Κατεγράφησαν εκατέρωθεν διαφωνίες δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Σε δύο άξονες κινήθηκε η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε κυρίως το ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η Ελλάδα θεωρεί νομικά άκυρη τη συμφωνία και ότι αυτή προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή, καθώς αν και δεν έχει νομική βάση, πολιτικά κινείται προς κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη που θα έπρεπε να έχει.
Επισήμανε επίσης ότι αυτή η συμφωνία έχει καταδικαστεί από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ.
Ως προς το μεταναστευτικό έγινε εκτενής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει στον Τούρκο πρόεδρο ότι υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής, σε βαθμό που πλέον να μην αντιδρά καν στις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα διατηρεί απόλυτη στήριξη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς είναι το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πηγές επισήμαναν πως μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφθούν την Ελλάδα και την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς και η αρμόδια για τη μετανάστευση επίτροπος, κάτι που συνάδει με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλέξει περισσότερο την ΕΕ.
Ως προς το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, περιγράφηκε ως ένα κλίμα που ταίριαζε σε μία συζήτηση που δεν ήταν απλή, χωρίς να υπάρξουν εξάρσεις και έντονες αντιπαραθέσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα αυτά και νωρίτερα στο γεύμα με τον πρόεδρο Τραμπ και τους ηγέτες των χωρών μελών που καλύπτουν το στόχο για τις αμυντικές δαπάνες.
Για τις επαφές του πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών πιθανότατα τη Δευτέρα με σύγκληση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.
Μητσοτάκης: Δυσκολίες πάντοτε θα υπάρχουν με την ΤουρκίαΓια ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τη συνάντησή του με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
»Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Οι Τσαβούσογλου, ΑλμπαΪράκ, Ακάρ και Γιλντιρίμ στη συνάντηση με ΜητσοτάκηΗ συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κράτησε μιάμιση ώρα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρει ακόμη ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και ο βουλευτής Σμύρνης του κυβερνώντος κόμματος Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Στην παρέμβασή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα, σχολίασε πως η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας και πως τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.
Αναφερόμενος στι
ς ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.