Πρεμιέρα για το ΓεΣΥ με πολλές τεχνικές τρύπες

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ Δημοσιεύθηκε 30.5.2019
Πρεμιέρα για το ΓεΣΥ με πολλές τεχνικές τρύπες
Φαρμακοποιοί και γιατροί δεν αισθάνονται εξοικειωμένοι με τη χρήση του λογισμικού. Κάποιοι δεν το έχουν καν δουλέψει...

Φόβος και τρόμος έχει γίνει για τους παρόχους υγείας η χρήση του λογισμικού συστήματος του ΓεΣΥ. Δύο μόνο 24ωρα πριν την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος και οι ανησυχίες βρίσκονται στο ζενίθ. Φωνασκούν οι γιατροί του Δημοσίου ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι έτοιμα για το νέο σύστημα υγείας και πως δεν έχουν εξοικειωθεί με το πληροφοριακό σύστημα του ΓεΣΥ. Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί εκφράζουν πολύ έντονο προβληματισμό, τόσο σε ό,τι αφορά τα αποθέματα φαρμάκων στα φαρμακεία τους, όσο και σε σχέση με το λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ το οποίο δυσκολεύει τη ζωή τους. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) από την πλευρά του τρέχει και δεν προλαβαίνει. Ομάδες τεχνικών που ασχολούνται αποκλειστικά με το λογισμικό σύστημα παρέχουν τις υπηρεσίες αδιάκοπα στους παρόχους υγείας. Επιλύουν ταυτόχρονα τεχνικά προβλήματα που αναφύονται. Στους παρόχους υγείας (γιατρούς και φαρμακοποιούς) έχουν ήδη σταλεί παραπεμπτικά και συνταγολόγια σε έντυπη μορφή τα οποία θα μπορούν να κάνουν χρήση από το Σάββατο, 1η Ιουνίου, στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με το λογισμικό σύστημα.


Για συθέμελη αλλαγή στον τομέα της υγείας έκανε λόγο η πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Ελένη Πιέρα, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στη χρήση του λογισμικού συστήματος. «Ο φαρμακοποιός δεν μπόρεσε ακόμη να δουλέψει το σύστημα, να εντοπίσει τυχόν προβλήματα, και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχίες», είπε. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν παράλληλα την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση του καταλόγου φαρμάκων του ΓεΣΥ (χθες δημοσιεύτηκε και ο κατάλογος με τα φάρμακα για τα οποία ο δικαιούχος θα καταβάλλει συμπληρωμή), με την κ. Πιέρα να αναφέρει ότι στον πρώτο κατάλογο δεν εντοπίζεται το φάρμακο το οποίο θα καλύπτει το ΓεΣΥ, συνεπώς οι φαρμακοποιοί δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε ρύθμιση των αποθεμάτων τους. Ανέφερε, πάντως, ότι είναι θέμα λίγων βδομάδων μέχρι το σύστημα να αποδώσει στον έπακρον της δυναμικότητάς του και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής, προειδοποιώντας ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιχειρησιακής ανεπάρκειας, τα οποία θα δημιουργήσουν δυσλειτουργία στους γιατρούς, στους φαρμακοποιούς, στα κλινικά εργαστήρια, αλλά πολύ περισσότερο στους ασθενείς».

Σημειώνοντας τον ελλιπή – όπως τον χαρακτηρίζει – κατάλογο των φαρμάκων, τη δυστοκία στην εγγραφή ειδικών γιατρών, τη μη έγκαιρη παράδοση του πληροφοριακού συστήματος και άλλες εκκρεμότητες, ο κ. Νουρής εισηγείται τη σταδιακή εισαγωγή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα μπορούσε ο Ιούνιος να αποτελέσει τον μήνα ολοκλήρωσης της διαδικασίας των εγγραφών, ο Ιούλιος τον μήνα της πλήρους προσαρμογής στον τομέα της συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής κοινοποίησης των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και ο Αύγουστος τον μήνα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εισαγωγής των ειδικών γιατρών στο σύστημα». Ανησυχίες για τη χρήση του λογισμικού εκφράζουν και οι γιατροί του Δημοσίου. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε στον «Π» πως οι γιατροί είναι ανάστατοι, καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του λογισμικού συστήματος. Μνεία έκανε στους ειδικούς γιατρούς τους οποίους εγγράφει στο σύστημα ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. «Ακόμη δεν έχουν στα χέρια τους κωδικούς για τη χρήση του συστήματος. Πώς από τη Δευτέρα θα μπορούν να το λειτουργήσουν;», διερωτήθηκε. Ο δρ Κούμας σημείωσε ακόμη την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση του καταλόγου των φαρμάκων του ΓεΣΥ, κάτι που, όπως είπε, θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Φταίει η ασυμβατότητα

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται θα επιλύονται. Στον οργανισμό έχουν συσταθεί τεχνικές ομάδες οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με το λογισμικό σύστημά του, και οι οποίες παρέχουν υποστήριξη στους παρόχους υγείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η πλειονότητα των προβλημάτων που αναφέρθηκαν από τους φαρμακοποιούς αφορούσε ασυμβατότητα του λογισμικού των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών με αυτό του ΓεΣΥ. Είχαμε, υποστήριξε, αποστείλει εγκαίρως τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να μπορούν οι υπολογιστές τους να υποστηρίξουν το σύστημα. Είπε πως δόθηκαν γραπτώς και προφορικώς οδηγίες στους παρόχους υγείας για το τι θα πράττουν στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν τεχνικά ή άλλα προβλήματα. Σε σχέση με τα αποθέματα των φαρμακείων ο ΟΑΥ δεν ανησυχεί. Η διανομή των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες γίνεται καθημερινά συνεπώς από τη Δευτέρα τα αποθέματά τους θα είναι επαρκή και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως κάθε αρχή είναι και δύσκολη «και προβλήματα θα υπάρξουν». Ανέφερε, ωστόσο, πως οι λειτουργοί του ΟΑΥ βρίσκονται στο πόδι και τα προβλήματα θα λύνονται. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανά δεκαπενθήμερο θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τους παρόχους υγείας με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων και την άμεση επίλυσή τους.

Ανάστατοι οι γιατροί του Δημοσίου

Ανέτοιμα, κατά τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ δρα Σωτήρη Κούμα, είναι τα νοσοκομεία για τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Όπως ανάφερε στον «Π» ο δρ Κούμας, ο ΟΚΥπΥ δεν έχει εκδώσει ούτε και μία ανακοίνωση σε σχέση με τη λειτουργία των νοσοκομείων κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος. «Όλα βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο», είπε χαρακτηριστικά. Αριθμώντας τις εκκρεμότητες, ο γιατρός έκανε ιδιαίτερη μνεία (πλην του ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το λογισμικό σύστημα) στο νέο ωράριο των νοσοκομείων για το οποίο «δεν έγινε κανένας διάλογος». «Διερωτόμαστε πώς θα μπορούν οι γιατροί να εξετάζουν μέχρι τις έξι ή τις οκτώ το απόγευμα όταν όλα σχεδόν τα τμήματα είναι υποστελεxωμένα και οι γιατροί πέραν των εξωτερικών ιατρείων αναγκάζονται να βγάζουν εφημερίες», είπε.

Πολύ έντονη ανησυχία εξέφρασε ο δρ Κούμας και σε σχέση με την υποστελέχωση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων τα οποία μετρούν, μέχρι σήμερα, τη φυγή 12 γιατρών οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες. Ο δρ Κούμας σχολίασε επίσης την ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ σε σχέση με την υπογραφή των συμβολαίων, ανήμερα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, των 39 νέων γραφέων των νοσοκομείων διερωτώμενος εάν θα μπορούν να υποστηρίξουν τα καθήκοντά τους χωρίς ουσιαστικά καμία εκπαίδευση. Σημείωσε όμως και τη δυστοκία που παρατηρείται στην εγγραφή ειδικών γιατρών (του ιδιωτικού τομέα στο ΓεΣΥ) στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «τα νοσοκομεία δεν αντέχουν περαιτέρω πίεση γιατί θα καταρρεύσουν». Ανέφερε ακόμη ότι από τον Οκτώβριο αναμένουν επίσημη ενημέρωση από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε σχέση με την ασφάλεια της αστικής τους ευθύνης.

Την επίσημη απάντηση του ΟΚΥπΥ αναμένουν οι συντεχνίες των γιατρών και για το θέμα των κινήτρων που θα πρέπει να δοθούν στους ειδικούς γιατρούς του Δημοσίου για την προσφορά υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Ήδη η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών έχει παραδώσει στον ΟΚΥπΥ την πρότασή της σε σχέση με τα κίνητρα λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι τις επόμενες μέρες θα έχει στα χέρια την αντιπρόταση του ΟΚΥπΥ. Η πρόταση της ΠΑΣΥΚΙ, όπως πληροφορείται ο «Π», περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα (ποσοστό επί της αμοιβής των γιατρών ανά ιατρική πράξη που εκτελούν) και κίνητρα τα οποία σχετίζονται με τις εργασιακές τους συνθήκες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας