Διχάζει ο υπερδήμος - Αντιδράσεις για τη συνένωση Λευκωσίας-Στροβόλου

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ Δημοσιεύθηκε 5.12.2019
Διχάζει ο υπερδήμος - Αντιδράσεις για τη συνένωση Λευκωσίας-Στροβόλου
Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και κομμάτων υπέρ περιορισμένης αλλαγής διοικητικών ορίων του Στροβόλου. Αλλαγή ορίων ζητά και η Λακατάμια

Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για δημιουργία ενός πολύ μεγάλου μητροπολιτικού δήμου στη Λευκωσία, με τη συνένωση και του Στροβόλου με τους τέσσερις αμιγώς αστικούς δήμους της πρωτεύουσας, προβληματίζει παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και κόμματα.


Η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου ανέφερε στον «Πολίτη» ότι ο προτεινόμενος νέος δήμος Λευκωσίας, με τις 175.000 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), είναι ένας υπερμεγέθης δήμος, που δημιουργεί προβληματισμό ως προς τη λειτουργικότητα και τον ανθρώπινο χαρακτήρα το οποίο θα μπορεί να έχει. Ο νέος Δήμος Λευκωσίας είναι ένας από τους δύο βασικούς προβληματισμούς του ΑΚΕΛ για τις συνενώσεις που προτείνονται από την κυβέρνηση. Ο άλλος αφορά τον αγροτικό Δήμο Κοκκινοχωριών στην ελεύθερη Αμμόχωστο (γράφουμε σχετικά σε άλλη στήλη). Σε γενικές γραμμές, είπε η κυρία Μαύρου, δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, άλλωστε και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης φαίνεται να αντικρίζει θετικά τις αλλαγές. Σε ό,τι αφορά ευρύτερα τη μεταρρύθμιση, θεωρει ότι τα πράγματα κινούνται σε σωστή βάση, αλλά επιφυλαχθηκε για την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Ο αντιδήμαρχος

Ο αντιδήμαρχος Στροβόλου Γεώργιος Χρυσάνθου (ΔΗΣΥ) δήλωσε στον «Πολίτη» ότι τάσσεται «κάθετα εναντίον» της συνένωσης του Στροβόλου με τη Λευκωσία. Κατά τον ίδιο, ο Στρόβολος έχει περισσότερα κοινά με τη Λακατάμια, παρά με τη Λευκωσία, την Αγλαντζιά, τον Άγιο Δομέτιο και την Έγκωμη, γι’ αυτό και ο ίδιος θα συμφωνούσε με συνένωση Στροβόλου - Λακατάμιας, χωρίς να απορρίπτει το σενάριο ο Στρόβολος να μείνει αυτόνομος δήμος αφού είναι πολύ μεγαλύτερος από αρκετούς νέους δήμους που προτείνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Χρυσάνθου είπε ακόμα ότι θα έβρισκε πολύ λογικό να δοθούν στον νέο Δήμο Λευκωσίας κάποιες περιοχές του Στροβόλου, για παράδειγμα οι περιοχές μέχρι το Μακάρειο Νοσοκομείο ή και μέχρι τη λεωφόρο Αθαλάσσας και ο υπόλοιπος Στρόβολος να συστήσει δήμο με τη Λακατάμια ή να μείνει μόνος του.

Όπως έγραψε την Τρίτη ο «Πολίτης», το σενάριο να ενωθούν με τη Λευκωσία μόνο κάποιες αστικές περιοχές (π.χ. Ακρόπολη και τμήμα της Δασούπολης) και ο υπόλοιπος Στρόβολος να συστήσει νέο δήμο με τη Λακατάμια και το Τσέρι το θεωρεί ως το πιο ορθολογικό ο τέως υπουργός Εσωτερικών Κ. Πετρίδης, αλλά και τεχνοκράτες στο ΥΠΕΣ, προκειμένου να διασκεδαστούν οι ανησυχίες για έναν λειτουργικά δυσκίνητο υπερδήμο στη Λευκωσία. Υπέρ της συνένωσης της αστικής Λευκωσίας τάσσεται ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ενώ οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το σενάριο συνενωσης με τη Λευκωσία μόνο κάποιων αστικών περιοχών του Στροβόλου βλέπουν θετικά και στελέχη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Εναντίον της συνένωσης Λευκωσίας - Στροβόλου τάσσεται και ο πρώην αντιδήμαρχος Στροβόλου (και δημοτικός σύμβουλος για 25 χρόνια) Ανδρέας Κωνσταντίνου. Ανέφερε στον «Πολίτη» ότι ο Στρόβολος είναι βιώσιμος δήμος, με έκταση 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό περίπου 70.000 και μπορεί να διοικηθεί αυτόνομα. «Αν θέλει η Λακατάμια να ενωθεί με τον Στρόβολο, ναι, μπορεί να γίνει αυτό», πρόσθεσε.

Διαφορετική είναι η θέση του πρώην δήμαρχου Στροβόλου Σάββα Ηλιοφώτου. Δήλωσε στον «Πολίτη» ότι ευνοούσε τη δημιουργία μόνο ενός ή δύο δήμων στη μείζονα Λευκωσία και από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνουν τέσσερις δήμοι ο ίδιος συμφωνεί με τη συνένωση Λευκωσίας - Στροβόλου. Θυμίζουμε ότι υπέρ της δημιουργίας μεγάλου δήμου στην πρωτεύουσα, με συμμετοχή του Στροβόλου, τάσσεται ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Η Λακατάμια

Η δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα ανέφερε στον «Πολίτη» ότι θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο (μάλλον 15 Δεκεμβρίου) για να συζητήσει την πρόταση του ΥΠΕΣ. Ως προσωπική άποψη είπε ότι είναι καλό το γεγονός ότι θα διατηρηθεί το όνομα της Λακατάμιας, ως δήμου και εξέφρασε την ελπίδα να δοθούν οι ίδιες ευκαιρίες και στη Λακατάμια να διεκδικήσει διαρθρωτικά κονδύλια για αναπτυξιακά έργα. Θα πρέπει, είπε, να δούμε διοικητικά πώς θα συνεργαστούμε με το Τσέρι, που έχει υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Υποστήριξε επίσης ότι στο πλαίσιο των αλλαγών επιβάλλεται να γίνει διαφοροποίηση διοικητικών ορίων, ώστε σε κάποιες περιοχές που συνορεύουν Λακατάμια και Στρόβολος (π.χ. περιοχή Μετρό, γήπεδο ΑΠΟΕΛ, Αρχάγγελος) να δοθούν πιο ορθολογικές λύσεις επί του εδάφους.

Μέσα σε 4 μήνες

Ρωτήσαμε την πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου πόσο χρόνο εκτιμά ότι θα απαιτήσει η επεξεργασία, στη Βουλή, των τριών νομοσχεδίων που συγκροτούν τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή του νομοσχεδίου για τον νέο περί δήμων νόμο, το νομοσχέδιο για τα συμπλέγματα υπηρεσιών κοινοτήτων και το νομοσχέδιο για τους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης. Αφού διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο για τους επαρχιακούς οργανισμούς ήδη συζητήθηκε διεξοδικά, είπε ότι από τη στιγμή που τα άλλα δύο νομοσχέδια κατατεθούν στη Βουλή εκτιμά ότι η συζήτηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερις μήνες. «Στη φάση που βρισκόμαστε» είπε η κυρία Μαύρου, «περισσότερο χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις παρά νομοτεχνική επεξεργασία». Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αντιμετωπιστεί από την Επιτροπή Εσωτερικών ως θέμα προτεραιότητας και θα συζητηθεί με ταχύτητα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι η Νομική Υπηρεσία θα ολοκληρώσει τον νομοτεχνικό έλεγχο σε περίπου δέκα μέρες, ώστε τα νομοσχέδια να εγκριθούν τάχιστα από το Υπουργικό και να κατατεθούν στη Βουλή.

Ανησυχούν για πλούσιους και φτωχούς στην Αμμ/στο

Στην παρέμβαση της Βουλής προσβλέπουν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ελεύθερη Αμμόχωστο, καθώς η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για σύσταση ενός τουριστικού (Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Δερύνεια, Σωτήρα) και ενός αγροτικού (Αυγόρου, Λιοπέτρι, Φρέναρος, Αχερίτου, Άχνα) δήμου δεν ικανοποίησε παρά μόνο μερικές τοπικές αρχές.

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης επανέλαβε χθες ότι η θέση του δήμου ήταν και είναι υπέρ της δημιουργίας ενός δήμου, αποτελούμενου από όλους τους δήμους και τις κοινότητες της επαρχίας. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις κοινότητες που το επιθυμούν να προσέλθουν για έναν μεγάλο και ισχυρό δήμο.

Ο κοινοτάρχης Φρενάρους Μιχάλης Χατζηγιώρκας ανέφερε στον «Πολίτη» ότι σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το κοινοτικό συμβούλιο για να μελετήσει την πρόταση της κυβέρνησης. Εκφράζοντας προσωπική άποψη, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός δήμου, από όλες τις τοπικές αρχές. Εξέφρασε ανησυχία ότι η εισήγηση του ΥΠΕΣ θα οδηγήσει σε δήμο δύο ταχυτήτων. «Κακώς διχοτομείται μία ημικατεχόμενη επαρχία», είπε. Σε παρατήρησή μας ότι ο τέως υπουργός Εσωτερικών απέδωσε την επιλογή των δύο δήμων στο διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό προφίλ των τοπικών κοινωνιών στην περιοχή, ο κ. Χατζηγιώρκας είπε ότι οι διαφορές χαρακτηριστικών δεν είναι τόσο μεγάλες και τόνισε ότι οι πλείστες κοινότητες είναι ενωμένες η γειτνιάζουν σε κοντινές αποστάσεις με υφιστάμενους δήμους. «Με φοβίζει», πρόσθεσε, «ένας νέος δήμος από πέντε κοινότητες» και εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερη η συνένωση των κοινοτήτων με τους άλλους δήμους, που έχουν τεχνογνωσία πολλών ετών σε θέματα δημοτικής διοίκησης.

Υπέρ της δημιουργίας ενός αγροτουριστικού δήμου από τις πέντε κοινότητες τάχθηκε μιλώντας στον «Πολίτη» ο κοινοτάρχης Αυγόρου (η μεγαλύτερη κοινότητα της περιοχής) Παναγής Μιχαηλάς, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι κοινότητες μπορούν να συστήσουν έναν ομοιογενή και βιώσιμο δήμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέρ του Δήμου Κοκκινοχωριών τάσσονται και οι κοινότητες Αχερίτου και Άχνας, ενώ το Λιοπέτρι έχει προ πολλού ταχθεί υπέρ της συνένωσης με Αγία Νάπα και Σωτήρα.

  • Προβληματισμό για τη σύσταση ενός αγροτικού κι ενός τουριστικού δήμου στην ελεύθερη Αμμόχωστο εξέφρασε προς τον «Πολίτη» η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου. Εκτίμησε ότι αυτό θα οδηγήσει σε δήμους δύο ταχυτήτων, με σοβαρές αποκλίσεις στην ποιότητα υπηρεσιών προς τους δημότες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν