Δύο νεαροί Κύπριοι δικηγόροι, ο Χρίστος Μαληκκίδης από τη Λεμεσό και η Μινεβέρ Κασίφ από τη Λευκωσία, έχουν αυτή την εβδομάδα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ιδίοις όμμασι τον τρόπο λειτουργίας του νομικού συστήματος στην Αγγλία.
Οι δύο νεαροί ακολουθούν κατά πόδας από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή δύο διακεκριμένους Βρετανοκύπριους ύψιστης βαθμίδας δικηγόρους του Λονδίνου (Queen’s Counsels, QCs), τους Παύλο Παναγή και Κερίμ Φουάντ. Πρόκειται για δύο QCs που έχουν συστήσει το Σύλλογο Κυπρίων Νομικών (Cyprus Law Society) με σκοπό να έρχονται κοντά οι Κύπριοι δικηγόροι της Βρετανίας.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη των δύο νεαρών δικηγόρων είναι μια πρωτοβουλία του συλλόγου αυτού και της Υπάτης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο.
«Είναι μια εμπειρία μοναδική», είπε μιλώντας στο ΚΥΠΕ το βράδυ της Τετάρτης, στα μισά της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ο κ. Μαληκκίδης, ενεργός δικηγόρος με σπουδές σε Λονδίνο και Βέλγιο.
«Αυτό που είναι πολύτιμο για τους δυο μας είναι να βλέπουμε από κοντά τη διαδικασία του δικαίου στην Αγγλία. Να βλέπουμε δηλαδή πώς αξιοποιείται η τεχνολογία, πώς εντός της δικαστικής αίθουσας δικαστές και δικηγόροι χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, πώς διεκπεραιώνεται η προετοιμασία μιας δίκης και η ίδια η δίκη. Ελπίζω ότι κάποια από αυτά τα διδάγματα θα μπορέσουμε να τα αντιγράψουμε στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Η κα Κασίφ, που δικηγορεί από το 2014 έχοντας σπουδάσει σε Σκωτία και Ολλανδία, περιέγραψε πώς μαζί με τον Ελληνοκύπριο συνάδελφό της παρακολουθούν τη λειτουργία ποινικών και αστικών δικαστηρίων. Σημείωσε με ενθουσιασμό πώς οι δυο τους προσκλήθηκαν από έναν από τους κορυφαίους δικαστές της χώρας να καθίσουν στην έδρα κατά τη διάρκεια σημαντικής δίκης και πώς αμφότεροι παρακολούθησαν από κοντά το χτίσιμο της επιχειρηματολογίας. «Μέχρι τώρα είχαμε τρεις πολύ γεμάτες ημέρες, οι οποίες μας έχουν ήδη ανταμείψει με πολλά», πρόσθεσε.
Τα νομικά συστήματα Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου είναι στενά συνδεδεμένα, καθώς αμφότερα έχουν στο επίκεντρό τους το λεγόμενο «κοινό δίκαιο». Επομένως οι επαγγελματικοί και διαπροσωπικοί δεσμοί μεταξύ νομικών των δύο χωρών είναι ισχυροί.
Η βρετανική Ύπατη Αρμοστεία έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον ως προς τη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών αυτών, π.χ. φέρνοντας στην Κύπρο υψηλόβαθμα στελέχη του βρετανικού νομικού συστήματος, διοργανώνοντας εκδηλώσεις δικτύωσης και προγράμματα εκπαίδευσης. Όλα αυτά αποκτούν πρόσθετη σημασία καθώς μετά από το Brexit η Κύπρος θα μείνει ως μία από τις λίγες νομικές δικαιοδοσίες στην ΕΕ στην οποία θα εφαρμόζεται το κοινό δίκαιο.
Όσον αφορά την τρέχουσα επίσκεψη των δύο δικηγόρων, με τη συνεργασία του Cyprus Law Society, αντιμετωπίζεται ως πιλοτικό πρόγραμμα, που στοχεύει στην ενίσχυση των νομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και στη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών στην Κύπρο.
«Σκοπός μας είναι του χρόνου να έχουμε μαζί μας τέσσερις νεαρούς δικηγόρους από την Κύπρο, μετά οκτώ, έπειτα 16 κ.ο.κ.», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Παύλος Παναγή. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να εξηγήσουν πώς δουλεύουμε εδώ. Δε λέω απαραίτητα ότι δουλεύουμε καλύτερα εδώ, αλλά ίσως κάνουμε κάποια πράγματα πιο αποτελεσματικά. Πρόκειται στην ουσία για δύο πειραματόζωα», προσθέσε χαριτολογώντας ο Κερίμ Φουάντ.
Αμφότεροι έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Κύπρο και θα βρεθούν στο νησί ξανά σύντομα για ομιλίες και συναντήσεις.
Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στη βρετανική Ύπατη Αρμοστεία για τη στήριξη, τόνισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας ως προς ένα τρίτο σκέλος, την προώθηση της διακοινοτικής συνεργασίας.
«Αυτοί οι δύο νεαροί συνάδελφοι είναι βέλη. Είναι βέλη που ρίχνουμε αυτή την εβδομάδα ελπίζοντας ότι θα βρουν το στόχο», εξήγησε ο κ. Παναγή. «Ποιος είναι ο στόχος; Ίσως όχι τόσο η απόκτηση νομικής πείρας για δύο ούτως ή άλλως πολύ λαμπρούς νεαρούς δικηγόρους, όσο η δημιουργία μιας φιλίας και επαγγελματικής συνεργασίας μεταξύ τους, που θα επεκταθεί και θα τους καταστήσει πρέσβεις αυτού του προγράμματος που θέλει να δείξει ότι μπορούμε να συμβιώνουμε. Μπορεί κάποιοι να με θεωρούν αφελή και το ξέρω. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτά τα προβλήματα λύνονται από πάνω προς τα κάτω, αλλά από κάτω, από τους πολίτες, προς τα πάνω. Νομίζω ότι ο λαός θα απαιτήσει την ειρήνη».
«Όλοι αυτοί οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δικηγόροι που είναι εδώ απόψε δεν είναι την πολιτική που έχουν ως κοινό στοιχείο. Ενώνονται από το νησί τους. Έχουν κοινά φαγητά, κοινό ήλιο, κοινή κακή οδήγηση, κοινή πεποίθηση ότι τα πράγματα πρέπει να βελτιωθούν», συνηγόρησε ο κ. Φουάντ. «Ως κοινό έχουν επίσης τη μεγάλη αναμονή για τη διεξαγωγή δικών σε όλη την Κύπρο. Μια ιδέα θα ήταν η αξιοποίηση αναγνωρισμένων δικηγόρων σε θέση δικαστών μερικής απασχόλησης, όπως κάνουμε στην Αγγλία, ώστε να απαλύνεται το βάρος των εκκρεμών υποθέσεων. Διότι εδώ στο Λονδίνο δε βλέπουμε διαίρεση μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, βλέπουμε ενότητα. Και αυτή η ενότητα στην Κύπρο πρέπει να έχει τη βάση της στην ακεραιότητα και διαφάνεια του δικαστικού συστήματος».
Οι ίδιοι οι δύο επισκέπτες αποδίδουν επίσης πολύ μεγάλη σημασία στην προώθηση της διακοινοτικής συνεργασίας για την οποία η εμπειρία τους μπορεί να αποτελέσει ένα υπόδειγμα.
Ερωτηθείσα για τις φιλοδοξίες της η κα Κασίφ απάντησε: «Ελπίζω ότι θα μπορέσω στο μέλλον να ασχοληθώ με διακοινοτικές υποθέσεις. Είπαμε με τον Χρίστο ότι θελουμε όταν επιστρέψουμε στην Κύπρο να κανονίσουμε μία συνάντηση μεταξύ των συνεργατών μας, να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε. Είναι πολύ καλό να βλέπεις, μέσα από αυτή την εμπειρία, ότι αυτού του τύπου η συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει».
Ο κ. Μαληκκίδης συμπλήρωσε: «Αυτό που κρατώ και παίρνω πίσω μαζί μου είναι ότι ανεξαρτήτως του τι πιστεύει κανείς για το Κυπριακό ζήτημα, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πρέπει όλοι οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν στέρεες βάσεις συνεργασίες στην οικονομία και στον κοινωνικό τομέα, που θα οδηγήσουν σε σχέσεις φιλίας και ειρήνης και θα απομονώσουν τη σύγκρουση. Μακάρι να αντιγράψουμε στο νησί τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που υπάρχει εδώ στο Λονδίνο. Θα βοηθήσουμε λοιπόν αυτή η πρωτοβουλία από πείραμα να γίνει θεσμός».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.