Υπέρ της μεταρρύθμισης της ΤΑ ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 1.2.2019
Υπέρ της μεταρρύθμισης της ΤΑ ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς
Υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), τάσσεται ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ.

Υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), τάσσεται ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καιρός να δοθούν οι εξουσίες και οι πόροι στα δημαρχεία για να δούμε πραγματικά πως βελτιώνεται την επόμενη ημέρα η παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες».


«Δεν μπορείς στην Κύπρο του ενός εκατομμυρίου πληθυσμού να έχεις γύρω στις 370 οντότητες τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, υπογραμμίζοντας ότι οι Δήμοι θα πρέπει να πάρουν αρμοδιότητες ώστε να είναι "πραγματικά τοπικές κυβερνήσεις".

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «πρώτιστο δεν είναι με ποιόν Δήμο θα συνενωθούμε, αλλά να υπάρχουν αυτές οι εξουσίες, να μας δίνει τους πόρους και τη δύναμη να είμαστε τοπικοί άρχοντες, να είμαστε οικοδομικές και πολεοδομικές αρχές» και «να έχουμε δημοτική αστυνομία, με κάποιες σημαντικές εξουσίες».

«Δεν με απασχολεί με ποιον θα υπάρξει συγχώνευση, όσο η επόμενη μέρα να μας βρίσκει καλύτερους στην εξυπηρέτηση του δημότη», τόνισε.

Ανέφερε ότι με την μεταρρύθμιση της ΤΑ «καθορίζεται πλέον η κοινωνική πρόνοια και υπηρεσία μέσα στο νόμο και θα πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητοι πόροι για να χειριστούμε πιο ορθολογιστικά αυτά τα θέματα» και πρόσθεσε ότι «θα περιέλθουν στην κυριότητα μας όλοι οι δρόμοι πρωταρχικής σημασίας που είναι ένα τεράστιο έξοδο και θα πρέπει να δοθεί και το αντίστοιχο έσοδο».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς διαθέτει πολύ σημαντικούς θεσμούς (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αρχηγείο Αστυνομίας και άλλα) και «η οποιαδήποτε συγχώνευση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει και τη θέση της Αγλαντζιάς».

Επιπλέον, στη συνέντευξη του, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στα έργα και στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Δήμος Αγλαντζιάς κατά τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας τους στη Δημαρχεία, αλλά και στα έργα που προγραμματίζονται μέχρι το 2021 που λήγει η θητεία του, όπως είναι μεταξύ άλλων, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι στις Λεωφόρους Μακαρίου, Αμμοχώστου και Λεύκωνος, η διαπλάτυνση της οδού Ανδρέας Νικολάου και η λειτουργία των σύγχρονων ποδηλάτων με λογισμικά κινητού τηλεφώνου.

Ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης έργα πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στον τριετές προϋπολογισμό του Δήμου 2019 – 2021 έχει ενταχθεί και η κατασκευή, όπου δεν υπάρχουν, πεζοδρόμια και οχετοί όμβριων υδάτων.

Για πρώτη φορά πλεονασματικός προϋπολογισμός ύψους 535.000 ευρώ
---------------------------------
Αναφορικά με τα οικονομικά του Δήμου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο Δήμος είναι «σε μια πολύ καλή θέση» σε σχέση με τα οικονομικά του και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι στους προϋπολογισμούς έχουν προϋπολογιστεί έργα πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Ανέφερε ότι ανέλαβε τα καθήκοντα του αρχές του 2017 κάτω από πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και έθεσε αρχικά δύο βασικούς στόχους, την βελτίωση των οικονομικών του Δήμου και την αποπεράτωση των οδικών έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη (Λεωφόροι Λάρνακας, Αγλαντζιάς και Αμμοχώστου).

«Για πρώτη μετά από πολλά χρόνια όχι μόνο ο Δήμος έχει εισέλθει σε αναπτυξιακό προϋπολογισμό, έχοντας πλεόνασμα ύψους 535.000 ευρώ, αλλά προϋπολογίζει επιπρόσθετα έργα ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως», πέραν των έργων που γίνονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, πρόσθεσε.

Υλοποίηση οδικών έργων
-------------------
Αναφορικά με τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, ο κ. Πετρίδης, αφού σημείωσε ότι είχε μια πολύ καλή συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, είπε ότι σε περίπου 17 μήνες ολοκληρώσαμε επτά από τα οκτώ χιλιόμετρα του έργου ανάπλασης των Λεωφόρων Λάρνακας, Αγλαντζιάς και Αμμοχώστου, ενώ το υπόλοιπο ένα χιλιόμετρο είχε ολοκληρωθεί το 2016.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς είπε ότι ολοκληρώνεται η δεντροφύτευση στο τέλος Μαρτίου και θα υπάρχει ενάμισι χρόνος για επιτήρηση και διαχείριση από τα Δημόσια Έργα και την εταιρεία που προβαίνει στην δεντροφύτευση, προσθέτοντας ότι απομένει η επίπλωση του δρόμου, με νέα παγκάκια, νέους καλάθους και νέες στάσεις λεωφορείων.

Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι υπογράφεται εντός των ημερών από αρκετούς δήμους, μέσω ενιαίου διαγωνισμού, η νέα διαχείριση των στεγάστρων της Λευκωσίας με ευρωπαϊκό κονδύλι, προσθέτοντας ότι τα στέγαστρα «θα τοποθετηθούν εντός των επόμενων δύο χρόνων έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφες οι νέες «έξυπνες στάσεις στη μείζονα Λευκωσία».

Ανέφερε επίσης ότι «προχωρούμε και ολοκληρώνουμε τους οποιουσδήποτε ποδηλατοδρόμους εκκρεμούν για να δώσουμε συνοχή στον ενιαίο σχεδιασμό» και πρόσθεσε ότι ένας από τους βασικούς άξονες για αυτό το έργο είναι και η Λεωφόρος Μακαρίου, όπου με ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προχωρεί η ανάπλαση με διαρθρωτικά κονδύλια και ενδεχομένως εντός του 2019 να αρχίσουν τα έργα.

«Θα υπάρχει νέος ποδηλατόδρομος, πεζόδρομος και θα ενοποιήσει όλο το σύστημα των ποδηλάτων», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οδικά έργα θα γίνουν στη Λεωφόρο Μακαρίου, στη Λεωφόρο Λεύκωνος (κάθετος της Λεωφόρου Κυρηνείας) η οποία θα αναβαθμιστεί με νέα πεζοδρόμια και πάρκινγκ σε όλη την Λεωφόρο και στην οδός Ανδρέα Νικολάου η οποία ενώνει τον Πλατύ με την παλιά Αγλαντζιά και θα πρέπει να διαπλατυνθεί με απαλλοτριώσεις ώστε να γίνει δρόμος διπλής κυκλοφορίας και με πεζοδρόμια.

Ανέφερε επίσης ότι «κακώς η αναβάθμιση της Λεωφόρου Αμμοχώστου, όπου υπήρξαν και τα πρόσφατα προβλήματα πλημμυρών από τις βροχές, δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή μέχρι τον κυκλικό κόμβο του Σοπάζ», προσθέτοντας ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς είναι σε συνεννόηση με τα Δημόσια Έργα για τη Λεωφόρο και «έχει αναλάβει ιδιώτης μελετητής και πολύ σύντομα θα κλείσει και αυτό το μικρό κομμάτι που απομένει με τετραπλή κατεύθυνση, με πεζοδρόμια και με οχετούς όμβριων υδάτων».

Σημείωσε ότι εκεί που υπήρξαν τα πρόσφατα προβλήματα από τις βροχές έχει δώσει λύσεις το Τμήμα Δημοσίων Έργων και έχει αναβαθμίσει την περιοχή με νέους οχετούς όμβριων υδάτων και αναμένεται πως με τις νέες βροχές δεν θα υπάρχουν προβλήματα.

Ενεργειακά έργα
-------------------
Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για αντικατάσταση ολόκληρου του οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, προσθέτοντας ότι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει στο 58% και το κόστος που εξοικονομηθεί θα επιστραφεί στους δημότες με κατασκευή νέων έργων.

Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος προχωρεί με δύο ευρωπαϊκά προγράμματα με το ένα να είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του παλιού μπακάλικου στην παλιά Αγλαντζιά, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ταυτόχρονα αξιοποιείται η παλαιά πλατεία του δήμου με μνημόνιο συνεργασίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων εκδηλώσεων, και το άλλο η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου.

Είπε ακόμη ότι στόχος είναι και η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των διάφορων δημοτικών κτιρίων όπως το δημοτικό κολυμβητήριο και πρόσθεσε ότι η Διευθύντρια του ΚΟΑ εξήγγειλε πρόσφατα ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς θα επωφεληθεί από το κονδύλι του ΚΟΑ για ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος Απριλίου λειτουργούν τα σύγχρονα ποδήλατα
--------------------
Ο κ. Δήμαρχος Αγλαντζιάς ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα υπάρχουν τα σύγχρονα ποδήλατα εγκατεστημένα σε συνολικά 27 με 30 σταθμούς στους Δήμους Αγλαντζιάς, Λευκωσίας και Στροβόλου και εξήγησε ότι τα σύγχρονα ποδήλατα θα λειτουργούν με ένα λογισμικό κινητού τηλεφώνου (mobile application) και θα μπορεί οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή με μηνιαίο κόστος γύρω στα 10-12 ευρώ να νοικιάζει ποδήλατο και να το αφήνει, όταν δεν θα το χρειάζεται πλέον, σε οποιοδήποτε σημείο ο ίδιος επιλέξει.

Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών
---------------------------
Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς είπε ότι τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών λειτουργούν το απόγευμα σε όλα τα δημοτικά σχολεία, πλην από το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο στο οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Απριλίου, προσθέτοντας στα Κέντρα απασχολούνται σήμερα 185 παιδιά, από τα περίπου 75 παιδιά που απασχολούνταν κατά την έναρξη του θεσμού, και οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τα παιδιά τους μέχρι τις 6.00 το απόγευμα.

Πολιτιστικά έργα - Σε ιδιωτικό φορέα το Σκαλί – Αναβάθμιση Κάστρου Λακάδα
-------------------------------------------
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο Δήμος έχει τις τρεις πιο μεγάλες εκδηλώσεις της ευρύτερης Λευκωσίας, όπως είναι το Καρναβάλι με περίπου 90 συμμετοχές και περίπου 25.000 θεατές, το διήμερο Φεστιβάλ Τζαζ τον Ιούλιο και το Φεστιβάλ Μπύρας τον Σεπτέμβριο, ενώ ανακοίνωσε ότι το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σκαλί» οδεύει προς την σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός προσφορών και σύντομα, όπως είπε, θα κατακυρωθεί σε ιδιωτικό φορέα με στόχο να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις, από τις σημερινές 15 που διοργανώνει ο Δήμος.

Είπε ακόμη ότι προχωρεί η αξιοποίηση του για τουριστικούς σκοπούς το ιστορικό Κάστρο Λακάδα που βρίσκεται στον βουνό Άρωνα και γι΄ αυτό τον σκοπό έδωσε τη συγκατάθεση το Υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΦ, το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Καθαριότητα
-----------------
Ο Δήμαρχος είπε ότι έχει κατακυρωθεί προσφορά εντός Ιανουαρίου για την καθαριότητα ιδιαίτερα μεγάλων Λεωφόρων όπως οι Λεωφόροι Λεμεσού και Ακαδημίας.

Αναφορικά με την επιτυχία να προκριθεί στην τετράδα η υποψηφιότητα της ευρύτερης Λευκωσίας για ανάδειξη της σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα τεθεί νέα υποψηφιότητα στον επόμενο διαγωνισμό καθώς κανείς δεν κερδίζει από την πρώτη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αναθυμιάσεις στην Πάφο: Στο νοσοκομείο 26 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας των 8 παιδιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναθυμιάσεις στην Πάφο: Στο νοσοκομείο 26 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας των 8 παιδιών

Αναθυμιάσεις στην Πάφο: Στο νοσοκομείο 26 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας των 8 παιδιών

Βασιλικό: H VPSM διαψεύδει την κινεζική CMC για την προβλήτα - Τι λέει για αναστολή εργασιών
ΚΥΠΡΟΣ

Βασιλικό: H VPSM διαψεύδει την κινεζική CMC για την προβλήτα - Τι λέει για αναστολή εργασιών

Βασιλικό: H VPSM διαψεύδει την κινεζική CMC για την προβλήτα - Τι λέει για αναστολή εργασιών

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία - Πότε τίθεται σε ισχύ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία - Πότε τίθεται σε ισχύ

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία - Πότε τίθεται σε ισχύ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Τι λένε 11 δημοσκοπήσεις για την πιθανή αναμέτρηση Κάμαλα Χάρις - Ντόναλντ Τραμπ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Τι λένε 11 δημοσκοπήσεις για την πιθανή αναμέτρηση Κάμαλα Χάρις - Ντόναλντ Τραμπ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Τι λένε 11 δημοσκοπήσεις για την πιθανή αναμέτρηση Κάμαλα Χάρις - Ντόναλντ Τραμπ

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο
ΚΥΠΡΟΣ

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο