Η κύρια πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ σκοπεί στην τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε το επίδομα ασθενείας να καταβάλλεται για όσο χρόνο ο ασφαλισμένος νοσεί, δεν μπορεί να εργαστεί και δεν μπορεί να διαπιστωθεί μόνιμη ανικανότητα.
Για κενά που παρατηρούνται στον Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, ο οποίος προνοεί για το επίδομα ασθενείας και τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε πολίτες που νοσούν από σοβαρές ασθένειες, «με επακόλουθο το κράτος να παρουσιάζεται ότι τους γυρίζει την πλάτη», κάνει λόγο το ΔΗΚΟ το οποίο προτίθεται να καταθέσει προτάσεις νόμου για να διορθώσει τη στρέβλωση.
Τι προνοείται σήμεραΕιδικότερα σύμφωνα με την επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος Αυγούστα Φακοντή τώρα το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται από το κράτος για μέγιστη συνεχιζόμενη περίοδο 312 εργάσιμων ημερών. Ουσιαστικά, η νομοθεσία επιτρέπει την καταβολή επιδόματος ασθενείας για περίοδο 156 εργάσιμων ημερών και προνοεί ότι αυτή μπορεί να επεκταθεί μέχρι ακόμα 156 εργάσιμες ημέρες, μέσα στην ίδια περίοδο διακοπής της απασχόλησης νοουμένου ότι ο ασφαλισμένος πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, μεταξύ των οποίων η προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται να παραμείνει μόνιμα ανίκανος για εργασία.
Το παράδοξο«Είναι παράδοξο σε ένα ευρωπαϊκό κράτος να προσδιορίζει ο νόμος ότι ένας καρδιοπαθής ή καρκινοπαθής, είτε πολίτης, ο οποίος πάσχει από οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια, μπορεί να λάβει επίδομα ασθενείας για συνεχιζόμενη περίοδο μόνο 312 εργάσιμων ημερών, ανεξαρτήτως αν η ασθένειά του και τα συμπτώματά της διαρκούν περισσότερο και δεν του επιτρέπουν να εργαστεί» σημειώνει η κ. Φακοντή. «Πολλοί ασθενείς, μη έχοντας άλλη επιλογή, αποτείνονται αρχικά για επίδομα ασθενείας και μεταγενέστερα για σύνταξη ανικανότητας. Όμως, η διάταξη στον ίδιο νόμο σε σχέση με τη σύνταξη ανικανότητας, δεν είναι εφικτό να λύσει όλα αυτά τα κενά που δημιουργούν οι διατάξεις του νόμου σε σχέση με το επίδομα ασθενείας, αφού ένας ασθενής που δεν μπορεί να εργαστεί, μπορεί να μην πληροί τα κριτήρια για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας, μεταξύ των οποίων είναι να αποδειχθεί ότι προβλέπεται να παραμείνει μόνιμα ανίκανος» καταλήγει επί τούτου.
Τι προτείνεταιΗ κύρια πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ σκοπεί στην τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε το επίδομα ασθενείας να καταβάλλεται για όσο χρόνο ο ασφαλισμένος νοσεί, δεν μπορεί να εργαστεί και δεν μπορεί να διαπιστωθεί μόνιμη ανικανότητα. Την ίδια ώρα το ΔΗΚΟ εισηγείται προτάσεις νόμου που τροποποιούν κανονισμούς ωστόσο η Βουλή δεν δύναται με προτάσεις να τροποποιεί δευτερογενή νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση του ΔΗΚΟ είναι η προσθήκη πρόνοιας στους Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Παροχές) Κανονισμούς που να διασφαλίζει εξέταση του αιτήματος για χορήγηση επιδόματος ασθενείας αμέσως και καταβολή του επιδόματος αμέσως από την έγκριση του αιτήματος «για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και η συνεπακόλουθη ταλαιπωρία, η οποία παρατηρείται σήμερα». Περαιτέρω το ΔΗΚΟ θέλει τροποποίηση των ίδιων κανονισμών σε σχέση και με την προθεσμία υποβολής της αίτησης για επίδομα ασθενείας ώστε να αυξηθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που δίνεται ως προθεσμία υποβολής της αίτησης από την ημέρα για την οποία απαιτείται η χορήγηση της παροχής.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.