Μονόωρη στάση εργασίας και από τους καθηγητές

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ Δημοσιεύθηκε 17.9.2019
Μονόωρη στάση εργασίας και από τους καθηγητές
Δεν αποκλείεται κλιμάκωση των μέτρων τον Δεκέμβριο, οπότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Α΄ τετραμήνου. Δεν διαμαρτύρονται, όμως, μόνο για τα τετράμηνα...

Κοινή γραμμή με την συντεχνία των δασκάλων χαράσσει η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει μονόωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενη για σειρά εκπαιδευτικών ζητημάτων, τα οποία παραμένουν στα συρτάρια. Η συντεχνία των καθηγητών έχει, όμως, έναν ακόμη λόγο να διαμαρτυρηθεί: Πρόκειται για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο για τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών τάσσεται εναντίον. Δεν αποκλείεται κλιμάκωση των μέτρων τον Δεκέμβριο, οπότε θα διενεργηθούν οι εξετάσεις του Α’ τετραμήνου, με κλείσιμο των σχολείων.


Οι πιο πάνω αποφάσεις λήφθηκαν σε συνεδρία του δ.σ. της ΟΕΛΜΕΚ χθες το απόγευμα κατά την οποία έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», εκτενής συζήτηση κυρίως για το θέμα των τετραμήνων. Αν και υπάρχουν φωνές στο δ.σ. της ΟΕΛΜΕΚ που υποστηρίζουν πως τα μέτρα θα έπρεπε να είναι δυναμικά με άμεση ισχύ, εντούτοις, οι περισσότεροι θεωρούν άστοχη, επί της παρούσης, την εξαγγελία απεργιακών μέτρων. Το μέτρο της μονόωρης στάσης εργασίας υιοθετήθηκε κατόπιν ψηφοφορίας και υποστηρίχτηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του δ.σ. Η ΟΕΛΜΕΚ αναμένει την αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας στα καυτά εκπαιδευτικά ζητήματα. Στην περίπτωση, πάντως, που όλα όσα απασχολούν τους καθηγητές δεν αντιμετωπιστούν, τον Δεκέμβριο, ο τομέας της παιδείας θα βρεθεί μπροστά σε νέες περιπέτειες.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, ως γνωστό, οι δάσκαλοι/ες πραγματοποιούν μονόωρη στάση εργασίας από 7:30 μ.μ. - 8:25 μ.μ. Η ΟΛΤΕΚ αποφασίζει την Πέμπτη για τον δρόμο που θα ακολουθήσει ενώ στόχος των οργανώσεων είναι μέσα από τη διαμαρτυρία τους να αναδείξουν ζητήματα όπως είναι οι ανυπόφορες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται τα μαθήματα λόγω του ότι δεν υπάρχουν κλιματιστικά στις τάξεις, το συνταξιοδοτικό, τα ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνονται για τους αλλόγλωσσους μαθητές, τα GCE, η μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων κ.ά.

Μετά την απόφαση και της ΟΛΤΕΚ, οι οργανώσεις αναμένεται να ορίσουν νέα κοινή συνάντηση για τα επόμενα βήματά τους. Πάντως, η ΠΟΕΔ αναμένεται την Πέμπτη να ζητήσει εξουσιοδότηση από τα μέλη της για κλιμάκωση των μέτρων.

«Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα»

Για τους καθηγητές, σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εγκύκλιος που στάλθηκε στις διευθύνσεις των σχολείων στην οποία αναγράφονται τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν τις εξετάσεις τετραμήνων. ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ θεωρούν πως τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντεπεξέλθουν εκπαιδευτικοί και μαθητές κάτω από τέτοιες πιεστικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:

  • Η εξεταστική περίοδος του Α΄ τετράμηνου για την Α΄ τάξη λυκείου διαρκεί από τις 9/12/2019 έως τις 19/12/2019. Η εξεταστική περίοδος του Α΄ τετράμηνου για την Α΄ τάξη τεχνικών σχολών διαρκεί από τις 9/12/2019 έως τις 20/12/2019.

  • Τα μαθήματα Β΄ τετράμηνου για την Α΄ λυκείου ολοκληρώνονται στις 10/06/2020. Η εξεταστική περίοδος του Β΄ τετράμηνου διαρκεί από τις 25/05/2020 έως τις 05/06/2020.

  • Για την Α΄ τάξη τεχνικών σχολών τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 10/6/2020. Η εξεταστική περίοδος του Β΄ τετράμηνου διαρκεί από τις 25/5/2020 έως τις 5/6/2020.

  • Η αξιολόγηση/βαθμολόγηση του μαθητή σε κάθε μάθημα, για το Α΄ τετράμηνο, ολοκληρώνεται στις 10/01/2020.

  • Η βαθμολογία B΄ τετράμηνου των εξεταζόμενων μαθημάτων θα πρέπει να ανακοινωθεί γραπτώς στους μαθητές από τους διδάσκοντες μία ημέρα πριν από τη διακοπή των μαθημάτων.

  • Οι ανεξετάσεις για τους μαθητές του γυμνασίου και των Α΄ και Β΄ τάξης λυκείων και τεχνικών σχολών θα διενεργηθούν από τις 24/6/2020 έως τις 26/6/2020. Στις 26/6/2020 θα γίνει η εξαγωγή των αποτελεσμάτων και στις 29/6/2020 θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές.

  • Οι ανεξετάσεις για την Γ΄ τάξη λυκείου και τεχνικών σχολών θα διενεργηθούν, με ευθύνη της σχολικής μονάδας, μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, από τις 24/06/2020 έως τις 30/06/2020. Η παράδοση των απολυτηρίων των πιο πάνω μαθητών μπορεί να διενεργηθεί και μετά από την τελετή αποφοίτησης, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας. Στην εγκύκλιο σημειώνεται, πάντως, ότι η σχολική μονάδα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της μπορεί να προχωρήσει σε διαφοροποίηση των ημερομηνιών διεξαγωγής των ανεξετάσεων μετά από συνεννόηση με τον επαρχιακό επιθεωρητή.


Διαφωνούν με το Ταμείο Προνοίας ΠΑΣΥΔΥ, εκπαιδευτικές οργανώσεις, Σύνδεσμος Αστυνομίας

Ζητούν διάλογο για τη σύνταξή τους...

Συντονίζουν τα επόμενα βήματά τους οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών (ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ) σε σχέση με το συνταξιοδοτικό. Πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει εκατοντάδες ανασφάλιστους εκπαιδευτικούς -γενικότερα κρατικούς υπαλλήλους - οι οποίοι έχουν προσληφθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011. Οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ περιλαμβάνουν το συνταξιοδοτικό στα κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα, ενώ χθες συναντήθηκαν με την ΠΑΣΥΔΥ και τον Σύνδεσμο Αστυνομίας για το θέμα. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, επεξεργάζεται τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας προς άρση της αδικίας που υφίσταται το σύνολο των κρατικών υπαλλήλων. Διαφωνεί, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου με το προτεινόμενο σχέδιο και προτείνει την επαναφορά του σχεδίου σύνταξης που ίσχυσε στην Κύπρο για πολλές δεκαετίες, με επιτυχία. Μιλώντας μετά από το πέρας της συνάντησης με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τον Σύνδεσμο Αστυνομίας, ο κ. Χατζηπέτρου τόνισε την ανάγκη ενός νέου κύκλου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί οι αποφάσεις να είναι μονομερείς. Yπέρ της επαναφοράς του σχεδίου που καταργήθηκε τάσσονται εκπαιδευτικοί και αστυνομικοί.

Αξίζει, πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι η ΟΕΛΜΕΚ, κατά την τελευταία συνδιάσκεψη των γενικών της αντιπροσώπων, υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο γίνεται σαφές ότι το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Σε διαφορετική περίπτωση το δ.σ. της οργάνωσης εξουσιοδοτήθηκε να συγκαλέσει έκταση γενική συνδιάσκεψη (τέλη Οκτωβρίου) που θα έχει ως αποκλειστικό θέμα τη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης. Στο σχετικό ψήφισμα γίνεται λόγος για «απαράδεκτη κωλυσιεργία και καθυστέρηση από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την επίλυση του θέματος» και σημειώνεται ότι καταγράφονται περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αφυπηρετούν χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε συνταξιοδοτικού ωφελήματος.

Στο ΑΚΕΛ

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συναντήθηκαν χθες και με τον γγ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, εγείροντας μια σειρά από εκπαιδευτικά ζητήματα που παραμένουν στα συρτάρια, όπως η εισδοχή στα δημόσια πανεπιστήμια μέσω διεθνών εξετάσεων, η μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων κ.ά. Συζητήθηκε και το συνταξιοδοτικό, με το ΑΚΕΛ να επιφυλάσσεται να πει την τελευταία του κουβέντα αφού μελετήσει το σχέδιο. Θα πρέπει «να θωρακίσουμε τον θεσμό των παγκύπριων εξετάσεων», είπε ο κ. Κυπριανού, διαμηνύοντας ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να τον υποσκάπτει. Σημείωσε, ωστόσο, πως το όλο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί «με ανοικτό μυαλό» και αυτό, ανέφερε, θα επιτευχθεί μέσα από τον διάλογο.

Ερωτηθείς για τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλε η ΠΟΕΔ (μονόωρη στάση εργασίας στις 23 Σεπτεμβρίου) και δη εάν έχει απευθύνει έκκληση για να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά φέτος, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά κλoτσώντας την μπάλα στο Υπουργείο Παιδείας. «Είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να ενεργήσει με τρόπο που θα καθησυχάζει τους εκπαιδευτικούς» είπε και χαρακτήρισε «λογικά» τα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Επεσήμανε, παράλληλα, πως αποτελεί και απαίτηση του ΑΚΕΛ η σωστή και έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας