Οι στρατηγοί με τις λάθος στρατηγικές - Τα κόμματα ψάχνουν τα λάθη τους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ Δημοσιεύθηκε 28.5.2019
Οι στρατηγοί με τις λάθος στρατηγικές - Τα κόμματα ψάχνουν τα λάθη τους
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καθαρό, αφού μπορεί να τύχει πολλαπλών αναγνώσεων ως προς το μήνυμα που έστειλε. Στον ΔΗΣΥ, παρά τις δικαιολογίες είναι διάχυτη η απογοήτευση για την αποτυχία της υπέρβασης του 30%, αλλά και για την αμελητέα απόσταση από το ΑΚΕΛ.

Η επόμενη μέρα μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα κόμματα επεξεργάζονται το αποτέλεσμα και τις ισορροπίες, ενώ παράλληλα οργανώνουν την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα της εγχώριας αλλά και ευρωπαϊκής σκηνής. Το 29% που εξασφάλισε ο ΔΗΣΥ στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, σαφώς και δεν αφήνει κανέναν στην Πινδάρου ικανοποιημένο, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει πρώτο κόμμα και διατηρεί τις δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για το τελικό αποτέλεσμα είναι απολύτως αναμενόμενες. Η εκλογή Λουκά Φουρλά, και μάλιστα στην πρώτη θέση σε σταυρούς προτίμησης, δικαιώνει πλήρως τον Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς πρόκειται για δική του επιλογή για τη θέση του αριστίνδην υποψηφίου. Σε κάθε περίπτωση, στον ΔΗΣΥ θα έχουν να διαχειριστούν τη μη εκλογή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (θέση κομβικής σημασίας) του κόμματος Νίκου Τορναρίτη στη θέση του ευρωβουλευτή. Πηγές εντός του κόμματος αναφέρουν στον «Π» πως θα πρέπει να ακολουθήσει μία εις βάθος ενδοσκόπηση θέσεων και προθέσεων, έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για να ανακάμψει άμεσα το κόμμα. Η δυναμική του κόμματος θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου, τόσο με εσωτερική πολιτική συζήτηση (ξεκαθάρισμα θέσεων) όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης, με αλλαγές προσώπων και πολιτικών. Η διαφορά πλέον με το ΑΚΕΛ βρίσκεται μόλις στο 1,5% (29% ΔΗΣΥ-27,5% ΑΚΕΛ) και αυτό δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Οι βουλευτικές εκλογές του 2021 είναι ο επόμενος εκλογικός σταθμός και δεν υπάρχει κανείς στον ΔΗΣΥ που να είναι διατεθειμένος να ρισκάρει την πρωτιά στις εκλογές αυτές. Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό, καθώς θα διαφανεί από τη ρητορική και τις τοποθετήσεις ποια κατεύθυνση θα υιοθετήσει ο ΔΗΣΥ, αν θα επιχειρήσει ή όχι διαφοροποίηση από θέσεις και ρητορική που υιοθέτησε στην προεκλογική περίοδο για σκοπούς συσπείρωσης. Η στρατηγική εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως απέτυχε, με ευθύνη τόσο του κόμματος όσο και του Προεδρικού.


Συγκρατημένοι στο ΑΚΕΛ

Στην αντίπερα όχθη, το πρώτο σε ποσοστά κόμμα της αντιπολίτευσης κάνει τον δικό του απολογισμό για το αποτέλεσμα των εκλογών. Στο ΑΚΕΛ θα προχωρήσουν σε μια εις βάθος ανάλυση των αποτελεσμάτων. Υπάρχει συγκρατημένη ικανοποίηση για το γεγονός ότι μειώθηκε η διαφορά από τον ΔΗΣΥ, ενώ στην Εζεκία Παπαϊωάννου εκτιμούν πως μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ αποφάσισε να στηρίξει ΕΔΕΚ στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να αποτραπεί η εκλογή ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ. Πηγές εντός του κόμματος αναφέρουν πως «κατανοούν τη δυσκολία που έχει το να επιχειρείς να αντλείς ψήφους σε μια τόσο ιδιόμορφη περίοδο». Το ΑΚΕΛ, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να διατηρηθεί σε ποσοστά, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να καρπωθεί σε μεγάλο βαθμό το προεκλογικό κλίμα έτσι όπως διαμορφώθηκε. Πέρα από τη συγκρατημένη ικανοποίηση, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τα επόμενα βήματα. Η μη εκλογή Νεοκλή Συλικιώτη στη θέση του ευρωβουλευτή συνεπάγεται κάθοδό του στην Κύπρο, με το ΑΚΕΛ να ψάχνει πλέον τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αξιοποίησή του. Η εκλογή Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος είχε έντονη παρουσία στη Βουλή, δημιουργεί έναν ακόμα πονοκέφαλο, καθώς ο Ανδρέας Πασιουρτίδης που θα τον διαδεχθεί, θα πρέπει να μπει δυναμικά στον αγώνα. Στο ΑΚΕΛ θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την εσωστρέφεια και τις παγίδες, καθώς θεωρούν πως το αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για κάτι καλύτερο στις βουλευτικές του 2021. Επόμενος σταθμός είναι το συνέδριο, το οποίο αναμένεται εντός του 2020. Το ΑΚΕΛ θα πρέπει να μπει στη διαδικασία να κάνει αλλαγές εσωτερικά και να τις επικοινωνήσει κατάλληλα, ενώ σημαντική απόφαση είναι και η επιλογή πλεύσης όσον αφορά τον ηγέτη του κόμματος.

Δεν ήταν πουκάμισο αδειανό η Ελένη

Το γεγονός ότι κατάφεραν να αυξήσουν ακόμα και σε πραγματικούς αριθμούς τους υποστηρικτές τους, αφήνει μια απόλυτη ικανοποίηση στο ΔΗΚΟ. Το 13,8% καταμαρτυρεί πως η προεκλογική εκστρατεία στέφθηκε με επιτυχία, αναφέρουν στον «Π» στελέχη του ΔΗΚΟ, ενώ η επόμενη μέρα έφερε χαμόγελα. Πλέον στο Ευρωκοινοβούλιο το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου θα έχει έναν έμπειρο Κώστα Μαυρίδη στη δεύτερη θητεία του. Την ίδια στιγμή ανοίγει και η συζήτηση για τα επόμενα βήματα συνεργασίας με την Ελένη Θεοχάρους και το Κίνημα Αλληλεγγύη, καθώς η εκλογική σύμπραξη έφερε θετικά αποτελέσματα και βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στο να μην μειωθεί το ποσοστό του κόμματος. Θετικό πρόσημο καταγράφουν στο ΔΗΚΟ και από τη συμπερίληψη της Κατερίνας Χριστοφίδου στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, καθώς εξασφάλισε πέραν των 7 χιλιάδων ψήφων και έθεσε τις βάσεις σε μια συνεργασία που φαίνεται πως θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Από το ΔΗΚΟ τονίζουν πως το ποσοστό θα ήταν ακόμα πιο υψηλό αν ψηφοφόροι του κόμματος δεν αποφάσιζαν να στηρίξουν την ΕΔΕΚ, ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου. Τα χαμόγελα έρχονται και λόγω του ότι περιορίστηκαν αρκετά και οι διαρροές προς τη ΔΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1.000-1.500 ψήφους. Στο ΔΗΚΟ θεωρούν πως με σωστές κινήσεις και επαφές κατάφεραν να περιορίσουν τις διαρροές προς εκείνη την κατεύθυνση στο ελάχιστο. Πηγές εντός του ΔΗΚΟ αναφέρουν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συναινέσουν σε είσοδο του κόμματος του Μάριου Καρογιάν στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ πλέον το ΔΗΚΟ αναλαμβάνει ενισχυμένο ρόλο σε σχέση με τα κόμματα του κεντρώου χώρου και θα πρέπει να λειτουργήσει γεφυρωτικά για να διατηρήσει τη δυναμική.

H ΕΔΕΚ έβαλε στοίχημα και κέρδισε απέναντι στο ΕΛΑΜ

Στην ΕΔΕΚ, κατανόησαν από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του τελικού αποτελέσματος πως το ποσοστό που εξασφάλισαν δεν ήταν απόλυτα δικό τους. Πολίτες που πίστεψαν ότι η ΕΔΕΚ αποτελούσε ικανό αντίπαλο για να μην εκλεγεί ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ, στήριξαν το ψηφοδέλτιο του κόμματος του Μαρίνου Σιζόπουλου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ρίσκαρε και κέρδισε, καθώς επιχείρησε να βαδίσει μοναχικό δρόμο σε αυτές τις ευρωεκλογές, διαχωρίζοντας τη θέση του από τους πρώην εταίρους του. Ο Δημήτρης Παπαδάκης, πιο έμπειρος, επιστρέφει στο Ευρωκοινοβούλιο για δεύτερη θητεία, όχι εύκολα όμως, καθώς ο Χρήστος Ιακώβου ακολούθησε σε ψήφους και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση. Πλέον στην ΕΔΕΚ δεν έχουν να κάνουν τίποτα άλλο πέραν από το να διαμορφώσουν λόγο και θέσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν πως ο κόσμος αυτός που εμπιστεύτηκε το κόμμα δεν θα απογοητευτεί και δεν θα τους γυρίσει την πλάτη. Έχει διαμορφώσει μια δεξαμενή εν δυνάμει ψηφοφόρων και για τις βουλευτικές εκλογές που θα πρέπει να διασφαλίσει στον μεγαλύτερο βαθμό. Μεγάλο κέρδος για την ΕΔΕΚ η στήριξη από Ομήρου, Βαρνάβα και άλλα στελέχη που είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από το κόμμα στο πρόσφατο παρελθόν. Αν ο Μαρίνος Σιζόπουλος εμμείνει σε θέσεις που πλησιάζουν σε αυτές του ΕΛΑΜ (ΔΔΟ, οδοφράγματα κ.λπ.) είναι σίγουρο πως δεν θα τύχει της ίδιας «κατανόησης» στο μέλλον.

Τα θαλάσσωσαν

Μετρούν πληγές στο στρατόπεδο της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν καθόλου καλό για τη νεοσύστατη σύμπραξη των δύο. Αποδίδεται κυρίως στην αδυναμία να πείσουν πως μπορούν να αναχαιτίσουν το ΕΛΑΜ, όσο επίσης και σε κάποια σημεία πολιτικών θέσεων που δεν έπεισαν τους ψηφοφόρους. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι δραστικά και σε βαθμό που να καταφέρουν να αναστρέψουν το κλίμα στα δύο κόμματα, ενδεχομένως να χρειαστούν ακόμα και αλλαγές στην ηγεσία, όπως αναφέρουν πηγές εντός των κομμάτων. Πάντως θα πρέπει να επισημάνουμε πως καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, τα δύο κόμματα τήρησαν αξιοπρεπή στάση, με επιχειρήματα και θέσεις, μακριά από χαρακτηρισμούς και αντιπαραθέσεις. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έδωσε τη μάχη και πήρε τους περισσότερους σταυρούς από το ψηφοδέλτιο. Δεν κατάφερε εκλογή αλλά συνεχίζει ως βουλευτής.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας