Η διγλωσσία των μελών του ΠΙΣ προκαλεί σύγχυση στη βάση των γιατρών και την ίδια ώρα δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ
Όχι μόνο είδε αλλά και απέρριψε, ομάδα γιατρών εκ της ηγεσίας του Ιατρικού Συλλόγου, την αντιπρόταση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου στη διαμεσολαβητική πρόταση του συμβούλου του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ.
Η αποκάλυψη έγινε χθες διά στόματος του δρος Χάρη Αρμεύτη, μέλους του δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος ακυρώνοντας τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΠΙΣ Πέτρο Αγαθαγγέλου και Μάριο Καραϊσκάκη αντίστοιχα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση του υπουργού Υγείας τέθηκε ενώπιον μας και απερρίφθη».
Ο δρ Αγαθαγγέλου και ο δρ Καραϊσκάκης αναφέρθηκαν πολλάκις τις προηγούμενες μέρες στο έγγραφο υποστηρίζοντας ότι ούτε το είδαν, ούτε γνώριζαν για την ύπαρξή του.
Όπως πληροφορείται ο «Π» για την πρόταση –-την οποία ετοίμασε ο οίκος Deloitte- γνώριζαν μεταξύ άλλων οι Αγαθαγγέλου, Καραϊσκάκης και Αρμεύτης ενώ η αντιπρόταση του υπουργού Υγείας προκάλεσε ένταση στην ομάδα των γιατρών που την εξέτασε αφού κάποιοι υποστήριζαν ότι περιείχε αρκετά θετικά στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να τεθούν στα συλλογικά όργανα του Ιατρικού Συλλόγου για τελεσίδικες αποφάσεις.
Ο δρ Χάρης Αρμεύτης από την κρατική τηλεόραση χθες έκανε λόγο για έγγραφο το οποίο εξετάστηκε και απορρίφθηκε. Ανέφερε μάλιστα ότι το εν λόγω έγγραφο παραδόθηκε σε φάκελο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διερωτήθηκε ποιος διέρρευσε το έγγραφο και «φωτογραφίζοντας» το Υπουργείο Υγείας είπε πως σκοπός του ήταν «η παραπλάνηση της κοινής γνώμης και να φανεί ότι υπάρχει διγλωσσία στον ΠΙΣ».
Ο δρ Αγαθαγγέλου, από τη δική του πλευρά, επέμεινε και χθες ότι το έγγραφο ήταν προϊόν πρωτοβουλίας «φίλου» συνεργάτη του ΠΙΣ για το οποίο οι γιατροί δεν είχαν ιδέα. Εξέφρασε ταυτόχρονα έκπληξη για τον ντόρο που προκάλεσε μια «ανεπίσημη», όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση. Πάντως, οι αντικρουόμενες τοποθετήσεις των μελών του ΠΙΣ αλλά και τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια προκαλούν εύλογα ερωτηματικά όπως:
- Πώς μια ομάδα γιατρών εξετάζει και απορρίπτει μια πρόταση που αφορά το σύνολο του ιατρικού κόσμου, χωρίς καν να ενημερωθούν τα συλλογικά όργανα του ΠΙΣ;
- Ήταν ή δεν ήταν με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΠΙΣ η διαμεσολαβητική πρόταση της Deloitte;
- Κάποιοι εκ του ΠΙΣ οι οποίοι έχουν αποφασίσει ότι οι ίδιοι δεν θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ και έχουν μάλιστα προχωρήσει στη δημιουργία του δικού τους πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας, με ποια εξουσία διαπραγματεύονται για τους συναδέρφους τους και την ένταξή τους στο ΓεΣΥ;
Όπως ο «Π» πληροφορείται για τη διαμεσολαβητική πρόταση γνώριζαν κάποιοι εκ της ηγεσίας του ΠΙΣ και είναι με τη σύμφωνη γνώμη τους που η Deloitte την ετοίμασε και την παρέδωσε στον υπουργό Υγείας. Ο υπουργός ετοίμασε αντιπρόταση, σε συνεργασία με τον ΟΑΥ και δόθηκε στον διαμεσολαβητή για να την παραδώσει στον ΠΙΣ, όπως και έγινε. Το όλο θέμα είδε το φως της δημοσιότητας δύο βδομάδες μετά που η πρόταση βρέθηκε στα χέρια του ΠΙΣ χωρίς όμως μέχρι εκείνη τη στιγμή το υπουργείο να λάβει επίσημη απάντηση. Για την απόρριψη της πρότασης το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε μέσω της προχθεσινής ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου.
Στο έγγραφο αναγράφονταν συγκεκριμένα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου τα οποία κατά καιρούς συζητούνται ενώ ενδελεχώς αναλύθηκαν και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην τελευταία συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ως επί το πλείστον αφορούν οικονομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις αμοιβές των προσωπικών και των ειδικών γιατρών στο νέο σύστημα υγείας. Μεταξύ άλλων, το έγγραφο αναφερόταν στο θέμα της υπερεπισκεψιμότητας με πρόταση για καθορισμό περιορισμών στις επισκέψεις των δικαιούχων στους προσωπικούς τους γιατρούς και εισήγηση για καταβολή από τον δικαιούχο του ποσού των 20 ευρώ στον γιατρό, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασθενής θα υπερβαίνει τον καθορισμένο αριθμό επισκέψεων. Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι τα μέλη του Συμβουλίου του Ιατρικού Σώματος του ΠΙΣ δεν είχαν την παραμικρή ιδέα ούτε για την πρόταση αλλά ούτε και για την αντιπρόταση και ως εκ τούτου αιτούνται τη σύγκληση του σώματος για να θέσουν το όλο θέμα. Δεν αποκλείεται, όπως έγραψε και χθες ο «Π» να προκύψουν παραιτήσεις αφού η απογοήτευση ορισμένων μελών έχει φτάσει στο ζενίθ. Δυσαρέσκεια όμως προκάλεσε το έγγραφο και στη βάση των γιατρών. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν με έντονο τρόπο πως ορισμένα σημεία του εγγράφου, όπως τα έχουν δει γραμμένα στον Τύπο, αποτελούν αιτήματα των γιατρών που ικανοποιούνται γι’ αυτό και θεωρούν πως θα έπρεπε να τεθεί υπό συζήτηση στα συλλογικά όργανα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.