Οδόφραγμα χωρίς Αστυνομία

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 1.1.2020
Οδόφραγμα χωρίς Αστυνομία
Έργο προτεραιότητας για τη Δικοινοτική Επ. για το Περιβάλλον η επέκταση του γραμμικού στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αναζητείται τεχνολογία για τον έλεγχο.

Έξυπνες, τεχνολογικές λύσεις για τον έλεγχο του οδοφράγματος που θα χρειαστεί να δημιουργηθεί στο γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου, ένα έργο το οποίο προωθείται εδώ και χρόνια με απώτερο στόχο να «ενώσει» τη μοιρασμένη Λευκωσία, αναζητεί η Δικοινοτική Τεχνική για το Περιβάλλον. Ο έλεγχος της διόδου μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα φαίνεται να αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο για να προχωρήσει η επέκταση του πάρκου και στην πλευρά των κατεχομένων.

Η επιτροπή, η οποία έχει ενεργοποιηθεί με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι ετών μετά την ανασύστασή της το 2014, από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, μαζί με άλλες επιτροπές για την υποβοήθηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, έχει αναλάβει να υλοποιήσει αυτήν την κάθετη σύνδεση μεταξύ των δύο πλευρών. Μία δική της ιδέα, η οποία έγινε αποδεκτή ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τους ηγέτες και αγκαλιάστηκε και από την τοπική κοινωνία.

Μήκος 5 χλμ
Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, η σύνδεση θα ξεκινά από τη Λακατάμια, θα περνά από τον Στρόβολο, θα διασχίζει τον Άγιο Ανδρέα, θα συνεχίσει δηλαδή το γραμμικό πάρκο από εκεί που σταματά στο παλιό νοσοκομείο, θα περνά από τη νεκρή ζώνη και θα φτάνει μέχρι 3 χλμ εντός της κατεχόμενης πόλης. Η μελέτη σκοπιμότητας παρουσιάστηκε τέλη του 2018 και προνοεί, όπως είχε ανακοινώσει τότε η Κομισιόν, την κατασκευή γραμμικού πάρκου μήκους 5 χλμ, κατά μήκος του ποταμού, με αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας, δρόμους ποδηλασίας, μονοπάτια πεζοπορίας, χώρους αναψυχής όπως μικρά καφενεδάκια, λιμνούλες, χώρους ξεκούρασης και εγκαταστάσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο έχουν αγκαλιάσει τόσο ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, όσο και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, οι οποίοι συνεργάζονται και για τον σχεδιασμό του έργου, ο οποίος θα ξεκινήσει σύντομα.

Χωρίς αστυνομικούς
Μιλώντας στον «Π» ο συντονιστής, εκ μέρους της ε/κ κοινότητας της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, Μιχάλης Λοϊζίδης ανέφερε πως η προσπάθεια όλων των μελών της επιτροπής είναι η επιτάχυνση του συγκεκριμένου έργου. Μάλιστα, αποκάλυψε πως ο στόχος είναι να μην δημιουργηθεί ακόμη ένα οδόφραγμα στελεχωμένο με αστυνομικούς, όπως όλα τα υπόλοιπα οδοφράγματα, αλλά να αναπτυχθούν έξυπνες τεχνολογικές λύσεις για τον έλεγχο των διερχομένων, που να διευκολύνουν τη διακίνηση αλλά ταυτόχρονα να δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας. Άλλωστε το δικοινοτικό έργο της επέκτασης του γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου που θα εκτείνεται βόρεια και νότια της νεκρής ζώνης, στόχο έχει να φέρει κοντά τις κοινότητες της Κύπρου μέσα από δραστηριότητες αναψυχής. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, ένα ακόμη οδόφραγμα όπως το γνωρίζουμε θα δυσχεραίνει τη διακίνηση στο συγκεκριμένο έργο παρά να την διευκολύνει. Γι’ αυτό, είπε, θεωρήθηκε από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή, με συντονίστρια από την τ/κ κοινότητα τη Σιεριφέ Γιουντούζ, με την οποία υπάρχει άριστη συνεργασία, πως η αναζήτηση μίας έξυπνης διόδου θα διευκολύνει τη διακίνηση.

Ειδικοί από το εξωτερικό
Για την αναζήτηση των τεχνολογικών λύσεων θα κληθούν στην Κύπρο, εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης, ειδικοί από το εξωτερικό για να υποβοηθήσουν σε αυτό το έργο. Οι σκέψεις που γίνονται είναι να γίνει ένα μητρώο από τους συχνούς χρήστες της διαδρομής, οι οποίοι θα τυγχάνουν αναγνώρισης από τον τεχνικό εξοπλισμό που θα εγκατασταθεί. Η ιδέα είναι οι χρήστες του γραμμικού πάρκου να μην φέρουν μαζί τους οποιεσδήποτε αποσκευές, απλώς να περνούν, να περπατούν, να πίνουν ίσως τον καφέ τους σε μικρά καφενεδάκια που θα δημιουργηθούν και να επιστρέφουν πίσω στη βάση τους.
Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε πως θα διερευνηθούν όλες οι πιθανές τεχνολογικές λύσεις που υπάρχουν σήμερα, θα γίνει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη διερεύνηση και εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί και αδυναμίες, η πρώτη έξυπνη δίοδος θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εφόσον γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Αφήνοντας να νοηθεί ότι αυτή η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και αλλού.


Ενισχύεται με δύο ειδικούς η επιτροπή


Το έργο της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής έρχονται να ενισχύσουν δύο νέοι επιστήμονες, ένας Ε/Κ και ένας Τ/Κ, ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος, οι οποίοι λίαν προσφάτως έχουν ξεκινήσει να εργάζονται πάνω στον συντονισμό των έργων που προωθεί η επιτροπή. Αυτό έγινε κατορθωτό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, όπως εξήγησε ο Μιχάλης Λοϊζίδης, ο οποίος τόνισε πως είναι απαραίτητη η στήριξή τους για την προώθηση και την επιτάχυνση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορούν το περιβάλλον και συναποφασίστηκαν από τις δύο κοινότητες πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν εφαρμόστηκαν. Ο ρόλος των δύο ειδικών θα είναι καθοριστικός για τον συντονισμό των 400 περίπου επιστημόνων από τις δύο κοινότητες, οι οποίοι θα εργαστούν σε ομάδες εντατικά εντός του 2020 για να δώσουν προτάσεις-λύσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και στις δύο πλευρές.

Κεντρική πλατφόρμα
Δεύτερο θέμα προτεραιότητας για την τεχνική επιτροπή, πέραν της εξεύρεσης της έξυπνης διόδου στο γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου, είναι η δημιουργία, σημείωσε ο Ε/Κ συντονιστής, μίας κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικτυακής πλατφόρμας στην οποία θα έχει πρόσβαση η κοινωνία των πολιτών. Εκεί θα μπορούν να εγγραφούν όσα άτομα, ομάδες, ΜΚΟ, επιστήμονες κ.λπ. ενδιαφέρονται να εργαστούν, να συνεργαστούν ή ήδη εργάζονται και συνεργάζονται πάνω σε δικοινοτικά προγράμματα, με την πλατφόρμα να αποτελεί το σημείο επαφής τους. Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, αυτό δεν αφορά μόνο τα περιβαλλοντικά αλλά όλους τους τομείς δράσης και συνεργασίας. «Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία μέσα από αυτό το έργο σε όσους θέλουν να εμπλακούν με δικοινοτικά έργα να το πράξουν. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσουν συνεργασίες», επεσήμανε.


Πράσινες δικοινοτικές δράσεις σε έξι θεματικές


Το άλλο μεγάλο φιλόδοξο έργο πάνω στο οποίο εργάζεται η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για το Περιβάλλον είναι το Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης 4, όπως το ονομάζει εσωτερικά. Πρόκειται για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ επιστημόνων και από τις δύο πλευρές πάνω σε έξι τομείς δράσης: Τη διαχείριση του σπάνιου πόρου για την Κύπρο, του νερού, τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού, τον περιορισμό της αέριας ρύπανσης και την ορθολογική λειτουργία των λατομείων.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ
Η Τεχνική Επιτροπή Περιβάλλοντος διοργάνωσε σήμερα συνάντηση 40 εξειδικευμένων επιστημόνων σε θέματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων από τις δύο κοινότητες της Κύπρου που επισκέφθηκαν τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων στη Μια Μηλιά και την Αμμόχωστο


Όπως μας ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, θα δημιουργηθούν ομάδες επαφής από 60 επιστήμονες, 30 Ε/Κ και 30 Τ/Κ σε κάθε θεματική ενότητα, συνολικά δηλαδή θα μιλάμε για γύρω στα 360-400 άτομα, οι οποίοι σε ειδικά εργαστήρια τα οποία θα γίνουν θα δώσουν τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν έντονα τις δύο κοινότητες και χρήζουν χειρισμών. Σύμφωνα με κάποια παραδείγματα που μας έδωσε ο Ε/Κ συντονιστής, αναμένεται να γίνουν προτάσεις για κοινή διαχείριση των όγκων σκουπιδιών, για την ανακύκλωση, για τη διαχείριση του ανακυκλωμένου νερού ώστε μέσα από κοινά έργα να δοθούν βιώσιμες λύσεις. Οι προτάσεις αυτές θα καταλήξουν στους δύο ηγέτες οι οποίοι και θα λάβουν απόφαση ποια έργα θα υποστηρίξουν και η κοινωνία των πολιτών θα κληθεί να τα υλοποιήσει. Όπως έγινε στις περιπτώσεις π.χ. της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρισμού και κινητής τηλεφωνίας.

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, έγινε σε πιλοτική βάση ένα εργαστήρι με επίκεντρο τα θέματα βιοποικιλότητας και συγκεκριμένα τις δύο μεγάλες προστατευόμενες περιοχές της Κύπρου, την Καρπασία και τον Ακάμα, με στόχο να γίνουν δράσεις για την προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και γενικά των οικοσυστημάτων από την άναρχη ανάπτυξη. Ανάλογο εργαστήρι θα επαναληφθεί τους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Η υποστήριξη, σημείωσε, από τους δύο ειδικούς που έχουν προσληφθεί θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση και στον συντονισμό και των έξι ομάδων επιστημόνων. Ένα από τα καυτά θέματα στην ατζέντα της επιτροπής θα είναι η ανάγκη εκμετάλλευσης του επεξεργασμένου νερού από το δικοινοτικό εργοστάσιο λυμάτων της Μιας Μηλιάς, το οποίο, δυστυχώς, όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, μένει ανεκμετάλλευτο και χύνεται σε κοντινό ποτάμι. «Μία από τις πρώτες μας κινήσεις ως επιτροπή θα είναι να πιέσουμε για τη χρησιμοποίηση του νερού ώστε να πρασινίσουμε τη Λευκωσία», σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του 2020 οι δικοινοτικές ομάδες των επιστημόνων που θα σχηματιστούν θα έχουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους, δηλαδή εφαρμόσιμες δράσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πράσινα δικοινοτικά έργα. Είναι μια συλλογική και δομημένη προσπάθεια, η οποία αναμένουμε να έχει αποτέλεσμα», κατέληξε.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας