακατασκευασμένο πάρκο «Ιάκωβος Κατσουνωτός» το οποίο αποπερατώνεται εντός του Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, έξυπνες στάσεις λεωφορείων για εύκολη και ασφαλή πρόσβαση προς τις δημόσιες συγκοινωνίες. «Θα βοηθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας, στην επίτευξη των εθνικών στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε.

yosi


Αισθητήρες στάθμευσης

Ο δήμαρχος του Ύψωνα μίλησε, επίσης, στον «Π» για την εγκατάσταση 100 αισθητήρων στάθμευσης στην εν λόγω περιοχή οι οποίοι θα ενημερώνουν τόσο τον πολίτη όσο και την υπηρεσία για τη διαθεσιμότητα των χώρων. Οι οδηγοί δεν θα ταλαιπωρούνται δεξιά και αριστερά για την εξεύρεση χώρων στάθμευσης, γεγονός που έχει επιπτώσεις τόσο στην απώλεια χρόνου, στο κυκλοφοριακό κομφούζιο όσο και στην αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Επιπρόσθετα, θα τοποθετηθούν «έξυπνοι» πάσσαλοι σε προεπιλεγμένα σημεία μέσω των οποίων θα παρέχεται δωρεάν WiFi στην περιοχή, ηλεκτρονική πληροφόρηση και φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα πιο πάνω θα γίνουν και με την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Θετικοί οι πολίτες και το δ.σ.

Ο Χάρης Λαμπής κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον «Π» τόνισε ότι βλέπει θετικά τους σχεδιασμούς του δήμου. Όσον αφορά τις τεχνολογικές αλλαγές είπε «σίγουρα, δεν ακολουθούν τις εξελίξεις όλοι οι συμπολίτες μας με τον ίδιο ρυθμό, αλλά ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ον που όταν αντιληφθεί ότι η τεχνολογία θα είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του, θα τις αποδεχτεί και θα τις αγκαλιάσει». Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό για την προώθηση αυτού του πρότζεκτ, μας ανέφερε και ο Παναγιώτης Παναγιώτου. «Είναι μια σειρά διαδικασιών όπου θα κάνει τις πόλεις μας πιο έξυπνες και πιο ανθεκτικές», σημειώνει ενθουσιασμένος. Ο δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Σάββας Αγησιλάου, μας μίλησε για την αναγκαιότητα των «έξυπνων γειτονιών» λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ Κλεάνθης Αγγελοδήμου ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό σημαίνει «πρόοδος, ανάπτυξη και καλύτερη ζωή για τους δημότες». Από την άλλη, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ στον Ύψωνα Νεόφυτος Νικολάου εκφράζει τη θέση ότι «οι ποδηλατόδρομοι πρέπει να γίνονται σε μονόδρομους έτσι ώστε να μην είναι επικίνδυνοι για τους οδηγούς και τους ποδηλάτες. Σε γενικές γραμμές όμως, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όλος ο σχεδιασμός».

Κόστος, χρονοδιάγραμμα

Το κόστος για την πλήρη ανάπλαση των πρώτων τριών «έξυπνων» γειτονιών υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του θα γίνει από ιδία έσοδα του δήμου, αφού θα χρησιμοποιηθούν ταμειακά πλεονάσματα. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν στα τέλη του Ιουνίου 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο έτη. Οι πρώτες οδοί που θα ανακατασκευαστούν είναι η οδός Τριών Ιεραρχών, η Μιχαλάκη Καραολή, η Ξενοφώντος και η Αργοναυτών. Το συνολικό μήκος του έργου υπολογίζεται στα 2,5 χιλιόμετρα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας