Πολιτική καταιγίδα πριν το Τρόοδος: Σφάζονται Κυβέρνηση - ΑΚΕΛ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ Δημοσιεύθηκε 3.8.2019
Πολιτική καταιγίδα πριν το Τρόοδος: Σφάζονται Κυβέρνηση - ΑΚΕΛ
Έντονοι χαρακτηρισμοί και τοποθετήσεις διαμορφώνουν σκηνικό ακραίας σύγκρουσης, λίγες μόλις μέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9 Αυγούστου.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από το Συμβούλιο Αρχηγών της ερχόμενης Δευτέρας, κυβέρνηση και ΑΚΕΛ έχουν καταφέρει να φέρουν τις σχέσεις τους στα άκρα, με επίκεντρο το Κυπριακό. Αφορμή της νέας αυτής διαμάχης, αποτέλεσε η επιλογή του ΑΚΕΛ να υλοποιήσει δημοσιογραφική διάσκεψη και να τοποθετηθεί για το πώς κατά την άποψη του κόμματος της αριστεράς θα πρέπει να κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακιντζί και η δριμεία απάντηση της κυβέρνησης διά του Πρ. Προδρόμου. Στην επίμαχη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επανέλαβε τις επικρίσεις τόσο του ιδίου όσο και του κόμματός του, σε σχέση με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Η απόφαση του ΑΚΕΛ να υλοποιήσει αυτήν τη δημοσιογραφική διάσκεψη ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει Συμβούλιο Αρχηγών, έτσι ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί να εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, ενόχλησε έντονα το Προεδρικό, το οποίο απάντησε άμεσα και σε εξαιρετικά αυστηρό ύφος στα όσα καταλογίζει το ΑΚΕΛ. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως «προκαλεί πραγματικά αλγεινή εντύπωση το ότι ο γ.γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της Τουρκίας στη θάλασσα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα το παράνομο κατοχικό καθεστώς απειλεί με εποικισμό την Αμμόχωστο και με σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, να επιλέγει να αμφισβητεί και να επιτίθεται προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Επεσήμανε πως «υπάρχουν όρια στην αντιπολίτευση και όσον αφορά ειδικά το εθνικό θέμα πρέπει να σταματήσει αυτός ο παροξυσμός και ο κατήφορος».


Οι αναφορές που ενόχλησαν

Αφού ξεκαθάρισε πως όλα όσα αναφέρει δεν τα λέει με κριτική διάθεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για να τον βοηθήσει να πάρει τις σωστές αποφάσεις, όπως υποστηρίζει, ο γ.γ. ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, αλλά και για την ουσιαστική διαπραγμάτευση η οποία θα προκύψει σε μελλοντικό στάδιο. «Στην προσπάθεια για λύση, απελευθέρωση και επανένωση δεν χωρούν φοβικά σύνδρομα» επεσήμανε ο Άντρος Κυπριανού και διευκρίνισε πως ο Νίκος Αναστασιάδης έχει «ιστορική ευθύνη να προχωρήσει με θάρρος και αυτοπεποίθηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει δυστυχώς να καταστεί ο Πρόεδρος της οριστικής διχοτόμησης». Η αναφορά εξόργισε το Προεδρικό, το οποίο απάντησε διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου πως «δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη υπόσκαψη, την ώρα που η Τουρκία επιτίθεται από τη θάλασσα και κλιμακώνει προκλήσεις, απειλές και εκβιασμούς για την Αμμόχωστο, ο κ. Κυπριανού να καταλογίζει στον Πρόεδρο «φοβικά σύνδρομα». Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Κυπριανού να τοποθετηθεί ξεκάθαρα αν η επιλογή και πρόταση του ΑΚΕΛ είναι «αντί «φοβικά σύνδρομα» και «φόβος», το «θάρρος» να ενδώσουμε στις τουρκικές αξιώσεις;

Το ΑΚΕΛ σε απαντητική γραπτή δήλωση, προκαλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πουν δημόσια «πότε ζήτησε το ΑΚΕΛ από τον κ. Αναστασιάδη να δεχτεί τις τουρκικές αξιώσεις. Όταν τους ρωτούμε για αυτό στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, η απάντηση είναι ότι ποτέ δεν υπαινίχθηκαν κάτι τέτοιο. Δημόσια, όμως, λένε άλλα πράγματα για να δημιουργούνται εντυπώσεις».

Στη διαμάχη αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενέπλεξε και το όνομα του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, καθώς κάλεσε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί κατά πόσο «ο Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε Πρόεδρος που άφησε την Κύπρο κατεχόμενη και διχοτομημένη», μιας και επί μακρόν διαπραγματεύτηκε με τον Ταλάτ χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν σε μια συνολική λύση.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας πως όλες οι νέες ιδέες που έχει προτείνει όλο αυτό το διάστημα «είναι εκτός του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ, το οποίο ο κ. Αναστασιάδης διακηρύττει ότι αποδέχεται». Συνεχίζει, λέγοντας πως «είναι φανερό ότι ο δρόμος που επιλέγηκε δεν οδηγεί σε κατάληξη σε όρους αναφοράς και, συνεπώς, ούτε στην επανέναρξη των συνομιλιών». Επικρίνει, μάλιστα, τον Νίκο Αναστασιάδη πως η στάση αυτή δεν οδηγεί καν σε στρίμωγμα της τουρκικής πλευράς. Η απάντηση άμεση διά στόματος Προδρόμου, ο οποίος τόνισε πως «είναι πραγματικά ένας ατέρμονος κατήφορος, όταν ο κ. Κυπριανού επιλέγει να αγνοεί ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επικαλείται εγγυήσεις για να καταπατήσει και να υφαρπάξει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βγαίνει εκτός του πλαισίου του γ.γ. του ΟΗΕ».

Προσωπικές επιθέσεις, αναφορές στο παρελθόν και η σκιά της διχοτόμησης στο πλαίσιο της διαμάχης

Στην κόντρα επίθεση και ο ΔΗΣΥ με πυρά κατά του ΑΚΕΛ

Στην ουσία των τοποθετήσεων που διαμόρφωσαν το σκηνικό έντονης διαμάχης μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης, σημαντική ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, σύμφωνα με την οποία «o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσέλθει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με μοναδικό στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Τα όσα άλλα αναφέρει, όμως, ο κ.Προδρόμου, προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο εξέφρασε αμφιβολία «κατά πόσο διάβασε τη δήλωση του γενικού γραμματέα της κ.ε. του ΑΚΕΛ προτού απαντήσει». Σύμφωνα με τα όσα η απαντητική ανακοίνωση αναφέρει, «αντί το προεδρικό να μελετήσει το περιεχόμενο των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ, επέλεξε να επιτεθεί με πρωτοφανή δριμύτητα και με χαρακτηρισμούς που μιλούν για αλγεινές εντυπώσεις, παροξυσμό, κατήφορο, και το χειρότερο από όλα, ότι τάχα το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο να ενδώσει στις τουρκικές αξιώσεις».

Γιατί δεν πείθει;

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε την απορία «γιατί κανείς, ούτε ο γ.γ. του ΟΗΕ ούτε η ΕΕ δεν συμμερίζεται το αφήγημά του Προέδρου της Δημοκρατίας;». Διερωτούνται, μάλιστα, «γιατί δεν προέβη το Προεδρικό σε κανένα διάβημα για το περιεχόμενο της έκθεσης του γ.γ. που, δυστυχώς, αθωώνει την Τουρκία και επιρρίπτει ευθύνες στους δύο ηγέτες;». Φαίνεται πως η απάντηση Προδρόμου ενόχλησε έντονα το ΑΚΕΛ, καθώς απαντούν επί προσωπικού λέγοντας πως «ο κ. Προδρόμου αργά και σταδιακά φαίνεται να βρίσκει «τον παλιό καλό εαυτό του». Εκείνο του 2004. Τότε που διαφωνούσε με την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, διαγραφόταν από τον ΔΗΣΥ και ίδρυε την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία επιζητώντας άλλο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού». Καλούν, επίσης, τον Πρόεδρο να απαντήσει γιατί ακόμα και πρώην στενοί του συνεργάτες λένε πως τους μίλησε για λύση δυο κρατών, ενώ επισημαίνουν ότι ο κ.Αναστασιάδης αποφεύγει αναφορές σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Την Τουρκία δεν τη διευκολύνουμε εμείς που καταγγέλλουμε λανθασμένους χειρισμούς αλλά εκείνοι που τους κάνουν», επισημαίνουν με νόημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε με απαντητική δήλωση αργά χθες το απόγευμα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αναφορά Α. Κυπριανού πως «το ΑΚΕΛ έμεινε μόνο του στη στάση που επιτάσσει ο πραγματικός πατριωτισμός», λέγοντας πως είναι στην κρίση του λαού να αποφασίσει για το ποιος είναι πατριώτης και ποιος όχι. Έκανε λόγο για τυφλή εμπάθεια του ΑΚΕΛ και κάλεσε το κόμμα της αριστεράς να προβληματιστεί για την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και στις δικές του παρεμβάσεις. «Ούτε καν οι υποστηρικτές του κόμματός δεν τον ακολουθούν σε τέτοιο κατήφορο», αναφέρει.

Στην κόντρα ο ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ επέλεξε να εμπλακεί σε αυτήν τη διαμάχη μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης λέγοντας πως οι δηλώσεις του κόμματος της αριστεράς δεν εξυπηρετούν παρά μόνο τις εντυπώσεις. Ο ΔΗΣΥ εκφράζει την άποψη ότι τέτοιου τύπου επιθέσεις στο εσωτερικό δυναμιτίζουν το κλίμα και διασπούν την ενότητα που πρέπει να υπάρχει, ενόψει της νέας ευκαιρίας που διανοίγεται στο Κυπριακό. Κατηγορεί, επίσης, το ΑΚΕΛ πως στέλνει λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη