Η συνάντηση είχε τελικά θετικό πρόσημο, ενώ επί της ουσίας η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επεξηγήσεις για την πρόταση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
Στο ξεπάγωμα δύο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν αλλά και σε συμφωνία για μια σειρά άλλων ΜΟΕ προχώρησαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ενώ μπήκαν σε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.
Ειδικότερα, η ε/κ πλευρά προσήλθε με μια διαφοροποιημένη πρόταση όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων σε όλη την Κύπρο, η οποία φαίνεται να ξεπερνά τα νομικά κωλύματα, ενώ συμφωνήθηκε και η μόνιμη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων.
Προέβαλε τα αρνητικάΌσον αφορά τη συζήτηση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο ΠτΔ έδωσε χθες συγκεκριμένες εξηγήσεις όσον αφορά την πρότασή του. Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για συνάντηση σε φιλικό κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπήρξε σύγκλιση απόψεων. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί σε «εμμονή σε θέσεις», προβάλλοντας στη συνέχεια τη σημασία των ζητημάτων ασφάλειας και φροντίζοντας να αναφέρει πως ήγειρε ζητήματα όπως οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τα Στροβίλια και τη Δένεια.
Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος ανέφερε πως ο Τ/Κ ηγέτης δεν απέκλεισε συζήτηση για αποκέντρωση, αλλά και πως επέμεινε ότι η τ/κ πλευρά θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα της θετικής ψήφου σε όλα τα ζητήματα.
Δεν ξεχνά τη θετικήΟ Τ/Κ ηγέτης από την πλευρά του ανέφερε μετά τη συνάντηση πως είναι ανοιχτός στο να ακούσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς προσεγγίζει ο ΠτΔ την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, επισημαίνοντας πως η μία θετική ψήφος και η αποτελεσματική συμμετοχή είναι απαραίτητα συστατικά όσον αφορά τις αρμοδιότητες που θα παραμείνουν ομοσπονδιακές. Πρόσθεσε όμως πως η εργασία που έγινε από τον ΠτΔ για τις λεπτομέρειες σχετικά με τις εξουσίες που μπορούν να αποκεντρωθούν ήταν ελλιπής και πως ο κ. Αναστασιάδης του μετέφερε πως θα συνεχίσει να μελετά το ζήτημα.
Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να ακούσει στο μέλλον τα αποτελέσματα της περαιτέρω επεξεργασίας της πρότασης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Τόνισε όμως πως όσο και να μειωθούν οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες, δεν μειώνεται η σημασία που έχει ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις και η ανάγκη σεβασμού της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Πρόσθεσε πως «σε αυτό το θέμα οι πλευρές συνεχίζουν να έχουν τις θέσεις τους».
Περιμένουν τη ΛουτΩστόσο η πιο πάνω συζήτηση παραμένει προς το παρόν θεωρητική, όσο δεν ολοκληρώνεται η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ώστε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού, ιδανικά με την αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες. Ο Τ/Κ ηγέτης άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο και νέας συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη καθώς, όπως είπε, μεσολαβούν τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο. Η συνάντηση, αξίζει να σημειωθεί, έγινε σε αρκετά καλό κλίμα, με την παρουσία και φωτογράφων που αποτύπωσαν την καλή διάθεση των ηγετών και της εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Χθες η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τής μετέφερε τις θέσεις της Ελλάδας για κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, ενώ έθεσε και το θέμα των παραβιάσεων στα Στροβίλια ως απόδειξη της ανάγκης παραμονής της UNFICYP.
Πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να απηχεί τη θέση και των άλλων εγγυητριών και να επικαλείται εσωτερικές προτεραιότητες. Στην περίπτωση της Ελλάδας προτεραιότητα είναι οι επικείμενες εκλογές, αλλά και το ότι η Τουρκία τηρεί στάση αναμονής ενόψει των ευρωεκλογών και της διαμόρφωσης του νέου ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού, που με τη σειρά του θα επηρεάσει και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά προκρίνει τις διμερείς επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και τη συζήτηση σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός αυτού του πλαισίου και να αποτελέσει την προεργασία που κρίνεται απαραίτητη πριν από μια νέα διαδικασία.
Έπιασαν και πάλι... σήμαΗ διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές σε όλη την Κύπρο θα επιτευχθεί, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, «μέσω ξεχωριστών συμφωνιών των παρόχων και στις δύο πλευρές με κόμβο που έχει βάση την Ευρώπη». Η συμφωνία είχε αρχικά επιτευχθεί το 2015, όμως μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα που να μην δημιουργεί προβλήματα νομιμότητας. Αν και από διάφορες κατευθύνσεις δόθηκε η εντύπωση πως οι αντιρρήσεις προέρχονταν μόνο από το ΓΕΡΗΕΤ, αμφιβολίες είχαν εκφραστεί και από τη Νομική Υπηρεσία και το Τμ. Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπ. Μεταφορών.
Το νομικό κώλυμα αφορούσε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η διευκόλυνση της λειτουργίας μη αδειοδοτημένου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Για αυτό οι συμφωνίες θα γίνουν με τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία, χωρίς απευθείας συμφωνία ε/κ και τ/κ εταιρειών (πρόκειται για την ίδια φόρμουλα την οποία χρησιμοποιεί σήμερα συγκεκριμένη ιδιωτική ε/κ εταιρεία η οποία δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές της να έχουν λήψη στα κατεχόμενα). Στις δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί ανέφερε το ότι το πότε θα υλοποιηθεί η διασύνδεση είναι τεχνικό θέμα.
Όσον αφορά τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού, αποφασίστηκε πως η προσωρινή σύνδεση που υπήρχε πλέον καθίσταται μόνιμη και χωρίς περιορισμούς και πως η μεταφορά ηλεκτρισμού από τη μια πλευρά στην άλλη θα συνεχιστεί βάσει των αναγκών. Η συμφωνία για την αποναρκοθέτηση αφορά εννέα σημεία τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.
Μέτρο πολιτισμούΗ απόφαση για επιστροφή έργων τέχνης αφορά περίπου 200 έργα που είχαν μείνει στα κατεχόμενα μετά την εισβολή, διευκρίνισε σε ανάρτησή της η Ε/Κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Αντρούλλα Βασιλείου. «Κάπου 200 έργα τέχνης που βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια και δημόσιους χώρους στην Αμμόχωστο, μετά το 1974, μαζεύτηκαν με σεβασμό από τους Τ/Κ, προστατεύτηκαν και τώρα ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μέσω της δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό» ανέφερε η κ. Βασιλείου.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά θα λάβει ηχητικά και τηλεοπτικά αρχεία του ΡΙΚ της περιόδου πριν το 1963 τα οποία αφορούν Τ/Κ καλλιτέχνες και είναι συνυφασμένα με την ιστορία της κοινότητας.
Διακοινοτικό εμπόριοΚατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα πιθανά ΜΟΕ χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κατάληξη. Μεταξύ άλλων, όπως γνωρίζει ο «Π», αυτά αφορούν την προσθήκη νέων προϊόντων σε αυτά που επιτρέπονται να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Η συζήτηση αυτή αφορά το ταχίνι και επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το ταχίνι, τη μαρμελάδα, το ελαιόλαδο, το χαρουπόμελο, τον χαλβά και είδη φυσικών χυμών, όπως ροδιού και πορτοκαλιού.
Ταυτόχρονα, ε/κ επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν ζητήσει από την ε/κ πλευρά να προωθήσει και να επιτραπεί το «αντίστροφο εμπόριο», δηλαδή ε/κ προϊόντα να μπορούν να πωλούνται στις κατεχόμενες περιοχές. Αυτή τη στιγμή, όπως πληροφορείται ο «Π», η έλλειψη νόμιμων επιλογών έχει αφήσει ανοιχτό το πεδίο μέχρι και για την ανάπτυξη λαθρεμπορίου κρέατος από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.