Στα ύψη βρίσκεται η ζήτηση κυπριακών διαβατηρίων την τελευταία τριετία, και ειδικότερα φέτος, από τα μέλη της κυπριακής παροικίας του Ην. Βασιλείου. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία που έχει αντλήσει ο «Π» από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, όπως επίσης και από την ύπατη αρμοστεία της Κύπρου στη Βρετανία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit και η απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κινητοποιήσει τους Κύπριους της Βρετανίας, κυρίως τρίτης και τέταρτης γενιάς που δεν είχαν μέχρι σήμερα κυπριακό διαβατήριο, να αξιοποιήσουν την κυπριακή καταγωγή τους για να εξασφαλίσουν μια νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 300-350 χιλ. Κύπριοι ζουν στη Βρετανία.
Πάνω από χίλιοι φέτος
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά το έτος 2016 ενεγράφησαν Κύπριοι πολίτες 527 άτομα κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκαν ή και διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία. Το νούμερο αυτό ήταν αυξημένο δεδομένου ότι το βρετανικό δημοψήφισμα διεξήχθη στις 23 Ιουνίου του 2016, δεν έχουμε ωστόσο καταφέρει να αντλήσουμε το μέτρο σύγκρισης. Κατά το έτος 2017 ενεγράφησαν Κύπριοι πολίτες 711 άτομα κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκαν ή και διαμένουν στη Βρετανία. Σημειώθηκε, εν ολίγοις, η καθόλου ευκαταφρόνητη αύξηση του 34% εντός ενός έτους. Κατά το 2018 ενεγράφησαν Κύπριοι πολίτες 818 άτομα κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκαν ή και διαμένουν στη Βρετανία, αύξηση 55% σε σχέση με το 2016 και 15% σε σχέση με το 2017. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 ενεγράφησαν Κύπριοι πολίτες 286 άτομα κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκαν ή και διαμένουν στη Βρετανία. Ο αριθμός αυτός καταδεικνύει ότι φέτος αναμένεται πως ακόμη μεγαλύτερος αριθμός Κύπριων ομογενών της Βρετανίας θα αιτηθούν να εγγραφούν ως Κύπριοι πολίτες, αριθμός που ενδέχεται να ξεπεράσει τους 1.000. Σύμφωνα με το Αρχείο Πληθυσμού, μέχρι στιγμής οι αιτήσεις ταυτίζονται με τον αριθμό εκδόσεων διαβατηρίων, συνεπώς διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι δεν υπάρχουν ψευδείς αιτήσεις. Η διαδικασία για έκδοση διαβατηρίων δεν είναι χρονοβόρα καθώς δεν παίρνει πάνω από έναν μήνα στις περιπτώσεις αιτήσεων απευθείας στο ΥΠΕΣ και 3-4 μήνες στις περιπτώσεις που η αίτηση γίνεται μέσω της ύπατης αρμοστείας.
Πάνω 1.000% οι αιτήσεις
Η τεράστια αύξηση των αιτημάτων εγγραφής ως Κύπριων πολιτών από ομογενείς της Βρετανίας καταγράφεται και από τις αιτήσεις που στέλνονται μέσω του διπλωματικού σάκου στο ΥΠΕΣ. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο ύπατος αρμοστής στη Βρετανία Ευριπίδης Ευρυβιάδης, «Από το 2016 που διεξήχθη το δημοψήφισμα για το Brexit, κάθε χρονιά που ακολουθεί διπλασιάζονται οι αιτήσεις για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας. Έτσι φθάσαμε σε δεκαπλασιασμό των αιτήσεων σε σχέση με την προ-Brexit εποχή, δηλαδή σε αύξηση της τάξης του 1.000%, έχοντας λάβει 353 αιτήσεις το 2018 (ενώ το 2014 λάβαμε μόλις 38!)». Βάσει των προβλέψεων της ύπατης αρμοστείας, «οι υπολογισμοί για φέτος ανεβάζουν τον αριθμό των αιτήσεων που αναμένουμε να λάβουμε και πάλι σε περίπου διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή γύρω στις 700, με βάση τα στοιχεία των τριών πρώτων μηνών. Τα πιο πάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνουν σημαντικό μέρος των ατόμων της ομογένειας που επιλέγουν να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες απευθείας στην Κύπρο», αναφέρει ο πρέσβης της χώρας μας. Η αύξηση των αιτήσεων ανάγκασε την ύπατη αρμοστεία στο Λονδίνο να αναλάβει πρωτοβουλία για εισαγωγή συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού από τον Οκτώβριο 2018. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού με την ύπατη αρμοστεία μέσω της ιστοσελίδας www.cyprusinuk.com.
Αρχείο από την Οθωμανοκρατία
Όπως επεσήμανε μιλώντας στον «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού του ΥΠΕΣ Μάκης Πολυδώρου, οι αιτήσεις εξετάζονται στη βάση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου και της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, κυπριακή καταγωγή ατόμων από τρίτη και τέταρτη γενιά διερευνάται και διαπιστώνεται από τις βάσεις δεδομένων που διατηρεί το τμήμα, σε συνάρτηση με τα συνοδευτικά έγγραφα που προσκομίζουν οι αιτούντες με τις αιτήσεις τους για απόκτηση της κυπριακής καταγωγής. Ο ύπατος αρμοστής κ. Ευρυβιάδης επεσήμανε πως η Δημοκρατία διατηρεί αρχείο πληθυσμού που περιλαμβάνει εγγραφές ακόμη και από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Η εγγραφή ατόμων που γεννήθηκαν μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οποίων είτε η μητέρα είτε ο πατέρας ήταν Κύπριος πολίτης γίνεται με απλή διαδικασία εγγραφής. Σε κάθε περίπτωση, είπε, η ύπατη αρμοστεία καλεί όλους τους έχοντες κυπριακή καταγωγή και ενδιαφέρονται να αιτηθούν για απόκτηση της υπηκοότητας να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με το προξενικό τμήμα της ύπατης αρμοστείας και να διερευνήσουν σε ποια κατηγορία εμπίπτουν.
Οι Τουρκοκύπριοι
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του ο κ. Ευρυβιάδης, η διαδικασία για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Brexit ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά ιδιαίτερα των Ελληνοκυπρίων, καθώς οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι που δικαιούνταν την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας σε μεγάλο βαθμό το έχουν επιδιώξει ήδη από την περίοδο που ακολούθησε την ένταξή μας στην ΕΕ το 2004».
Στα ύψη η ζήτηση διαβατηρίων - Παραμένουν Ευρωπαίοι οι Αγγλοκύπριοι

Η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της παροικίας και εκτόξευσε τη ζήτηση για έκδοση κυπριακού διαβατηρίου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.