Ανοικτή η κόντρα Ακιντζί - Όζερσαϊ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 27.1.2019
Ανοικτή η κόντρα Ακιντζί - Όζερσαϊ
Προεκλογικό χρώμα παίρνει σταδιακά η πολιτική στα κατεχόμενα ενόψει των «προεδρικών» του 2020 που θα αναδείξουν τον επόμενο ηγέτη

Προεκλογική είναι πλέον η αντιπαράθεση Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Όζερσαϊ, καθώς μόνο ένας χρόνος απομένει για τις επόμενες «προεδρικές» που θα αναδείξουν τον επόμενο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.


Στην ε/κ κοινότητα είναι συχνές οι απλοϊκές αναλύσεις που θέλουν κάθε κίνηση και δήλωση στα κατεχόμενα, και κάθε αντιπαράθεση που εξελίσσεται, να αποτελεί «θέατρο». Όμως τα μηνύματα που έφτασαν προχθές από τα κατεχόμενα δεν είναι άσχετα με τις διεργασίες και τις πιθανές συμμαχίες για τις εκλογές του 2020, καθώς ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, έχοντας καλύτερο συντονισμό και σύμπτωση απόψεων με την Άγκυρα, φέρεται να θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με την παραδοσιακή τ/κ Δεξιά, εκμεταλλευόμενος παράλληλα και την απογοήτευση των Τ/Κ ψηφοφόρων στο Κυπριακό και την έλλειψη της όποιας αισιοδοξίας πως η ε/κ πλευρά θα ανταποκριθεί στα θετικά βήματα που χαρακτήριζαν μέχρι σήμερα τη θητεία Ακιντζί.


Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο ο Τ/Κ ηγέτης θα θελήσει να επαναδιεκδικήσει το 2020 – κάτι που ουδέποτε έχει αποκλείσει ο ίδιος ή ο κύκλος του. Η έκκληση στον κ. Αναστασιάδη να συναντηθούν για να συζητήσουν ποιες αρμοδιότητες της ομοσπονδίας μπορούν να αποκεντρωθούν βάσει της πρότασης του ΠτΔ, είναι και μια προσπάθεια του κ. Ακιντζί να επαναφέρει στην ατζέντα τη λύση ομοσπονδίας χωρίς αμφιβολίες που θα δίνουν το περιθώριο σε Τσαβούσογλου και Όζερσαϊ να μιλούν για αλλαγή βάσης.


Προεόρτια προεκλογικής


Το γεγονός πως πλησιάζει όλο και περισσότερο η προεκλογική περίοδος «χρωματίζει» και όλες τις εντάσεις και τις πολιτικές συζητήσεις στην τ/κ κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο που σε συνεδρία της «βουλής» την περασμένη Δευτέρα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με το ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές, άφησε να εννοηθεί πως η απόφαση λήφθηκε μετά το κοινωνικό δείπνο του γ.γ. του ΑΚΕΛ με τον κ. Ακιντζί.


Ενδεικτικό θεωρείται και πως την ίδια περίοδο ο κ. Τατάρ με γραπτή δήλωσή του σχολίασε επικριτικά τη διαδικτυακή κόντρα Όζερσαϊ - Ακιντζί για το θέμα της ΔΔΟ, ζητώντας όμως από την «κυβέρνηση» να τοποθετηθεί. Την ίδια στιγμή, η «βουλευτής» του «κυβερνώντος» και υπέρ της ΔΔΟ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά κατηγόρησε σε δηλώσεις της τον κ. Όζερσαϊ (πρόεδρο του συνεργαζόμενου Κόμματος του Λαού) πως φλερτάρει με τις θέσεις του UBP ώστε να αντλήσει ψήφους από τη Δεξιά στις «προεδρικές».


Όμως οι Τ/Κ ψηφοφόροι δεν είναι ξεκάθαρο πού θα μπορούσαν να κινηθούν καθώς η απαξίωση των κομμάτων και των πολιτικών αυξάνεται. Σύμφωνα με την τακτική δημοσκόπηση του Κέντρου Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS) για τον Δεκέμβριο, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, 41,5% δηλώνουν πως θα απείχαν αν γίνονταν την επόμενη «βουλευτικές» εκλογές. Διψήφια ποσοστά λαμβάνουν πλέον μόνο το UBP με 16,78% και το CTP με 10,2% (μόλις τον Ιούνιο και τα δύο συγκέντρωναν 19% περίπου, και τον Φεβρουάριο βρίσκονταν στο 12,93% και στο 8,62% αντίστοιχα). Το Κόμμα του Λαού (HP) του κ. Όζερσαϊ μετά την αρχική δημοφιλία του κινείται σήμερα στο 2,95% (σε σύγκριση με το 12,02% τον Φεβρουάριο και 4,3% τον Ιούνιο).


Με άλλα λόγια το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα είναι ρευστό, και εξαρτάται και από την οικονομική κατάσταση αλλά και τυχόν εκπλήξεις στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες.


Στρατηγικό… blame game


Εν τω μεταξύ κατά την προχθεσινή κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τσαβούσογλου, ο Τ/Κ ηγέτης επέμεινε στο blame game, υιοθετώντας πλέον ανοιχτά τις πληροφορίες πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φλέρταρε με τη λύση δύο κρατών σε συζήτηση με τον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για συνεννόηση στο θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.


Τόσο για να διατηρήσει την προοπτική συνέχισης των συνομιλιών ανοιχτή, στάση που πηγάζει από την προσωπική του ιδεολογική προσέγγιση (και για την οποία τον επικρίνει ανοιχτά ο κ. Τσαβούσογλου), όσο και ως προσπάθεια να προχωρήσει σε blame game χωρίς όμως να το φορτώνεται, ο κ. Ακιντζί δεν παρέλειψε να αναφέρει και πάλι πως ο ίδιος ο ΠτΔ τον διαβεβαίωσε πως επιμένει σε λύση ΔΔΟ.


Η επιλογή αυτή του κ. Ακιντζί μπορεί να θεωρηθεί υποχώρηση στις πιέσεις της Άγκυρας και προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες ενόψει των εκλογών του 2020. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως έσπευδαν, πριν μεταφραστούν όλες οι δηλώσεις, να κάνουν λόγο για συμμόρφωση του Ακιντζί μετά τον παραγκωνισμό του ενόψει εκλογών, χωρίς να προβληματίζονται για το πώς μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή αυτού του παραγκωνισμού.


Ο Τ/Κ ηγέτης, όπως αντιλαμβάνεται ο «Π», φυσικά και γνώριζε για τις δηλώσεις και τις βολιδοσκοπήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για αλλαγή βάσης τις οποίες κατέγραψε αναλυτικά η εφημερίδα μας τον Οκτώβριο. Ωστόσο επέλεγε σε δηλώσεις του να επικεντρώνεται στις διαβεβαιώσεις που του έδωσε ο Πρόεδρος στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Απρίλιο.


Το Προεδρικό είχε τον Οκτώβριο αποφύγει επιμελώς να σχολιάσει τόσο το ρεπορτάζ του «Π» όσο και τις σπόντες Τσαβούσογλου. Την Παρασκευή ωστόσο, με την ανοιχτή υιοθέτηση από τον κ. Ακιντζί πως αυτή η συζήτηση έγινε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέδρασε με γνώμονα μόνο το εσωτερικό ακροατήριο και τα φοβικά ένστικτα, ενισχύοντας έτσι επικοινωνιακά τη θέση Όζερσαϊ στην τ/κ κοινότητα.


Ψάχνει πώς θα αντιδράσει το Προεδρικό


Κυβερνητικοί κύκλοι φαίνονται να έχουν αντιληφθεί το μερικό άνοιγμα Ακιντζί μέσω της δήλωσης για άτυπη συνάντηση και αντιλαμβάνονται πως πρέπει να γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί, ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής κυριάρχησε η συνήθης ρητορική του ΠτΔ, ο οποίος αντέδρασε έντονα στην υιοθέτηση από τον Μουσταφά Ακιντζί πως ο ίδιος πρότεινε δύο κράτη.


Χθες πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε προσεκτικές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε ακατανόητες τις δηλώσεις Τσαβούσογλου - Ακιντζί τη στιγμή που αναμένεται η κάθοδος Λουτ και η συνέχιση της προσπάθειας. «Καλό θα ήταν η τ/κ πλευρά και η Τουρκία να τοποθετηθούν καθαρά για τις διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας πως ο ΠτΔ έχει ρητά δηλώσει και δημόσια πως στόχος είναι η επανέναρξη στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.


Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του στο twitter, παρέθεσε τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη ημερομηνίας 26/10/2018 πως «ο Αναστασιάδης μου είπε ότι δεν σκέφτεται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, ούτε εκτός ΔΔΟ, θέλει να αξιολογήσει το ενδεχόμενο μιας κεντρικής κυβέρνησης με λιγότερες αρμοδιότητες». Απάντησε δηλαδή με ένα γεγονός που ουδείς αμφισβήτησε, προσπερνώντας δηλώσεις του κ. Ακιντζί όπως η αναφορά σε συνέντευξη στο TRT World στις 30/11/2018 ότι ρώτησε τον ΠτΔ για τις προθέσεις του επειδή είχε ενημερωθεί για κρούση από τον κ. Αναστασιάδη στον κ. Τσαβούσογλου για το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών.


Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ακιντζί, ερωτηθείς γιατί θεωρεί πως ακούγονται διαφορετικές απόψεις από τον ΠτΔ, απάντησε πως «το πρόβλημα βρίσκεται αλλού, όμως πρόκειται για ρητορική που θα εξαφανιστεί μετά την άφιξη της κ. Λουτ, η οποία θα προσπαθήσει να καταγράψει τους όρους αναφοράς». Και πρόσθεσε «όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, και ο κ. Αναστασιάδης και όλα τα μέρη», τοποθέτηση που θεωρήθηκε πως περιλαμβάνει και την Τουρκία.


Μεβλούτ - Μουσταφά


Κόντρα με το γάντι


Στην προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις Τ/Κ δημοσιογράφους ο κ. Τσαβούσογλου επιχείρησε για επικοινωνιακούς λόγους να υποβαθμίσει την αντιπαράθεσή του με τον Τ/Κ ηγέτη. Υποστήριξε πως δεν συναντήθηκε με τον κ. Ακιντζί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο γιατί ο Τ/Κ ηγέτης δεν το ζήτησε.


«Δεν έχουμε πρόβλημα με τον κ. Ακιντζί, σε ορισμένα θέματα υπάρχει διαφορά απόψεων, αλλά συζητάμε και προσπαθούμε να καλύψουμε αυτή τη διαφορά» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Επέμεινε πως η Τουρκία δεν θέτει εκτός παιχνιδιού τον Τ/Κ ηγέτη, αλλά επανέλαβε και τη δήλωσή του πως «την υπόθεση της Κύπρου δεν μπορεί να τη διαχειρίζεται κάποιος ανάλογα με την ιδεολογία του».


Υπενθυμίζεται πως όταν ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε τον Νοέμβριο, στη συνέντευξή του στον «Π», πώς βλέπει την άρνηση του κ. Ακιντζί να συζητήσει οτιδήποτε πέραν της ομοσπονδίας τη χαρακτήρισε ως «προσωπική του άποψη». Και στην παρατήρηση πως ο κ. Ακιντζί είναι ο εκλελεγμένος Τ/Κ ηγέτης, απάντησε «μπορεί, όμως και η τ/κ κυβέρνηση έχει λόγο και οι Τ/Κ».


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας