Χρονικό περιθώριο ενός έτους δόθηκε χθες στην κυβέρνηση να καθορίσει κανονισμούς που θα διέπουν το σχέδιο πολιτογραφήσεων επενδυτών. Μετά από πολλές αναβολές, η πρόταση Νόμου των Οικολόγων τέθηκε χθες προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής και υπερψηφίστηκε, αφού την περασμένη εβδομάδα είχαν κορυφωθεί οι διεθνείς επικρίσεις κατά της Κύπρου για τα χρυσά διαβατήρια με τη σχετική έκθεση της Κομισιόν και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων Επιτρόπων Δικαιοσύνης (Β. Γιούροβα) και Ανταγωνιστικότητας (Γ. Κατάινεν). Η πρόταση Νόμου των Οικολόγων συνοδεύτηκε από δύο τροπολογίες, μία από το ΑΚΕΛ -με πρόβλεψη για κατάθεση των κανονισμών από την κυβέρνηση εντός τριών μηνών- και μία από το ΔΗΚΟ -με πρόβλεψη για κατάθεση των κανονισμών εντός δώδεκα μηνών. Τελικά, η Βουλή πέρασε την πρόταση Νόμου των Οικολόγων με 29 ψήφους υπέρ (καταψήφισαν ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την παρέμβαση της Βουλής στην εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου να χορηγεί υπηκοότητες), μαζί με την τροπολογία του ΔΗΚΟ (28 ψήφοι υπέρ). Όπως προκύπτει, η πλάστιγγα υπέρ μιας απόφασης που δηλώνει μεν πρόθεση της Βουλής να επιβάλει μερική συμμόρφωση της κυβέρνησης στις ευρωπαϊκές εισηγήσεις, χωρίς όμως να εκβιάζει για άμεση λήψη μέτρων, έγειρε από το ΔΗΚΟ. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε στην ολομέλεια ότι η κριτική που δέχεται η χώρα αφορά επενδύσεις που διεκδικούνται και από άλλα κράτη. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης αντικειμενικών κριτηρίων για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, η κ. Ερωτοκρίτου κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει επενδύσεις και σε άλλους τομείς. Την ίδια έκκληση απηύθυναν όλοι οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση, πλην των βουλευτών του ΔΗΣΥ, Νίκου Νουρή και Ανδρέα Κυπριανού. Ο μεν κ. Νουρής χαρακτήρισε άδικη την κριτική εναντίον της Κύπρου, ενώ έθεσε και αυτός, όπως ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ, ενδεχόμενο θέμα αντισυνταγματικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, η πρόταση των Οικολόγων «αφαιρεί από την κυβέρνηση την ευχέρεια να προσαρμόζει το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς». Από τον ΔΗΣΥ, ο κ. Κυπριανού ισχυρίστηκε ότι καμία κατηγορία δεν διατυπώθηκε εναντίον της Κύπρου, αλλά απλώς κάποιες παρατηρήσεις για τρία θέματα (φοροαποφυγή, ασφάλεια και ξέπλυμα), για τα οποία «η Δημοκρατία έχει τα αυστηρότερα κριτήρια». Πιο διαλλακτικός ήταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αναγνώρισε την ανάγκη να διορθωθούν κάποια πράγματα στο επενδυτικό σχέδιο της Κύπρου. «Αν δεν υπήρχε επενδυτικό πρόγραμμα, θα επιβαλλόταν να το φέρουμε», υπέδειξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι οι Κύπριοι περισσότερο από κάθε ξένο ανησυχούν για το ενδεχόμενο ξεπλύματος. Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ακόμα ότι το επενδυτικό σχέδιο πρέπει να καλύψει και άλλους τομείς επένδυσης, πέραν των ακινήτων, καθώς και να συνδεθεί με τη στεγαστική πολιτική του κράτους (μέτρο το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αλλαγές στο σχέδιο πολιτογραφήσεων επενδυτών).
Επικρίσεις έναντι του σχεδίου πολιτογραφήσεων διατύπωσαν οι Μ. Γιωργάλλας (Αλληλεγγύη), Γ. Λιλλήκας (Συμμαχία), Χρ. Χρίστου (ΕΛΑΜ) και η ανεξάρτητη Α. Θεολόγου. Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι «χτίζονται κτήρια που θα εισάξουν στην αγορά τουρισμού μέσω Airbnb χιλιάδες μη-τουριστικές κλίνες». Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι μια ρύθμιση του σχεδίου από τη Βουλή θα βοηθήσει την κυβέρνηση. Η κ. Θεολόγου υπέδειξε ότι πραγματική επένδυση θα ήταν αν οι 2.500 επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι εργοδοτούσαν από δέκα άτομα.
Υπενθυμίζοντας ότι πολύ πρόσφατα η Βουλή απέρριψε την πρόταση των Οικολόγων για διαφάνεια στο κυπριακό επενδυτικό σχέδιο, ο Γιώργος Περδίκης παρουσίασε την πρόταση Νόμου ως προσπάθεια της Βουλής να συμβάλει δημιουργικά στη διαμόρφωση του σχεδίου και να αποκαταστήσει το πληγέν κύρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Οικολόγων, το σχέδιο πολιτογραφήσεων επενδυτών στηρίζει μόνο την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, ενώ χαριτολογώντας (όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τη σχετική αναφορά του), υπερψήφιση της πρότασης των Οικολόγων θα κλείσει τα στόματα εκείνων που συνδέουν συγκεκριμένα συμφέροντα (π.χ. μάρκα αυτοκινήτων) με την παραχώρηση υπηκοοτήτων. Το σχόλιο του κ. Περδίκη διευκρίνισε αργότερα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος κάλεσε τη Βουλή να ακούσει τι λέει η κοινωνία. «Γέμισε η Λεμεσός Μαζεράτι και κυκλοφορεί υπό μορφή ανεκδότου, και δεν πρέπει αυτό το πράγμα να μας ανησυχεί και να βάλουμε όριο σε αυτά τα ζητήματα;», διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού (σ.σ. στην εισαγωγική εταιρεία των εν λόγω μοντέλων αυτοκινήτου συμμετέχει ο γαμπρός του Προέδρου). Επί της ουσίας του επενδυτικού σχεδίου, η βουλευτής Ελένη Μαύρου του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι η έκθεση της Κομισιόν δεν ήταν η πρώτη κριτική που δέχθηκε η Κύπρος για τα χρυσά διαβατήρια, αφού είχαν προηγηθεί οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διεθνούς Διαφάνειας. Αναδεικνύοντας την αδιαφάνεια στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, η κ. Μαύρου τόνισε ότι μέχρι το 2013 παραχωρούνταν 20 με 30 υπηκοότητες τον χρόνο, αλλά μετά το 2014 οι αριθμοί δεκαπλασιάστηκαν. Περαιτέρω, η κ. Μαύρου υποστήριξε ότι το σχέδιο συμβάλλει στη δημιουργία φούσκας στα ακίνητα, ενώ μία συγκεκριμένη δικλίδα ασφαλείας (η ανεξάρτητη δέουσα επιμέλεια της προέλευσης των κεφαλαίων των επενδυτών) ακόμα δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Καταλήγοντας, η κ. Μαύρου είπε ότι η πρόταση των Οικολόγων εξασφαλίζει τουλάχιστον τον διάλογο γύρω από το επενδυτικό σχέδιο, από το οποίο σήμερα εξυπηρετούνται «μία χούφτα μεγαλοντιβέλοπερ», αφήνοντας, όπως είπε, να αιωρούνται υπόνοιες για διαπλοκή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.