Όσον αφορά στο κόστος των διακοπών στην Κύπρο, η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο ακριβή μετά απο την Ιταλία, με τα τουριστικά προϊόντα, όπως τονίζεται να επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές των πακέτων και τα τέλη αεροδρομίων.
Παρ’ ότι ο τουρισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Κύπρου, συνεισφέροντας πάνω από το 13% του ΑΕΠ, εντούτοις παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες από πλευράς ανταγωνιστικότητας. Η πιο γνωστή αδυναμία, είναι το κόστος των τουριστικών πακέτων σε σχέση με γειτονικές χώρες, δεν είναι όμως η μόνη σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση της KPMG «Cyprus Hospitality Report». Η έκθεση επικαλείται τον δείκτη ανταγωνιστικότητας τουρισμού του World Economic Forum (2018), στον οποίο σημειώνονται ως οι κυριότερες αδυναμίες η έλλειψη πολιτιστικών πηγών και επαγγελματικών ταξιδίων, οι φυσικές πηγές και η έλλειψη υποδομών στα λιμάνια και στα αεροδρόμια. Συγκρίνοντας, ωστόσο, την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στον τομέα του τουρισμού αναφύεται μία άλλη σοβαρή αδυναμία, η οποία περιορίζει τις επενδύσεις και σε αυτόν τον σημαντικό τομέα, και η οποία αφορά τον χρόνο εξασφάλισης άδειας οικοδομής.
Οι συγγραφείς της έκθεσης έχουν επιλέξει να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της Κύπρου στον εν λόγω δείκτη με αυτά της Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας, αφενός λόγω της γειτνίασής τους με τη χώρα μας και αφετέρου λόγω του συγκρίσιμου τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν, το οποίο περιστρέφεται γύρω από το σλόγκαν «ήλιος και θάλασσα». Το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου παρουσιάζει θετικές επιδόσεις ανταγωνιστικότητας. Φορολογικό καθεστώς και επενδυτικά κίνητρα κρίνονται ως ενθαρρυντικά για επενδύσεις. Ωστόσο, το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου επηρεάζεται αρνητικά λόγω του χρόνου που απαιτείται για έκδοση αδειών οικοδομής. Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες χώρες διεθνώς στον χρόνο έκδοσης αδειών οικοδομής με ένα μέσο όρο 507 ημερών, την ίδια ώρα που η Τουρκία θέλει 103 μέρες.
Όσον αφορά στο κόστος των διακοπών στην Κύπρο, η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο ακριβή μετά απο την Ιταλία, με τα τουριστικά προϊόντα, όπως τονίζεται να επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές των πακέτων και τα τέλη αεροδρομίων. Η αεροπορική συνδεσιμότητα, επίσης, θεωρείται έλλειμμα από πλευράς Κύπρου. Σημειώνονται ως κακές επιδόσεις η έλλειψη απευθείας πτήσεων με συγκεκριμένους προορισμούς και η μειωμένη συχνότητα πτήσεων που προκαλούν «διαρροές» προς άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Η ανυπαρξία δημοσίων συγκοινωνιών επηρεάζει, επίσης, σημαντικά τη βαθμολογία της Κύπρου μεταξύ των ανταγωνιστών της, αφού θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα για μία ταξιδιωτική εμπειρία.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.