Τρομερό ενδιαφέρον επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί φιλόδοξοι μνηστήρες, είτε πληρούν είτε όχι τα κριτήρια, για τον επικείμενο διορισμό δύο νέων επιτρόπων, καθώς με την ολοκλήρωση της θητείας της κ. Λήδας Κορσουμπά ως επίτροπος Νομοθεσίας και ως επίτροπος Παιδιού οι δύο θεσμοί θα έχουν διαφορετικό επικεφαλής. Από 4.265-5.345 ευρώ καθαρίζουν το μήνα σήμερα οι διάφοροι Επίτροποι
Τρομερό ενδιαφέρον επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί φιλόδοξοι μνηστήρες, είτε πληρούν είτε όχι τα ελάχιστα απαιτούμενα κριτήρια, για τον επικείμενο διορισμό δύο νέων επιτρόπων, καθώς η θητεία της κ. Λήδας Κορσουμπά ως επίτροπος Νομοθεσίας και ως επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού ολοκληρώνεται ταυτόχρονα στις 8/9/19. Όπως πληροφορείται ο «Π», πέραν των ενδιαφερομένων που έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στο Προεδρικό, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει συντάξει και δική του λίστα και αναμένεται να αποφασίσει εντός των ημερών για τους δύο διαδόχους της κ. Κουρσουμπά. Υπενθυμίζεται πως ο διορισμός της κ. Κουρσουμπά ως επ. του Παιδιού το 2008 από τον Τάσσο Παπαδόπουλο ενώ υπηρετούσε από τη θέση της επ. Νομοθεσίας κρίθηκε τη δεδομένη στιγμή ότι δεν δημιουργεί σύγκρουση στην ταυτόχρονη άσκηση των αρμοδιοτήτων των δύο θεσμών από το ίδιο πρόσωπο (στον Νόμο του Επιτρόπου για το Παιδί υπάρχει πρόνοια που δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αντί να προβεί σε διορισμό επιτρόπου να διορίσει πρόσωπο που είναι ήδη διορισμένο ως ανεξάρτητος επίτροπος δυνάμει άλλου νόμου και/ή πράξης του Προέδρου). Πλην, όμως, εδώ και καιρό η ίδια η κ. Κουρσουμπά τόνιζε την ανάγκη διαχωρισμού των δύο θεσμών (που έχουν και κοινό προϋπολογισμό) κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως ο διορισμός επ. Νομοθεσίας δεν διέπεται από νόμο (είναι θεσμός εντός της Εκτελεστικής Εξουσίας, με συμβουλευτική αρμοδιότητα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) ενώ σύμφωνα με τον περί Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Νόμο το ΥΣ διορίζει ως επίτροπο, πολίτη και μόνιμο κάτοικο της Δημοκρατίας, υψηλού ηθικού επιπέδου, που διακρίνεται για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του γνώση και πείρα σε σχέση με θέματα παιδιών. Νοείται ότι, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, το ΥΣ ακούει τις απόψεις των παιδιών, όπως αυτές εκφράζονται μέσω της ΠΣΕΜ και της Παιδοβουλής, σε ό,τι αφορά τις αναμενόμενες από τα παιδιά δεξιότητες και τα προσόντα του επιτρόπου. Όπως πληροφορείται ο «Π», αυτή η διαβούλευση έχει ήδη γίνει από την υπ. Εργασίας και οι απόψεις των παιδιών είναι ήδη στο Προεδρικό. Σημειώνεται πως η θητεία του επιτρόπου του Παιδιού είναι εξαετής, ενώ του καταβάλλονται αμοιβή και ωφελήματα, «όπως ήθελε εγκρίνει εκάστοτε το ΥΣ». Το ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική για τις απολαβές των επιτρόπων (άλλοι με επίδομα παραστάσεως, άλλοι με φιλοξενίας ενώ ο επίτροπος Εθελοντισμού έχει βγει από τη λίστα) φαίνεται και στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Γενικό Λογιστήριο (βλ. πίνακα). Τονίζεται πως ο μηνιαίος καθαρός μισθός (μετά από φορολογίες/ εισφορές) της κ. Κουρσουμπά ως δις επιτρόπου είναι 4.778 ευρώ (ετήσιος 61.594 χιλ.), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εισέφερε εθελοντικά κάθε μήνα 457 ευρώ από τον μισθό της στο πάγιο ταμείο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.