Καμπανάκι από τη συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών. «Καζάνι που βράζει οι ειδικοί γιατροί», λέει ο πρόεδρός της Σωτήρης Κούμας
Καμπανάκι κινδύνου για νέο κύμα φυγής ειδικών γιατρών από τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) κρούει ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας, παρομοιάζοντάς τους ως «καζάνι που βράζει». «Εάν μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν ανακοινωθούν τα κίνητρα στους ειδικούς γιατρούς, πολλοί θα επιλέξουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες», είπε μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, για να προσθέσει ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων». Ήδη από τα νοσοκομεία το τελευταίο εξάμηνο έχουν αποχωρήσει περίπου 15 ειδικοί γιατροί. Στο μεταξύ, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Ιδιαίτερα στο ΓΝ Λάρνακας η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα είναι τραγική, καθώς ένας γιατρός βρίσκεται με άδεια ασθενείας και ένας δεύτερος, από τον οποίο ο ΟΚΥπΥ αγοράζει υπηρεσίες, έχει εκφράσει πρόθεση να ενταχθεί στο ΓεΣΥ ως ιδιώτης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου ανέφερε πως τα χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά τα κίνητρα των ειδικών γιατρών θα τηρηθούν και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο «θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τον σχεδιασμό με τα κίνητρα για τους ειδικούς γιατρούς». Στην πρώτη πρόταση που έχει δοθεί στις συντεχνίες των γιατρών, για τους προσωπικούς γιατρούς, γίνεται μνεία και για τους ειδικούς. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως το σύστημα κινήτρων για τους ειδικούς γιατρούς θα βασιστεί σε δεδομένα τα οποία καθόρισαν τις αμοιβές των ιδιωτών ειδικών γιατρών του ΓεΣΥ και σε ποιοτικά κριτήρια. «Το ζητούμενο είναι ένα σύστημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες διαφορές στη βαρύτητα των ιατρικών πράξεων μεταξύ ειδικοτήτων, την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ υπηρεσιών σε εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς, καθώς και σε κριτήρια ποιότητας», επισημαίνεται. Σημειώνεται δε ότι για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ad hoc επιτροπή η οποία θα μελετήσει και θα συζητήσει το θέμα. Η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ, του γραφείου του υπουργού Υγείας και των τριών συντεχνιών των γιατρών και «θα πρέπει να ολοκληρώσει την εργασία της μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019». Γίνεται επίσης ξεκάθαρο πως «ό,τι συμφωνηθεί θα μπορεί να τύχει αναδρομικής ισχύος για πράξεις εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, με έντονο ύφος κατήγγειλε από τηλεοράσεως χθες ότι τα προβλήματα των Α’ Βοηθειών δεν έχουν επιλυθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Λάρνακας το οποίο «κινδυνεύει να μείνει με έξι γιατρούς, αριθμός που δεν καλύπτει ούτε το προσωπικό ασφαλείας». Ο κ. Χαριλάου εξήγησε πως ένας εκ των γιατρών του τμήματος έχει πάρει αναρρωτική άδεια και ένας άλλος από τον οποίο αγοράζονται υπηρεσίες, «εν μια νυκτί αποφάσισε πως επιθυμεί να ενταχθεί στο ΓεΣΥ ως ιδιώτης». Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, ο ΟΚΥπΥ αναμένει την τελική απόφαση του γιατρού και διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν λύσεις. Είπε πως έχουν εξεταστεί τα βιογραφικά επτά γιατρών που ενδιαφέρονται να εργαστούν στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ και σε ένα μήνα αναμένεται να γίνει η πρόσληψή τους. Ανέφερε ακόμη ότι στις 2 Αυγούστου φτάνει στην Κύπρο εμπειρογνώμονας για τις Α’ Βοήθειες, ο οποίος σε συνεργασία με την επιτροπή που συστάθηκε θα ετοιμάσουν ένα σχέδιο που αφορά τη ριζική αναδιοργάνωση των ΤΑΕΠ των νοσοκομείων. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, αναμένεται να είναι έτοιμος περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ναι μεν, αλλά…Σε σχέση με τα οικονομικά κίνητρα των προσωπικών γιατρών του Δημοσίου, αν και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ψαλίδα στις αμοιβές τους σε σύγκριση με τους ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, εντούτοις φαίνεται εκ πρώτης να ικανοποιεί τις συντεχνίες των γιατρών. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, ακόμη δεν έχουν πάρει στα χέρια το τελικό κείμενο της εγκριθείσας από το Υπουργικό Συμβούλιο πρότασης, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά στις αποζημιώσεις των γιατρών του Δημοσίου και των ιδιωτών του ΓεΣΥ. Ενδεικτικά ανέφερε πως ετησίως οι συνολικές αμοιβές ενός προσωπικού γιατρού ενηλίκων του ιδιωτικού τομέα με 2.500 δικαιούχους στον κατάλογό του φτάνει τις 270.000 ευρώ. Με τον ίδιο αριθμό δικαιούχων ο γιατρός του Δημοσίου (περιλαμβανομένων των οικονομικών κινήτρων) θα λαμβάνει 108.000.ευρώ. Με αυτό ως δεδομένο, είπε, ο κίνδυνος γιατροί να φύγουν από τα νοσοκομεία δεν έχει εξαλειφθεί. Σημείωσε ωστόσο πως η παροχή κινήτρων στους γιατρούς του Δημοσίου είναι σωστή πρακτική που θα έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εγκριθείσα πρόταση οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες θα μπορούν να εξασφαλίσουν αποζημίωση, πρόσθετη των απολαβών τους, μέχρι 53.126 ευρώ και οι παιδίατροι που συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι 32.234 ευρώ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.