Είναι τόσο κακοί, τόσο πρόχειροι και επιπόλαιοι οι σχεδιασμοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, που είναι απίθανη η βιωσιμότητά του, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων
Είναι τόσο κακοί, τόσο πρόχειροι και επιπόλαιοι οι σχεδιασμοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, που είναι απίθανη η βιωσιμότητά του, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Μαρίνος Σωτηρίου, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα που έχουν τεθεί ενώπιον του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) δεν εγείρουν κανένα αίσθημα εμπιστοσύνης στην ικανότητα του ΟΑΥ να σχεδιάσει, να υπολογίσει σωστά και να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σύστημα υγείας. Προειδοποιεί παράλληλα ότι τα νοσηλευτήρια που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο ΓεΣΥ δύσκολα θα επιβιώσουν και θα πλακωθούν στα ερείπιά τους. Σημειώνει παράλληλα ότι… τ’ άλογο σέρνει την άμαξα, υποδεικνύοντας πως είναι ο ΟΑΥ που θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία ενώπιον του ΠΑΣΙΝ για να πείσει τους κλινικάρχες να επιδείξουν ενδιαφέρον για το ΓεΣΥ.
Έχετε αποφασίσει να διακόψετε τις διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Γιατί έχετε προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, δεδομένου ότι η ενδονοσοκομειακή φροντίδα εντάσσεται στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει χρόνος για διάλογο;Είναι προφανές ότι όλα στο ΓεΣΥ είναι αλληλένδετα μεταξύ τους λόγω του σφαιρικού προϋπολογισμού βάσει του οποίου ο ΟΑΥ δεν μπορεί να ξοδέψει περισσότερα από όσα εισπράττει. Ως εκ τούτου, οι διαβουλεύσεις που γίνονται τώρα με οποιεσδήποτε ομάδες διαφοροποιούν τον προϋπολογισμό σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό, αναπόφευκτα, θα έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ενδονοσοκομειακής φροντίδας ή και άλλων τομέων. Συνεπώς, είναι εύλογο να θέλουμε να ξέρουμε τώρα, στα αρχικά στάδια, τι έχει σχεδιαστεί και πώς θα διαφοροποιηθεί με την αλλαγή των σημερινών δεδομένων. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα νοσοκομεία είναι και πάροχοι υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας, όπως κλινικά εργαστήρια, διαγνωστικά κ.ά. Τα δεδομένα που προς το παρόν έχουμε ενώπιόν μας δεν εγείρουν κανένα αίσθημα εμπιστοσύνης στην ικανότητα του ΟΑΥ να σχεδιάσει, να υπολογίσει σωστά και να εφαρμόσει το συγκεκριμένο ΓεΣΥ.
Το κράτος αυτή τη στιγμή παραπέμπει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών στα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα με κόστος αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ωστόσο αυτές οι παραπομπές θα σταματήσουν. Πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η λειτουργία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων;Τουναντίον, η φιλοσοφία του ΓεΣΥ είναι ότι οι παραπομπές αυτές όχι μόνο δεν θα σταματήσουν αλλά θα αυξηθούν. Συγκεκριμένα, σήμερα υπάρχουν λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια και αναμένεται ότι η αυξημένη ροή ασθενών θα κινηθεί προς τον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, δεν ανησυχούμε ότι θα χάσουμε ασθενείς. Η ανησυχία μας είναι ότι οι αμοιβές που έχουν καθοριστεί για τα περιβόητα DRGs (ιατρικές πράξεις), από τα λίγα παραδείγματα που έχουν δοθεί από τον ΟΑΥ, είναι εκ πρώτης όψεως κατά πολύ κάτω του κόστους. Αυτό που διακυβεύεται είναι η βιωσιμότητα του ιδιωτικού τομέα και κατ’ επέκταση η ποιότητα της ιατρικής στην Κύπρο. Κι αυτός που θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα είναι ο ασθενής, επειδή μιλούμε για ανθρώπινες ζωές.
Η πλειοψηφία των ασθενών που επισκέπτονται σήμερα τα ιδιωτικά κέντρα υγείας κατέχουν ιδιωτικές ασφάλειες υγείας. Με το ΓεΣΥ ενδεχομένως οι πολίτες να σταματήσουν την ασφάλειά τους. Σας ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο;Οποιαδήποτε ριζοσπαστική αλλαγή σε οποιονδήποτε τομέα ανησυχεί λόγω του παράγοντα «άγνωστο». Στην προκειμένη περίπτωση ο κίνδυνος δεν είναι το «άγνωστο». Οι κίνδυνοι είναι γνωστοί, ορατοί και χειροπιαστοί. Είναι τόσο κακοί, τόσο πρόχειροι και επιπόλαιοι οι σχεδιασμοί του ΟΑΥ, που είναι απίθανη η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου ΓεΣΥ. Ως εκ τούτου, αυτή η αβεβαιότητα θα αναγκάσει τους πλείστους που κατέχουν ιδιωτικές ασφάλειες να συνεχίσουν την ασφάλισή τους, έστω και αν το ΓεΣΥ εφαρμοσθεί.
Γιατί είστε τόσο απόλυτος ότι ο ΟΑΥ δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το ΓεΣΥ;Είμαι επαγγελματίας στον τομέα της υγείας, όχι μόνο ως γιατρός αλλά και βασικός συντελεστής στην υλοποίηση του Αμερικανικού Κέντρου, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τη λειτουργία και τη διαχείρισή του. Να μου επιτρέψετε να πω ότι ξέρω το αντικείμενό μου. Λοιπόν, μετά λόγου γνώσεως, σας διαβεβαιώνω ότι το συγκεκριμένο ΓεΣΥ του ΟΑΥ θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά πριν ή πολύ νωρίς μετά την εφαρμογή του. Αυτό το εγχείρημα δεν έχει υπόβαθρο, είναι σαν να χτίζεις ένα μεγάλο κτήριο χωρίς θεμέλια. Στο τέλος, το ΓεΣΥ θα παραμείνει σαν μία ακόμη οικονομική συνεισφορά του πολίτη και μία επιπρόσθετη φορολογία άνευ αντικρίσματος.
Επικρατεί η αντίληψη ότι εν τέλει τα ιδιωτικά κέντρα υγείας θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, μη έχοντας άλλη επιλογή. Υιοθετείτε αυτή την άποψη;Ακριβώς αυτή η αντίληψη επιβεβαιώνει την άποψή μου ότι αυτό το τεράστιο εγχείρημα γίνεται του κουτουρού, χωρίς κανένα υπόβαθρο. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει ΓεΣΥ χωρίς τον ιδιωτικό τομέα; Είναι δυνατόν να υπολογίζουν ότι αυτοί οι πάροχοι υγείας, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που κτίστηκαν με τόσο κόπο και τόσο μόχθο και αναβάθμισαν την υγεία στη χώρα μας, να συρθούν με το ζόρι ή με τον εκβιασμό σ’ ένα σχέδιο που είναι άλμα στο κενό; Μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτήρια που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στο ΓεΣΥ όπως είναι σήμερα. Τα συγκεκριμένα νοσηλευτήρια έχω την πεποίθηση ότι δύσκολα θα επιβιώσουν σε περιβάλλον ΓεΣΥ και πολύ σύντομα θα πλακωθούν στα ερείπιά του.
Ο ΟΑΥ σας καλεί να δώσετε τα δικά σας στοιχεία με βάση τις χρεώσεις σας για να διαβουλευτείτε. Η δική σας πλευρά λέει ότι δεν έχει πάρει όλα τα στοιχεία από τον οργανισμό. Με αυτά ως δεδομένα, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί διέξοδος; Ο ΟΑΥ έχει ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια σε ειδικούς και μελέτες τους οποίους παρουσιάζει σαν τους καλύτερους παγκοσμίως. Είναι άξιον απορίας γιατί οι ειδικοί αυτοί δεν έχουν συμπληρώσει τους σχεδιασμούς και δεν έχουν δώσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ταυτόχρονα, ο ΟΑΥ ισχυρίζεται ότι οι σχεδιασμοί του είναι σωστοί και έχουν λάβει υπόψη όλες τις πτυχές του τομέα υγεία στην Κύπρο. Είναι ευθύνη του ΟΑΥ να δώσει όλα τα στοιχεία βάσει των οποίων έχει σχεδιάσει – αν έχει σχεδιάσει – έτσι ώστε αυτό το ΓεΣΥ να είναι βιώσιμο. Πώς μπορεί ο ΟΑΥ να ισχυρίζεται ότι έχει ακριβείς και ολοκληρωμένους σχεδιασμούς για το ΓεΣΥ και από την άλλη να αναμένει από εμάς στοιχεία για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του;
Εσάς, τι σας εμποδίζει να δώσετε τα στοιχεία;Εμείς δεν εργαζόμαστε για τον ΟΑΥ, είναι ο ΟΑΥ που πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία για να μας πείσει να δείξουμε ενδιαφέρον για μια πιθανή ένταξά μας στο ΓΕΣΥ. Το ζήτημα δεν είναι εγωιστικό, είναι ουσιαστικό. Είναι το άλογο που σέρνει την άμαξα και όχι το αντίστροφο. Συνεπώς, ο ΟΑΥ θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να δώσει όλα τα στοιχεία για όλες τις ιατρικές πράξεις (DRG), λεπτομέρειες τού τι συμπεριλαμβάνει το DRG, λεπτομέρειες για το κάθε πακέτο που περιλαμβάνεται στους συγκεκριμένους κωδικούς DRG, τον περιβόητο κατάλογο ΖΕ που περιλαμβάνει τα επιπρόσθετα αναλώσιμα, τον αριθμό των προβλεπόμενων περιστατικών ανά ειδικότητα, ανά έτος κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του σχεδιασμού. Εάν αυτά τα στοιχεία είναι λάθος, τότε όλο το σύστημα και ο σχεδιασμός είναι λάθος. Ο ΟΑΥ έδωσε κάποια γενικά στοιχεία για τα 100 πιο συνήθη περιστατικά, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, τα οποία είναι εξωπραγματικά. Αυτό δείχνει μια προχειρότητα στον σχεδιασμό, η οποία δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στον ΟΑΥ. Όσο μελετούμε τους «σχεδιασμούς» του ΟΑΥ, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η πεποίθησή μας ότι ο ΟΑΥ δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει το προτεινόμενο ΓεΣΥ, γιατί, κατά την άποψή μου, καμία πτυχή δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκτελεστεί σωστά.
Πώς σχολιάζετε την επιμονή της κυβέρνησης και όλων, σχεδόν, των πολιτικών κομμάτων να εφαρμόσουν το ΓεΣΥ;Ένα σχέδιο υγείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί με πολιτικές αποφάσεις χωρίς υπόβαθρο που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές παραμέτρους μιας τόσο μεγάλης μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση και τα κόμματα αισθάνονται την πίεση από την κοινωνία που έχει ανάγκη και δικαιούται ένα σχέδιο υγείας. Όλοι θέλουμε ένα βιώσιμο ΓεΣΥ. Ποιος, άλλωστε, δεν θα το ήθελε; Η κοινωνία πρέπει να καταλάβει, και νομίζω ότι άρχισε να το αντιλαμβάνεται, ότι δεν είναι αρκετό να ψηφίσουμε έναν νόμο και αυτόματα θα έχουμε πρόσβαση στον γιατρό της επιλογής μας. Και άλλες φορές λήφθηκαν ομόφωνες αποφάσεις από τη Βουλή επειδή κανένας δεν ήθελε να χρεωθεί την ευθύνη για το κλείσιμο μιας τράπεζας και το τίμημα που πληρώσαμε ήταν βαρύτατο. Ελπίζω αυτή τη φορά να προλάβουμε τα χειρότερα, διότι εκείνος που θα πληρώσει το τίμημα θα είναι πρώτα από όλα ο ασθενής. Η υγεία και οι ανθρώπινες ζωές δεν αντιμετωπίζονται με λαϊκισμούς. Δεν είναι, σχεδόν, όλοι οι γιατροί και όλες οι επιστημονικές εταιρείες της Κύπρου παράλογοι και παρανοϊκοί. Αν νομίζουν ότι μπορούν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο ΓεΣΥ χωρίς γιατρούς και νοσηλευτήρια, ας το κάνουν, και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.