Σε έναν περίπου μήνα ολοκληρώνεται η μελέτη που ανέθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος σε ιδιώτες συμβούλους για την εφαρμογή στην Κύπρο του συστήματος διαχείρισης οικιακών αποβλήτων «Pay as you throw» - «Πληρώνω όσα πετώ». Το σύστημα στο οποίο προσανατολίζονται οι σύμβουλοι Μιχάλης Λοϊζίδης και Κυριάκος Παρπούνας είναι η ξεχωριστή συλλογή στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια μας, τεσσάρων διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων. Ήδη στις αστικές και περιαστικές περιοχές μαζεύει η Green Dot το PMD (κουτάκια αναψυκτικών, συσκευασίες φαγητού κ.λπ.), το χαρτί και το γυαλί. Σε αυτά η πρόταση είναι να προστεθεί ένα ακόμα ρεύμα, τα οργανικά απόβλητα (υπολείμματα τροφών) με στόχο να μειωθούν τα σκουπίδια κατά 10% σε όγκο και κατά 50% σε βάρος. Αυτό θα σημαίνει δραστική μείωση του κόστους των σκυβάλων και κατά συνέπεια του τέλους που καλείται κάθε χρόνο να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό.
Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν χθες στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας «Ορθολογική διαχείριση οικιακών αποβλήτων», την οποία διοργάνωσαν το Ραδιόφωνο Πολίτης 107.6 και η ραδιοφωνική εκπομπή «Αντίστροφοι Πόλοι» που ασχολείται με οικολογικά θέματα. Την εκπομπή παρουσιάζει κάθε Σάββατο μεσημέρι ο Γιώργος Καττίδης σε συνεργασία με τον Παντελή Σοφοκλέους.
Η ιδέα στην οποία φαίνεται να προσανατολίζεται η μελέτη η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη, όπως ο ίδιος ο δρ Λοϊζίδης ανέφερε στην παρουσίασή του στην ημερίδα, είναι σε πρώτο στάδιο η συλλογή των οργανικών αποβλήτων να γίνεται με σακούλες συγκεκριμένης χωρητικότητας που θα φέρουν ειδικά χαρακτηριστικά και τις οποίες θα αγοράζουν οι καταναλωτές από τις υπεραγορές και θα αποθέτουν στους κάδους σκουπιδιών για αποκομιδή από τα σκυβαλοφόρα των τοπικών αρχών μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Τα σύμμεικτα απόβλητα θα συνεχίσουν να οδηγούνται στα ΧΥΤΥ, αλλά οι σακούλες με τα οργανικά θα καταλήγουν, σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης, στις 12 μονάδες παραγωγής βιοαερίου οι οποίες απεγνωσμένα ψάχνουν υλικό καθώς σήμερα υπολειτουργούν, ενώ από τη «λάσπη» που θα μένει ως υπόλειμμα θα μπορεί να παράγεται εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ). Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να προωθηθεί το σύστημα «Pay as you throw» γρήγορα και άμεσα, εξήγησε ο κ. Λοϊζίδης. Όλη αυτή η διαδικασία θα είχε ένα αρχικό κόστος γύρω στο μισό εκατομμύριο. Όπως παρατήρησαν άτομα τα οποία παρακολούθησαν την ημερίδα, σε χώρες του εξωτερικού, όπου ήδη συλλέγονται τα οργανικά απόβλητα, υπήρξε αντεπιχείρημα ότι η μέθοδος συλλογής οργανικών με τις σακούλες δημιουργεί άλλα προβλήματα καθώς είναι εύκολο να προσελκύσουν τρωκτικά και γάτες, ενώ μυρίζουν άσχημα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες εάν μένουν εκτεθειμένα έστω τρεις-τέσσερις μέρες. Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε πως η ομάδα που εργάζεται πάνω στη μελέτη επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία πριν υποβάλει την εμπεριστατωμένη της έκθεση. Καταλήγοντας, ανέφερε πως η λειτουργία ενός «Pay as you throw», το οποίο θα καταγράφει το βάρος των σκουπιδιών που παράγει το κάθε νοικοκυριό και στο πλαίσιο του οποίου ο καθένας θα πληρώνει για τα πραγματικά του σκουπίδια, είναι ένα δαπανηρό σύστημα για τις τοπικές αρχές και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί σταδιακά.
Στόχος η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης γυαλιού και πλαστικού
Στα σκαριά πρόγραμμα επιστροφής χρημάτων
Όπως έχει πληροφορηθεί ο «Π» το κείμενο των κανονισμών που ετοιμάζει το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφορικά με το «pay as you throw» έχει υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση και οι τοπικές αρχές έχουν υποδείξει συγκεκριμένα σημεία γύρω από τις αρχικές σκέψεις αλλά και εισηγήσεις οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας. Δεδομένου ότι το κείμενο των κανονισμών θα πρέπει να περάσει από νομοτεχνική επεξεργασία θα πρέπει να αναμένεται ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την υιοθέτηση του τελικού κειμένου που θα καταλήξει στη Βουλή. Συνεπώς μπορεί, όπως υπέδειξε ο κ. Λοϊζίδης, να χρειάζονται μόνο 3-4 μήνες για την προετοιμασία και εφαρμογή του συστήματος με τις σακούλες, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα απαιτήσουν πολύ περισσότερο χρόνο.
Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε ο δρ Λοϊζίδης στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας, το κράτος επεξεργάζεται την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ανακύκλωσης, το λεγόμενο DRScy με βάση το οποίο θα επιστρέφονται χρήματα σε όσους καταναλωτές επιστρέφουν μπουκάλες ή δοχεία για επαναχρησιμοποίηση. Σε άλλες χώρες έχει αποδειχτεί ότι τα συστήματα επιστροφής χρημάτων (DRS) έχουν αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στατιστικά της Green Dot, μόνο το 35% των γυάλινων συσκευασιών και το 33% των πλαστικών ανακυκλώνεται.
Υπό επεξεργασία το «Pay as you throw»-Σε ξεχωριστές σακούλες τα οργανικά απόβλητα

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.