Αβέρωφ: Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη στον λαϊκισμό

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 16.5.2019
Αβέρωφ: Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη στον λαϊκισμό
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως το κόμμα του κατέρχεται στις Ευρωεκλογές με συγκεκριμένες προτάσεις

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως το μέλλον της Ευρώπης είναι το μέγιστο διακύβευμα των επικείμενων Ευρωεκλογών.


Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία των Ευρωεκλογών, ο κ. Νεοφύτου είπε πως για τον ΔΗΣΥ «η Ευρώπη είναι κληρονομιά μας αλλά και οδηγός μας τόσο ως προς την εκπλήρωση των πολιτικών καθηκόντων και αποφάσεων στο εσωτερικό, όσο και για να συνεχιστεί η ορθολογική, εξωστρεφής, εξωτερική πολιτική, η οποία μόνο οφέλη έχει να επιδείξει ως τώρα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως το κόμμα του κατέρχεται στις Ευρωεκλογές με συγκεκριμένες προτάσεις, και με σκοπό τη συνέχιση παραγωγής έργου, σημειώνοντας πως οι πολιτικές αυτές περιέχονται στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και του υποψηφίου του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, και στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: Στην Ισχυρή Ευρώπη, στην Έξυπνη Ευρώπη και στην Ανθρώπινη Ευρώπη.

Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε, ακόμη, πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη, συλλογική, επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής μας πολιτικής, και αναφερόμενος στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε πως "κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιά θα ήταν η θέση της χώρας αν δεν βρισκόταν εντός της ΕΕ".

Με ποιές φιλοδοξίες και ποιά πολιτική πρόταση διεκδικείτε την ψήφο του λαού στις Ευρωεκλογές 2019;

Απ: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου. Η είσοδος της χώρας στην ΕΕ αποτελεί την πραγμάτωση του οράματος του ιστορικού ηγέτη του κόμματος, Γλαύκου Κληρίδη και αναντίλεκτα αποτελεί τη μεγαλύτερη, συλλογική, επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής μας πολιτικής. Είναι ακριβώς αυτές οι ιστορικές εξελίξεις που οδήγησαν την Κύπρο έξω από το πλαίσιο της διεθνούς απομόνωσης στο οποίο είχε περιέλθει. Κάτι που φαίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο ώρες και με την επίθεση της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιά θα ήταν η θέση της χώρας αν δεν βρισκόταν εντός της ΕΕ.

Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό η Ευρώπη είναι κληρονομιά μας αλλά και οδηγός μας τόσο ως προς την εκπλήρωση των πολιτικών καθηκόντων και αποφάσεων στο εσωτερικό, όσο και για να συνεχιστεί η ορθολογική, εξωστρεφής εξωτερική πολιτική η οποία μόνο οφέλη έχει να επιδείξει ως τώρα. Έχουμε κάνει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του κυπριακού λαού, το ανήκειν στον πυρήνα των αποφάσεων στην ΕΕ, πράξη. Δεν είναι λοιπόν απλώς με φιλοδοξίες που κατερχόμαστε στις ευρωεκλογές αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις και με σκοπό τη συνέχεια στην παραγωγή έργου. Προτάσεις και πολιτικές που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ και στηρίζονται σε τρεις πυλώνες.

 • Στην Ισχυρή Ευρώπη.

 • Στην Έξυπνη Ευρώπη.

 • Στην Ανθρώπινη Ευρώπη.


Ο κάθε ένας από τους τρεις πυλώνες, εμπεριέχει σαφείς και στοχευμένες πολιτικές που μόνο σκοπό έχουν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των Ευρωπαίων στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Πόσο απέχει η Ευρώπη του σήμερα από την Ευρώπη που προσδοκάτε και σε ποιούς βασικούς τομείς πιστεύετε ότι χρειάζονται να γίνουν βήματα προόδου;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός μόλις πρόσφατα διοργάνωσε θεματικό συνέδριο με θέμα «Οι πραγματικότητες της Ευρώπης που έχουμε, στο Όραμα της Ευρώπης που θέλουμε». Σκοπός του συνεδρίου ήταν ακριβώς να δούμε κατάματα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που απασχολούν την Ευρώπη σήμερα αλλά και την ίδια ώρα να θέσουμε επί τάπητος ρεαλιστικές προτάσεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη ερώτηση που θέσατε και σε συνάφεια με τα όσα συζητήθηκαν στο θεματικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, να μου επιτρέψετε να σας αναλύσω τι σημαίνουν ακριβώς οι τρεις προαναφερόμενοι πυλώνες και με ποιες πολιτικές αποφάσεις στοχεύουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ευρωπαίων.
Μιλώντας για Ισχυρή Ευρώπη μιλάμε για μια Ευρώπη απολύτως ικανή να προστατεύσει τους πολίτες της. Έτσι οι αποφάσεις που προτείνουμε και μέσα από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, προνοούν:

 • Αύξηση κατά 10.000 συνοριοφυλάκων στη Frontex για φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, ενίσχυση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

 • Μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) με συνένωση υπηρεσιών και δομών, σε μια νέα υπηρεσία που θα φέρει το χαρακτήρα ενός ευρωπαϊκού FBI.

 • Νέος μηχανισμός για τη διατήρηση του κράτους δικαίου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.


Η Έξυπνη Ευρώπη εμπεριέχει μεταξύ άλλων πολιτικές που αφορούν:

 • Τις έρευνες μέσα από ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου.

 • Τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για νέους.

 • Την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας με στοχευμένη κατάργηση 1.000 κανονισμών.

 • Χρήση της τεχνολογίας ώστε οι πολίτες τρίτης ηλικίας να παραμένουν στα σπίτια τους και να μην αναγκάζονται να καταφύγουν σε οίκους ευγηρίας.


Η Ανθρώπινη Ευρώπη εμπεριέχει πολιτικές αποφάσεις που αφορούν:

 • Τη δημιουργία ταμείου ψηφιακής μετάβασης για όσους εργαζόμενους απειλείται ο χώρος εργασίας τους από την ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης.

 • Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για νέες οικογένειες ώστε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

 • Σειρά στοχευμένων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.


Η αποχή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο και συνακόλουθα, των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο και ποιό μήνυμα απευθύνετε στους ψηφοφόρους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Απ: Πράγματι η αποχή είναι ένα μείζον θέμα που δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούμε πως και σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει διαρκώς οι πολιτικές να είναι τέτοιες που να πείθουν πως στόχο έχουν το συλλογικό καλό μέσα από μια προσπάθεια που δεν έχει ημερομηνία λήξεως. Κοιτάξτε, δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Τα προβλήματα του Κύπριου πολίτη είναι κοινά με τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ. Υπάρχει και την έχουμε ακούσει κι εμείς, η πεποίθηση ότι «κυβερνούν» οι Βρυξέλλες. Αυτό δεν ισχύει αλλά για να αποδειχθεί στην πράξη, θα πρέπει να προηγείται ο πολίτης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε πως οι προαναφερόμενες προτάσεις πολιτικής και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αποτελούν απάντηση στις ανησυχίες και τα ερωτηματικά και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου. Το μήνυμα λοιπόν προς τους ψηφοφόρους, είναι πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία. Το μέλλον της Ευρώπης είναι το μέγιστο διακύβευμα αυτών των εκλογών και αυτό ακριβώς το μέλλον παίρνουμε στα χέρια μας με τη συμμετοχή στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Επιλέγουμε την πρόοδο, επιλέγουμε την ασφάλεια της ευρωπαϊκής οικογένειας, επιλέγουμε και η Κύπρος και η Ευρώπη να προχωρήσουμε μπροστά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χειροπέδες σε 32χρονο για την πυρκαγιά στην Ανώγυρα
ΚΥΠΡΟΣ

Χειροπέδες σε 32χρονο για την πυρκαγιά στην Ανώγυρα

Χειροπέδες σε 32χρονο για την πυρκαγιά στην Ανώγυρα

Υπέστη έμφραγμα ο Μάριος Καρογιάν – Επιτυχής η επέμβαση στο Απολλώνειο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέστη έμφραγμα ο Μάριος Καρογιάν – Επιτυχής η επέμβαση στο Απολλώνειο

Υπέστη έμφραγμα ο Μάριος Καρογιάν – Επιτυχής η επέμβαση στο Απολλώνειο

12χρονος και 13χρονος πίσω από την πυρκαγιά στη Τριμίκλινη - Παραδέχθηκαν ενοχή
ΚΥΠΡΟΣ

12χρονος και 13χρονος πίσω από την πυρκαγιά στη Τριμίκλινη - Παραδέχθηκαν ενοχή

12χρονος και 13χρονος πίσω από την πυρκαγιά στη Τριμίκλινη - Παραδέχθηκαν ενοχή

Τούρκος ΥΠΕΞ για απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Το νησί μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων κατά της Γάζας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος ΥΠΕΞ για απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Το νησί μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων κατά της Γάζας

Τούρκος ΥΠΕΞ για απειλές Χεζμπολάχ κατά Κύπρου: Το νησί μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων κατά της Γάζας

Eλεύθερος o Τζούλιαν Ασάνζ - Κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη
ΚΟΣΜΟΣ

Eλεύθερος o Τζούλιαν Ασάνζ - Κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη

Eλεύθερος o Τζούλιαν Ασάνζ - Κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη