Τριπλασιάστηκε η συμμετοχή των Τ/Κ, αλλά έμεινε μακριά από τις εκτιμήσεις

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 27.5.2019
Τριπλασιάστηκε η συμμετοχή των Τ/Κ, αλλά έμεινε μακριά από τις εκτιμήσεις

Σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 ήταν ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι πέρασαν χθες στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συγκεκριμένα 5.604 Τ/Κ (έναντι 1.869 το 2014) που διαμένουν στα κατεχόμενα ψήφισαν στα 50 ειδικά εκλογικά κέντρα που στήθηκαν σε 11 περιοχές παγκύπρια πλησίον των οδοφραγμάτων. Ο αριθμός των Τ/Κ εκλογέων ξεπερνούσε τις 80 χιλ. σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έναντι 56 χιλ. στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την ποσοστιαία ανάλυση, το 2014 ψήφισε το 3,3% των Τ/Κ εκλογέων, και χθες το 6,9%. Στο σύνολο των ψηφισάντων οι Τ/Κ αποτελούσαν το 2014 το 0,69%, ενώ στη χθεσινή αναμέτρηση το 2%.


Η προσέλευση των Τ/Κ παρότι αυξημένη μόλις που ξεπέρασε το μίνιμουμ των υπεραισιόδοξων, όπως αποδείχθηκε, προβλέψεων που έδιναν κυρίως τ/κ πηγές, οι οποίες μιλούσαν για συμμετοχή έως και 10 χιλ. ψηφοφόρων στις χθεσινές εκλογές. Κυμάνθηκε ωστόσο στα ποσοστά τα οποία προέβλεπαν πολιτικοί κύκλοι από τις ελεύθερες περιοχές.

Τα μηνύματα των Τ/Κ

Ο «Π» από νωρίς το πρωί βρέθηκε στα οδοφράγματα για να καταγράψει την προσέλευση των Τ/Κ.

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές και σύμφωνα με το γενικότερο κλίμα, όπως μας το μετέφεραν οι Τ/Κ ψηφοφόροι, πέρα από το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν προς την κυβέρνηση των κατεχομένων και την Τουρκία, ότι κουράστηκαν να ζουν σε ένα κράτος φάντασμα και πως έχουν δικαίωμα στην εξαργύρωση της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας, ψήφισαν με κριτήριο τη λύση και την επανένωση. Όσοι μας μίλησαν αισθάνονταν πως η ψήφος τους ήταν ένα δημοψήφισμα υπέρ της ειρήνης και ήταν πολύ ενθουσιασμένοι.

Χαμηλή προσέλευση

Παρ’ όλα αυτά αναλυτές θεωρούν ότι με βάση την εκστρατεία που έγινε εδώ και μήνες στα κατεχόμενα για ενημέρωση ως προς τα προαπαιτούμενα για να ψηφίσει κάποιος, η συμμετοχή των Τ/Κ, παρέμεινε χαμηλή. Μεγάλης έντασης προεκλογική εκστρατεία είχε γίνει και από πλευράς ΑΚΕΛ και από πλευράς του υποψηφίου του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Παρ’ όλα αυτά ο αριθμός των Τ/Κ που επέλεξαν τελικά να ψηφίσουν ήταν μάλλον μικρός, σε σχέση με τις προσδοκίες τουλάχιστον, και αποδίδεται εκ πρώτης όψεως σε δύο κυρίως παράγοντες.

Πρώτον, υπάρχουν καταγγελίες ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10-20% των Τ/Κ που πέρασαν για να ψηφίσουν δεν βρήκαν τελικά το όνομά τους στη λίστα των εκλογέων. Οι λόγοι ενδεχομένως να ήταν λάθη που υπήρχαν στους εκλογικούς καταλόγους. Και φαίνεται πως έγιναν λάθη εάν λάβει κανείς υπόψη ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας από ζευγάρι Τ/Κ που πήγε να ψηφίσει μόνο ένας εκ των δύο τα κατάφερε διότι το ταίρι του δεν ήταν στον κατάλογο! Ακόμα όμως και έτσι το ποσοστό των Τ/Κ που πέρασαν και δεν ψήφισαν μπορεί να αγγίζει τους 1100 ψηφοφόρους, οπόταν και πάλι, ο αριθμός των Τ/Κ δεν θα ξεπερνούσε τις 6.500 χιλ. το πολύ. Αξίζει να αναφερθεί ότι παράγοντες του ΑΚΕΛ, το οποίο είχε αυξημένη συμμετοχή στα εκλογικά κέντρα όπου ψήφιζαν Τ/Κ για να τους βοηθήσουν για να ασκήσουν ομαλότερα το εκλογικό τους δικαίωμα, ανέφεραν ότι το απόγευμα οι περιπτώσεις στις οποίες οι Τ/Κ δεν βρήκαν το όνομά τους στον εκλογικό κατάλογο ήταν περισσότερες απ’ ό,τι το πρωί, εν ολίγοις αφέθηκαν κάποιες αιχμές ότι παρεμποδίστηκαν να ψηφίσουν.

Σημειώνεται εκτός από απλά μέλη του ΑΚΕΛ στα εκλογικά κέντρα όπου ψήφιζαν Τ/Κ, είχαν παρουσία και υψηλόβαθμα στελέχη, οι οποίοι επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια του κόμματος να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία στους ψηφοφόρους.

Ο δεύτερος παράγοντας στον οποίο αποδίδεται η μειωμένη προσέλευση των Τ/Κ είναι η αδυναμία του ΑΚΕΛ, το οποίο εξακολουθεί να έχει ερείσματα στην άλλη πλευρά, να πείσει τους Τ/Κ να κατέλθουν στις κάλπες. Όπως φαίνεται είτε λόγω του πολύχρονου διαχωρισμού που οδηγεί στην εξασθένιση της κομματικής και πολιτικής επαφής, είτε λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης Χριστόφια να οδηγήσει τις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ σε αίσιο αποτέλεσμα, η δύναμη του ΑΚΕΛ μοιάζει να εξασθενεί στον βορρά.

T/κ και εκλογικά κέντρα

Γύρω στο 75% των Τουρκοκύπριων ψήφισε το ΑΚΕΛ, το 24% το κίνημα Γιασεμί και 3% άλλα κόμματα. Σύμφωνα με ΡΙΚ και Σίγμα, περίπου το 75% των Τουρκοκυπρίων ψήφισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και περίπου το 17% - 24% ψήφισαν το Γιασεμί. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΡΙΚ το 77% των Τ/κ ψήφισε ΑΚΕΛ, το 17% το κίνημα του Σενέρ Λεβέντ, το 1% το ΔΗΣΥ και 7% άλλα κόμματα. Παραπλήσια ποσοστά δίνει και το Σίγμα: το 74% ψήφισε ΑΚΕΛ και το άλλο 23% επέλεξε το Γιασεμί.

Στο εκλογικό κέντρο του Γυμνασίου Φανερωμένης ψήφισαν 1.395. Τα 1.374 έγκυρα ψηφοδέλτια κατανέμονται ως εξής: ΑΚΕΛ 1.008, Γιασεμί 303, Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου 31, ΔΗΣΥ 16, ΔΗΚΟ 5, ΕΔΕΚ 5, Συμμαχία-Οικολόγοι 4, ΔΗΠΑ 1, ΕΛΑΜ 1.

Στο εκλογικό κέντρο Κάτω Πύργου ψήφισαν 34 Τουρκοκύπριοι, τα έγκυρα ήταν 31 και τα έλαβε όλα τα ΑΚΕΛ.

Στη Φλάσου ψήφισαν 72 Τουρκοκύπριοι: ΑΚΕΛ 53, Γιασεμί 16, ΔΗΠΑ 1, ΕΔΕΚ 1, Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου 1.

Στον Αστρομερίτη ψήφισαν 574 Τουρκοκύπριοι με τα έγκυρα να φτάνουν τα 547, τα οποία κατανεμήθηκαν ως εξής: ΑΚΕΛ 448, Γιασεμί 61, ΕΔΕΚ 13, ΔΗΣΥ 9, ΔΗΚΟ 4, ΕΛΑΜ 4, Συμμαχία-Οικολόγοι 4, Σοσιαλισιτκό Κόμμα Κύπρου 3 και ΔΗΠΑ 1.

Στο εκλογικό Αγίου Δομετίου ψήφισαν 1.260 με τα έγκυρα να είναι 1.231: ΑΚΕΛ 788, Γιασεμί 401, Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου 9, ΔΗΣΥ 8, ΔΗΚΟ 6, ΔΗΠΑ 5, ΕΔΕΚ 4, ΕΛΑΜ 4, Συμμαχία Οικολόγοι 4, Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα 1, Παρασκευά Μιχάλης 1.

Στο εκλογικό κέντρο του Τμήματος Πολεοδομίας ψήφισαν 1.088 με τα 1.071 να είναι έγκυρα: ΑΚΕΛ 715, Γιασεμί 322, ΔΗΣΥ 10, ΣΚΚ 7, ΕΔΕΚ 5, ΔΗΠΑ 4, ΕΛΑΜ 1, Συμμαχία-Οικολόγοι 1.

Στη Σχολή Κωφών πήγαν 26 Τουρκοκύπριοι οι ψήφοι των οποίων κατανεμήθηκαν ως εξής: ΑΚΕΛ 8, ΔΗΣΥ 4, ΕΔΕΚ 4, Γιασεμί 4, Συμμαχία-Οικολόγοι 3, ΔΗΚΟ 2 και Παρασκευά Μιχάλης 1.

Στα Λιβάδια ψήφισαν 204 Τουρκοκύπριοι με 200 έγκυρα: ΑΚΕΛ 161, Γιασεμί 26, ΔΗΣΥ 5, ΕΔΕΚ 3, ΔΗΚΟ 1, ΔΗΠΑ 1, Συμμαχία-Οικολόγοι 1, ΣΚΚ 1.

Στο εκλογικό κέντρο της Αχερίτου ψήφισαν 271 Τουρκοκύπριοι με τα έγκυρα να είναι 258: ΑΚΕΛ 198, Γιασεμί 46, ΔΗΣΥ 9, ΕΛΑΜ 2, ΔΗΠΑ 1, ΕΔΕΚ 1, ΣΚΚ 1.

Στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας ψήφισαν 101 με τα έγκυρα 96: ΑΚΕΛ 75, Γιασεμί 15, ΔΗΣΥ 2, ΕΛΑΜ 2, ΔΗΚΟ 1, Αριστείδου Χάρης 1.

Στο Νηπιαγωγείο Δερύνειας ψήφισαν 779 Τουρκοκύπριοι με τα έγκυρα να είναι 757 τα οποία κατανεμήθηκαν ως εξής: ΑΚΕΛ 591, Γιασεμί 141, ΕΔΕΚ 11, ΔΗΣΥ 5, ΣΚΚ 3, ΔΗΠΑ 2, ΔΗΚΟ 2, Συμμαχία-Οικολόγοι 1, Αριστείδου Χάρης 1.

300 εθελοντές

Πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες γύρω στους 300 εθελοντές στήθηκαν στα οδοφράγματα σε μια προσπάθεια να παρέχουν βοήθεια στους Τ/Κ για την εύκολη μετάβασή τους στα κοντινότερα εκλογικά κέντρα. Όπως οι ίδιοι μας ανέφεραν αισθάνονται απόλυτη ικανοποίηση που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Ανάμεσα στους εθελοντές, που απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας αρνήθηκαν ότι ανήκαν σε οποιαδήποτε παράταξη, υπήρχαν και αρκετοί φίλοι και υποστηρικτές του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Διπλάσιοι αστυνομικοί

Ασχέτως της συμμετοχής των Τ/Κ δεν προέκυψαν τα οποιαδήποτε προβλήματα είτε στα οδοφράγματα είτε στα εκλογικά κέντρα και η διαδικασία κύλησε ομαλά. Ούτε σημειώθηκαν ουρές στα οδοφράγματα. Το απόγευμα φάνηκε ότι περισσότεροι Τ/Κ πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν παρά τις πρωινές ώρες και αυτό αποδίδεται στη συνήθεια των Τ/Κ να ψηφίζουν το απόγευμα. Τα ειδικά εκλογικά κέντρα των Τ/Κ στελεχώθηκαν με διπλάσιο προσωπικό απ’ ό,τι τα υπόλοιπα, ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα προέκυπταν. Διπλάσια ήταν και η αστυνομική δύναμη στα εν λόγω εκλογικά κέντρα

Μήνυμα Προέδρου

Αξιωματούχοι της Αστυνομίας επισκέφθηκαν στο μεταξύ οδοφράγματα αλλά και εκλογικά κέντρα, τουλάχιστον στη Λευκωσία, στο πλαίσιο επιθεώρησης των μέτρων που λήφθηκαν χθες. Ανάμεσά τους και ο αρχηγός Αστυνομίας τον οποίο συναντήσαμε το πρωί στο εκλογικό κέντρο της Πολεοδομίας, κοντά στο Λήδρα Πάλας, όπου ενημέρωσε επί τόπου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΥΠΕΣ ότι οι εκλογές γίνονταν σε κλίμα ηρεμίας. Στο εν λόγω εκλογικό κέντρο βρέθηκε και ο έφορος Εκλογής Λευκωσίας, ο οποίος επίσης ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την προσέλευση των Τ/Κ μέχρι εκείνη την ώρα. Το απόγευμα ο αρχηγός Αστυνομίας βρέθηκε στο οδόφραγμα Λήδρας.

Στο μεταξύ αργά το βράδυ σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευαρέσκεια «για την αυξημένη συμμετοχή των συμπατριωτών μας Τ/Κ». Το πρωί είχε δηλώσει πως η συμμετοχή των Τ/Κ «δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για να κατανοήσουν όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας ότι η Ευρώπη, που είναι το σπίτι μας, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που πραγματικά θα χαιρόμαστε διότι θα ζούμε σε μια επανενωμένη πατρίδα». Ερωτηθείς αν θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένας Τ/Κ ανάμεσα στους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές, απάντησε θετικά σημειώνοντας ότι οι Τ/Κ έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις διεργασίες και τις διαδικασίες τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και μέσα στην Ευρώπη.

Στη Δερύνεια με ποδήλατο

Ο «Π» επισκέφθηκε  εκλογικά κέντρα της Δερύνειας τα οποία λειτούργησαν για πρώτη φορά λόγω του ανοίγματος του οδοφράγματος. Αρκετοί ήταν οι Τ/Κ που έφθασαν εκεί είτε με λεωφορεία, είτε με Ι.Χ. ενώ υπήρχαν και αρκετοί νέοι που πήγαν με τα ποδήλατά τους. Η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά χωρίς σοβαρά προβλήματα. Το εν λόγω εκλογικό κέντρο επισκέφθηκαν το πρωί ο έπαρχος Αμμοχώστου Γιώργος Χρυσαφίνης, ο αστυνομικός διευθυντής Αμμοχώστου Γιώργος Οικονόμου και ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, οι οποίοι επέβλεψαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Παρ’ όλα αυτά δεν έλειψαν τα μικροπροβλήματα με ορισμένους Τ/Κ ψηφοφόρους να διαπιστώνουν πως δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ως εκ τούτου δεν τους επετράπη να ψηφίσουν και αποχώρησαν. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση Τ/Κ ο οποίος ταξίδεψε με το ποδήλατό του από τον κατεχόμενο Άγιο Σέργιο στη Δερύνεια για να ψηφίσει, αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν στον εκλογικό κατάλογο. Προς απογοήτευσή του, πήρε το ποδήλατό του κι επέστρεψε άπρακτος στα κατεχόμενα. «Κρίμα, ήλθα άδικα των αδίκων», μας είπε. Άλλοι, που ψήφιζαν για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές δήλωναν ενθουσιασμένοι από το γεγονός. Οι Ιρφάν Αλί Ισμαήλ, Μετίν Ιρφάν και Σερκάντ Ισικουρέντ είναι τρεις φίλοι, οι οποίοι διαμένουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο κι έφθασαν μαζί στη Δερύνεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι επειδή για πρώτη φορά ψηφίζουμε στις ελεύθερες περιοχές για την Κύπρο. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει πριν από πολλά χρόνια. Έχουμε κυπριακή ταυτότητα και είμαστε Κύπριοι πολίτες. Είμαστε χαρούμενοι διότι ψηφίζουμε για τους αντιπροσώπους της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο», ανέφερε ο Ιρφάν. Από την πλευρά του ο Μετίν εξέφρασε την άποψη ότι η αναλογία των έξι Κύπριων ευρωβουλευτών θα έπρεπε να ήταν τέσσερις Ε/Κ και δύο Τ/Κ.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη